Bukott Killer/Morder CD-iro

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nehezen tudom elképzelni, hogy a srác tényleg csak magamagának töltögetett le otthon, csendes magányában, aztán egyszer csak kopp-kopp, rendõrség.

A netet figyelõk meg inkább azokra mennek, akik felrakják oda a cuccosokat, és nem arra a több tízezerre, aki letölti.
Frank99
Csak annyi volt a cikkben, hogy rengeteg program volt s gépén, amit a Netrõl töltögetett le.

Hozzáteszem, a Netet valóban figyeli egy csoport, de elsõsorban NEM a játékok terjesztõit, hanem zene, komolyabb appz.

Politikusainkkal nem az a baj, hogy rosszabbak nálunk, hanem, hogy nem jobbak

Prózai kérdés: A CD árába épített ARTISJUST-nak fizetett jogdíj mire vonatkozik?

Magának másolta vagy másoknak is? Gondolom másoknak is, ha elkapták. Az akkor más tészta.
Frank99
Tegnap Zalaegerszegen 3 év póbára bocsájtást kapott egy srác, aki két év alatt programok tucatjait másolta -elsõsorban - az internetrõl letöltve.
Több tízezer Ft szakértõi díj, + egyéb költség.
Nem pénzért másolt, csak töltögetett.

Comment?

Ha nincs bizonyítva hogy használtad, akkor csak az elkövetés _kísérlete_ áll fenn, és nem maga az elkövetés. Én ezt leírtam a bírónõnek, majd meglátjuk lesz-e belõle valami.

Ez nem azonos az ártatlansággal, de jóval enyhébb a megítélése.

Egy nyári PC Guruban volt errõl egy cikk.
Frank99
Igen
sajnos kis hazánk eddig jutott
Hol a büdös picsában vagyunk mi Európától, kedves rendõrök, és kedves vezetõink???

Lteebee
Érdekes megközelítés.

Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők.

MuERTe
Ehhh, korán van még. Nem szabad az elsõ kv megivása elõtt irnom.
Szoval mégeccer: A BSA-összeesküvés.
MuERTe
BSA akció ismét.
Imitt-amott törvénytelen szagú. Olvassátok és majd megvitatjuk.
Frank99
Hi Jade!
Érdekes történet...
Nálunk vajon kinek a kicsodája a szegértõ???
A pécsi ügyben a nyomozó százados! férje volt a szagértõ.
Itt ki?
:-(

Breki33
akkor felkérném a bírónõt, hogy írja már be a fórumba mi van most :-)
Breki33
szupi de aki ott volt megint mehet tanuvallomást tenni?
Kishaver !
A stilusod mar jellemez is egyben...
Raadasul, olvasni sem tudsz, vagy ami meg rosszabb, nem vagy kepes felfogni, hogy mit is olvastal. Ezert, probaljad meg egy kicsi szerenyebben !

Miattad meg egyszer leirom: nezzek meg minden szerzo eseteben, egyenkent, a kerdeses idointervallumban, barmifele jogalapon megillete-e Mo.-on szerzoi jogvedelem ! Vagyis, bizonyitsak be feketen-feheren, hogy nem csak "csuklobol" vedik barmely szofverceget.
Nem vagyok benne biztos, hogy a meglehetõsen tapasztalatlannak tûnõ bírónõ vagy az a lusta ügyész ismeri mindazt a jogi hátteret amit leírtál, Garfield. Nem hiszem hogy a praxisukban sok szerzõi jogi eset fordulna elõ, kérdés mennyire veszik a fáradtságot hogy beleássák magukat a nemzetközi jogba és hasonlókba ennek az egy ügynek a kedvéért. Meg kell nézni mennyire totálisan eltérõ ítéletek születtek már eddig is az ilyen ügyekben. Én örülök hogy kutyafa nem adja magát könnyen.
Nem csodálom, hogy nagyokat néztek, ugyanis nem hitték el, hogy komolyan gondoltad. Ugyanis a szoftverek kapcsán kapásból a következõ nemzetközi egyezmények jöhetnek szóba:

1975. évi 4. törvényerejû rendelet az irodalmi és a mû-vészeti mûvek védelmérõl szóló 1886. szeptember 9-i Berni Egyezmény Párizsban, az 1971. évi július hó 24. napján fe-lülvizsgált szövegének kihirdetésérõl
1971. évi 4. törvényerejû rendelet az 1952. évi szeptember hó 6. napján Genfben aláírt Egyetemes Szerzõi Jogi Egyezmény kihirdetésérõl
Az 57/1998 (IX.29.) OGY határozattal megerõsített a Szellemi Tulajdon Világszervezete Szerzõi Jogi Szerzõdése (CRNR/DC/94)

Nem akarok senkit sem leszólni, de csak akkor vágjon bele ilyen trükközésekbe, ha ismeri a jogi hátteret. Egy paragrafus ismerete nem elég...

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Az egesz kihallgatsom alatt ugy ereztem magam, mint egy tanu! Nagyon nem voltak arra kivancsiak, hogy mi az en "verziom"... Csak olyan reszletek erdekeltek oket, amelyek a Killer ellen szoltak ! Jo mi !? Eronek erejevel sem tudtam teljes egeszeben elmondanom a mondokamat ! A vegen, ezert kertem az elozoleg kinyomtatott irasos vallomasomat a per anyagaihoz csatoltatni, mert igy legalabb nyoma marad... Nekem ugy tunt, hogy a birono magaban mar itelkezett, s beszelhetunk mi barmit, ujat nem tudunk neki mondani...

Tettem egy inditvanyt, amire csak a szemuket meresztettek ! Haha... Ugyanis, a 1999. evi LXXVI. torveny 2. § igy szol :
"Olyan mûre, amely elõször külföldön került nyilvánosságra, az e törvényben meghatározott védelem csak akkor terjed ki, ha a szerzõ magyar állampolgár, vagy ha a szerzõt nemzetközi egyezmény, illetõleg viszonosság alapján a védelem megilleti"

Magyaran: egy nem magyar nyelvu szoftvert nem Mo.-on hoznak nyilvanossagra altalaban. Ez eddig tiszta. 😊 Ergo, idegen nyelvu szoftverek eseteben, ha nem magyar a szerzo es nincs nemzetkozi egyezmeny vagy viszonossag, akkor nem illeti meg a jogvedelem ! Tehat az inditvanyom az volt:
1., hogy nezessek meg mindenkinel azt, hogy az adott szotvereket mely orszagban hoztak nyilvanossagra;
2., vizsgaljak meg azt is, hogy a szerzoket (kulon- kulon) a kerdeses evekben(!) nemzetkozi egyezmeny, illetoleg viszonossag alapjan a vedelem illeti-e meg.

Sajnos, ez eleg sok idot fog igenybe venni. De elkepzelheto, hogy sokaknak e miatt is csokkenhet a velelmezett vagyoni hatrany merteke. Extrem esetben az is elkepzelheto, hogy valakik ellen e miatt kell ejteni majd a vadakat...
Azért nem kértem mert nálam jónéhány programra 0 forintos kárt állapítottak meg, és amilyen egzakt ez az egész, jócskán benne van a pakliban az is, hogy a legközelebbi szakvéleményben gondolnak egyet és ezeket is besorolják valami magasabb összegre mondván hogy az elõzõ szakértõ tévedett. Úgyhogy nem arról van szó hogy meguntam és rájuk hagytam, hanem hogy úgy ítéltem meg, hogy nem éri meg a rizikót az hogy megint belekurkásszanak a CD-imbe.

Majd meglátjuk hogyan dönt a szõke démon 😊
Frank99
Én arra irányulva kértem a szakértõ kiegészítését, hogy a 2000. február 1-én tõlem elvitt CD-ken lévõ programok MIKOR jelentek meg.
IMHO vásárolhattam-e õket 1999. tavaszáig.
Ha nem, akkor miért is vagyok én ott???

Ja, írd meg kérlek a többi élményedet is.

Én kifogásoltam a szakértõ munkáját, és nekem elõször az orromra koppintott a szõke bírónõ hogy az bizony egy nagyon precíz, jó munka. Aztán rámutattam ott néhány szép ellentmondásra, erre aszonta hogy akkor kérjek kiegészítést. Nem kérek. És nem is nem idegesítem magam, amiatt a pár tízezer forint miatt amit nálam megállapítottak, úgy döntöttem nem éri meg sem a gyomorfekély sem a neurózis.
Szeged szindroma... Be kell vallanom, megviseltek a dolgok ott lennt. El is mentem 10 nap szabira egybol... Meg a kihallgatas utan is 2 napig zugott a fejem az idegessegtol es a meregtol. Egyetlen pozitivum a szegedi halaszle volt csak. Egyebkent, mindenkinek csak ajanlani tudom a Halaszcsarda-t a Tisza partjan ! 😊

Az egesz kocsogseg csimborasszoja nalam az volt, amikor megkert a birono, hogy nezzek mar bele a szakertoi velemenybe es szoljak hozza... Beleneztem, s kozoltem vele, hogy ketsegbe kell vonnom a szakerto szakertelmet ( akarhol is tanit ), de leginkabb "no comment", mert lenyegtelen, hogy en mit mekegek, mert en itt kerem vadlott lennek... De azert ragaszkodott, hogy fejtsem ki csak bovebben, mert nagyon hirtelen sommas velemenyt nyilvanitottam. Ja, mondom, vagy a szakerto nem tud angolul, vagy be se tette a CD-ket a gepebe. Ugyanis, tolem elvittek a hazkutataskor egy "Laser Lens Cleaner" nevezetu "CD"-t, amit o felhasznaloi programnak titulalt az irasos muveben (bar az is igaz, hogy 0 Ft karerteken)... Nem ertettek a dolgot. Elmagyaraztam, hogy ez egy olyan CD alaku eszkoz, amit a CD-ROM lencsejet tisztitja le, ugy hogy egy kis kefe van ragasztva a "CD" aljara, ami a forgaskor erintkezik a tisztando objektummal...

Na ennyit errol... Ha valakit erdekelne meg a szubjektiv "elmenyeim", akkor folyt. kov.
Breki33
mikuláskor?
Frank99
jön majd, jön...
:-()))

Amit tanúként tettünk vallomást azt A.T. ellen felhasználhatják, hiszen azt az ellene indított eljárás során tettük, és ez az õ pere is. Ezért olvasták fel és kérdezték meg hogy fenntartjuk-e. Azt kell elkerülni hogy miellenünk is felhasználják.

Egyébként szerintem elég sok a szubjektív elem ebben az egészben, elég lutri hogy mi lesz a vége.
Én is így tudom.
Volt egy ott ember, aki megtette a vallomását a rendõrségen, aztán a bíróságon mást mondott. Aztán elment másnap is és külön kérte hadd tegyen egy harmadik vallomást, amiben végül visszatért az elsõ verzióhoz. Az ilyen dolgokból szerintem nem sül ki jó.
Frank99
Hát igen
Azt hallottam, hogy volt olyan, aki még azt is elmondta, hogy mástól vett pl. Visual Basic-et és egyéb programokat.
Holott nem is kérdezték :-)

Frank99
mondjuk asszem nem mindennap járunk a bíróságra a legtöbben közülünk....

Frank99
Ettõl függetlenül voltunk ott páran, akik szabadúszok voltunk, tehát nem kellett volna félni hogy mi lesz.
Egy a baj, hogy a legtöbb ember nem ismerte pl. ezt a fórumot.
Mert ha összetartunk, akkor nem beszélt volna össze-vissza mindent mindenki....

Akikkel beszéltem a tárgyalás közben azok mind igencsak tartottak attól, hogy a munkahelyükön megtudják hogy büntetõeljárás alatt vannak, és esetleg kirúgják õket. Emlékeztetnék arra hogy a tárgyaláson még ahhoz is csak 1 ember járult hozzá a százból hogy az újságírók felvegyék, és még hátulról készített tömegképhez sem járultunk hozzá. Úgyhogy felesleges elítélni a 100 peches embert azért, hogy senki sem állt ki a teljes nyilvánosság elé és mondta el a miniszternek a bajokat.
Frank99
valahogy úgy....

Frank99
Nem véletlen.
amikor felkértek, hogy a nyári informatikai konferenciára harmadmagammal menjünk el, és ott a miniszter elõtt meséljük el ezt a történetet, ITT nem akad 2 ember aki eljött volna.

Akkor azt mondták, hogy ez a dolog nem nekik fontos.
És igazuk van.

Az egyszer biztos 😊
Frank99
Ez utóbbi vád elég gyenge lábacskákon áll...

Hát ez pontosan így volt. Elõször tanúként hallgattak ki, még a házkutatás során. Amikor kértem hogy legalább ügyvéddel hadd konzultáljak mielõtt bármit is nyilatkozok azt mondták felesleges, csak tanú vagyok, ne bonyolítsuk túl a dolgot, különben sem akarják az egész lakást feltúrni (= alig burkolt fenyegetés melynek igazi jelentése "megszívatunk kisköcsög ha sokat pofázol itten a jogaidról").

Röpke másfél év múlva már gyanúsítottként idéztek be, de az akkori kihallgatáson is azt mondták hogy nem kell aggódni mert úgyis megszüntetik ellenünk az eljárást, csak a másolót akarják elkapni, ugye ezek a CD-k tõle voltak, ismerjük be és akkor nem lesz semmi baj.

Most már ott tart az ügy hogy vádlottak vagyunk mint egy szervezett bûnbanda tagjai.
Petyus_
Sziasztok, elolvasgattam a topicot mint leendõ ügyvéd 😊, együttérzek veletek, remélem felmentenek mindenkit.
Nexus amit mond, az szerintem is nagyon jó tanács, fogadjátok meg. A szemét rendõrök látom megint piszkos trükköt ûztek, rájuk nem vonatkozik a Be. úgy gondolják. Ennél undorítóbb dolgot, hogy TANÚKÉNT kihallgatnak (persze nem mondták gondolom, hogy nem vagy köteles magadat bûncselekmény elkövetésével vádolni, jöttek a hülye szövegükkel, hogy ha beszélsz, nem lesz baj...), és utána rögtön GYANÚSÍTOTT leszel, hát undorító.
Nexus tanácsát kövessétek mindenképpen, akkor is ha tanúként már más vallomást tettetek, mondjátok azt, amit õ írt. És mondjátok a védõnek, hogy hivatkozzon erre, hogy tanúként amit mondtatok felhasználni ellenetek ez teljesen ellentétes az emberi jogokkal, büntetõeljárás alapelveivel, stb., a bírók azok értelmes emberek, nem olyanok, mint a kisstílû rendõrök, szerintem hatni fog rájuk.

Szurkolok nektek! 😊

\"minden arany ami 3 leddel fénylik\" sonydefenseforce.com

Frank99
Azé' nagy szégyen egy szakértõtõl, hogy azt sem nézte meg...
És miatta 100 ember szív, mint a torkosborz.
szomorú
Amúgy meg tagnap óta megint nagy a csönd a warezpiacon. Isonews, ftp-k stb. csöndben vannak.
Még az uw is.
Érdekes.
Nem a szept-11-i évforduló miatt van ez véletlenül...
Most kellene egy kódolt üzenetet küldeni valami arab országból USA-ba, hogy fel fog robbanni egy repülõ.
Má' jönnének is a zsaruk :-)

Frank99
Hát igen.
Erre irányulva kérem én is a szagértõ pótlását.
Hogy a tõlem 2000. februárban elvitt programokat vehettem-e 1999. áprilisban...
Tuti nem... :-)
És szerintem többiek CD-i közül is volt sok-sok friss.
És akkor Aracsi is mentesülhet ezektõl a legalább jónéhány cd-alól.
Még akkor is, ha esetleg azt vallották hogy tuti tõle vették.
Akkor, amikor még meg sem jelent?

Frank99
Le is vette az árakat...
Amúgy meg elég szégyen, amit csinál...
NEKI pont tudnia kellene mennyi is a szerzõi jogdíj egy programban...

NEM a k i s k e r á r ! ! !

A második szakértõ állítólag informatikai fõiskolán tanít...
Frank99
Vagy szakértõk :-)

Azé' megnézem (fõleg ha nem leszek beteg )
hogy a kb 60%-nyi informatikus hogyan fingatja a BSA tanfolyamán végzett "szagértõt"..

Az új szakvélemény szerint - mint ahogyan írtam is - csökkent a kár 55-rõl 33 millióra. Az egyes emberkék kárértéke (pontosabban: az okozott vagyoni hátrány mértéke) is csökkent.

Lesz még egy további tárgyalás, ennek idõpontjáról decemberben vagy januárban kapunk értesítést. Kb. két napos lesz, az elsõn ott lesznek a szakértõk és ütköztetik a véleményeket, a másodikon ítélethirdetés lesz.

Azért kell még várni, mert többen kértek szakvélemény-kiegészítést.

Szerintem igen sok embertõl vittek el olyan CD-ket amik nem, vagy nem bizonyítottan Killertõl származtak. Pl. sokan vallották azt, hogy Killertõl csak üres CD-ket, prospektusokat kaptak, és amiket a rendõrök elvittek az teljesen máshonnan volt. Akár igaz, akár nem, szerintem ezzel csak jót tettek maguknak (és persze Killernek) különösen ha már a rendõrnek is ezt mondták a nyomozati szakaszban.

(Mire vége lesz, tapasztalt büntetõjogászok leszünk mindannyian 😊
Ez így van. Szerencsére ugyanúgy mint most a kihallgatáson, nekem már akkor Kenéznél is elõjöttek az idõszakos memóriazavaraim és nem sok mindenre emlékeztem (arra pl. egyáltalán nem hogy mi volt a csomagban és hogy Killertõl rendeltem-e. BTW ki az a Killer egyáltalán? 😊, de amit akkor mondtam - így utólag úgy gondolom - hogy még azt sem kellett volna.

Szóval ha van itt olyan aki bármelyik ügyben (pl. paksi) még nem tett vallomást a rendõrségen, akkor a legjobb tanács amit teljes szívembõl tudok adni az az: ne ismerjen el semmit, a CD-k nem az övéi voltak hanem egy közeli hozzátartozója akire nem akar és nem is köteles rávallani nála játszott és ott hagyta, a vinyón levõ programokat boltokban vette több tízezer forintokért de a számlát nem õrizte meg. Vagy (de ez nem annyira jó) tagadd meg a tanúvallomást. Nem kell félni, nem lesz semmi káros következménye. Ha viszont mégis mondasz valamit, annak már igencsak lehet. Higgyetek nekem és NE TEGYETEK A RENDÕRSÉGEN VALLOMÁST! Semmi más nincs a kezükben, csak ez! (Nem tudják mi volt a csomagban, nem tudják honnan vannak a másolt programok, és nekik kell bizonyítani a bûnösségedet, nem neked az ártatlanságodat!)

Az 55 milla egyébként most már csak 33 az új szakvélemény szerint, és Killert ez alapján ítélik el, pontosabban amit ebbõl rá tudnak bizonyítani a vallomások alapján. Az hogy csak 200 ezer volt a haszna és azt is a tanulmányaira költötte, legfeljebb enyhítõ körülmény.
Frank99
Azzal már elkéstünk, hogy tagadunk.
Az ELSÕ kihallgatásnál -drága Kenéznél- kellett volna hallgatni...

Frank99
elsõ nap olyan 10-12?
azóta nem is tudom, mert mindekinek csak a meghallgatás napján volt közetelõen választott gyakorlat.

Frank99
Nincs itt semminek jelentõsége.
Ha el akarnak, elreszelnek bennünket
és a szagértõ díj és "magas" kártértek miatt meg is teszik.
A kezdõ nap után a bírónõ eléggé belehúzott.
Ma szépen jöttek a csavaros kérdések...
egy kicsit bele is húzott, de kimásztam...

Breki33
hát csak annyi, hogy azert vett szoftvereket mert nagyon dragak es mashogy nem tudja

meg általános blabla, hogy legnagyobb per es legroszabb esetben mi varhato ilyesmik
Mit nyilatkozott? Mi hangzott el a mûsorban rólunk?
Breki33
sziasztok
láttátok tegnap a dunat.....?

hatulrol mutattak a termet totalban
es valaki nyilatkozott is ugy, hogy csak az álla látszott
Frank99
ez rajtunk nem változtat....