LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Free
Debiannál melyik CD rõl kezdjem a telepítést?
Elegem van a sok designes felületbõl valami igazán szivatós kell és most ez a legszivatósabb :c)))))

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

lck
A Pro annyival jobb hogy 5 CD-s, a sima meg egy. Az 5 Cd-n minden rajta van amire szükséged lehet. Ha valami hiányzik egy programhoz, csak kéri a CD-t és kész. Viszont ha jól mûködõ internet kapcsolatod van, mindent elérhetsz azzal is. Így a sima is pro-vá fejleszthetõ - csak idõ kérdése.
Egyébként - saját tapasztalat - a Suse télleg a leg "windóz"-osabb. De a leglassúbb is, és a stabilitása sem a legjobb. Amúgy talán tényleg a leg alkalmasabb a windowsról való átszokása.
Én most egy pár hét SUSE után egy MEPIS nevût használok és egyre jobban tetszik. Lásd. #756. ( most már magyarosítottam is ) Próbáljátok már ki !!!
Hát nagy különbség gondolom nincs a pro és a sima között, legalábbis winfosnál nem sok a home és pro között.
Egyébként Suses haver van úgyhogy az lessz az elsõ linuxom 😊

Ch_Slater
viszont most látom, hogy Harder 9.2 Pro-t irt. ez nemtom melyik, nem vagyok SUSE-s.

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Ch_Slater
fel is mentem az ftp-re h jol emlekeztem-e. itt egy kép, szerintem rajta van minden adat, hogy eljuss az ftp-n az adott filehoz:

Ch_Slater
ööö, én a suse-nak a sajat ftp-jén láttam a 9.2-est DVD isoban. 3 GB fölött volt.

Ok, megnézem köszi a segítséget.

Harder
A Suse 9.2 Pro nem ingyenes olyan értelemben, hogy nem lehet letölteni (legálisan) image fájlok formájában, csak ömlesztve az ftp.suselinux.hu-ról.
Egyébként mindig az a legjobb rendszer, amihez a környezetedben lévõ linuxosok legjobban értenek. 😊 Magyarul azt válaszd, amihez van segítséged. Ha nincs, akkor inkább az UHU-t javaslom, aminek magyar nyelvû dokumentációja, illetve magyar nyelvû közössége (fórum) sokat tud segíteni.

Harder * www.tutorial.hu * blog.harder.hu * seo.tutorial.hu

És mejik a legjobb egy kezdõnek, nekem azt mondták suse 9.2 pro.

Harder
Szinte az összes ingyenes (nézd meg az UHU-t, Mandrake-t, Ubuntu-t, Slackware-t stb..), letölteni akár a www.distrowatch.org-ról (http) vagy az ftp.fsn.hu-ról is lehet (ftp), ftp.vein.hu stb.

Sziasztok elég új vagyok linux-ban, az lenne a kérdésem, hogy melyik linux ingyenes és honnan lehet letölteni?

Random_
Ehh én ezt nem tom nekem ilyen gondjaim nem voltak Mandrake alatt.
Alapból felismerte a tieddel azonos ati kártyámat a 3d miatt kellett letölteni a netrõl ati drivert és annyi.

Ékezet alapból volt mivel maga a mandrake is magyar volt.

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

[negativ] Les
Köszi 😊
Már az amsn is meglett.
A következõ problémám a :
-Bilentyûm-nél a @ ( az alt gr + q )-ra esik meg nincs ékezet stb.
(az elején nyafog, hogy a képernyõ nem adta be neki az x,y cuccokat.)
-És ati 9600 256ram-os 3d-m van de még driert nem találtam hozzá..az ati dobozára rá van írva nem támogatja a linuxot de hallottam, hogy mûködik alatta.

...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340

pl: hol tudom megnézni, hogy a rendszer mennyi-t használ a gépbõl..stb.

Nyiss egy konzolt és írd be: top
Random_
Van egy mplayer linux alá keress rá magyar fejlesztés. Elvileg van egy mplayer installer ami tök jó mert mindent autómatikusan letölt és beállít, de az oldal most nem megy talán megtalálom a gépemen.

Olyan napom volt, amit?l Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. M?kutyától, m?krokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

[negativ] Les
Jaja köszi, feltaláltam magam 😊
Megvnnak a meghajtók is stb.
Ez a gonosz Ati 😊 a linux pont nem támogatja a 9600-ost a suse-ban. Bezzeg minden mást 😊

Mit érdemes telepíteni az új rendszerre?
mint pl. win-nél: winamp, vírusirtó stb. itt mi kell ill. ajánlott ?

Üdv

...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340

Random_
Ati oldalán van és a telepítés is le van írva nagyon jól!
Nekem Mandrake alapból felismerte a 9600XT-t az opengl-hez kellett az ati drivert letölteni a netrõl, de a leírás alapján azt is lehet installálni.

[negativ] Les
Jah és még valami.
Feltételezem van ati driver linux alá ugye? 😊

[negativ] Les
Üdv

Ma felraktam a suse linux 9.1-es és frissítettem amit csak lehetett.
Én eddig win..-es voltam de érdekel sok fajta rendszer.
Naggggyon új a környezet számomra és milliónyi kérdésem lenne.
pl: hol tudom megnézni, hogy a rendszer mennyi-t használ a gépbõl..stb.
No meg, hogy találok rá a cd-meghajtókra 😊
-Érdemes e tûzfalat felrakni vagy oké-s a beépített, bár ha jóltudom ez a legbiztonságosabb op (linux).

Üdv

neozed
Nekem az uhu-linux 1.1 nem akar adsl kapcsolatot létesíteni😞
Két hálókártyát lát a gépben, pedig csak egy van, szal teljesen tanácstalan vagyok...

lck
Sziasztok!

Letöltöttem egy MEPIS nevü disztrót.

Használható Live CD- ként, de telepíthetõ is.
Debian alapú ( deb csomagokat simán kezeli ), angol nyelvû.
KDE felülete van. Hardware-eket nagyon jól felismeri. Nvidia és ATI kártya 3D alapból beállítható benne.
Itt ismertetik részletesen
A 2005.b04-et szedetem le, mûködik stabilan.

Nekem tetszik. ( Csak gondoltam szólok )
Free
Ki ért a postfixhez ?

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Free
nem használok ilyen progit
de folyamatosan portscennelik a gépet és egy idõ után újraindúl nem tudom miért

Sziasztok!
Linux könyvet honnan lehet leszedni pdf formátumba, magyar nyelven?
Már ha lehez..mert nekem megvolt, valami 15Mb-os PDF volt de sajna elveszett...

Köszi

PSN ID: Foxxika - BattleTag: Yogsara#21730 - Nintendo: Foxxika Origin: Foxxyka

Ch_Slater
használsz kazaa-t (van még ilyen?) vagy valami iylesmit? lehet az adja a sok ps-t. ujraindulás nemtom mitol lehet..

Free
mi a fene lehet akkor ha a szerveremet folymatosan portscannelik és a gép egy idõ után újraindúl.
Shorewall:net2all😄ROP:IN=eth0
ez van a /var/log/messages -ben
és mindig más ip rõl mindig más portot néha tcp néha udp de nem tudom valamiért újraindúl a gép és nem értem és megoldást sem találtam rá
Mandrake 9.2 Shorewall tûzfallal

Free
a 746 ra tud valaki valami megoldást ??

Ch_Slater
szerintem meg mindenki azt csinál amit akar 😊)
persze még mindig ugy gondolom h nem bun az ha ottvan a kde, csak segítség. bizonyos biztonságot adhat, ami néha jól jön...föleg az elején.

Lacc
Az elõbbihez hozzászólva én is amellett voksolok, hogy az ember, ha igazán érteni akar a linuxhoz, essen neki egy nehezebb disztribnek, és izzadjon csak meg konzollal, hogy ez-az mûködjön. Én anno Debiannal kezdtem, és tisztában voltam vele, hogy ez az egyik legszöszmötölõsebb disztrib. De úgy gondolom megérte, hogy a "szinfalak mögött" kezdtem, nem pedig egy csiricsáré kde felületen. Máig sokkal jobban szeretek konzollal dolgozni, mint mindenféle filekezelõben grafikus felületen. Ha netezni kell, akkor is néha inkább links-et használok, ha lehet 😊)
Free
Tudna valaki segíteni nekem Postfix beállításban ?

Valamiért ha egy géprõl levelet szeretnék küldeni egy általam hostingolt domanen keresztúl mndig "relay Accsess Denied 554 " hiba jön vissza

Ha valaki otthon van a postfixben pls help mert fontos lenne

lck
Nem tudod 1.2-es UHU-t mikorra igérik ?
Sziasztok!

Én már 1,5 éve használok Linuxot, elõször Debiannal keztem, mert volt egy hozzáértõ cimborám, aki segített - de nem ment a hangkarim és az USB-s egérrel is machinálni kellett. Aztán live cd-vel próbálkoztam (Knoppix), ahol minden ment automatán és így meg tudtam tapasztalni, mire is képes a Linux.

Jelenleg elégedett UHU-Linux desktop felhasználó vagyok: természetesen ez sem egy tökéletes disztrib, de egy pár elõny: full magyarul van, barátságos és egyszerû telepíteni, nagyon aktív community-je van itt Magyarországon és van benne mplayer ill. automount - emiatt egy magyar kezdõnek szerintem ideális választás.

Ha Linuxra vállalkoztok, akkor fel kell készülni, hogy sok-sok doksit kell olvasni. Emellett azonban a lists.uhulinux.hu levelezõlistára feliratkozva csatlakozhatsz a közösséghez, ahol kezdõ-haladó egyaránt megkapja a szükséges segítséget mindenféle problémához. Ráadásul most készul az 1.2-es UHU, ami nagy durranásnak ígérkezik.

Ha érdekel live-cd (telepítés és merevlemez használat nélkül próbálhatsz ki mûködõ Linuxot): UHU-Live CD http://uhulivecd.linuxuser.hu/
af27
Kösz a tippet, erre már én is gondoltam, majd megpróbálom.
😉

AF27

egyetertek Harder rel, egy igazi linuxos rendkivul segitokesz (mondjuk a lustasagot nem nagyon komaljak, tehat latszania kell hogy probalsz utanaolvasni , ertelmesen kerdezes ilyesmi...), az ilyen alakokkal mint aki itt keltette a feszultseget meg nem kell foglalkozni.

Harder
Jól megragadtad a lényegét, ugyanez jutott eszembe nekem is a hozzászólásit olvasgatva. 😞
Szerencsére a linuxos többsége nem így áll hozzá a kérdéshez, legalábbis a linuxos fórumokat olvasgatva így érzem. Ott legtöbbször a suse-t, mandrake-t és uhu-t ajánlják a kezdõknek, bátorítják õket hogy próbálják ki, olvassanak minnél többet stb...

Hát nem nyilvánvaló? Hogy néhány kiválasztott (tudod akik reggelente a piros bogyót válsztják, vagy a kéket?) játékszere legyen, akik ezzel hirdethetik felsõbbrendûségüket a plebs (windows használók) felett.<#vigyor3>
lck
Ezek szerint azzal hogy elkezdtek normális grafikus felületet írni linuxra, a sírját kezdték ásni ? Tovább kérdezek: mi a linux célja ?
Ch_Slater
ezekkel a hozzászólásaiddal kizárod azokat az emberkéket, akik nem vérprofik és fokozatosan szerenének beletanulni a dolgokba.

"Ha erdekli az egesz rendszer, akkor ugyis addig butykoli, amig mindent belo, ha nem, akkor majd kesobb sziv egy parat, nehany ujratelepites utan megunja az egeszet, es visszamegy a win-hez. :^)"

Szerintem pont ezzel a módszerrel fog visszahúzni a winhez (mármint a mostohább distro-t elsõ linuxnak akcióval), mivel ha már az elején konfig file-okat kelle szerkesztgetnie, de nem tudja megnézni hogy kell mert nincs net, és esetleg winbe se tud visszaugrani hogy megnézze, mert a boot loader se jó... nah nem is ragozom tovább, totális káosz. pedig lehet nem hobbi szinten érdekelné a dolog, de nem tuti minden probléma után a netcafé-ba lerohangálni. és a könyvek sem olcsók...
persze aki véresen-halálosan komolyan gondolja (megélhetés, ez a munkája, stb), annak nyilván ez a járható út, mert igy tuti megtanul mindent, ezt elismerem, de ha nem ez a munkája akkor nincs olyan idõmilliomos aki eltötyörögne egy rendszerrel (mondjuk hogy 3 nap alatt rájöjjön h mért nem megy a hangkártya)...

AtomHeart
"akit érdekel, de nem linuxozott soha ezekkel beletanulhat, átnézheti a konfig file-okat szopás nélkül"

Slack, vagy egyeb mostohabb distrib alatt a felhasznalo biztos, hogy belenez a conf. fajlokba, es ezert kesobb nem lesz gondja, vagy konnyebben megoldja.

"ha érdekli az egész rendszer akkor ugyis tovább viszi és megtanulja. ha meg nem akkor egy idõ után ugyis otthagyja az egészet"

Ha erdekli az egesz rendszer, akkor ugyis addig butykoli, amig mindent belo, ha nem, akkor majd kesobb sziv egy parat, nehany ujratelepites utan megunja az egeszet, es visszamegy a win-hez. :^)

"Van aki csak dolgozna a géppel, esetleg internetezne stb.. kicsit, és nem érdeklik a finomabb beállítások. Ezt a réteget - és õk vannak többségben - kell megfogni. A te módszered csak arra jó, hogy elrémíssze õket"
"Szerintem egyébként nagyobb arányban használnának linuxot pl.: a biztonságos és jogtiszta NET miatt, mint amiatt hogy konzolba írogassanak"

Hat jo, "fogjunk meg" mindenkit, teritsuk oket a jo utra, meg ha a tobbseg annyit fog erteni a linuxhoz, mint egy titkarno a win-hez. S majd, ha a lin es win hasznalok aranya lesz 50-50%, akkor majd warezolhatjuk linre is a norton antivirus pro linux editiont meg Kerio ultra special edition for linux-ot, mert a sok "lama" miatt konnyebb dolguk lesz a virusiroknak, linuxon majd jobban terjednek a virusok...

E volna az en szereny velemenyem, remelem erthetoen fogalmaztam. Ugy hogy...:^)

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

lck
Szerintem egyébként nagyobb arányban használnának linuxot pl.: a biztonságos és jogtiszta NET miatt, mint amiatt hogy konzolba írogassanak. Ez a NET egyre nagyobb eltejedése miatt egyre jobban így lesz. Ezért mindenképpen nagyobb jövõje van ( ha egyáltalán van ) a Suse tíusu rendszereknek. Amik meg igazából nem a linux alapfilozófiáját képviselik. Bár ezek a felhasználók meg a win-rõl nem nagyon mondanának le. Multiboot használata meg az átlag felhasználóknak szintén macerás.
Free
ha íg be lehet szálni a vitába. akit érdekel a Linux és megfogja valamivel annak édes mind1 lesz hogy grafikus vagy konzol felületen látja a dolgokat. én 2 éve foglalkozom Linuxal és Debian volt az elsõ amit megpróbáltam telepíteni de már a telepítésnél és a particionálásnál elakadtam. nem értettem hogy minek neki9 ennyi partició. utánna mandrake és az feltelepítette magát csont náélkül. ott értettem meg hogy mire és miért kell annyi partició abból tanultam meg hogy láttam a grafikus telepítõn hogy miket csinál autómatán. soha nem használtam grafikus felületet csak néha kíváncsiságból de hamarabb meg lehet találni a beálításokat egy midnight commanderrel mint mondjuka kár KDe vagy Gnome alatt "szerintem" meg a grafikus felület mit sem ér ha az ember nem látja mi zajlik alatta hogy mit miért tesz és mit hogyan kell beálítani. szerintem a konzol és a grafikus felület eggyaránt fogja érdekelni azt aki Linuxra vált . Na meg senkit nem lehet meggyõzni hogy woinfosról váltson Linuuxra mindaddig amíg önmagáztól nem akarja mert akármennyire is szeretjük a Linuxot még mindig nagyon kevés alkalmazást lehet rá megtalálni és hõát ég mindig nem felhasználó barát de nem is arra való. én a két év alatt nagyon sok mindent megtanúltam a konzolon keresztûl grafikus felület nélkül de pl egy lev rendszer meg egy DNS szerver beálítása még mindig gondodt okoz és azt akármennyire is szeretném grafikus felület alatt sem fogom megtanúlni mert a rednszer alapjával kell tisztában lenni. na uff BUÉK mindenkinek 😄

lck
Nekem eddig Suse alatt is akadt dolgom konfig fájlokkal. ( pl.: x86config-gal az Nvidia driver miatt, fstab-bal a mobilrack miatt ) Szerintem aki win után lin-ba kezd igen is elég ez az egykét konfig szerkesztés. Aztán ha többet akar és többet tud, úgysem elégszik meg ennyivel. Egy Suse-vel vagy UHU-val kicsit nagyobb az esély hogy a sulinetes gépen kicsit tovább éljenek ezek a rendszerek. Bár véleményem szerint az esély sajnos így is elég kevés rá. ( Annál is inkább mert ha azt nézzük egy bolti Suse kb. egy árban van az XP home-mal. )
Már megbocsáss, de ha logikai és/vagy türelemjátékra vágyok, veszek egy ötezer darabos puzzlet! Garantált az elfoglaltságom hónapokig. Egy oprendszer viszont mûködjön, ahogy felrakom a gépre, ne kelljen heteket szívni vele, hogy azt csinálja amit kell. Egy gép mûködjön, ha bekapcsolom, így is - úgy is meg kell tanulni egy csomó program kezelését, feleslegesen nem akarnám magamat szivatni.
Persze aki arra vágyik, hogy az oprendszerét hangolgassa, az ízlése szerint formálja, annak is adott a lehetõség, hát tegye!
Ch_Slater
ennek ez a módja.
totál egyetértek.

Harder
mit csinalsz, ha elszall az x?

- Ha érdekel a rendszer, ha érdekel a linux, beleásom magam a config fájlokba meg a google-ba és megkeresem a megoldást.
- Ha nem érdekel, akkor újrahúzom és kész.

Továbbra is azt mondom, hogy "kezdj egy egyszerûbb megoldással, szeresd meg, ásd bele magad ha érdekel". Te valszeg abból indulsz ki, hogy mindenkinek sok kedve és ideje van szöveges szerkesztgetni a config fájlokat -> ami már boccs, de "baromság". 😊 Van aki csak dolgozna a géppel, esetleg internetezne stb.. kicsit, és nem érdeklik a finomabb beállítások. Ezt a réteget - és õk vannak többségben - kell megfogni. A te módszered csak arra jó, hogy elrémíssze õket.

Ch_Slater
jó, te igy gondolod. de szerintem ezzel nem nyersz meg túl sok win-es emberkét. nem fognak neked kezdetben konzollal szenvedni.

mi lesz ha elszáll az X? épp ez a lényege a sok alapból "minden müködik" (MDK, Suse) distro-nak. akit érdekel, de nem linuxozott soha ezekkel beletanulhat, átnézheti a konfig file-okat szopás nélkül. ha érdekli az egész rendszer akkor ugyis tovább viszi és megtanulja. ha meg nem akkor egy idõ után ugyis otthagyja az egészet.

jah és miaz hogy aki az elejen feladna a Slack-et az késobb a Suset is feladna. ez pont forditva van. aki mar az elejen nem foglalkozik az 1xû rendszerekkel (mint a suse), az késöbb sem foglakozna pl. 1 debian-al (amit en hasznalok<#vigyor3>)

de nem akarok distro háborút inditani, ugyogy részemrol ennyi...

AtomHeart
Amugy bocsi a kicsit aggressziv hozzaszolasaimert, es BUJJEK mindenkinek!!!!!

AtomHeart
"Felesleges olyasmivel szopatni magad amiért nagyon sok linuxos dolgozott, hogy mára már ne legyen kínszenvedés a használata" - ez is baromsag :^). Igaz, ma mar valoban sok grafikus feluletu konfiguracios progi van, de mint azt mar az iment is emlitettem, mit csinalsz, ha elszall az x?

AtomHeart
"inkább gyakorljon egy uhu/mandrake/suse-val" - ez baromsag. Mit gyakorol az ember uhu/mandrake/suse-val? Gimp-et meg nautilust meg kopete-t..? Mikor fog az az ember belenezni egy x.org konfiguracios fajlba, ha ezeken a disztribeken ismerkedik a linuxszal? Aztan ha elcseszodne valami, akkor ujratelepites, mert fingunk sincs, hogy hova kell nyulni? Badarsag...
Szerintem aki linuxra akar valtani, az Slack-el kell kezdje, aki pedig mar az elejen feladna, az kesobb a suse-t is feladna...