8885
Old Game, mert régen minden szebb és jobb volt :)
  • dronkZero
    Oké, szakadjunk el egy kicsit ettől az egy konkrét játéktól, én kb azt sem tudom, miről van szó... :P

"Én éppen olyan RPG-t tudnék nehezen mondani, mely kevesebbet nyújtott volna."

Szerintem pont az van, hogy a nagy klasszikusok sem nyújtanak ennél sokkal többet, van az alapsztori, aminek a történéseibe annyi beleszólásod van, hogy csinálod-e vagy nem, meg vannak a mellékküldetések, amik szintén max kihagyhatóak. Következmények általában nincsenek, a "hozz három hódfarkat a vadásznak" küldetés után nyugodtan megcsinálhatod az "öld meg a papot" küldetést, nem vagy sem jó, sem gonosz, és a világ nem reagál a dolgaidra.

Baldur's Gate az egyik legjobb példa, vagy jófiúként, lawful good mentalitással viszonyulsz a világhoz, vagy a játék kinyír a picsába záros határidőn belül. Ha lawful good karaktert akarsz szerepjátszani, akkor persze nincs probléma... :P
    Persze nem azt mondom, hogy a Baldur's Gate szar lenne, hanem hogy nagyon nem szerepjáték, hanem egy karakterfejlődős kaland.
    (Oké, persze, első nagy játékuk, és azóta már rengeteget fejlődtek ezen a téren.)

Egy Fallout2-ben ezzel szemben egy halom küldetésnek van jó és gonosz megoldása is, sőt, felkészültek a készítők a nem hagyományos befejezésekre is (pl ha kinyírod a megbízót). Aztán ezek a tettek kihatással vannak később az NPC-kkel való viszonyra is, meg a végkimenetelére is a játéknak...
    És ezt a Fallout2 féle szabadság érzést nem túl sok játék adja vissza...

Meg mondjuk az is kérdés, hogy mit tekintünk "régi klasszikus"-nak, részemről ami 2000 után jött ki, az már "új". :P
  • Zóanagyvarázsló
    Én arra gondoltam, hogy a döntési lehetőségeink kimerülnek abban, hogy felvesszük-e a küldetést vagy sem, megöljük-e az NPC-ket vagy sem.. Én éppen olyan RPG-t tudnék nehezen mondani, mely kevesebbet nyújtott volna.

Az említetteken kívül fel lehetne hozni a BioWare, az Obsidian vagy a Troika bármely játékát vagy a Witchert is. De még szerepjátékosabb interakciókat lehet előcsalni az NPC-kkel a Gothic/Risen szériában is, pedig az nem éppen erre van kihegyezve. Ahogy bár más jelelgű, de a Wizardry 8 sem, viszont szintén alázza a tárgyalt játékot. Vagy akár az RPG-elemekkel megtűzdelt TBS-ből, a Jagged Alliance 2-ből.

Sajnos a Might & Magicek, az Ultimák, a Realms of Arkania trilógia és a Betrayal at Krondor is teljes egészében kimaradt nagy klasszikusok közül, de az olvasottak alapján ezek pótlásával is jobban járnék.

Szóval nem a valódi szerepjátszást kerestem benne, hanem valamit, ami több egy oldschhol RPG-köntösbe bújtatott Diablónál. Nos,a Book One demó 8 óra alatt alig-alig mutatkozott többnek. Még egyszer: tetszik, mitn játék, de ne ezt tekintsük már a HC RPG-nek, amikor egy mainstream cím nagyobb teret enged szerepjátszást illetően.

Azt nem tudom, hogy az AoD végül megjelenik-e valaha, vagy végül milyen elsza végtermék összességében, de én inkább ilyesmit címkéznék HC indie RPG-nek az Eschalon helyett.
  • sirdond
    nem tudod mit hagytál/hagysz ki, eszméletlen módon hangulatos játék és a steampunk környezetet is nagyon jól eltalálták
    szerintem mindenképpen próbáld ki,hidd el nem fogod megbánni

egyébként PS:T-nek is elég rendhagyó játékvilága van, mégis az egyik, ha nem a legjobb játék roleplay téren
  • dronkZero
    Na látod, az nekem kimaradt az életemből. Sokat hallottam már róla, lassan meggyőzöm magam, hogy bepótoljam. Nem vagyok oda a steampunkért, azért tartózkodtam tőle eddig...
  • sirdond
    arcanum?arcanum?arcanum? :)
  • Aquir
    most kipróbáltam és fél óra alatt minden nehézségi szint megvolt, elég komolyan lőnek :)
  • dronkZero
    Azért ne várjunk túl sokat, még a nagy klasszikus cRPG-k közt is egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyiben van lehetőség _valódi_ szerepjátszásra...
    Meg is próbálom:
    Planescape: Torment
    Fallout 1-2
    Még ide sorolnám a Deus Ex-et, ami meg már ugye FPS-RPG hibrid.
    ööö, izé, szerintem ennyi. Vagy ha van még tipped, akkor ne tartsd magadban! :)

Nagyon ritkásan egy-egy játékban még volt lehetőség arra, hogy a döntéseid valami lényeges dologra hatással legyenek, de ez is kb kimerült annyiban legtöbbször, hogy választhattál (választanod KELLETT), hogy a két lehetőség közül kit ölsz meg, ami aztán pont nulla hatással volt a végkimenetelre.

Gyakorlatban meg annyit jelent az RPG kifejezés, hogy van karakterlap, amin növelgetheted a számokat.
  • Zóanagyvarázsló
    Azért hardcore roleplaying game valami, mert nem lehet benne szerepet játszani? Érdekes megközelítés, nálam a hardcore RPG fogalom a játékmenetre utal, nem a látványvilágra.
  • kemszi2
    ez is nagy kedvencem volt...és jobban is tetszik még mindig mint a többi része
  • ollie
    pont azért hardcore
  • Zóanagyvarázsló
    Ha már régi RPG-k: rövidesen megjelenik az Ultimate Newcomer, donationware lesz.
  • DarkHorSe
    Ja, amikor en jatszottam mar volt magyar klan meg ilyesmik. Egesz jo csapat jott ossze, aztan elertem a max 21es szintet es jol rauntam :D
  • sirdond
    lehet én is nekiállok megint a fonline-nak :)

ugye még béta alatt játszottam, meg a hivatalos megjelenés után kicsit, de azóta rengeteget változott a játék
  • DarkHorSe
    Jaja, nemreg probaltam a fonlinet. Az is nagyon bejovos :D
  • sirdond
    nincs vele gondom :D
    majd meglesem akkor a demot, köszi
  • precision
    rpg -k közül csakis a fallout és fallout 2 :)
    best, szerintem!
  • DarkHorSe
    azaz, koszi :))

Tud valaki jo roguelike jatekot mondani? dwarf fortress, unreal world, dungeon crawl megvolt.
  • Zóanagyvarázsló
    A Book One demója nálam éppen RPG-ként végzett el, körülbelül annyira lehetett benne szerepet játszani, mint a Fable-ben... Persze jópofa játék, oldschool RPG-hangulattal, de a játékmenet nekem kevés volt.

A demó viszont ajánlott, jó hosszú, korrekt betekintést kínál a játékba.
  • ollie
    Van demoja, sokat nem veszthetsz. Egyébként nagyon hardcore rpg. Akkor van értelme kipróbálnod, ha szereted a rougelike játékmenetet.
  • sirdond
    maga a játék milyen egyébként? érdemes kipróbálni?
  • ollie
    És 1-2 hónapja jelent meg a 2. része.
  • Szabi84
    eschalon book
  • DarkHorSe
    Hello, keresek egy rpg jatekot :)

1, masfel eve jatszottam vele. Normalisan rajzolt flash grafikaja volt. A jatek negyzetekre volt osztva, es ha pl a terkepeszet skillt valasztottuk az emberunk reszletesebb terkepeket rajzolt a jatekban.

Akkoriban jelent meg a jatek, egy tobb reszt terveztek neki. Talan vmi book volt a neveben de nem biztos :D
  • precision
    jaja, hatalmas :)
  • Aquir
    meg a hangok.. "wwhere is the money?" :)
  • precision
    ja és tényleg igazad volt
    ugyanazok a tankok vannak benne mint a tank wars -ban :)
  • precision
    AHH!!!!
    Te egy Isten vagy!!!

VERY BIG TENKJU! :)
  • Aquir
    Tank Blaster    enjoy! :)

• precision
    akkor lehet én emlékszem rosszul? nemtom, elég régen játszottam már vele

jó lenne tudni a nevét... :)
  • Aquir
    Köszi, na ez érdekes, ugyanilyen tankok voltak a pálmafás játékban, mégsem ez a játék volt az.
  • precision
    link

ha megnézed, ugyanúgy néz ki a tank, csak a lentebb linkelt képen a tankok be vannak temetve és azért pixeles mert fotó és nem screenshot

a fás/villámos játékban nem ilyen alakjuk volt a tankoknak
  • Aquir
    akkor próbáld bemutatni egy linkkel, mert szerintem nem fog menni
  • precision
    a képen én szerintem a tank wars van :)
  • Aquir
    de én a képen látható játékot nem találom, ezt nem lehet megtalálni "tank wars"-ként, de ez volt ahol lecsapott a mérges felhő ha sokszor eltaláltad a fát
  • precision
    hát ez tényleg a tank wars
    amit én keresek az asszem nem is dos -os volt már, hanem talán win95 -ös
  • Aquir
    ez az, de ő itt DOS-os tank wars-nak írja..

• sirdond
    ezt szerettem régen :D
  • Aquir
    nem találom :|
  • Aquir
  • precision
    ha eszedbe jut vagy megtalálod légyszi szólj :)
    köszi! :)