4228
  • vycman
    Bocs, hogy beleszólok, de tulajdonképp mire kell neked a linux? Mirefogod használni?
  • MerlinW
    - Ventrilo nincs, keress linuxos VOIP cuccokat, biztos van jópár.
    - Photoshop - Gimp
    - Dreamweaver - Quanta

Mindennek van linuxos megfelelője, annyi különbséggel hogy mindenből több van. Hozzá kell szokni. Meg kell tanulni. Mint a Linuxot is.

Aláírás:
    Linux alapok elolvasása nélkül 1, max 2 hét után vissza fogsz térni a winhez.
    Mint ahogy itt mindenki aki az elmúlt 1 hónapban olyanokat kérdezett, hogyan tud ntfs-re írni, de nem tudja mi az a "less" parancs, illetve hogy az etc könyvtárban nem Ady kötetek vannak.
  • rlrenegader
    Ok. :D
    Próbáld. De előbb wine-t be kell konfigurálni...
    Szóval ja. #1750 hsz-t olvasd el!!
  • Ability
    Nagyon nem vágom ám, abszolult kezdő vagyok, szóval ne nevess :P

Na akkor kipróbálom. :)
  • rlrenegader
    Ez most komoly?? :DD Hol raktad fel? Mivel? Yast-al??
    Terminálban: wine <meg amit akarsz.exe>
  • Ability
    Ezt a wine-t hogy kell használni? Felraktam, de egyelőre semmilyen bejegyzést nem találtam (tudom ez nem XP hogy start menü stb :D) ami rá utalt volna. Rákerestem filekeresővel, de csak file-okat talált, semmi futattható állományt. Vagy ez beéül a rnedszerbe és úgy működik? :o
  • rlrenegader
    Nos, ha csak ezt a három progit akarod, akkor wine ok.
    Mondjuk Photoshopnak meg Dreamweavernek Crossover Office kell, és
    nem megy Photoshop-ból, csak a hatos. Legalábbis az stabil, nem sz_rozik...
    Ventrilo-t lehet futtatni Wine-al. A többinél erősen ajánlott a Linux-os
    megfelelőjét használni, mert ha nem, akkor az nem Linux!!
  • Ability
    :)

Én csak kipróbáltam. Ha menne minden (Dreamweaver, Photoshop, Ventrilo) akkor megtartanám ilyen "dolgozós" rendszernek. Csak ugye Ventri nincs linuxra.... :(
  • rlrenegader
    Kompatibilissé???
    Wine-al tudsz win-es progikat feltenni, de én nem ajánlom.
    Meg ha ennyire bele vagy esve az .exe-be, akkor reset->>boot>>win!! :D
    Akkor a Linux nem neked való.
  • Ability
    Tisztában vagyok vele, csak reméltem hátha van valami program ami kompatibilissá teszi ....
  • MerlinW
    MSN:
    Gaim, aMSN

Ventrillo, stb:
    Skype biztos van (sztem, én nem használok ilyet). Keress, oszt találsz (google: linux like skype)

Telepítő exe-t tartsd meg a winnek, linux nem exe-zik.
  • rlrenegader
    :)) .exe-vel nem is fogsz!! Csak "futtatható állományokat" tudsz futtatni,
    úgyhogy ha te ennyire nem vagy tisztában a dolgokkal, nagyon erősen ajánlom
    a mielőbbi olvasás elkezdését!!
  • Ability
    Na akkor mondom a problémáimat: Van linuxra MSN kliens? Lehet bármi módon futtatni Ventrilo-t linux-on? Nem tudom ismeritek-e, ez egy "társalgo program" olyasmi mint a skype pl, vagy TeamSpeak. Szóval van egy exe-m, de sokat nem tudok kezdeni vele. -.-
  • Ability
    Az csak egy sima partíció cuccoknak, win nincs rajta. De amúgy akkor meg rohadt módon nem értem, mert már 3x eljátszotta ezt velem, és mindig SUSE telepítés után. Nemigaz. Valami köze tuti kell lennie, mégha nem is valószínű. :P
  • rlrenegader
    A második vinyódon mi az az ntfs partíció? Azon mi van?
    Egyébként ha az nem a win, akkor tuti, hogy nem Linux kavart be!!
    Meg mondjuk egyébként sem :))
  • Ability
    Hmm... win megy, csak ilyen kisebb hibák lépnek fel. Nem értem, de legfeljebb majd újrarakom win-t.
  • Ability
    Erre gondoltál? :)

Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80060424192 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 9733 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/hda1 * 1 5222 41945683+ 7 HPFS/NTFS
    /dev/hda2 5223 9732 36226575 f W95 Ext'd (LBA)
    /dev/hda5 5223 9732 36226543+ 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/hdb: 200.0 GB, 200049647616 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/hdb1 1 8125 65255999 7 HPFS/NTFS
    /dev/hdb2 8125 8254 1036192+ 82 Linux swap / Solaris
    /dev/hdb3 8254 24321 129066209+ 83 Linux

Amúgy pont azért kezdtem bele, mert most semmi fontos nincs a gépemen, és a napokban lett formázva mindkét vinyóm.
  • MerlinW
    Hidd el semmi köze nem lehet a Linuxnak ehhez. Véletlen egybeesés lehet. Egyszerűen fizikailag lehetetlen, hogy ilyenhez köze legyen. Ha köze lenne hozzá (ami ritka) akkor 2 lehetőség van. Vagy elindul a win, vagy nem. De képtelenség hogy belső hibát okozzon.
  • rlrenegader
    Hát ha azt sem tudod, hol van, az nagyszerű!! :))
    Én azért ilyen bátor nem lennék, főleg, hogy fontos adatokat tárolok
    a gépen, de te tudod!! Olvasni kéne, amikor particionálsz, és most tudnád
    biztosan!! terminálba írj már be egy ilyet!! Aztán copy-zd ide! sudo fdisk -l
  • csabiks
    Köszi skacok, megoldódott a problémám, mégegyszer nagyon köszi!
  • Ability
    Dede, tuti Linux. Mert már nem először fordul elő, és mindig Linux telepítés után. Amúgy meg "azt hiszem" hogy külön vinyón van. Legalábbis maga a cucc, és a swap az bztos. Aztán, hogy ő rakott-e valami mást valahova azt nem tudom. -.-
  • rlrenegader
    Hát ehhez tutira nincs semmi köze a Linux-nak! Talán nézd meg a win-ed,
    abban lesz a hiba! Főleg, hogy külön vinyón van!!
    Még arra sem tudod ráfogni, hogy "nem szereti" :DD
  • Ability
    Hi!

Olyan problémám lenne, hogy XP után egy külön viyóra felraktam egy SUSE 10-et, és azóta XP alatt nem indul el egy böngésző sem, valamint nem tud megfelelően leállni a rendszer. Ezt mi okozhatja, és mi rá a megoldás?
  • MerlinW
    egyébként mindenre ott a megoldás, google-ba beírva a kulcsszavakat ilyes formában: "linux fstab" "linux X11 config" "linux nvidia" stb. Ezek után a 300 leírásból egyiket csak megérti az ember.
  • kogasom
    "Szerintem meg rakja csak fel az Ubuntut, nyers sarge-al sírva fakadna, és futna
    vissza windows-hoz..."

Nem is gondoltam, hogy fel kéne raknia :)

"Krusader meg szerintem ócska :) Ha total-commander klónt akar, akkor
    Tux-Commandert tudom ajánlani. Ez majdnem teljesen úgy néz ki, mint total-commander."

Csak egy tipp volt, én ha nem a terminálból végzem a file műveleteket, akkor beérem nautilus-szal vagy mc-vel.

""Nvidia driver: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common linux-386"
    Na azért ez így néz ki pontosan: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-source, legalábbis ubuntu tárolókból ezt kell felrakni, hogy menjen is.
    És linux-386 helyett inkább 'uname -r', mert nem biztos, hogy mindenki linux-386-ot használ... :D"

Miután beírtam, nekem is leesett, hogy az a linux-386 nem kell oda, de már nem lehetett szerkeszteni. Azt a sort pedig lustaságból netről copiztam be (compiz.net).

"És tényleg /etc/fstab-ot kell szerkeszteni, de nem hiszem, hogy ő tudná, miről van szó. Szerintem először meg kéne ismerkednie a Linux partíció-kezelésével, és akkor nem lenne ennyi problémája. :DD"

Gondoltam bedobom, de sejtem, hogy nem nagyon tudja miről van szó.

• rlrenegader
    Szerintem meg rakja csak fel az Ubuntut, nyers sarge-al sírva fakadna, és futna
    vissza windows-hoz...
    Krusader meg szerintem ócska :) Ha total-commander klónt akar, akkor
    Tux-Commandert tudom ajánlani. Ez majdnem teljesen úgy néz ki, mint total-commander.

"Nvidia driver: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common linux-386"
    Na azért ez így néz ki pontosan: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-source, legalábbis ubuntu tárolókból ezt kell felrakni, hogy menjen is.
    És linux-386 helyett inkább 'uname -r', mert nem biztos, hogy mindenki linux-386-ot használ... :D

És tényleg /etc/fstab-ot kell szerkeszteni, de nem hiszem, hogy ő tudná, miről van szó. Szerintem először meg kéne ismerkednie a Linux partíció-kezelésével, és akkor nem lenne ennyi problémája. :DD
  • kogasom
    "nemrég raktam fel a windowsot.van két hardiskem,mint a kettőt két partícióra osztottam.szóval egyik hard disk c,d másik e,f. és az f et gondoltam meghagyni linuxra.(150 gb gonoltam elég lesz.) felraktam rá a linuxot,azt se tudom hogyan :D mert még ilyesmit nem telepítettem :D szóval felment és felismerte az ubuntu a 4 partíciót."

Ez így van jól. Lát minden partíciót.

"én ezt nem akartam,csak azt akarom,hogy a saját partícióját ismerje, oda töltsön,telepítsen."

Nem fogja piszkálni. Alap beállításon csak becsatolja a /media/ könyvtárba (hda1, hda2, hdb1 ha minden igaz). Amúgy meg csak ki kell venni a /etc/fstab -ból a wines partícióra vonatkozó sorokat.

A windows meg felismert 3 partíciót,azt meg nem amin a linux van,pedig úgy jobb lenne,ha a windows mindet felismerné..."

Szép világ lenne, ha a windows alapból kezelné a linuxos partíciókat.

"most a linuxban van valami hiba,és újra kell rakni,szóval nem ártana egy leírás."

???

"most tudom,hogy úgy kérdezgetek mint egy óvodás,de 4-5 éve windowsos vagyok és tudod a szokás hatalma. nem kérem hogy nekem mindent leírj,de mivel a googlet nem tudom olyan profin hasnzálni,adhatnál pár linket,ahol bevezetnek engem mindenbe. ha lehet akkor ubuntu -sat kérek szépen,mert az a linuxom van meg."

http://www.hup.hu

"remélem jól választottam,mint ahogy írtam főleg programozásra,programok tesztelésére fogom majd használni (c/c++) majd ehhez is kell keresnem pár progit,fordítót,szerkesztőt meg iyeneket... na de ez a jövő zenéje..."

fordító: gcc, make , szerkesztőből sok van, én nem nagyon programozom, viszont a sima gedit úgy tűnik tud code highlighting-ot

"így első ránézésre,használtam 10 percet,szerintem hozzálehet szokni,igaz majd kell szereznem olyan progikat,amik windows alatt beválltak,pl. total commander.de ezek is majd lesznek."

total commander ~ Krusader, vagy ha nem kell olyan szépnek lennie, akkro midnight commander (mc)

"egyik linken olvastam (ti adtátok) hogy a linuxot szétszedhetem,összerakhatom,ezt nem értettem meg,mert ahgy így ránéztem,nem tud többet mint a windows,bár igaz,hogy én ezt 10 perc alatt nem tudom felmérni,mint ti vetránok,akik már sok-sok éve hasnzáljátok."

Ha egy nyers debian sarge-ot raktál volna fel, gyorsan rájönnél, hogy is van a szétszedés/összerakás :)

"és van még gondom ami most eszembejut.MSI wireless 802.11g adapterem és a netet garant nem tom majd beállítani,szóval ahhoz is kéne egy kis tutorial.drivert is béna vagyok keresni,mert soha nem volt újra szükségem az MSI geforce fx5700le kártyámhoz..."

Wireless: nem értek hozzá, még nem volt rá szükség
    Nvidia driver: sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common linux-386
  • Ch_Slater
    pont nem a linuxban van a hiba hisz az van olyan "értelmes", hogy felismeri a más oprendszer (win) particióit. A win meg nem látja csak a sajátjait. Akkor szerinted melyikben van a hiba? Amelyik felismeri mindet rendesen, vagy az amelyik némelyiket nem látja...
    Attól, hogy látja a linux a wines particióid még nem oda fog telepíteni, tölteni, etc., hanem a saját linuxos particiójára...

egyébként ügyes emberek csináltak winhez is kiegészítést, amivel lehet olvasni a linuxos particiókat. de nekem jó párszor csontkeményre fagyasztotta a wint. bár én csak a total commanderhez készített plugint próbáltam. lehet, hogy másmilyen megoldással nem fagyna ki...
  • rlrenegader
    Hmmm... F:\-et hagytad Linux-nak, de az mégsem ismeri fel?? De a Windows se??
    Ez azért így nagyon homály!! Akkor most az nem is F, csak a te fejedben, vagy mi?

Linux fel fogja ismerni, mert kezeli. Ha nem akarod, akkor fstab-ot kell
    szerkeszteni, amit elmondok hogy kell, ha tisztázzuk a fent leírt helyzetet...
    Windows is fel fogja ismerni, hogyha raksz rá patc-et, de ezt is később...

Ubuntu tökéletes szoftverfejlesztésre...

Linux-ot tényleg szétszedheted, és összerakhatod. Lecserélheted a kernelt,
    a gépedre optimalizálhatsz szinte bármit, olyan X-et raksz fel, amilyet akarsz,
    (windows alatt: grafikus felület), és azt úgy formálod, ahogy akarod...
    Igazad van: 10perc alatt erre nem fogsz rájönni!! Hónapok alatt esetleg!!!

Windows-ban meg kapsz egy valamit, oszt használd.. Ha más témát akarsz felrakni,
    crack-elni kell valamelyik .dll-t (már nem tudom, melyiket), szóval hagyjuk.
    Nekem nem jönnek be ezek a "mindent egy programban" cuccok.

Wireless-el meg sajna nem tudok mit kezdeni, nincs rá szükségem.
    De majd biztos tudja valaki a választ :D
  • Palinko
    na akkor írom részletesen:
    nemrég raktam fel a windowsot.van két hardiskem,mint a kettőt két partícióra osztottam.szóval egyik hard disk c,d másik e,f. és az f et gondoltam meghagyni linuxra.(150 gb gonoltam elég lesz.) felraktam rá a linuxot,azt se tudom hogyan :D mert még ilyesmit nem telepítettem :D szóval felment és felismerte az ubuntu a 4 partíciót.én ezt nem akartam,csak azt akarom,hogy a saját partícióját ismerje,oda töltsön,telepítsen.a windows meg felismert 3 partíciót,azt meg nem amin a linux van,pedig úgy jobb lenne,ha a windows mindet felismerné...most a linuxban van valami hiba,és újra kell rakni,szóval nem ártana egy leírás.most tudom,hogy úgy kérdezgetek mint egy óvodás,de 4-5 éve windowsos vagyok és tudod a szokás hatalma. nem kérem hogy nekem mindent leírj,de mivel a googlet nem tudom olyan profin hasnzálni,adhatnál pár linket,ahol bevezetnek engem mindenbe.ha lehet akkor ubuntu -sat kérek szépen,mert az a linuxom van meg.remélem jól választottam,mint ahogy írtam főleg programozásra,programok tesztelésére fogom majd használni (c/c++) majd ehhez is kell keresnem pár progit,fordítót,szerkesztőt meg iyeneket... na de ez a jövő zenéje...
    így első ránézésre,használtam 10 percet,szerintem hozzálehet szokni,igaz majd kell szereznem olyan progikat,amik windows alatt beválltak,pl. total commander.de ezek is majd lesznek.
    egyik linken olvastam (ti adtátok) hogy a linuxot szétszedhetem,összerakhatom,ezt nem értettem meg,mert ahgy így ránéztem,nem tud többet mint a windows,bár igaz,hogy én ezt 10 perc alatt nem tudom felmérni,mint ti vetránok,akik már sok-sok éve hasnzáljátok.
    és van még gondom ami most eszembejut.MSI wireless 802.11g adapterem és a netet garant nem tom majd beállítani,szóval ahhoz is kéne egy kis tutorial.drivert is béna vagyok keresni,mert soha nem volt újra szükségem az MSI geforce fx5700le kártyámhoz...
    na szóval teljes katasztrófa vagyok :D
  • rlrenegader
    Mennyire vagy tisztában a fogalmakkal? Repository, terminál, sudo, jelszókezelés... ilyenekre gondolok. Mert ha ez nem ok., akkor a probléma
    nem az nvidia-driver-nél kezdődik.
  • rlrenegader
    Olvastam már róla, tuti hogy van rá script, ráadásul magyar "találmány", ez tuti!!
    Viszont ha nem ok. valami, akkor ugyanott vagy, ahonnan elindultál... :((
    Nem fogod tudni, hogy miért. 'sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-source' ezzel mi a probléma??
  • csabiks
    Végre feltuttam csatolni az ntfs vinyókat, márcsak az a baj hogy minden meghajtót 2szer tesz ki az asztalra, másrészt hiába olvasom el a szájbarágós leírást a videódriver telepítéséről , nekem akkorsem megy , egy scriptel vagy mivel nem lehetne megcsinálni?
  • rlrenegader
    Milyen partíció? Van egyáltalán formázva? Fel akarod csatolni?
    Ha nem ismeri fel, hogy indul el?? :D Gondolom telepítésnél nem ismeri fel...
    Olyan pedig nincs. Ha te leformáztad ext3-ra, akkor már csak fel kell csatolni,
    jelen esetben neked a csatolási pont: "/" ennyi! Onnan mehet tovább. De ha ennyire
    nem vagy még tisztában a dolgokkal, akkor annyi is elég, hogy a negyedik megfor-
    mázott partíciót törlöd a vinyóról, ha másnem win alól, aztán telepítésnél kiválasztod azt a helyet. Utána meg ráérsz megtanulni.
  • Palinko
    probléma megoldva....
    most azt kéne megcsinálni,hogy:
    a hardom fel van osztva 4 részre..a 4ből 3at a wndowsnak szánok egyenlőre,egy a linuxé.és a linux azt a partíciót nem ismeri fel,amin ő van,viszont a többi 3at igen :D szóval azt kéne beállítan i,hogy ne lássa a 3 paertíciót,csak a sajátját...
  • Palinko
    végre lejött az ubuntu,fel is raktam cd re és fel is instaláltam.de mikor akarok belépni,azt mondja,hogy nem jól adtam meg a jelszót vagy a felhasz.nevet.pedig már kétszer újrainstaláltam :S és meg is jegyeztem pontosan,nincs szóköz a jelszó meg egy pár szám.szóval nincs olyan jelszó,felh.név,hogy beengedjen?
  • rlrenegader
    Írtam már, hogy ntfs-t a LINUX NATÍVAN kezeli!! Olvassa!! Ebből adódóan csak fel
    kell csatolni valahová, aminek utána kéne járni, hogy hogy kell, mert itt nincs
    olyan, hogy C:\!!! Itt vannak könyvtárak, ami alá fel lehet csatolni partíciókat!!
    Mindennek megvan a maga helye!!! Utána kell nézni, sem én, sem más "linux-user"
    nem fogja leírni, mert 500millió helyen le van írva a net-en!!!

Ubuntu-nál egyszerűbb nvidia-driver telepítést én még nem láttam, szóval ha ott
    nem ment, akkor sok sikert kívánok neked. Bocs, de ez a véleményem.

Estleg ajánlhatom neked ezt az olvasmányt,
    ami alapján el tudod dönteni, neked tényleg a Linux-ra van-e szükséged?

Ha a válasz igen, akkor a Linuxmánia
    fórumán egy-két héten belül kész lesz egy F.A.Q.-m abszolút kezdőknek, ekik
    még életükben nem láttak Linux-ot... Esetleg majd nézd meg azt, hátha az
    segít... Megpróbálok majd "mindent" összefoglalni, természetesen biztos, hogy
    ki fog maradni valami... :D
  • Ch_Slater
    Ubuntu Guide
    itt azért elég sok dolog le van írva...
  • MerlinW
    palinko:

csabiks: benned van a hiba, nem az ubuntuban.

végül:

google:
    "ntfs for linux howto"
    "nvidia for linux howto"
    "suse cursor is blinking"

(...)
  • Palinko
    én most töltöm az ubuntut,szóval jó lenne, ha megmondanád,hogy hol bírom megnézni az ntfs beállításait...gondolom nagyából a commnet számát.
    nekem szerencsére nVidia kártám van,de nem hiszem,hogy találok majd rá drivert :D na mind1 majd keresek + kérdezek :D