30315
lesz e 2000 beiras 2000 ig ?:)
-
#29515 Az egymás utánit az egyik másik linken olvastam (sajnos már nem emlékszem melyiken), amikor utánakeresgéltem, hogy mi-hogy-merre...
Én nagyon nem értek az ilyesmikhez, úgyhogy próbáltam a megbízhatónak tűnő forrásokat elolvasni, és az alapján írtam, amit találtam - lehet, hogy az egymás utáni mégsem igaz, de az biztos, hogy az eddigi rekorder 1930-as években volt 16 győzelemmel, azt most már 2-vel megdöntötte.
Köszi a pontosítást, hogy hogy is működik ez a rendszer (valami ilyesmit sejtettem, de nem voltam biztos benne).
Szép kutyus, na :)
(azt írja pl. a BBC oldalán, hogy nyugdíjba fog már menni - végül is megnyert mindent, amit megnyerhetett).
magyar online újságok, ahol megtaláltam hírként (persze az összes kutyás, állatos blog lehozta, azokon kívül):
http://index.hu/bulvar/2010/03/15/magyar_vizsla_gyozott_a_kutyak_vilagversenyen/
http://www.metropol.hu/bulvar/idozitettgomba/cikk/540278
http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/yogi_a_magyar_vizsla_lett_a_legjobb_es_legszebb/2146763/
http://nol.hu/mozaik/magyar_vizsla_a_vilag_legrangosabb_kutyakiallitasanak_gyoztese
http://www.magyarhirlap.hu/hirvilag/magyar_vizsla_a_vilag_legszebbje.html (gyönyörű képpel)
http://www.mno.hu/portal/700930
Kossuth rádióban beszéltek róla pár percet, tévében nem tudom mennyire jött elő, azt nem nézek :)
azok után, amit leírtál méltatlanul alul van publikálva a dolog - szinte csak sablonhírek, fordítások máshonnan. -
#29514 Megnéztem a linket.
Nem az a lényeg, hogy egymás után 17 kiállításon best in show, ha jól értelmezem, bár az angolom nem túl erős.
Úgy olvasom, hogy van 17 best in showja. Valószínűsítem, hogy Nagybritanniában. És hogy ez egy ~80 éves rekord.
Nem tudom leírni szavakkal, hogy mekkora csoda ez.
Rendszeresen megverni a fajtán belüli konkurenciát egy dolog, egy igazán kiemelkedő példány ezt 5-6 éven át is simán megcsinálja.
A fajtacsoportgyőzelem már más tészta. Az összes szettert, retrievert, kontinentális vizslát le kell nyomni, ez már adott pillanat szubjektív döntése, itt már nem lehet sztenderdekre hivatkozni, mert fajtájuknak kiváló, ám különböző kutyákat kell összevetni.
És végül a fajtacsoportgyőzteseket összevetik a best in show ringben.
A Westie-t a Bernáthegyivel, vagy a Szamojédet a Rodéziai ridgebackkel.
És nemhogy egy országban, hanem az egész világon 5-7 éven belül 17 alkalommal egy kutyát hozzanak ki best in shownak, az maga a csoda.
Ennek az oka szvsz nem magyarázható meg racionális érvekkel.
-
#29513 belinkeltem a kutya wiki lapját, ott van az alján a hivatkozás-lista újságokra, stb. -
#29512 Nos, ha ez igaz, akkor nem tudom felfogni, hogy nem hallottunk eddig erről bármely médiumban.
Az, aki néhányszor volt kiállításon, kicsit is ismeri a rendszert, pontosan tudja, mekkora dolog ez.
Most már én is utánanézek, mert eddig, őszintén megmondom, nem hittem el, amiket itt összeírogattál. -
#29511 "Following his victory at the Manchester show in 2010, he broke the record for most best in show victories at all breed shows. The record had previously stood for eighty years since the 1930s"
Ez alapján best in show, 17 egymás utáni, össz-fajtás versenyen (emellett van bőven osztálygyőzelme is, a Crufts-on is elvitte már 2 éve a gundog címet)
Ez volt március 14-én Manchesterben, azóta a Crufts-al már 18.
(van 63 CC-je is, de azt nem tudom mi, 2006 óta össze-vissza nyeri magát, az elmúlt másfél évben gyakorlatilag kihagyás nélkül) -
#29510 Tehát 17 egymás utáni versenyen best in show? Vagy fajtacsoportgyőztes? Fajtagyőztes? Vagy esetleg csak nyílt osztályban, vagy munkaosztályban nyert egymás után.
17 CACIB-on egymás után Magyar vizsla a best in show? Fura lenne.
Asszem, a tavalyi vagy tavalyelőttin mondta az egyik műsorvezető a másiknak arra a kérdésre, hogy szerinte nyerhetnek-e a magyarok(mármint az eurovízióson). -
#29509 ott van Franciaország 40 fajtával egyszer sem, Németország 40 fajtával egyszer, Olaszország 15 fajtával egyszer sem, Japán 12 fajtával egyszer sem... csak a megfelelő adatokat kell kiválasztani, és hozzájuk képest kivételezettek vagyunk, hogy a 9 fajtából már egyszer nyertünk is :)
A minden verseny: helyesbítek - minden, az Egyesült Királyságban rendezett versenyen (17 egymás utáni verseny összesített első helye). A Crufts-on a 'gundog' (szerintem ez a vadászkutya magyarul) kategóriában már 2009-ben is nyert, összesítettben hetedik volt.
(ezt az eurovíziós dolgot meg adatold, mert így eléggé légbőlkapottnak tűnik) -
#29508 Épp alátámasztod, amire céloztam.
Van ország, ami 3 bejegyzett fajtával már kétszer nyert, mi 9 fajtával most először.
Nem lehet minden versenyt megnyerni egy évben, mert csak Magyarországon van 2 CACIB és vagy 4-5-6 CAC egy évben. Ez minimálisan jellemző minden európai országra. Ezeken felül vannak még az európa-kiállítások, stb.
A túltenyésztés nem attól lehetséges, mert kedvelt egy fajta, hanem hogy elmutyizzák a kiállításokon a bírálatokat. Egy konzekvens és szakmai szervezet - tehát nem, mint a MEOE - pontosan tudja, hogy a fajtanemesítést a bírálatokkal lehet és kell is irányítani.
Mindezektől függetlenül persze az igazi Magyar vizslákat vadászoknál találjuk, illetve kiállításokon a munka-osztály indulói között. Nem szarnak be egy lövéstől és behoznak egy háromkilós nyulat a mezőn, vagy egy kacsát a jéghideg vízből.
A tiltólista meg pl. azt jelenti, amikor a műsorvezető azt mondja az eurovízióson, hogy "no, Hungary can not win, because of the nation". -
#29507 az is múlhat a jól megtervezett útvonalon - bár nem tudom felmérni, hogy mennyire megterhelő ez a túra (gondolom nagyon :D ) -
#29506 itt csak magammal versenyzek, teljesítem e szintidőn belül vagy nem. -
#29505 a fél verseny eldől azzal, hogy ki tervezi meg a legjobb útvonalat :) -
#29504 ez is jó lesz nyáron! -
#29503 jaja olvastam. -
#29502 még egy dolog, amire büszkék lehetünk: megvan az első magyar Michelin csillagos étterem (kicsit drága az én egyetemista zsebemnek, dehát ez is olyan, hogy egy versenygyőztes szülőktől származó fajtatiszta kutyakölyköt se adnak olcsón) -
#29501 25 klikk lett volna, de a szervezők visszafordítottak a csúcs előtt, így lett 19, sajnos azt se sikerült a szintidőn belül megcsinálni, de 2 hete visszamentem és akkor már meg lett a csúcs is és az idő is.
A köv április 4-én lesz: Isaszegi csata emléktúra 30 klikk szintidő 8 óra, jó lesz :D -
#29500 Ja, hogy télen. Akkor azért nem rossz. :) -
#29499 ha megnézed a dátumot aznap volt a legnagyobb hóesés..... -
#29498 abban azért biztos vagyok, hogy versenygyőztes (egyáltalán komoly résztvevő) nem lesz túltenyésztett állatból - az benne van, hogy az apja és a nagyapja mondjuk ugyanaz, de azért vigyáznak, hogy ne essenek át arra az oldalra, amikor az első rossz irányba fújó széltől megőrül/megbetegszik szegény. -
#29497 Amennyire látom Dinó Kő felé menő túra ez. Erre is játam. Szép. :) -
#29496 Puding. :)
Kinti ismerőseimnek írtam. Bőven 50 felett mentünk. Esőben ködben, annak ellenére, hogy nyár volt. Rakjak fel képet? :)
-
#29495 nincs rosszabb mint mikor elkezdik szegényeket túltenyészteni összevissza :( -
#29494 Nyert már kínai (több is), tibeti (szintén több fajta), kongói (aminek 1 bejegyzett fajtája van és nyert), afgán(szintén 1, és kétszer is nyert), német (nem sokkal a második világháború után), olasz/svájci (bernáthegyi), kanadai, holland fajta... ezekből több olyan is van, aminek kevesebb, akár kevésbé ismert vagy nagy nevű fajtája nyert. A többit persze a brit szigetek fajtái nyerték, de ez egy kvázi háziversenynél érthető (60 alkalommal adták ki idáig a díjat).
Nemzeti fajták - Angliát, Skóciát, Írországot, Wales-t meg se számolom, rengeteg - Ausztrália 10 fajta, Belgium 11, Kanada 9, Kína 10, Franciaország 40 felett, Németország szintén 40 körül, India 12, Olaszország 15, Japán 12, Holland 10, Oroszország 13, Spanyolország 16, Svédország 8, Svájc 9, Tibet 3 (és ebből 2 fajta már nyert), Egyesült Államok 50 felett. Ez a lista 9 magyart ír, gondolom románnak írja az erdélyieket, vagy kimaradt belőle valami.
Egyébként most, hogy kicsit utánaolvastam, az idei győztes Yogi ausztrál születésű, már az apja is többszörös díjnyertes, stb... rengeteg győzelme van már neki is. Amire viszont még büszkébbnek lehet lenni, hogy 80 év után először neki sikerült minden versenyt megnyernie egy évben. Tehát célirányosan tenyésztett, versenygyőztesnek "gyártott" kutya. Hungargunn Bear It'n Mind a becsületes neve :)
Nem azon kellene gondolkodni meg morogni, hogy tiltólista így meg úgy - örülni kell, meg esetleg kicsit félni, mert most minden boldog-boldogtalan nekiáll majd magyar vizslát tenyészteni, és esetleg felhígul pár vérvonal (már most is angliában az 50 legkedveltebb, legtöbb kennel-el rendelkező fajta közt van). -
#29493 Ne tegyük fel, hogy kína tiltólistás, mert különben legalábbis vámot vethetnénk ki a beömlő termékeikre.
És attól, hogy 1-2 generációra, vagyis 10-15-20 évre visszatekintve nem Magyarországon éltek a szülei, néhány száz, vagy ezer évig magyarok tenyésztették, óvták, nemesítették a fajtát a másik 12 ősi magyar fajtával együtt.
Lehet sorolni a nemzeteket, amelyeknek van ennyi kutyafajtájuk.
Nem lesz hosszú a sor.
Nagy dolog, óriási dolog egy Crufts győzelem.
De nem szabad elmenni amellett, hogy mennyire furcsa, hogy ez az első alkalom. -
#29492 ahogy hallottam már csak a fajta neve magyar vizsla, de neki már a szülei is külföldön születtek - innentől meg mindegy, hogy honnan származik, és kinek milyen tiltólistáján mi van rajta.
(tegyük fel, hogy Kína is listás, akkor a pekingi palotapincsik se nyerhetnek?) -
#29491 Amikor homok kerül a gépezetbe:
Crufts_best_in_show
Tiltólistás ország kutyafajtáját hagyták nyerni. -
#29490 22 km (néha meseszerű erdőben)
-
Western LARP én leszek a temetkezési vállalkozó -
#29488 hát, azt is nézi valaki :) -
#29487 ATV-n is szokott lenni.
És ez azt gondolom, már önmagában is elmondja, milyen ember. -
#29486 A net hangosabbik része nem hogy is mondjam, bolgárgyörgypárti:) -
#29485 kicsit utánakerestem, így már emlékszem rá...
hát nincs jó véleménnyel róla a net hangosabbik része (a keresők első találatai) :)) -
#29484 Még most is van megbeszélős műsora.
Nem országos adó, csak itt liberálföldön pusztítja a józan ítélőképességet a síma beszédével. -
#29483 bocsánat, én meg összekevertem a Baló Györggyel... a Bolgár az a megbeszélős műsoros volt régen, nem is tudtam, hogy még aktív. -
#29482 nem tom kiről beszéltek :( -
#29481 (mondjuk állandóan a kabaréjelenetek jutottak róla eszembe, de akkor is...) -
#29480 annak örülök, hogy ő eltűnt a Kossuth reggeli műsorából :) nem szerettem az ő hangsúlyozására ébredni... -
#29479 Bolgár Györgyöt már vered. -
#29478 :) vigyázok arra, hogy ne legyen félreérthető amit mondok - úgyhogy egyiknek se lennék jó -
#29477 Egyre szebben fogalmazol ugyanakkor. Még politikus is lehetsz.
Vagy rádiós műsorvezető. -
#29476 én olyan állást foglalok, hogy minden véleményt meghallgatok, és nem érzem magam elég széles tudásúnak ahhoz, hogy a legtöbb dologról egyenes véleményem legyen, vagy beálljak valakik mögé anélkül, hogy részletesen megvizsgálnám a saját és más nézőpontokból is, hogy mit mond.
inkább megfigyelek odaállás helyett :) és jelen témában nekem az jön le, hogy nincs olyan, hogy jobb meg rosszabb volt, hanem egyszerűen van. változnak a dolgok, de értékrendet nem állítok mögéjük, főleg nem ilyen témákban, hogy régen jobb volt vagy rosszabb :)
az pedig, hogy nekem melyik tetszene vagy tetszett jobban - az mindegy, mert nem vagyok elég széles látókörű ahhoz, hogy releváns véleményt mondjak.