8885
Old Game, mert régen minden szebb és jobb volt :)
  • BBird
    Mai feladványunk:
    '80-as évek. C-64 játék. Állítólag magyar fejlesztés. Valamilyen hajós játék volt. Talán mintha amazonas is benne lett volna a címében.

Ismerős keresi ezt az alkotást. Valakinek ebből a kevés infóból beugrik, hogy vajon melyik lehet az? :-)
  • darkling
    Streets of Rage remake 5.0
  • Aquir
    Nekem sikerült egy a játék által elkerített részt megkerülnöm régen ezért összekeveredtek az események és újra kellett kezdenem :)) Jó játék volt.
  • dronkZero
    Outcast-ot sikerült végre megszereznem. Le vagyok döbbenve a grafikáján. Nagyon komoly effekteket nyomat 3D gyorsítás nélkül. Durva.
  • xxxpaulxxx
    yeee!:D
  • Gary
    Mexokásból:

PC-s játéktörténelem 2000 - 2. rész
  • Desiderata #8157
  • tescodr
    Hali nem tudom ki mennyire ismeri,és szereti a régi playstation 1 játékokat de máig kedvencem ez a kis gyöngyszem amit ajánlani akarok.

Kis kedvcsináló:
    Medal of Honor :
    http://www.youtube.com/watch?v=XtnXrOzXEe0
    Medal of Honor UNderground:

ezek a játékok még az eredeti gárdától származnak,meg is látszik a kiváló minőség talán a pc-s alied assault nyomokban tartalmaz esszenciákat az eredeti ps1 es játékokból de a többi már nem sajnos
    Ha módotok van rá feltétlenül próbáljátok ki őket,megéri.
  • xxxpaulxxx
    és az mi?:)
  • dronkZero
    GoG.com megítéléséről.
  • xxxpaulxxx
    Röviden összefoglalva most miről is van szó?:D
  • BBird
    Na ebből nem lesz vita. :-)
    Elég erősen feltűnt, hogy a mai A+ játékokat szinte már nem is kreatív elmék dobják össze, hanem a nyakkendős üzletemberek. Nagyon szomorúvá tesz ez.
    A mai indie és casual játékok meg egyre igényesebbek és kreatívabbak. Nem maradt a szimpla flashgame kategóriában.
  • dronkZero
    Spirálfüzet mai napig a gépem "kiegészítője", az ilyen esetekre. Mondjuk leginkább indie és régi játékok igénylik, a mai A+ kategóriás játékok mintha zombiapokalipszis utáni átlagIQ-ra lennének tervezve...
  • BBird
    Igen, elég összetett cucc. Meg nem ártott hozzá egy táblázát, ami megmondta, hogy melyik városban milyen termék van, és van igény a hiányzó árukra.
    Azok a régi szép idők... ;-)
  • BBird
    Tetszetős komment. Divatosan fogalmazva, lájkolom. :-)
  • dronkZero
    Nem volt rossz, de annyi időt nem tettem bele, hogy bármi értelmes dolgot tudjak benne csinálni. Mentem erre-arra, de úgy igazából addig nem jutottam el, hogy rájöjjek, hogy mit is kéne... Valami küldetések rémlenek, hogy időre kellett valahová eljutni, és akkor lett egy rakat szén jutalomként, meg ilyesmi, de sokra nem jutottam vele.
  • Zóanagyvarázsló
    Szerintem a GOG.com megítélésénél az alábbi szempontokat lenne érdemes figyelembe venni. Néhány pontnál az indoklás kissé fedi egymást, mert több megközelítésből is releváns ugyanaz az erény. Az egyszerűség kedvéért, én is számozással élek.

1. A régi játékok kedvelői számára alapvetően örömteli, ha megjelenik egy jó felülettel rendelkező katalógus, remek felülettel, információkkal, screenshotokkal, user review-kkal - bizony egy abandonware oldal sem ért el hasonló szintet. Továbbá szépen ott vannak az accon a játékok (DRM-mentesen, bármikor, bármennyiszer, normális sebsséggel letölthetők), vannak állandóan ingyenesek is, olykor ingyen osztogatnak páran, van letöltéshez kliens, extrák, support, fórumok, többükön tényleg dolgoznak a programozóik, retrospective cikkek, modgyűjtemények stb. Ez egy olyan szolgáltatás, ami mögött munka van, amiért igenis lehet pénzt kérni. Aki akar ad érte, aki nem az keres más megoldást.

2. Abandonware oldalakon is voltak korlátozások, egy csomó játék fel se került, vagy nem volt letölthető, helyette jogvédő szervezetre hivatkoztak, a maradék esetében pedig nem a CD-s változatok szerepeltek ezeken az oldalakon, hanem RIP-ek. A lassú és néha "bonyolult" letöltésekről, a nem feltétlen "üldöztetésből" fakadó oldalbezárásokról, -költözésekről nem is beszélve. Ez pedig a GOG.com és társai előtt is így volt. Ahogy olyan játékok is a léteztek, melyek szinte fellelhetetlenek voltak illegális forrásból is, most az említett cégnél olcsón megvehető.

3. Az abandonware sosem volt legális, csak megtűrt zóna volt, de jogilag kőkemény warez volt, csak kisebb veszélyforrásnak tartották. Mindenesetre aki ingyen akár hozzájutni bármihez is, az most is megteheti. Kicsit talán immár nehezebb, viszont kis pénzért cserébe jóval könnyebb, ahogy említettem, olyanokhoz is, melyeket annak idején hónapokig kellett kajtatni, egy normális abandonware oldalon sem voltak fenn.

4. Az egy dolog, hogy egyesek tesznek a jogra. Más pedig nem, és nekik komoly gondot okozhat(ott), hogy legális forrást bajosan talált a régi kedvencek és finomságok beszerzésére. Rajta az illegális megoldások nem segítettek. Most ez már egyre kevésbé gond. Másoknak pedig egyszerűen nincs a kisujjában az internet és a játéktörténelem, nekik szintén jól jön ez a lehetőség. Persze le lehet őket nézni a "szakiknak", de ezzel magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.

5. Számos fejlesztő van, amely nem szűnt meg. Számos esetben pedig legalábbis élő franchise-ról van szó, tehát igenis bír a mostani sikere egy kis hangyányi jelentőséggel. A kínálatban emellett szerepelnek olyan régi játékok is, melyek sosem voltak az "abandonware" kategóriában, és folyamatosan elérhetők az üzletekben is, ahogy viszonylag újabbak is.

6. Nagy divat jelenleg a retró és az indie, és ennek személy szerint örülök. Ennek a fuvallatnak része a GOG.com is, és bizonyos értelemben ezt a szcénát is erősíti.

Mindennek ellenére sem kötelező rajongani értük, pénzt elszórni náluk pláne nem, de utálkozás előtt és helyett talán érdemes lehet mások szempontjain is elgondolkozni.
  • BBird
    Ok, nyertél. Pezsgő, ünneplés, minden a tiéd! :-)

Mondom... fülem-farkam visszahúzom. Nem vitázom a Mesterrel! :-D
  • dronkZero
    2. Ja, mert a múzeum igényel karbantartást. Annyit meg most is "fizetek" a HOTUnak, amikor letöltöm a reklámokat az oldallal együtt.

3. "Teljesen mind1, hogy ki kapja a pénzt."
    Már hogy a véres hányásba lenne mindegy? Vagy jobb ötletem van, ha neked mindegy, akkor tőlem is megveheted a DRM mentes Transarcticát. Megvan még valahol kiírva... Kicsit itt elbicsaklott az érvrendszered. Ugyanígy a fizetős warez-oldalakkal sincs semmi gond, ugye? Ha mindegy, hogy ki kapja a pénzt...

"Nem dolgozott meg érte, nem vette meg boltban. Letöltötte, még lemezre sem írja ki, drága a korong. De fikázni... azt tud, meg hisztizni."

Nem függ össze a kettő. Ha a warez teljes értékű, akkor a kritikát tessék szépen lenyelni, mert pont annyit ér, mint egy vásárlói kritika. Ha nem lenne szar, akkor lehet, hogy a csúnyagonosz warezhuszár jófiú vásárlóvá vált volna egy szempillantás alatt.
    Persze, nagyon kényelmes az a hozzáállás, hogy "gyártsunk szart, a pénzünket addigra úgyis megkapjuk, mire kiderül", de azért hadd ne tapsoljak hozzá, jó? Ha erre a gerinctelen hozzáállásra képes volt egy komplett iparág felépülni, akkor ne már én legyek még a gonosz, mert nem hagyom magam átbaszni, ajóéletbemár!

4. A tevékenységük alapján azok.

5. Pont az ellenkezőjét írtam, de sebaj. Régen nem kellett tökölni a warezzal, mostanában van az, hogy félkészen adják ki a játékokat, aztán a warezhoz meg nincs peccs. Legalábbis rossz esetben. Vannak játékok, ahol majdnem naprakészen követik a krekkerek a változásokat, és szorgalmasan krekkelik az új verziókat is.

"Merd azt mondani, hogy az új játékokat akkor megveszed, ha ennyire képben vagy. :-)"
    Neked is csak ezt tudom linkelni:
    Steam profilom
    Nyasgem, megveszem. Amit érdemesnek találok. Viszont akkor azt megjelenéskor, általában. Ezzel _valóban_ támogatom a fejlesztőket.

"Nem kell mindent, csak ami tényleg a szívügyed."

Mint mondtam, ezek a játékok már régen megvannak, abandonware forrásból. Most én érezzem magam szarul, mert hirtelen lettek, akik pénzt kérnek érte megint?

"Másolás = lopás."
    Soha nem volt az. Akarsz jogászkodni, vagy elhiszed nekem? Ellopni "dolgot" lehet, a szoftver meg nem dolog. Ha feljelentesz, akkor is szerzői jogsértésért ítélnek el, nem lopásért. Ez egy erőltetett szarhabosítás. A szoftver az eredeti helyéről nem tűnik el, ha lemásolom, mint ahogy egy könyv sem tűnik el attól, ha lefénymásolom.
    Csak ugye az nem olyan ütős óriásplakát felirat, hogy "Az illegális szoftver olyan, mint a lefénymásolt könyv!"...

"Ebbe faszé kellett belekötni? Ennyire hétfő ne legyen már..."

A mentalitás irritáló.
    "Hé, figyeld már, mennyien érdeklődnek az ilyen régi digitális hulladékok iránt! Hát de baszki, többtízezer letöltés egy héten? Erre van igény! Csináljunk már belőle pénzt valahogy!"
    És az már csak hab a tortán, hogy ezek után még én vagyok a warezhuszár, ha ehhez nem tapsolok elég hangosan...
  • BBird
    Amúgy mindezek ellenére nincs veled bajom dronkZero. Csak nem értettem miért kellett belekötni egy (szerintem) jóságba.
    Én tökre örültem neki, amikor megtaláltam az oldalon a fav. stratégiám + 1-2 régi nagy slágert. Gondoltam másnak is örömet szerez ez. Aki tényleg inkább kifizeti, letölti az extrákkal, indítja és kész. Nem dosboxolgat, meg ilyenek.
    Én ezeket már nem szeretem. Kényelmes, lusta disznó lettem. Nem akarok telepítgetni, patchelgetni, settingseket állítgatni. Ha kevés szabadidőmben játszani akarok, nekem annyi legyen, hogy START és játszom. :-)

Így utólag elnézést, hogy felkavartam az állóvizet. Kérek engedélyt meghunyászkodni... ;-)
  • BBird
    Amúgy hogy tetszett a Transarctica? ;-)
  • BBird
    A '80-as évek elején még be is pisiltem... én szemét. :-)

Nem ítéltem el az Abandon oldalakat, én nekem is volt régen sok-sok CD-m ezekkel a játékokkal. Azért sem ítélem el az Abandon cuccokat, mert mai napig nem vagyok képben, hogy most akkor mi számíthat ingyenesnek és mi nem. Meg aztán diák koromban persze, hogy én is "ingyenélő-köcsög" voltam. :-)
    Egy Alley Cat -t persze, hogy gog és dotemu nem fogja árulni. Vagy 3-Demon -t. De Lucasarts féle X-Wing gondolom mai napig vehető!?
    Ja erről jut eszembe, akkor a Steam is egy szemét disznó, csomó régi cuccot árulnak ők is.

A warezpistiket ítélem el valójában. Foggal-körömmel kapaszkodnak abba, hogy ami szerintük ingyé van, az ingyé van és kész. :-)

Röhögni fogsz, a fejlécet én dobtam össze grafikailag, kb. 2006 környékén vagy korábban!? :-) (Sajna nem férek hozzá már egy ideje a tárhelyhez, ahol vannak, de ha hozzá is férnék, benne hagynám az Underdogsot, + 1-2 új oldalt + gog + dotemu + amit ajánl itt a jónép.) Szóval akkor a pokol tüzén fogok elégni... :-(
  • BBird
    2. Múzeumba lépéskor is fizetsz. :-) Nem mellékesen Underdogson bőven van olyan játék is, ami még mindig volt forgalomban. De gondolom ez már tök mellékesen, nem? :-)

3. Teljesen mind1, hogy ki kapja a pénzt. Az ilyen egyének, akik ennyire kapaszkodnak a "nem veszem meg, letöltöm" kijelentésükbe, azok régen is, most is, jövőben is tölteni fognak és nem venni. Játékfejlesztő (is) vagyok, rengeteg ismerősöm is. Régről, mostanról egyaránt. Mindenki szereti az ilyen egyéneket, de tényleg... A fejlesztő régen is le volt gombolva, a Kiadó vitte el a lét. De azért mégis a vevőnek, a játékosoknak készíti az ember a játékot. Nem az ingyenélőknek. Az a jó érzés, ha az emberek veszik, ha látjuk a statisztikát, hogy igen.. csináltunk valami jót.
    (Gyengén kapcsolódik ehhez még a kedvencem: WarezBetyár letölti a játékokat ezerrel, minden szart letölt, minden kipróbál, aztán megy fórumozni, hogy "húdeszar ez a játék". Nem dolgozott meg érte, nem vette meg boltban. Letöltötte, még lemezre sem írja ki, drága a korong. De fikázni... azt tud, meg hisztizni.)

4. A gog, amit Amiga is írt. Hogy ezek nem feltétlen "élelmes kereskedők".

5. Ja akkor tökjó, hogy most már nem is kell annyit tökölni a warez dolgokkal. Akkor máris megyek és szétwarezolom a netet, mert az milyen jóóó...
    Látom akkor képben vagy ezekkel... Merd azt mondani, hogy az új játékokat akkor megveszed, ha ennyire képben vagy. :-)

Akármit mondasz, akárhogy küzdesz... Pénzbe kerül, de fizethető és kompatibilis. Aki nagy rajongója egy játéknak, az megveszi azt az adott művet. Nem kell mindent, csak ami tényleg a szívügyed.

Másolás = lopás. Ha én csinálok egy játékot, s azt megveszi a Pisti, majd átmásolja a Kálmánnak... akkor Kálmán már nem vette meg. Ingyé megszerezte. Én meg éhenhalok, mert senki nem veszi, csak a Pisti. Persze ez jelen esetben tényleg nem érvényes, hiszen itt forgalmazóról beszélünk, kiadóról. Akik megvették a jogokat, a játékot. Turbóztak rajta egy minimálisan, a Retró fanok örülhetnek, az extráknak méginkább... aztán jónapot.
    Ebbe faszé kellett belekötni? Ennyire hétfő ne legyen már... (Tipikus magyar fikázósdi, hiszti... ami jó, abba is "kössünk bele, csakmertazért")

Na folytatjuk? Fel ne add, védekezz, támadj... harcra fel! :-D
  • dronkZero
    És még egy dolog:
    2007-es hozzászólásod
    Én akkor ellátogattam az Abandonia oldalra, letöltöttem, és játszottam vele egy keveset.
    Mostanra onnan -valószínűleg a GOG- leszedették. Most már fizethetsz érte.

Hülyének is megéri...
  • dronkZero
    Ja, még a "warez"oldalakra visszatérve:
    Ilyen mocskosszemét bűnöző warezoldalakkal van tele a fejléc. Hogy a pokol tüzén égjen el, aki odatette a linkeket!
  • dronkZero
    2. Az abandonware oldalak úgy jöttek létre, hogy volt ez a jogi szürkezóna, hogy már a gyakorlatban senki nem árulja őket. Így elérhetővé tették ezeket. Mintegy múzeum jelleggel.
    Erre szállt most rá a GOG, és baszogatja az abandonwaret ingyen terjesztő oldalakat, hogy "hé, öcsém, mi még áruljuk!".
    3. Nem hat meg. Ők kapják a pénzt, vagy a kiadó/jogutód? Kit kellene támogatni, a kiadót, vagy a fejlesztőket? A fejlesztőket még megtenném, a kiadó viszont felőlem éhen is dögölhet, ha 10+ évig nem voltak hajlandóak terjeszteni, akkor most már dugják fel maguknak.
    4. Nem tudom, mit.
    5. Ezzel meg ne röhögtess már, ez az utóbbi 3-5 év fejleménye, hogy szarakodni kell a krekkekkel, előtte, és főleg a régi játékok esetében legtöbbször még krekk sem kell, peccs meg még nem is létezett, úgyhogy azt sem tudom, miről beszélsz.

A tejet meg igyad meg, és _aztán_ próbáld meg eladni (tejként). Ha sikerült, akkor térjünk vissza rá. A másolás=lopás a legelbaszottabb hazug demagógia amivel a játék/zeneipar valaha bepróbálkozott.
  • BBird
    Na, kellett nekem ajánlani jóságokat. Legközelebb majd warez oldalakat ajánlok, és akkor örülhet a fejed! :-D

Továbbra is azt mondom, nekem 2eurót megér az egyik kedvenc játékom. Ahogy Amiga kolléga is mondja, Gog igen szépen odateszi magát, de Dotemu sem egy utolsó leggombolós banda. Nálunk is megy a modern kompatibilitás + egyéb apróságok + iphone programokat dobnak appstore -ba, stb.

A pontjaid viszont több sebből véreznek, sajnálom. Amúgy meg üdv a világban. Mindenhol-mindig ez megy. De nem csak most, régen is.
    1. eddig ok.
    2. érdekelte akkor is, de akkoriban még nemigen tudtak mit csinálni, főleg idehaza nem volt rákészülve senki és semmi. Még venni sem lehetett legálisan sehol semmit. (Nagyon régen)
    3. Nem haltak meg, a többség általában fejlesztésben maradt, csak benyelte őket az EA és társai. Figyeld meg a régi játékok credits listáját, és az ottani fejlesztőket. És hidd el, akkor sem, most sem örültek/örülnek az ilyen "nem fizetek érte" betyároknak.
    4. Erről írtam.
    5. Igen, örülj. Vagy maradj a warezkodásnál, tőőcsed le torrentről, crackeld, aztán menj hisztizni a fórumokba, hogy mié nem megy. Meg aztán állítgasd az emulátoroddal, hogy talán majd valahogy csak elindul.

De maradjunk a tejnél. Azt miért nem lopod? Szegény öreg Julinéni, aki fejte a tehenet... semmit nem lát abból a pénzből, amiért árulják az "élelmes kereskedők". De kb. bármire rámondhatnánk ezt. Minden termékre.

(Legalább most pulzálni fog a topik... jeee) :-D
  • dronkZero
    Hát ne is haragudj, de odabaszni egy (halkan jegyzem meg, szintén más munkája) Dosbox ikont, az nem az a rettenetes szakértelmet és programozói tudást igénylő feladat.

DRM-mentességgel meg ne röhögtess már, amíg pl az Abadoniáról vagy az Underdogsról töltöttem ezeket a játékokat, addig sem volt rajtuk DRM, vagy ha igen, akkor mellékelték a kézikönyvet is, ahonnan a kódokat kellett kiírni.

Az meg, hogy néhány játékban tényleg a fejlesztőket találták meg, az egy dolog. Nagyrészt meg nem.

Az egy dolog, hogy "támogassuk a fejlesztőket", ez egy olyan szemlélet, amivel egyet tudok érteni. Azzal meg nem, "hogy mindenképp fizessünk a játékért, az meg mindegy, hogy kinek, lényeg, hogy jogilag legyen rendben".
  • Amiga
    Te nem tudod, miről beszélsz.

GOG.com-on minden régi játék úgy van megcsinálva, hogy fut Windows 7 alatt is. Arx Fatalis esetében pl. anno a fejlesztők készítettek egy kifejezetten gog-os patch-t, ami támogatta a widescreen monitorokat és fel lehet már húzni a grafikát 1920x1080-ra is.

A gog-os játékokban van munka, és ehhez képest alkalmanként 2-10 dollárba kerülnek. Ráadásul DRM free. Ja, és ha veszel egy játékot, akkor általában kapod hozzá a teljes soundtracket, kézikönyvet és egyéb extrákat.

A gog nem lép fel azellen, ha valaki a letöltött játékát megossza másokkal is, ellenben azt azért elvárja, hogy ha tetszik a játék, vedd is meg.
  • dronkZero
    1. Vannak ezek a 10+ éves játékok.
    2. 10+ éven keresztül a kutyát nem érdekelte, hogy ki, hogyan, hol, merre, kinek terjeszti.
    3. Jó eséllyel az eredeti fejlesztők vagy meghaltak végelgyengülésben, vagy kekszet kapálnak, a lényeg, hogy szinte biztos, hogy elérhetetlenek.
    4. Jönnek ezek az "élelmes kereskedők", megszerzik a jogokat a terjesztésre (a kiadótól, nem a fejlesztőktől), és elkezdik árulni.
    5. És még én örüljek, hogy "milyen olcsó".

Más munkáján, kisujj mozdítása nélkül nyerészkedni milyen dolog már? Ha ez morálisan rendben van, akkor a fizetős warezoldalak ellen sem lehet senkinek semmilyen kifogása. (Jogilag van különbség, morálisan semmi)
  • BBird
    Ezeket a kijelentéseket egy játékfejlesztő örömmel olvassa mindig...

Régen a tehénbőő is ingyé vót a tej... :-D
  • dronkZero
    Legnagyobb gusztustalan lehúzás.

Még jó, hogy ami érdekelt, azt már jó előre letöltöttem magamnak, évekkel ezelőtt, mielőtt rátelepedtek ezek a kampós orrúak.
  • Buren
    Bocsi egy másodpercet tévesztettem az elsőnél.
    Az amikor a medúza szorongatja hős kardforgatónkat, az érdekelne.
  • Aquir
    1.: valamelyik street fighter
  • Buren
    A videóban mely játékok vannak 1:45-nél és 2:05-nél?
  • Rip
    Steamen 40 Sega Mega Drive klasszikus csak 7 euro.
    Még 50 forint sincs darabja :)
  • BBird
    Nem tudom volt-e már, egy kis videójáték-történelem:

Game Over videó :-)

A másik:
    A gog.com -t gondolom mindenki ismeri, minap találtam egy hasonló cuccot: dotemu.com

Itt találtam meg egyik kedvenc stratégiai-kereskedelmi játékom, csupán 2ojróért: Transarctica. ;-)
  • Aquir
    OMG ITS AWESOM :))
  • sirdond
    http://www.pica-pic.com/#

egy kicsit kapcsolódik
  • kemszi2
    egy kis zene :) (legnagyobb kedvencem XD )