4228
  • Lazarus
    Nah, megvan minden követelmény, de újra kéne fordítanom a kernelt mer 3.4es gcc van benne a külső gccm pedig 4.0ás. (Ha jól értelmeztem hogy ezt kéne csinálni)

Szal ezt hogy lehet?
  • Lazarus
    Ez a linux-hogyan oldal úgy szar ahogy van :(

Warning: main(): URL file-access is disabled in the server configuration in /home/virtual/OPENWORK/hogyan/index.php on line 211

Warning: main(http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/C-C++Beautifier-HOWTO.html): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/virtual/OPENWORK/hogyan/index.php on line 211

Warning: main(): Failed opening 'http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/C-C++Beautifier-HOWTO.html' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/virtual/OPENWORK/hogyan/index.php on line 211

De ha runlevel 1 fölött van akkor nekem betölti az xservert ami alatt az nvidia driver nem hajlandó elindulni (így lett megírva) közben rájöttem hogy elég ha beírom hogy init 1, így uazt érem el de nem változik semmi
  • MerlinW
    Na pont ezért kell alapokat olvasni:)

FATos particióhoz /etcv/fstab -ban kell rw flag-et adni (nemtom mér nincs alapból)
    Nvidiához meg máshoz sem kell recovery módban lenned, ez nem windows:) 5-ös a normális multiuser runlevel ha jól emlékszem.

Jogokat többek között chmod és chown parancsokkal tudsz adni ennek-annak, de ezt leírni hosszú történet lenne, http://www.linux-hogyan.hu/ -at és a man <parancsnév> tessék olvasgatni sokat:)
  • Lazarus
    És mért nincs írási jogom a FAT32 partición? Meg úgy alapjáraton hogy tudok mindenhez jogot szerezni? Ez elég idegesítő
  • Lazarus
    Mégis folytattam... nvidia drivert akarom telepíteni, elindítottam a linuxot recovery módban:

sh nvidia.run
    elindul
    - nem találja a runlevelt ( -> mind1)
    - nem ismeri fel a linux kernelt, vagy valamit majrézik ( -> ignore)
    - Nem találja a GCC vagy CC-t

A readme nem tér ki erre...

miután elindítottam az xservert(Gondolom ez felel a grafikus felületért) és az adeptet megnéztem a gcc-t:
    - Gcc-4.0 installed
    - Gcc installed

Mi lehet a baj?
  • Ch_Slater
    szerintem a letöltési szervernek vannak hibaüzenetei..
  • MerlinW
    1. Ha szervert akarsz akkor nem ilyen disztribet kell használnod hanem natur debian, vagy redhat-ot.
    2. Suse redhat alapú, azaz többek között a csomagkezelő, pár konfig és pár parancs teljesen más mint debian alatt.
    3. Kubuntuban a KDE bugos, de nem annyira mint ahogy leírtad. Az ablakos problémád valószinüleg az X konfigjának hibás beállítása, ill a videókártya "driver" hiánya okozhatta. Szóval az nem KDE hiba, hanem felhasználó:)
    4. Hálózati beállítások lásd fent, semmi köze a KDE-hez, az sima natur linux dolog, ha kubuntuban nem sikerült megoldani a problémát más disztrib alatt sem lesz másképp, kivéve ha:
    - az adott disztrib nem ismeri fel milyen a kapcsolat és nem konfigolja be magának
    - utánaolvasol (etc/networks/interfaces, ifconfig, hálókari kernelben való jelenléte, pppoe konfig adsl esetén)
  • Lazarus
    ahány szerver annyi hibaüzenet. feladom, amúgy sincs semmi bajom a windowsal
  • Lazarus
    Ez tényleg borzalmas... Az ablakok néha teljesen besárgulnak és összemaszatolnak minden kijelzőt.

Átkonvertáltam végre az NTFS partíciómat FATra de eközben elcsesztem a bootot. Sebaj felraktam még1x de most meg a hálózatot nem tudtam konfigurálni mert beírtam az alapértelmezett átjárót de folyton elfelejtette... Gondoltam letörlöm a ntwork config csomagot aztán visszarakom újra hátha megjvaul. De nem történt semmi. Ez után letöröltem minden csomagot aminek a nevében benne van a network, csak ezek magukkal húztak több csomagot is és ezzel az akcióval sikerült hazavágni az egészet. Szal most töltöm a suse netes telepítőjét
  • MerlinW
    konzolba beírod a nevét, vagy csinálsz neki parancsikont asztalon pl.
    konzolban (kde menu, futtatás: "konsole") tab-bal kiegésziti a parancsokat így könyebben boldogulsz.
  • Lazarus
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! Nemtom hogy működik, de nagyon össze van rakva :D Király, köszi

A telepített csomagokat hogy lehet külön elindítani? (Most csak jobkill és program kiválasztásával vannak elindítva)
  • MerlinW
    Rád is rádférne egy kis alapozás:)

konzolban:
    sudo -s
    apt-get update

mozilla:
    apt-get install mozilla
    vagy
    apt-get install mozilla-firefox

mp3:
    apt-get install xmms (bár sztem ez alapban fent van)

wine:
    apt-get install wine

Linux alapok elolvasása erősen ajánlott... ez nem olyan mint egy uj program megismerése, hanem olyan mint a felejtsd el a 80%-át amit a windows-ról tudsz, mert nem ér semmit.
  • Lazarus
    Na fent van... hogy a gennybe lehet erre feltelepíteni a mozillát?

Hogy lehet mp3at lejátszani? Az Armrok azt írja nem tud mp3at o_O szedtem le gstreamer0.8-tools_0.8.9-1ubuntu4_i386.deb-et meg gstreamer0.8-vorbis_0.8.8-1ubuntu4_i386.deb-t ezeket ha minden igaz fel is telepítettem a package managerrel, de nem történt semmi

A WINet már meg se merem kérdezni
  • MerlinW
    - Lehet igen.
    - Minden disztribnek van 1CD -s kiadása.
    - Kubuntuval csak óvatosan, mert elég bugos KDE-t raktak bele.
  • Lazarus
    Töltöm a Kubuntut mert csak 650 mega, ezzel lehet majd futtatni a wine-t?
  • Lazarus
    A forrását nemtom, de mi lenne ha a telepítés alatt rá lenne kötve egy külső billentyűzet?
  • steelhammer
    Üdv. Azon hülye problémával fordoluk hozzátok, hogy UHU linux laptopomra való telepítésével szenvedek már reggel óta, mert nem akarja érzékelni a billentyűt a telepítő, ezáltal a root jelszó kérésénél meghaltam. Mi lehet a probléma forrása?
  • nenad
    kamuzik

sztem van olyan virtualis printer ami faxkent mukodik..
    keress ra a googlen sztem van tobb is..
  • Free
    Nah látom zajlik az élet :)
    Lenne egy kérdésem . meg lehet e oldani egy olyan dolgot hogy van egy hálózat X géppel és ezen hálózat része egy fileszerver ( Linux mandriva ) A Fileszerverben van egy faxmodem is . namost hogyan lehetne kivitelezni, hogy ez a gép ami csak adatárolásra lett betéve el tudjon látni egy központi fax szerepet is ? értem ez alatt azt hogy pl egy wörd vagy bármilyen szövegszwerkesztő doksit vagy egy bescannelt képet el tudjak faxoln i a hálózat bármely gépéről ezen gépen keresztűl..
    Valam fax megosztó mint pl a nyomtató meg hasomnló
    vagy elég csak símán egy nyomtatómegosztás és felvenni a gépeken mint hálózati nyomtató eszköz? a faxmodemet??
  • geri777
    Lazarus bocs lehet hogy nem irok helyesen de nem vok hülye Sorry OKé ezek után megoldom
  • MerlinW
    Kérdéseidet figyelembe véve, olvasgass, mielőtt telepítesz. Vagy tölts le Live linuxot, pl a www.knoppix.org -rol egy knoppixot. Ezt nem kell telepíteni, cd-ről bootolsz és onnan is fog futni/ ill lehet telepiteni is, anélkül hogy bármit elrontanál. De mondom, mindenek előtt olvassgass. Alap parancsok, könyvtárstruktúra, mi az a linux eszik-e vagy isszák, mi az a mátrix, ilyesmik...
  • Lazarus
    Ja és nemtom kiírtad e már, de a letöltött DVD képfilet ne töröld le addig amíg fel nem raktad még a linuxot. Én túl gyorsan írtam ki és a telepítő nem látta a telepítendő csomagokat... az képfilet meg már ugye letöröltem :<

Tanulság: Az oprendszereket olyan lassan kell kiírni amennyire lehet
  • Lazarus
    A hejesírásod azt sugallya hogy nem lessz könnyű, de azért leírom:

Létre kell hoznod egy Linux particiót a winchesteren, utána a BIOSban beállítod hogy az elsődleges BOOT cucc a CD legyen, ezután elundul a telepítő. Feltételezem hogy XP telepítőt láttál már, ez is hasonló
  • geri777
    És hogy telepicsem ???? hogy amikor betölti a gépet lehesen változtani mejikbe lépjen be ?
  • lck #1282
    Igen
  • geri777
    SUSE-10.0-DVD-SRC-GM letöltötem egy ijet ez grafikus felületü ??? és telepithetö windows xp melé?
  • lck #1280
    Linux grafikus felülettel
  • geri777
    Adna valki otthoni használatra linuxot grafikus felületel ?? egy letölthetö linket köszke
  • MerlinW
    Enyém meg itt vót: http://www.linux-hogyan.hu/
  • lck #1277
    Na itt az én tudásom elfogy. lásd: linuxforum.hu
  • izb
    Köszi.
    feltelepítettem,és az a gondom,hogy a videokártya driverét szerintem rosszúl töltheti be,mert kb szinekből van vagy 3.És a felbontás is kartasztrófa.
    Hogy tudnám ezt a problémát megoldani legkönnyebben?
  • lck #1275
    A telepíthető minden képpen.
  • izb
    ez magyar nyelvü?
  • MerlinW
    okéoké:)
  • lck #1272
    Vannak Live CD-k amik telepíthetők. pl: Mephis, Knoppix, Mandriva One (ezeket ismerem)
    De tudtommal a Suse nem telepíthető.
  • MerlinW
    Bizti? Énsem tudom, nem olvastam utána, de pl a Knoppix livecd/dvd telepíthető...
  • lck #1270
    Live DVD - ez a verzió nem telepíthető
  • geri777
    Ami a szoftver baszisrol letölthetö suse linux telepithetö mert nem irják
  • MerlinW
    Kicsit kényelmesebb lesz, ill eljönnek a köv generációs vasak és lesz egy faca GUI-nk:)
  • Ch_Slater
    nah, király. :)
    én nem hiába nem próbálom meg (1.2GHz)