LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ch_Slater
szerintem is jobb egy olyan distroval kezdeni ami gond nélkül felmegy és rögtön indul vmi grafikus felület. az azért jóval nagyobb bitonságot ad, minthogy elindul karakteres módban és azt se tudja mi van. pláne ha a boot manager se jól konfigurálódik és nem bootol a "biztos pont" windows se. inkább gyakorljon egy uhu/mandrake/suse-val, utana ha olyan a vére ugyis kipróbál mindent 😊)
nekem most debian van, sok dologgal megszenvedtem, de minden sikerült végül. és az jó érzés volt, amikor sikerült.. de azért egy jó ideig az elején nem ment semmiféle X felület, szerintem a "kezdök" 95% ilyenkor erõsen feladná és a linux környékére se nézne többet..

uff

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Harder
Szerintem meg pont hogy jó egy grafikus felülettel kezdeni, az kedvet csinál a linuxhoz, és remélhetõleg késõbb - mikor jönnek gondok - már nem vált vissza win-re. Felesleges olyasmivel szopatni magad amiért nagyon sok linuxos dolgozott, hogy mára már ne legyen kínszenvedés a használata.

Harder * www.tutorial.hu * blog.harder.hu * seo.tutorial.hu

AtomHeart
Ha meg akarod ismerni a linuxot, akkor Slackware-el kezd. Izzadj meg azert, hogy mukodjon a hangkartyad, legyen neted, igy legalabb tanulsz is valamit.
Ha csak a KDE-ben akarsz klikkelgetni, mahjjongozni, es csodalgatni a szep ikonokat, akkor egy suse is megteszi...

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Free
jah arra gondoltam 😄 köszönöm megoldódott

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Ch_Slater
ööö nemtudom erre gondolsz-e, de ha pl. konzolban ugy inditasz el egy progit, hogy:
program_neve & (pl.: setiathome &)
akkor az a háttérben fog futni és elindulása után rögtön visszakapod a prompt-ot, tehát tudsz tovább dolgozni. a háttérben futó progikat a jobs paranccsal tudod megnézni. elötérbe hozni asszem az fg paranccsal, amit a jobs parancsnál látható számmal egészitesz ki (talán vmi ilyen: fg %1)
lehet nem erre gondoltál

Free
ujjabb Láma kérdés.

Egy programnak hogyan tudom megmondani hogy a háttérben fusson ? az a géz hogyha a rendszer indulásánál adom meg hogy indítsa el rendben megteszi de mivel a program nem lép vissza aprancsértelmezõbe ezért a listában utánna lévõ folymatokat nem indítja el a gép.
Remélem jól fogalmaztam 😄

Köszke

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Ch_Slater
jah és sokféle doksi lelöhelye: Doksik

lehet ismered a helyet, akkor nem szóltam...

Ch_Slater
a zUHU jó, meg minden, de azért azt mondják (nem tudom nem próbáltam<#vigyor3>), hogy néha elég problémás tud lenni. nekem a debian elött mandrake volt fenn és egy rövid telepítés (30perc) után mindent lehetett használni, nem volt semmivel gond. telepítö egyszerû, világos nem okozhat gondot senkinek...

énis így gondoltam...

sajna rá vagyok kényszerülve, h maradjon az ikszpé is, játékok és bizonyos progik miatt

bízom az UHU Linux magyar dokumentációjában, remélem sikerül valamit alkotni 😉

football without ultras is nothing

lck
A háttérben futó alkalmazásnál, háttérben futó folyamatra gondoltam. Most csak 18 van. NET-tel ( vírusirtó + tûzfal stb. ) 26 alatt sosem álltam meg.
lck
Én most Suse 9.2-t nyomatom.

Totál meguntam a zikszpét. Minden mûködik,tök gyors, játékok futnak, sosem fagy le. - Unalmas.

Most itt a Suse ! Akkora láma vagyok benne hogy még egy parancsikont sem tudok kirakni az asztalra. - egy újabb kihívás. Tök jó.
Tényleg.

Persze nekem is ott van mellette az XP, de csak játékoknak. Igy sokkal kevesebb a háttérben futó alkalmazás. - gyorsabb. + Linuxos netezés biztonságosabb (lesz, ha sikerül beizzítanom.)
köszönöm, közben énis az UHU-t szavaztam meg magamnak!
szerintem hamarosan jövök a hülye problémáimmal! 😉
Linuxra fel!

Amit érdemes kipróbálnod: blackPanther, UHU ezek magyar fejlesztések.
SuSE, Mandrake kezdõknek nagyon jó disztribúciók és tudnak magyarul.
sziasztok!
eddig csak windows-om volt, régóta tervezem az átállást a linuxra (persze win marad mellette). kérdés azthiszem adott: egy n00b-nak mivel érdemes kezdeni, hol találok jó magyar leírást, stb....
köszi

Free
DC++ lenne az.
Kitaláltam hogy a 100Mbites szerveren futtatok egy Dc++ Klienst és oda szedem le a cuccost . kicsit gyorsabb lenne mint itthon letõlteni és akkor közben én itthon tudok mást netezni. na meg az sem lenne roszt hogy a jelenlegi szabályok melett hubonként min 2 slot ot meg kell nyitni így itthonról max 2 hubon tudok fent lenni a szevrer viszont a 100Mbittel fent lehetne mondjuk az összes magyar HUB on amin nincs limitálva az egyidejûleg használhato hubok mennyisége.
Nagyjából enyi

nemcsakfeel
hátnemtom, nekem minden Java-s dolog eddig mûködött Netscape alatt, csak ez a chat nem..

*hihi ** *

AtomHeart
Hali!
Enszerintem az sg chat Java-t hasznal (nem JavaScript!!!), es neked nincs telepitve, vagy nincs konfiguralva megfeleloen a java pluginod. Fel kell telepitened a legfrisebb j2re-t (www.javasoft.com), majd be kell linkelned a mozilla meggfelelo konyvtaraba a megfelelo .o fajlt...mintha. Egyebet nem tudok mondani...

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Lacc
Mit nem lehet megcsinálni távolról ssh-val, amit grafikus felületrõl igen? 😊
af27
Fujj a szemtelen. Én nem teszek ilyet szegény linuxommal.
Még a végén elkap valamit a IE-tõl.
Egyébként kösz a tippet, de nemtudom, szerintem nem eredeti ötlet IE-t használni linux alatt.
<#szomoru1>

AF27

Ch_Slater
ha activex, akkor lassan lecserélhetnék, mert egyre többen térnek át firefoxra vagy operara...

nemcsakfeel
chat talán ActiveX et használ azt pedig nem tudsz varázsolni sehonnan.
vagy WinE + IE 😄

*hihi ** *

Ch_Slater
szerintem van vmi ilyesmi h VNC. nekem a kde-vel ez is alapból felment...
(remote desktop connetction)

Free
Sziasztok
milyen program kell ahoz hogy egy linux grafikus felületét távolról lássam ? mert ügye a putty mint ssh progi nem alkalmas rá
Köszke elõre is

Ch_Slater
hát megoldást nem tudok, én szinte már el is felejtettem, mert win alatt is firefox-ot használok nagyon régóta és csak most jutott eszembe hogy chat is van.
egyébként a javascriptel lehet kapcsolatban...

af27
Hali, nem tudja valaki, hogy mi lehet a problémám?
Linux alatt egyetlen böngészõben sem megy a SG chat.
Ha valki tudja a megoldást akkor írjon!
Thank.

AF27

lck
Köszi az infókat. Egyenlõre jó a Suse 9.2 prof. Aztán majd talán egyszer ... <#wink>
Ch_Slater
a telepítésnél minden siman ment. csak az 1. cd-t szedtem le (woody), utana csinaltam egy netes upgrade-et, az még leszedett 500mb-t (szerencsére valamiért 5-6Mbit/s lett a netem 1 hete, ezért nem volt több 10 percnél), upgradel-te a rendszert és onnan mar ment a pl. kde3.3 (alapból vmi 2.xx van benne). persze ez az upgrade elhagyható, mert én sid-re újítottam és az még unstable, tehát bármikor gáz lehet vele. eddig még nem volt.
persze az elején a telepítönél esetleg több kérdésre kell válaszolni, mint egy mandrake-nél, és utána finomhangolgatni kell jó darabig.
pl, amit feltünöen állítgatnom kellett az a hang és az opengl. nem sikerült elsöre, de amikor kész lett nagyon örültem.

volt egy magyar leiras a telepítésröl ami részben segítség volt:
Debian desktop kialakítása
egy másik meg az ati/opengl (nekem 9700 van) megoldásában:
Ati driverek

nemcsakfeel
mitõl lehet az hogy linuxos dhcp szervertõl a win XP s kliensek csak nagy nehezen veszik fel a kiosztott IP-t:?

akkor tudják csak felvenni hogyha a dhcp.conf ban nincs állandó IP cim hozzárendelve a kliens mac-jéhez..
mitõl lehet?

*hihi ** *

lck
Majd mesélhetnél Debian-ról!
Télleg olyan nehéz telepíteni? Sima láma nem is tudja ?
Ch_Slater
átnyergeltem Debian-ra...

CybearBoy
Írni nem feltétlenül akarnám, de olvasni is jó lenne, mondjuk filmeket, zenéket...

Random_
Na ja nekem mandrake-nél alapból megcsinálta.
Azt jó ha tudod, hogy nem tud írni NTFS-re csak olvasni.
Meg lehet azért oldani az írást, de eléggé veszélyes mert a win hibásnak vélheti a Linuxal felírt adatokat és kitörli.
Ha köztes partíció kell akkor használj FAT32-t.

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

CybearBoy
Ennyire ezért nem rossz. 😊 Tetszik, de azért még vannak gondjaim vele. Ami pl a leginkább zavar, hogy eddig nem sikerült bemountolni a wines partíciókat. NTFS is not supported by kernel... Eddig nem sikerült megoldanom, bár tippeket hallottam. Pl bele kéne fordítani a kernelbe, meg ilyesmi, de ezt nem annyira tudom hogy kell.

Ch_Slater
na most vagy ennyire rossz, vagy ennyire jó, hogy nem irsz semmit hogy hogy megy...

Random_
Wow!
Hajrá! Én az OpenGL-el tököltem el rengeteget, de már az is megy.

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

CybearBoy
Na ezt már linux alól írom. 😄D

CybearBoy
Biosban kellett állítgatni, aztán már jó volt. 😊 Már fel is telepítettem, csak bootnál még nem voltam szemfüles, és mivel a wint raktam defaultba, ezért betöltötte a wint. 😊 Mindjárt megpróbálom betölteni a linuxot. Amit egyenlõre furcsálok, hogy swap partíciót nagyon sehol sem akart létrehozni.

Ch_Slater
szerintem általában érdemes normál billel installálni és utána belõni az usb-s. persze lehet nem ez a gond.

Ch_Slater
jó kérdés. megeshet minden. ha van rá lehetõség próbáld ki simával is...

CybearBoy
Ott járok, hogy bebútol a telepítõ cd-rõl a linux, a legelsõ menünél nyomok egy entert, hogy kezdje a telepítést, aztán ahogy látom betölt egy rakat dolgot, sé aztán jön egy kérdés, hogy tesztelje e a cd médiát, ok, vagy skip. Dei tt hiába nyomok akármit is, nem történik semmi, mintha nem látná a billentyûzetemet. Lehet az a baj, hogy USB-s?

CybearBoy
Nem rossz. 😊

Csináltam a pm-kel rescue diskeket, arról bootoltam, és most folyamatban van terület leválasztása, már megy egy ideje... 😊 Most egy máésik géprõl írok. 😊

Ch_Slater
töröltem az elõzõt, inkább 800-asba rakom fel, mert az nagy volt.

Ch_Slater
bíztatásképp itt egy kép az én linux desktopomról. bár lehet hogy ez csak elveszi a kedved <#idiota><#vigyor>... jah bocs, 1024-es, de szerintem ez még elmegy. remélem. ha nem majd kiabáltok.

Ch_Slater
én azt nagyon rég használtam, mert összekavart egy particiómat nagyon (bár valószínûleg én voltam jobban hibás, mint a progi).
ha jól tudom a linux install le tud nyesni egy létezõ wines particióból megadott részt, de tuti hogy elõtte totál defragolni kell...

CybearBoy
Köcsög Partition magic. Se új partíciót, se partícionálatlan területet nem tudok létrehozni. Újraindítás után, mikor csinálná a mûveletetm ilyeneket ír ki, hogy unable o initialize the program, meg error code 100... 😞(

Sziasztok!

Most tettem fel a 9.2-es suse linuxot és még kicsit kezdõ vagyok a használatában (alap dolgokat tudok, régebbi linuxokat már használtam).
Hol lehet beállítani a wireless hálózatokat? A wireless pci kártyámat már felismerte, és be is állítottam az ip címeket, de hol lehet megmondani neki, hogy milyen access point-hoz csatlakozzon...stb.

Más: a 9.2-es linux támogatja az amd64-esek procik cool'n'quiet technológiáját? Ha igen, hol lehet kikapcsolni? Csak azért kérdem mert az én rendszerem sajna fagyni szokott tõle... :-(

a balettpatkány

Random_
Ha az itt leírtakat betartod nem lehet gond.

CybearBoy
😄
Most töltöm a linuxot, vagy este, vagy holnap fogom csinálni szerintem. Aztán ha nem jelentkezek, akkor tényleg sikerült hazavágni a rendszert. 😊

Random_
ja én is erre gondoltam 😄

Ch_Slater
ha sokáig nem jelentkezel akkor tudjuk, hogy nem terv szerint mentek a dolgok.<#vigyor2>