8885
Old Game, mert régen minden szebb és jobb volt :)
-
#6202 sajnos nem tudom.
De Dosbox nem támogat ilyet? nézd meg esetlek különféle CVS buildeket. azokban sokféle bizbiasz van...
A fraps meg directx alapű asszem, azzal nem is tudom, lehet-e nem windowsos játékot felvenni.
Esetleg próbáld meg összekombinálni a DosBox-ot a fraps-el:D -
#6201 Helló!
Videofelvétellel kapcsolatban lenne kérdésem. DOS játékból szeretnék felvenni és próbáltam már 4 félével: Fraps, SnagIt, HyperCam és Taksi. De egyik sem rögzíti a játékot. Addíg látszik a felvételen minden, amíg belépek a játékba, onnantól feketeség. Mivel lehet még felvételt készíteni, ami fel is veszi a DOS progikat (DOSBox-on kívül)? -
zsgaby #6200 "barátkozz meg a dosbox.conf file-al."
Már régesrég a barátom, szénnékonfigoltam hogy rendesen azt csinálja amit akarok. -
zsgaby #6199 "Sound blaster esetén ajánlatos a megszakítást 5-ösre vagy 7-esre rakni."
Énis tudom de nincs rá lehetőség. -
#6198 JA... Ms-Virtual PC helyett meg próbáld ki a VmWare Workstation-t. ugyanarra való, csak többet tud. Asszem van benne korlátozott d3d is.
Meg van belől linuxos verzió is. Pl futtathatsz vistát egy linux rendszeren belül.
Innét letöltheted a windowsos verziót, ha érdekel.
Van még ilyen célra a Virtualbox, de az nem olyan jó. Egyetlen nagy előnye, hogy ingyenes. -
#6197 ja, a játékba ugyanazt az IRQ-t kell beállítani, mint amit a config fileban megadtál. Ne felejtsd el besetupolni a játékokat. -
#6196 barátkozz meg a dosbox.conf file-al.
az [sblaster] résznél tudod beállítani, mit emuláljon.
választhatsz: sb1,sb2,sbpro1,sbpro2,sb16
alatta beállíthatod a gus, a tandy, a pc speaker, meg a disney sound system hangkártyák beállításait is.
persze ezen hardware-ek egyikével sem kell rendelkezned.
nekem pl valami integrált 7.1-es realtek hangeszközöm van.(régebben nem szerettem az integrált hangszarokat, főleg az ac97 korszakban, de ez tényleg szépen szól). -
#6195 milyen tényleges IRQ??????? olyan nincs!!! miért, neked van a gépedben Gravis Ultrasould? nagyot néznék...
A dosbox "EMULÁL" vagy 10 féle hangkártyát. Ha beállítod, akkor 7-es portra, ha beállítod, akkor 5-ösre emulálja. Ahogy neked tetszik.
PC Speakert is emulál, de az is directsoundban megy... nem a valódi speakerd fog szólni. A midiket is az emulátor játssza le, és kiküldi a rendszernek directsoundben(vagyis wave hangban).
Sound blaster esetén ajánlatos a megszakítást 5-ösre vagy 7-esre rakni.
És ez teljesen fügetlen attól, hogy milyen hangeszköz van a gépben.
Ugyanúgy megy macOS-en is, sőt, ha valaki portolja a forrást, akkor még talán symbianos telefonon is. -
zsgaby #6194 Master of magic írja is hogy gond lehet az SB-nél a 10-es mexakítás. -
zsgaby #6193 Próbáltam, még mindíg csak s3-at emulál, Driver-nek meg a 3d-s cuccoknak az meg kevés. -
zsgaby #6192 (az meg tökmind1, hogy a valódi hangkártyád milyen, mert directsoundba megy)
Nálam dob egy hátast ha nem a tényleges irq-t adom meg.
7-es irq meg alapesetben a paralell port. Igaz, ki van kapcsolva mégse mászik oda a szonnyasszel kártya. -
#6191 "igaz hogy 10es IRQ-n van az SB-m, lehet h emiatt."
Miért? Alapból 7-es asszem a DosBoxban.
De ha nagyon fontos a midi, akkor használd inkább a GUS emulációt, az sokkal szebben szól.
(az meg tökmind1, hogy a valódi hangkártyád milyen, mert directsoundba megy) -
feamatar #6190 én így vagyok a Tony Hawk kettőmmel, mikor anno felraktam a az xpt és nem akart elindulni nagyon letörtem :( [de azóta sikerült rendbejönnöm lelkileg]), egyébként virtual machinenel próbáltad már? arra raksz egy 98at és asszem hardvert is felismerteti(mondjuk amikor még én próbálkoztam vele akkor max valami S3as kártyát emulált amit összevetve GF8al...
vagy rakj fel linuxot és Wineozz a régi cuccok elméletileg korrektek... -
feamatar #6189 akkor jól gondoltam hogy ezt gondolod mountolásnak, ezt a funkciót nem használtam csak a legelején mikor elkezdtem foglalkozni vele: ráhúzod game exejét a dosbox exéjére és fut minden rendesen -
Zóanagyvarázsló #6188 Köszönöm a tippet, de a HoMM 2 esetében nem működik, az első rész pedig alapból MIDI. Ráadásul DOSBoxszal sem mennek, mert Windows verzió mindkettő (Compendium). A Carmageddont egyelőre még nem próbáltam, egyébként azt is én kérdeztem. -
zsgaby #6187 "HoMM 1-2 zenéje nem működik rendesen XP alatt."
Erre az a tippem hogy analóg! HoMM2 100%hogy audiótrekkes, és ziXPé default az ide csatornán keresztül digitálisan olvassa az audio cd-ket. Ha ezt kikapcsolod az eszközkezelőben a cdromnál a "Zenei CD digitális lejátszásának engedélyezését" és ha megvan az audiókábel a cd és a sound device között akkor még a MediaPlayerben is ki kell kapcsolni az audioCD digit lejátszását.
Huh ha mindez megvan innentől analóg hagyományos módon fogja lejátszani az ijen lemezeket. Jah valaki kérdezte a Carmageddon 1 is audiótrackes (Fear Factory ének nélkül) ottis így lehet zenére bírni a cuccot. -
zsgaby #6186 DirectX5 pl Diablo megy XP alatt és a hasonlók is
DirectX7-es cuccok mind mennek
DirectX8-as gémem nemnagyon van de azokkal nemvolt bajom.
Van még a /rest of/ pl. Black & White1 sp2 alatt nem csak sp1 alatt megy. felháborító :)
DirectX 6.1 meg azé fáj annyira mert abból nemegy eredeti van. Might and magic nemtomhány talán7, Colin1, Driver és több mint gyanús hogy amit 6.1-re írtak még egyse indult el soha XP alatt még az sp1-es időkben sem, csak akkor ment amikor külön partícióra 98SE-t telepítettem.
Elhiszem hogy elvileg kompatibilisek a DXek, de akkormeg paranojás vagyok de nekem/nálam télleg nemmenek ezek a dolgok. :( -
zsgaby #6185 "0.65-ös Dosbox már vagy 3 éves"
Lehet, de márciusban töltöttem, és akkor legfrissebb volt vagy nemtom de idén használtam először és az biztos hogy a fellelhető legfrissebbet.
A legujabb télleg jobb, mexűntek a problémák, bár a midi ratyin szól, igaz hogy 10es IRQ-n van az SB-m, lehet h emiatt.
Már a redalert is jó meg a többi és tényleg gyors is. Dos-os gamék megoldva.
Viszont továbbra is fáj a win95-ös 3d-s gémek el nemindulása a szokásos "elnézését kérjük" kíséretében. Azt ugye meg se említem hogy frissíteni nemtudom őket, mert nemvettem meg őket, és otthon netem sincs. -
#6184 dosboxban:
mount c c:\games\duke3d (berakja a mgadott könyvtárat C mehajtónak)
dosboxban gépelgess be ilyeneket:
intro, help intro mount stb.
van a dosboxhoz magyar nyelv letölthető asszem. -
feamatar #6183 ohh;anno mikor először próbáltam beüzemelni a dosboxot... mountolás alatt mit értesz? én csak úgy indítom a gámákat hogy ráhúzom exet a dosbox exejére(vagy parancssorból átirányítomvagy argumentumból így még nem próbáltam) és már minden müxik. Legalább is nekem szinte egy gámával se volt problémám eddig. -
haxoror #6182 hmm
Hagytam hogy oda telepítse magát ahova gyárilag akarta de lehet hogy a demo tényleg nem azt a könyvtárszerkezetet használja mint a "full" játék, utánanézek.
thx! -
#6181 0.65-ös Dosbox már vagy 3 éves:D azóta megháromszorozták a sebességet, meg a kompatibilitást.
0.7-es óta például már nem neked kell állítgatni a ciklusszámot se. automatikus.
ebben már csak mountolni kell neked:D
Lord Myn:
Én az officialra gondoltam. az ilyen sideprojectek előbb utóbb megdöglenek. (néha az official is:D) Meg nem mindig naprakészek cvs ügyben se. (sőt, néha illegálisak is)
Amúgy meg nincs rászükség, mert ami kimaradt dosboxból(long filename support, d3fx glide, printer) ezek a gondok már fent vannak a sourceforga "future request" topicjain. Oda irogattam hozzászólásokat ezügyben. (újet nem kellet nyitnom)
-
Zóanagyvarázsló #6180 Lehet, hogy egy bizonyos könyvtárban keresi a játékot, ha pedig máshova lett telepítve, akkor nem találja. -
haxoror #6179 Hi!
A Slitherine oldaláról letölthető a Chariots of War demoja ami tulajdonképpen maga a full játék csak van rajta egy 3 órás limit, az 1.0-ás krekkel faszán megy, letöltöttem hozzá a legújabb patchet de azt sehogysem engedi feltelepíteni se a crackes se a demo .exe-re mert szerinte a játék nincs is a gépre telepítve.
Nincs valakinek valami jó ötlete erre a problémára? -
#6178 Ilyenekkel én is találkoztam, amikor még Athlon XP-m volt, a display output-tal kellett játszani egy kicsit és valamelyiknél megszűnt (surface, overlay vagy opengl) már nem emlékszem. -
#6177 Taky! Amit írtál hogy hiányzik a DOSBox-ból, az mind benne van, úgyhogy ne írjál nekik levelet... Vannak különféle CVS Build-ek, én is spécit használok, a "normál" DOSBox-on felül ezek vannak benne:
- D3D szűrő Pixel Shader 2.0 támogatással
- MT-32/LAPC-I emuláció
- Glide emuláció(!) /Bár ennek én esetemben sok értelme nincs, mivel egy DOS-os 3Dfx játékom van: a GTA 1/
- Printer támogatás
- TCP/IPX hálózat
- meg még 1 rakás különböző dolog, de ezeket egyelőre nem használom.
-
Zóanagyvarázsló #6176 Ez a patch nem segít a Red Alerten?
LA kalandokhoz - meg néhány másikhoz - pedig tényleg ott van a ScummVM is, azzal nem volt soha problémám. Egyszer már én is több időt szánok a DOSBoxra, a HoMM 1-2 zenéje nem működik rendesen XP alatt. Bár néha inkább én is egy régi gépet raknék össze, az legalább visszaadna valamit a régi fílingből, az enyém sajnos már nem üzemel. -
zsgaby #6175 ami viszont fura hogy pl redalert menü szaggat alig látszik kurzor bugzik viszont ha elindul a játék ott full. Több gémnél is ezt tapasztaltam mármint hogy lassú a menü, maga a játék meg rendesen fut. ez mitől lehet? mondjuk ez VirtualPC2007-alatt volt. 065-ös dosboxnál meg hiába toltam a sebességes normality nevű kaland szaggat :( namajd most. -
zsgaby #6174 Legújabb DosBoxot ma szedtem le. Kipróba lesz :)
Hangkártyám meg Creative SB live pci. alaplapit letiltottam mert mint említetted szoftveres. -
#6173 azért azt ne felejtsd el, hogy a mai procinak nem csak a számolást kell kiszámonia, de emulálja a régi archintektórát is.
emulálja az alaplapot, meg a hangkártyát.
gondolj bele, ami régen a hankártyában hardveresen volt megolva, most szoftver számolja. meg még millió másik dolgot.(pl teljes mértékig emulál egy S3 trio 64 videokártyát.. dos alatt az volt a legjobb)
számoljunk 200 mhz-et procira(mert pl egy carmageddonhoz pl nem árt ennyi, főleg magas felbontásban). ennyit környezetestől emulálni.. ahhoz kell legalább egy 1 ghz. (teljes emulálással.) van a dosboxban még vagy 10 féle hangkártya, abból altalában 1 aktív. emuláls SB-ket, meg GUS-t is többek között. Persze directsoundban, nem csak kinyomja a midit, mint a hangkártya chipje, aztán szól úgy, hogy épp milyen kártya van a gépben...
régen sok olyan emulátor volt, ami kihasználta azt, hogy az adott program PC-n fut. és mivel ez is, meg az is PC, sokmindent nem emulált, hanem nyomatta direktben. Ilyen pl a DosEmu. Aztán ahogy elkezdtek egyre újabb alaplapokat építeni, ezek egyre inkább nem voltak kompatibilisek.
A Dosbox lefordítható a világon bármilyen olyan platformra, amire van C compiler (nem.. telefonon CSAK java van... kivéve a symbiant, mert arra van C++)
Amúgy meg ha a full throttle nem fut jól, akkor a dosboxod szar. hazsnáld a legújabbat, azzal nem lesz bajod(legfeless a fullscreen esz hibás)
Ami hányzik a DosBox-ból:
-nyomtatás.
-hálózat (legalábbis azt hittem, de ezek szerint van benne)
-3dfx... (volt dosban ilyen... pl Tomb Raider:D lehetne emulálni, és talán nem is volna olyan embertelen munka.... majd írok nekik levelet:D) -
#6172 A legújabb DOSBox-on már futnia kell a Full Thottle-nak a te gépeden is, csak ügyesen be kell konfigurálni. Szóval inkább ScummVM. 3Dfx ügyben meg nézd meg az oldalt amit ajánlottam egy aranybánya ha XP-t használsz.
Másik, mint írtam hiába fér bele többszörösen is, elég kemény dolog emulálni egy x86-os rendszert, hiszen az nem konzol, hanem teljes utasítás készletű proci.
Egyébként én már felapplikáltam a Win 3.1-et is DOSBox alá 16/24-bites grafikával, 16-bites hanggal (a Win95 még nem megy fel sajnos, már a telepítő előtt kifagy) fut a régi CorelDraw is, Windows-os játékok is, szóval jó cucc lesz ez a DOSBox, csak még nincs teljesen kész (majd ha lesz legalább 1.0-ás verzió). -
zsgaby #6171 Köszi a 3dfx-es linket hasznos! :) -
zsgaby #6170 A videókártya megaherzet csak a TENDENCIA miatt említettem, természetesen semmi köze hozzá, csak röhely hogy egy 80mhz-es 486dx2 egy 40mhz es vlb-s kártyával ez (összesen 120mhz :) nem akad ez meg igen. Nemhiszem el hogy nemlehet rendesen leemulálni egy régi vasat egy main. többszörösen belefér. -
#6169 Arról nem is beszélve, ha direkt LucasArts-os régi kalandokat akarunk, futtatni XP (vagy bármi más oprendszer) alatt, akkor ott a jó öreg ScummVM, ami direkt erre van kihegyezve és ezért jóval kisebb vassal is beéri, mint a DOSBox. -
#6168 Persze, hogy akad, mert egyrészt szerintem régebbi DOSBox-val probálkozol (a legújabb 0.72-es), másrészt a DOSBox nem DOS-os környezetet emulál, hanem a teljes x86-os (286/386/486/Pentium) architektúrát, amihez azért kell bika, az meg hogy a videókártyádban hány MHZ-es GPU van, az édesmindegy a DOSBox-nak (kivéve ha OpenGL/D3D szűrőket alkalmazol nagyfelbontásban, de ebbe most ne menjünk bele...) -
#6167 Ja, ha van origi vas is, akkor www.3dfxzone.it-nél probálkozz XP-s driver ügyben, nekem működött az Voodoo 2 SLI is XP alatt ezekkel a driverekkel! (Amíg el nem adtam a "rendszert"). -
Zóanagyvarázsló #6166 "DOSbox is nevetséges hogy akad a hang a full throttle alatt pedig a vga-mban erősebb 350mhz-es cpu van mint anno a vasban összesen amin futott."
A legtöbb Lucas Arts játékból létezik XP-verzió, így a Full Throttle-ból is. Bár gondolom csak a példa miatt van megemlítve. -
zsgaby #6165 Csak azért mondtam mert csalódott vagyok hogy DirectX9c nem kompatibilis a 6.1-el legalábbis a valóságban nem, az Ms virtual PC meg csökött és nincs benne 3d. a tényleges külön élő oprendszer az egyetlen működő megoldás. DOSbox is nevetséges hogy akad a hang a full throttle alatt pedig a vga-mban erősebb 350mhz-es cpu van mint anno a vasban összesen amin futott. szóval soksok csalódás kínlódás :( -
zsgaby #6164 Az emulátorok meg kivétel nélkül háromszor lassabbak akadnak szaggatnak az igazihoz képest. Sajnos tapasztalat. -
zsgaby #6163 XP alatt biztosan. Ott megse mukkant. Már szereztem egy 4gigás hdd-t 98-ra, driverek is vannak hozzá, márcsak ati helyett kell egy trio64 vagy valami non3d PCI vgavezérlő.