4228
  • Caro
    Néha windowsos partícióknál előfordul, hogy úgy csatolja, hogy csak root-ként lehet használni.
    Ezt úgy lehet megoldani, hogy be kell írni az /etc/fstab file-ba a partíció sorába, hogy umask=000
  • csabiks
    AZ agt-autoclean, és az agtp-clean parancsok használatával azt a hibaüzenetet kapom hogy : hozzáférés megtagadva, erre van vmi ötletetek?
  • csabiks
    sima hagyományos , Silver Line egér
  • Dj Faustus #1543
    Ha "programot" szeretnél leszedni, arra ott van a Synaptic csomagkezelő (Rendszer/Adminisztráció/Synaptic).
    Megkeresed az adott programot és teljes eltávolításra jelölöd ki 8majd felül a pipa ikon ;) ).

Ha más file-t, akkor filekezelőből (mc, Gnome-commander, Nautilus), vagy ott van az rm parancs.

"Az egérről nekem annyit"
    Milyen egér volt a másik? Nem véletlenül USB portos?
  • csabiks
    Az egérről nekem annyit hogy ubuntu telepítésnél az egér kifagyott, akármit cisnáltam nemvolt jó nem érzékelte, elővettem egy Genius egeret, ezzel hibátlanul futott, Mind a 2ő optikai egér!
  • csabiks
    Honnan törölhetek ki cuccokat , egyéb dolgokat helyfelszabadítás miatt? pl olyan fájlok amiket már nem használok , de leszedtem stb, létezik ilyen program?
  • csabiks
    köszi szépen ez a leírás is segített!
  • Ch_Slater
    ezzel a leírással nem megy? igaz thunderbird-höz van, de a lényeg ugyanaz. a PORT-okra kell figyelni.
    +a gmail-en belül is engedélyezni kell.
  • csabiks
    Evolution mailt hogy tidnám bekonfigurálni gmail alatt? vki segítsen!
  • Dj Faustus #1537
    Tv-tuner kártya telepítése
  • csabiks
    A kukát nemtudom vmi miatt törölni , ötlet vmi agresszív leszedésre?
  • petipetya
    Senki?
  • petipetya
    Senki?
  • csabiks
    Nem jött össze :( , Vki linuxos felvehetne MSN-re és ott elmagyarázhatna nekem pár dolgot, kézikönyveket olvastam de vmi ígysem világos!

msn címem : [email protected]
  • Ch_Slater
    jah bocs.
    synaptic elindít, universe tároló kiválasztása, ha még nincs kiválasztva (settings/repositories), majd reload, majd search gnome commander. jobb klikk, mark for installation.Apply.

ha valami nem világos, akkor egy elég jó wiki van itt (angol)

ui.: ha KDE-d van, akkor nem gnome commander, hanem krusader (bár gnome alá is felmegy, pár kde-s sallanggal)
  • csabiks
    Programok terén melyik a legjobb linux?
  • csabiks
    köszi , de el is magyarázhatnád hogy kell feltelepíteni!
  • Ch_Slater
    gnome commander
  • csabiks
    Filekezelőnél itt olyanra gondoltam mint a total commander :)

Az ntfs meghajtókat látom , viszont megnyitásukkor ez a hibaüzenet fogad

Köszi az eddigi segítségeket! Bár ittvan melletttem az Ubuntu kézikönyv még új ez nekem :)
  • tudatlanka
    #1520 azon túl vagyok....
  • Dj Faustus #1526
    "NTFS lemezt jelenleg csak olvasásra lehet megnyitni."
    Csak lehetett...
  • Dj Faustus #1525
    "Kérdésem lenne: Ubuntu alá milyen fájlkezelőt ajánlotok? NTFS lemezt nem is fogok tudni soha megnyitni?"
    Az Ubuntu-hoz felkerűl alapból a Nautilus nevű filekezelőt (kb mit a Sajátgép ikon a Windowsban). Elérhető a Places menüpontban a Számítógép ikonra kattintva.

NTFS lemezt jelenleg csak olvasásra lehet megnyitni.

"HM frissítettem minden összetevőt és egyszercsak ujraindítás után megszakadt a net "
    System/Adminisztráció/Hálózat/Ethernet Connection-t válaszd ki, és a Properties gombot használva állíthatod be a hálózati tulajdonságokat.

"A Linux rendszerlemeznek Primary-nak kell lennie hogy felismerje!"
    Ne legyen logikai partíción.

• MerlinW
    - nézd meg látja-e a hálókarit (ifconfig -a)
    - etc/interfaces jól van-e beállítva
    - ifup eth0

egyebek
  • MerlinW
    Dehogynem. Van pár ntfs csomag, de ha jól tudom az ujabb kernelekben már alapból megtalálható a modul.
  • csabiks
    HM frissítettem minden összetevőt és egyszercsak ujraindítás után megszakadt a net , nemlehet semmi módon internetet létesíteni, vmi ötlet? Ugyanezen a gépen az XP-n viszont van net , nem értem!

/pangás van :D?/
  • csabiks
    Kérdésem lenne: Ubuntu alá milyen fájlkezelőt ajánlotok? NTFS lemezt nem is fogok tudni soha megnyitni?
  • csabiks
    A Linux rendszerlemeznek Primary-nak kell lennie hogy felismerje!
  • tudatlanka
    A gondom a következő felakarom rakni a suse 10.1 x86_64-t.Vinyón partition magic-l csináltam neki helyet egy szűz vinyón.Feltelepül semmi hibaüzenet de amikor ujraindul akkor az xpre bootol suse sehol..Ujra be a telepitő és uj telepitést javasol,ha javítást kérek akkor megtalálja de utána is csak az xp jelentkezik.
    Mi lehet a gond?Hardver nem hiszem A64 3000,GA-K8NE,1Gb ram de mindent felismert a telepitő.
  • csabiks
    probléma megoldva :P Linux rulzzz!!
  • csabiks
    jah és ezek a mostani partíciók! /winfosban/
  • csabiks
    Nagy kérdésem lenne! A particion Magicben a Resize/Move-nál a MIN méret csak 21 giga lehet , nekem pedig csak 2 gigás Swap és egy 5 gigás Linux partíció kell! MI lehet a probléma?

• csabiks
    Köszi mindenkinek az infót!

/majd ha feltettem még fogok pár dolgot kérdezni mert linux nem volt még sokszor a kezem alatt, ha nem baj :)/
  • petipetya
    A legegyszerubb ha eloszor az xp-t teszed fel, aztan a linuxot, mert akkor a linux beteszi a grub-ba (indito kepernyo a pc bekapcsolasa utan) az xp-t is es mindig ki tudod valasztani, hogy melyik op rendszert szeretned elinditani.

Nekem 1GB RAM-nal 1MB-os a SWAP a 9.3-as suse-hoz, annyi boven eleg. En is 20GB-os particiot csinaltam neki, de csak azert hagyatm ekkorat mert 60GB helyet oszthattam fel 3-fele (xp, linus es egy fat32-es particio).

Ha ram hallgatsz, csinalsz egy FAT32-es particiot is, amire mind a linuxnak, mind az xp-nek van irasi/olvasasi joga.
  • Dj Faustus #1513
    "Azt szeretném megkérdezni hogyha a linuxnak csinálok egy 1 gigás SWAP meghajtót és egy 20 gigás linux meghajtót , úgy menni fog a linux akadálymentesen?"
    20 GByte nem kell neki. Elég akár 4 GByte is.
    Swapnak én 768 MByte-ot állítottam be 384 MByte memória mellett ennél a disztribnél. A szakkönyvek 2*, 3* nagyobb swapterületet ajánlanak - tapasztalataim szerint elegendő.

"Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen!"
    Ubuntu teljesen megfelel erre a célra - bár a videólejátszás kicsit berhelős dolog (nem adnak alapból hozzá MPlayer-t a legújabb verzióhoz)

"Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?"
    Ha a Linuxot utólag rakod fel, bootmanagert fog telepíteni.
  • csabiks
    Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni hogyha a linuxnak csinálok egy 1 gigás SWAP meghajtót és egy 20 gigás linux meghajtót , úgy menni fog a linux akadálymentesen?

A másik kérdésem , mivel több ezer linux disztrubíció létezik, nemtudom meiket telepítsem fel , Számomra a lényeg : Szép legyen , felhasználóbarát, internetezni , és MSNezni lehessen vele akadálymentesen! Mostanába Live cdként használom az Ubuntut , szerintetek maradhat ez ? vagy érdemes lecserélni másra? xp is lesz mellette szal emulátorok meg stb nemkell hozzá!

A másik kérdés: a boot manager!

Ha a HDD-n 2 operációs rendszer van , jelenesetben a ratyi windows és a linux, ezt hogy csináljam meg hogy lehessen választani? elöször XP install , utánna Linux install? vagy hogy?

köszi!
  • Doomista
    vagy yahoo,ha tud angolul :)
  • MerlinW
    nos, google segítségével:)
  • petipetya
    Sziasztok!

Suse 9.3-as alatt hogyan tudok beizzitani egy Asus tv tuner kartyat?

Koszi.
  • MerlinW
    nekem ez ez egy bajom ubuntuval hogy gnome-os. Én meg csomo KDE-s cuccot használok, amiket kész kínszenvedés felerőszakolni rá:D kubuntu meg bugos...:)
  • tomo
    ubuntu esetleg.