30315
lesz e 2000 beiras 2000 ig ?:)
-
#29555 Nem tartom annak, mert nem jó, ha azért kapok ajándékot, hogy szeressem az ajándékot adó bácsit.
[apró]Persze lehet örülni az ajándéknak, de a háttértörténés az volt, hogy ennek (magyar oldalról kötelező) elfogadásával Hitler biztosított magának egy akkoriban kompetens szövetséges haderőt, akik a következő év elején már indultak velük a Szovjetúnió ellen (úgy, hogy 39-ben még megtagadták a vasútvonalak használatba átadását), utána a végsőkön túlig kitartottak mellette - tudván, hogy ha veszítenek, a visszakapott területek újra elvesznek. Így is lett.
Persze 40-ben még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a háborúból, a tengelyhatalmaknak akkor még elég jól ment. -
#29554 Ezek az események, háttértörténések mit sem változtatnak a visszacsatolás "pozitívságán". -
#29553 Úgy, hogy egy háborús diktátum volt azért, hogy a szovjetek/Románia irányában ne nyíljon meg túl hamar a front, ami elvonná az erőket. Magyarország és Románia hónapokon át tárgyalt előtte, majd a tengelyhatalmak - látva a helyzet eldurvulását - odarendelték magukhoz a két ország vezetőit, és közölték, hogy ez van, kuss. -
#29552 43 492 négyzetkilométernyi terület visszacsatolása az anyaországhoz, benne Székelyfölddel.
Az 1941. évi népszámlálás adatai szerint a visszacsatolt Észak-Erdélyben 1 344 000 magyar élt.
Nem volt pozitív esemény? Hogyhogy? -
#29551 De igazából nem volt pozitív esemény... persze, akkoriban megünnepelték - de már mindenki azt látta, hogy itt háborús taktikázásról van szó.
Az első bécsi döntés sokkal nagyobb dolog volt (nem területre, hanem nemzetközileg, pedig az is már a helyezkedésről szólt, és hogy elnézzék Hitlernek nem sokkal később Csehszlovákia cseh felének átvételét), ráadásul még békeidőben. Az igazán nagy esemény volt a kor revízióra éhes közösségének (gyakorlatilag megállt az élet az ünneplés miatt) - november elején meglátjuk, az biztos előjön majd parlamenti szinten. -
#29550 Mindamellett értékelem a polkorrektséget természetesen :) -
#29549 Nos én továbbra is azt gondolom, hogy ahogyan az állami, nemzeti kommunikáció szubjektivitása Magyarország kivételével szinte mindenhol elvárt és valóságos, nekünk, akik ide tesszük a részünket, jogos elvárásunk az effajta részrehajlás.
És ahogyan a mócok megünneplik (általában mszp-s, szdsz-es politikusokkal) Észak-Erdély másodszori odacsatolását is, úgy talán nálunk is sokaknak jólesne néhány pozitív esemény felemlegetése is. -
#29548 szerintem állami nem lesz - 1 párt biztos megemlékezik róla, a többi szépen csendben marad (nekem sem volt meg elsőre, hogy mikor volt a második bécsi döntés, úgy kellett utánakeresni - bár a kérdésből gondoltam, hogy ma :) )
... meg igazából ez már háborúpolitika volt (szemben az elsővel, ami békeidőben történt), nem visszatértek, hanem a német-olasz tengely diktátuma átrajzolta a határt, biztosítandó az itteniek barátságát, meg elkerülendő a front túl korai megnyílását ebben az irányban.
Egy háborús időben történt politikai húzásra meg - bármilyen fontos is néhány embernek - igazából a történészeken meg azon a néhány emberen kívül nem sokan emlékeznek. Nem értük, nem miattuk történt, hanem a nagypolitika érdekei diktálták a lépést. -
#29547 Hánykor lesz az állami megemlékezés Észak-Erdély visszatértének 70. évfordulóján? -
#29546 Muzsikál az erdő!!!
-
#29545 én múzeumi estézni voltam, de akkora tömeg lett, hogy hazajöttem (eleredt az eső és mindenki bemenekült)
de legalább ettem sáskát :) -
#29544 Kaptárkövek pipa:
-
#29543 az ősember barlangban voltunk mi is mikor ott nyaraltunk :) Istállósig nem másztunk fel... -
#29542 Szilvásvárad - Ősember barlang - Istállós-kő - Szilvásvárad
kipipálva, gyűlnek a pontok.
-
#29541 és egy kis röpködés a pálya felett -
#29540 hétvégi LARP -
#29539 Meseszép volt
-
#29538 Az még semmi. -
#29537 nem nem ez simán beégett, reggel 9 előtti kép akkor még minden tiszta volt :D -
#29536 már látszik az égen, hogy nagyon párás minden.. -
-
#29534 igazából én is ezért rohantam, 8:29-kor 2-es rajtszámmal indultam, úgy számoltam a 11:32-es busszal kell haza jönnöm különben várhatok 2 órát és valszeg eső lesz, szerencsére a vége jól jött ki így 11-kor értem célba és 11:16-os busszal haza tudtam jönni, azóta itt is elborult már az ég tuti eső lesz.
amúgy a hegyen minden vizes tele kis patakokkal a semmiből, a falu lábánál egy vasúti átjáró alatt kellett volna átmenni, de ott egy térdig érő patak "folydogált" úgyhogy inkább felmásztam a töltésre :D -
#29533 gratula hozzá :) itt szakad az eső reggel óta, kimozdulni se nagyon érdemes... -
#29532 2,5 óra :D
az utak pár száz métereként mocsárrá vagy patakká váltak lejtéstől függően hihetetlen a természet, az erdő meseszép volt! -
#29531 Holnapi terv :D
-
#29530 a 31 öreg? :) -
#29529 Boldogat, igen!
Öreg vagy már? -
#29528 dankesőn :) -
#29527 HBD Dzsini!!! -
#29526 Ez is pipa :D
-
#29525 fejlődnek a dolgok :) nagypapám még egy jó kis fokost vitt magával ha kirándulni mentünk... -
#29524 vettem botot :D
-
#29523 nincsenek, még hangoskönyvben sem - a klasszikus 6 megvan angolul, plusz a teljes magyar kiadás papíron... -
#29522 Dzsini Düne ebook-jaid vannak? -
#29521 Isaszegi emléktúra kipipálva, amilyen szép a környék olyan gyilkos az útvonal, beton, kőkemény földutak. Most fáj :( -
#29520 hát aznap mikor megtalálta elvolt vele vagy 1,5 órát,most félóráig dobáltam neki hogy ezt az 1 képet megtudjam csinálni egyszerűen nem érdekelte. -
#29519 évente egyszer játszik vele :) tiszta jó, legalább nem kell akkor másik -
#29518 2008 januárjában hozta neki a gyerek (kutya boltban vették füstölt marha lábszárcsont) mivel csak ez az egy ilyen méretű csontja volt és megenni nem tudja így kizárásos alapon csak az lehet, egyszer már tavaly is elővette aztán újra eltűnt :P -
#29517 nem tudom mi ijesztőbb - hogy most került elő, vagy hogy felismered a csontot, hogy 2 éve kapta :)
...és hány év múlva lesz meg újra? -
#29516 A kutya a tavaszi kert rendbetételnél megtalált egy 2 éve kapott csontot: