LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

CybearBoy
Jobb lenne, csak nincs dvd íróm. 😞

Ch_Slater
fogalmam sincs. ennek utána kell járnod. egyrészt jó az ha megvan minden, másrészt lehet hogy egyes progikból már van újabb, tehát felesleges.
mondjuk én a dvd-set szedném le, hogy meglegyen minden és a cd-ket se kelljen cserélgetni (lustaság rulz).

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

CybearBoy
Oké sztem én is így fogom, Fedorával fogok próbálkozni. Ez 4 cd-s, szted elég az 1.-t leszednem a telepítéshez, és a többin csak progrmaok vannak, vagy mind kell?

Ch_Slater
hát én úgy még soha nem próbáltam, csak fat32-vel. tehát egy síma üres partícióval.
de a telepítõben sem bonyolult ha van egy szabad partició. grafikus felületen megy a telepítõ (legalábbis a mandrake) és elég egyértelmû.

CybearBoy
Az jól hangzik. 😊 És ha most létrehozok partition magickal egy ext3-as linux partíciót, meg egy swap partícót, akkor sem lesz gondom a telepítéssel? vagy jobb ha ezt rá bízom?

Ch_Slater
egyébként én elõször felraktam minden szirszart (2-3G😎 és úgy volt 30-40 perc a telepítés kezdetétõl a végéig (de az már azt jelentette hogy a net is ment, videókat lehettet nézni, meg minden).

Ch_Slater
de lehet hogy azt is meg lehet oldani, hogy floppyra irja a lilo-t és ha benn van a floppy, akkor linuxba megy, ha meg nincs akkor rendesen xp-re bootol.

de ezt nemtom, még soha nem próbáltam...

Ch_Slater
nekem maradtak. most a D: után G: jön az XP-ben<#vigyor3>

egyébként ha jól tudom, akkor az fdisk /mbr-rel vissza lehet állítani az xp-s boot recordot egy boot lemezrõl, ha valami nagyon rosszul sülne el...

jah és a telepítõ megkérdezte, hogy hova rakja a LILO-t. én azt mondtam neki, hogy az mbr-be és így nekem jól mûködik...

CybearBoy
Értem köszi! És ez átkavarja win alatt a partíciók betûjeleit? Ha létrehozok egy üres partíciót win alatt, és aztán a linux telepítõ ezt osztogatja magának, utána winben maradnak az adott partícióknak a betûjelei?

Ch_Slater
jah én is kezdõ vagyok, de már telepítettem 2-3x Red Hat-et, meg párszor Mandrake-et.

Debianra még nem mertem vállalkozni<#zavart1>

Ch_Slater
csak legyen egy üres particiód és a telepítõ majd megoldja, csak az a lényeg hogy az üreset válaszd ki 😊
én a telepítõben ext3-at választottam. elvileg felajánlja, hogy hogy oszd fel azt az üres particiót.
én csináltam egy home, usr, swap és egy root partíciót, de próbálgatásra szerintem minden mehet 1-re (kivéve ugye a swap-et.
tehát ha van egy üres partició akkor csinálsz egy /-ot, meg egy swap-et rajta.
3-4Gb elég, ha nem telepítesz fel minden szir-szart. de egy idõ után biztos elfogy, ha próbálgatsz mindenféle progit...
énis xp mellé nyomtam fel, utána a LILO nevû boot manager választási lehetõséget ad a gép indításakor hogy xp vagy linux. nekem ezt automatice megcsinálta a telepítõ, de ha nem akkor kézzel kell szerkeszteni az /etc/lilo.conf file-t

jah nekem Mandrake 10.1 DVD-s van...

CybearBoy
Üdv!
Linux terén kezdõ vagyok. A gépene XP van, és e mellé szeretnék linuxot (pl Fedora) telepíteni. Most ott járok, hogy létre akarok neki hozni egy partíciót Partiton Magic-kel. Elõször is, milyen legyen? Linux ext2, ext3, vagy valamilyen win-es partíció, és majd teleptõ beállítja magának, amilyenre kell? És mekkora legyen, 3-4 Gb elég? Ha létrehozok egy ilyen partíciót, akkor ennyi elég neki, fel lehet telepíteni a win mellé (xp), vagy még mást is kell elõtte ügyködnöm? Egy partíció ugye elég neki?
köszi elõre is

Zetorg
köszi.
azóta már újratelepítettem, most hibátlanul mûködik.

amúgy kösz!
én meg karcagi
Random_
Én is szegedi vagyok nekem 10.0 van asszem. 😄

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

Ch_Slater
vagy átíratod valakivel, akinek van a közelben. ha szegedi vagy esetleg én is átírhatom. nekem a 10.1-es DVD-s van...

Random_
linuxforum.hu

ott van a megfelelõ fórumban pár ftp és egyéb hely

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

hopnnan szerezhetõ be INGYEN??? nekem állandó Linux kellene
nemcsakfeel
hi.
ha most használsz elõször linuxot, akkor azt ajánlanám hogy telepítsd újra , akkor nem kell bogarászni fájlokban.. és amikor a videókártya / monitor beállításokat kérdezi, ne változtasd meg!!!! vga: VESA legyen,
felbontást te tudod.. pl 1024, a képfrissítésen ne változtass!!!!
utólag még lehet majd!.
ennyi.

*hihi ** *

Random_
Mandrake 10.0 kell neked az telepíthetõ szerintem 3 cd. Win alatt csinálsz 5 giga particionálatlan területet és a linux telepítõ azt felosztja magának és csinál egy boot managert is aminek a neve Lilo.

Ch_Slater
a move-ot lehet telepíteni? annak nem az a lényege hogy cd-rõl megy és nem kell telepíteni?
egyébként nekem is Mandrake van (10.1 official dvd), és XP. Az xp volt fenn elõször és utána telepítettem a linuxot egy másik particiora. telepítésnél nekem beletette a lilo-ba a windoz-t is (felismerte hogy azon a particion win van) és igy nem volt tul nehez dolgom. amikor végzett a telepítéssel beirta magát az mbr-be a lilo és annak segítségével lehet választani hogy xp vagy linux.
egyébként ha nem megy telepítés után, akkor az /etc/lilo.conf-ot kell szerkeszteni.
pl.
other = /dev/hda1
label = winxp

Hi! megvan a Linux Mandrake Move! CD-rõl bootolva indítom. mellette van MS Windows XP Pro. Hogy tudom feltelepíteni úgy, hogy ha elindíatom a gépet, akkor megkérdezze, hogy meik operációs rendszer menjen? És a windows-os fájlaimat hogyan lehet beimportálni (FAT32 rendszer)? Hogy hozhatok létre internet kapcsolatot?
KOXX
biztos te úgy jöttél ki anyádból hogy midezt a wines v. linuxos dolgot vágtad
külömben is miért ne használhatna linuxot???
senki sem úgy kezdett el linuxozni hogy már mindent tudott
nagyon bírom az ilyeneket

Ch_Slater
nem értelek. szerintem elég praktikus lenne (nem úgy mint a 128x128 as baszott nagy ikonok), és miután jobban utánanéztem, nem csak nekem van vele problémám. de megoldás nincs, a kicker ilyen, talán kijavítják, mert már többen is elküldték a buglist-be.
azt meg hogy mit használok, majd eldöntöm én, ha nem tudsz a kérdésre választ, akkor inkább tartsd magadban az efféle bölcsességeket<#duhos2>

units
Mint a winfosnál <#taps>
használj azt, ha arra van szükséged nem pedig foslixra

Életfogytig tartó büntetés a Cat8 börtönszigeten HJT Log elemzők: www.hijackthis.de www.help2go.com

Zetorg
hi
most raktam fel életemben elösször linuxot és van egy kis problémám.
UHU linux 1.1, azt írja idulásnál, hogy nem tudja betölteni az x szervert és hogy állítsam be konzolbol és próbáljam újra.
na itt mit kell csinálni?

Ch_Slater
üdv. tudja valaki hogy van-e arra megoldás a KDE alatt, hogy a tálcát meg tudjam növelni vertikálisan, hogy több sorban férjenek el a nyitott progik, de közben a gyorsindító ikonok ugyanolyan kicsik maradjanak és esetleg azok is több sorban legyenek ha sok van (mint a windóznál).
Mert idegesít, hogy megnövelem a panelt, hogy legyen rajta helyem, erre a gyorsindító ikonok vele nõnek iszonyat nagyra (32x32 vagy 48x48-ra). Nézelõdtem a kdelook-on a theme-ek meg style-ok között, de nem találtam még ilyet...

KOXX
beírom ide is mert gondolom linuxosoknak volt már hasonló helyzet ha tudtok segíteni:
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1099745821

Random_
vagy linuxforum.hu

ibrik

ibrik játékmagyarítás oldala: http://ibrik.atw.hu

KOXX
debian linux alatt a grafikus rendszer nem indul el nekem mert az xfree86 nem megy
ezt próbáltam bekonfigurálni de eddig sikertelenül

tudna valaki segíten?

Random_
Olvasom, hogy NTFS-t lehet írni csak nem hasznos mert elcseszheti a scandisk.
Marad a Fat32

Random_
Következõ kérdéseim lennének ha valaki tudna rá válaszolni az jó lenne.

NTFS fájlrendszerre tudok írni valahogy? Mert pillanatnyilag csak olvasni tudja.
OpenGL-t hogy kell beállítani mi kell hozzá van egy Radeon 9600XT kártyám.

nemcsakfeel
2.6 os kernel particiós tábla hibájáról tudtok valamit?

*hihi ** *

ibrik
Hogy hová telepítsd a programokat???
Akárhová...

Amúgy nem nagyon méllyedtem bele a Linux tanulmányozásába, de felejtsd el az olyan windows-os gondolkodást, hogy "alapértelmezett böngészõ", vagy "fájltársítás",....

Random_
Nagyon láma kérdésem van.
Hova szokás telepíteni programokat? 😄
Feltettem a Firefox-ot a saját mappámba, de gondolom nem az a legjobb hely neki. Parancsikont is tudok készíteni, de pl jó lenne beállítani, hogy az alapértelmezett böngészõ a Mozilla legyen.

ibrik
Általában Linux-okban a Vesa meghajtót kell kiválasztani, mert az szinte mindegyik kártyához jó.

Random_
😊 Már Linux alól írok szóval összejött. Annak ellenére, hogy mindig is windows volt a gépemen összejött. A monitorral volt a gond felismerte tökéletesen a típust Iiyama pro 451 mégse tudta rendesen leadni a képet vele ezért nem azt használom.

Random_
Már rájöttem, hogy a particiok közül a 594 megás a Swap a többi ext3 csak nem tom mé. 😊
Videókártya confighoz meg szerintem több kell mint amit egy telepítõ el tud intézni magától (9600XT)

Random_
Ja és köszi az eddigi segítséget is!

Random_
Köszi a segítséget!

A következõt csináltam: leszedtem 5 gigát egy meglévõ partícióból és szépen szabadon hagytam partíci nélkül. A telepítõ ezt észlelte is és ráhagytam, hogy õ maga particionálja csinált 2 particiót. Egy 2,76 gigást egy 594 megást és egy 1,77 gigást. Erre van valami logikus magyarázat?

Sajnos nem tudok belemenni a Linux grafikus részébe mert a képernyõm elkezd csíkozni mint az állat. Látom, hogy valamit megjelenít, de a monitor nem bír ráállni. Erre lehet valami megoldás? Amúgy felismerte a linux a hangkártyát egeret. A betöltéskor a hálókártyát nem tudta életre kelteni erre is kellene valami ötlet. 😊 Tök láma vagyok az is jó ha megmondjátok hol nézhetek utánna és én megteszem.

KOXX
#629??
ezenkívül tud nekem mondani valaki egy helyet ahonnan letölthetek 1 mûködõ dc++-t suse 9.1 alá?

ibrik
Nem azt írtam, hogy 512 MB kell neki lapozófájlnak, hanem azt, hogy MAXIMUM annyi elég neki.
Mondjuk a Mandrake disztrót nem ismerem, én csak UHU-val és SuSE-val próbálkoztam, amíg rá nem untam.
Igazából nálam a telepítés úgy ment, hogy egy régi 4 GB-os vinyóval próbáltam ki a dolgot.
A telepítéskor kijelöltem neki, hogy az egész vinyót felhasználhatja és a maximális 512 MB-ot engedélyeztem neki lapozófájlnak.
Ezután a telepítõ átpartíciónálta a vinyót (addig 1 partíció volt rajta). Lett egy kábé 3 és fél gigás linux rendszerpartíció és az 512 MB-os partíció a lapozófájlnak. Eztán kezdte el a Linux telepítését.
(A windows ezután már nem fogja kezelni ezt/ezeket a partíciókat, de a Lemezkezelõben láthatod, hogy ottvannak és hogy mekkora méretet foglalnak el)

Tehát a lényeg, hogy érdemes elõtte úgy átpartíciónálni a vinyódat, hogy egy elszeparált partíciót jelölhess ki a Linux telepítésre, amelynek nem szükséges primary-nak lennie - akár logikai partíció is lehet.
Az átpartíciónálást megteheted pl. Partition Magic-el vagy hasonló progival is.
A windows és a linux nem lehet egy partíción!!!

Visszatérve a lapozófájl méretére....
A windows-ban is van lehetõség a kikapcsolására....
Ha nem kell, akkor nem kell...
Ugyis használat közben derül ki, hogy a rendszernek szüksége van-e rá.

Random_
Jelenleg van 1 giga Ram a gépben szükséges még 512 lapozófájl? Van helyem csak ha nem kell annyi akkor minek legyen ugye.

Ha egy meglévõ partícióból veszek le egy szeletet az nem gond a linux-nak? Bárhova feltelepül vagy kényes és csak elsõdleges partíció jó neki?

ibrik
Általában a különbözõ Linux-verzióknak a telepítéshez két partícióra van szükségük (vagy a telepítés alatt is elkészíti azokat a telepítõ).
Kell egy partíció, amin a rendszer van - ehhez kell minimum kábé 1.5 - 2 GB vagy több - attól függõen, hogy mennyi mindent akarsz még rátelepíteni.
Ezenkívül ajánlatos még egy maximum 512 MB-os partíciót létrehozni, amin kizárólag csak a lapozófájl lesz (virtuális memória).

Random_
Sziasztok van egy meglévõ WinXP rendszerem egy 5 gigás partíción és van még több 80 gigás partíció a vinyón. Hogy tudnám feltelepíteni a Mandrake 10-et a WinXP mellé? Elõször készítenem kell neki egy partíciót vagy azt a telepítés során is elvégezhetem? Mekkora és mennyi partíciót érdemes létrehozni?

KOXX
a wine segítségével feltelepítettem 1 winfosos programot amit a C meghajtóra telepítetem
nos a C meghajtón van nekem a windowsom, és abba a partícióba nem tudok írni és ilyenkor hol van az a telepített program??
egyféleképpen tudom megnézni ha a total commanderrel kiválasztom a C-t és akkor már látom
most ilyenkor hova települ a progi??
remélem értitek😊

KOXX
gondolom egyik akadálya a directX hiánya

úja bakra gondolok pl.:
Call of Duty
Medal of Honor
sims
stb.