LINUX
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mennyire érdemes, és körülményes egy Ubuntu Edgy-re KDE kezelõfelületet rakni? Nem lesz lassabb, instabilabb stb? Valakinek van valami leírása? 😊)
[ azt hallotta kubuntu instabil, így azzal nem próbálkozik ^^]
PS: igazából találtam leírást, csak az "nem mûködik együtt Beryl és XGL-el"
[ azt hallotta kubuntu instabil, így azzal nem próbálkozik ^^]
PS: igazából találtam leírást, csak az "nem mûködik együtt Beryl és XGL-el"
köszi!
ikszdé XD
Tedd az etc/rcS.d vagy rc5.d-be(il ami a disztrib alapértelmezett init-je), mint symlinket. Csak okosan válaszd meg az indulási sorrendjét.
Az alapértelmezett init értéket a runlevel paranccsal tudod lekérdezni. Ha 2 akkor az rc2.d könyvtár a startupod, ha 5 akkor ugye az rc5.d.
oda kell pl. S44checkgmail futtatható symlinket létrehoznod. A szám a sorrendiséget takarja, ezt látni fogod a többinél, aszerint válaszd meg. Tehát symként így fog kinézni: /etc/rc5/@S45checkgmail
Az rcS ben levõ programok az adott runlevel elõtt indulnak el, tehát bootoláskor.
Az rc6.d (reboot) és rc0.d (shutdown, halt) könyvtárakba tedd leállító scripteket, ha kell. pl:
#!/bin/bash
killall chechkmail
exit 0
Az alapértelmezett init értéket a runlevel paranccsal tudod lekérdezni. Ha 2 akkor az rc2.d könyvtár a startupod, ha 5 akkor ugye az rc5.d.
oda kell pl. S44checkgmail futtatható symlinket létrehoznod. A szám a sorrendiséget takarja, ezt látni fogod a többinél, aszerint válaszd meg. Tehát symként így fog kinézni: /etc/rc5/@S45checkgmail
Az rcS ben levõ programok az adott runlevel elõtt indulnak el, tehát bootoláskor.
Az rc6.d (reboot) és rc0.d (shutdown, halt) könyvtárakba tedd leállító scripteket, ha kell. pl:
#!/bin/bash
killall chechkmail
exit 0
[merlinw.org]
a superkaramba nevû progi alkalmazásai vannak a jobb oldalon.
ha felmész a www.kde-look.org oldalra,találsz egy csomót.
ami a problémádat illeti,lehet hogy nincs jogod futatni azokat a fájlokat.
ha nincs,adj magadnak rootként.de ez csak tipp...
ha felmész a www.kde-look.org oldalra,találsz egy csomót.
ami a problémádat illeti,lehet hogy nincs jogod futatni azokat a fájlokat.
ha nincs,adj magadnak rootként.de ez csak tipp...
Ubuntu 6.10 alatt akármit rakok az automatikusan elinduló progik helyére semmi sem változik, beállítom bezárom , amikor visszalépek már nincs ott, a program symlinke jó nem is értem mi a baj, a progit ujra is tettem de mindennel ezt csinálja, mellesleg a progi elérése :/usr/bin/checkgmail, most tegyem ujra emiatt az ubuntut vagy vmi csomag ujratelepítés megoldja? találtam synapticban egy csomagot ami valszeg az lehet ami ezeket kezeli , ujratettem de semmi, sok idõ még belõttem az ubit, nem szeretném elõrrõl kezdeni!
Köszi!
Köszi!
ikszdé XD
Ja, pl. teljesen más az alapjuk, mûködésük, és teljesen más gárda fejleszti õket. Viszont a képernyõkezelés szintjén kompatibilisek, azaz a KDE-s alkalmazások mûködnek (megfelelõ library-k megléte esetén) Gnome alatt is, illetve vica versa. Legalábbis elvileg, mert láttam már kivételeket (de azok egyedi fejlesztések voltak).
Ezen kívül a Gnome-ot általánosan kisebbnek, gyorsabbnak, kevesebb erõforrást zabálónak tartják, ami a KDE-vel való összehasonlításban tkp. igaz is. 😊
Én speciel KDE-t használok a munkahelyi gépemen, mert több KDE-natív programot használok, mint Gnome-ost.
Ezen kívül a Gnome-ot általánosan kisebbnek, gyorsabbnak, kevesebb erõforrást zabálónak tartják, ami a KDE-vel való összehasonlításban tkp. igaz is. 😊
Én speciel KDE-t használok a munkahelyi gépemen, mert több KDE-natív programot használok, mint Gnome-ost.
Meg tudnátok mondani mi a különbség a Gnome és a KDE között?
Van egyáltalán különbség azon kívül, hogy hogy néz ki?
Van egyáltalán különbség azon kívül, hogy hogy néz ki?
Gracie Barra
A honlapon irnak kovetelmenyeket, megpedig a kovetkezoket: SDL, OpenAL, OggVorbis.
Ezen kivul probald ki amit PetruZ irt.
Ezen kivul probald ki amit PetruZ irt.
A terminálra nem mindegy cucc írogat, lehet, hogy a ~/.xserver_errors-ba, a /var/log/messages-be, vagy a /var/log/syslog-ba írogat (de inkább az elsõ a valószínû).
Egyébként megnézném, van-e rajta egyáltalán execute jog (ls -l gish; chmod u+x gish; bár ezt már biztosan nézted, de hátha 😊 ), illetve mit mond rá a file parancs (file gish), esetleg véletlenül nem-e root-ként bontottad ki és most az õ tulajdonában vannak a fájlok.
Egyébként megnézném, van-e rajta egyáltalán execute jog (ls -l gish; chmod u+x gish; bár ezt már biztosan nézted, de hátha 😊 ), illetve mit mond rá a file parancs (file gish), esetleg véletlenül nem-e root-ként bontottad ki és most az õ tulajdonában vannak a fájlok.
Szerintem ha kéne neki valami, akkor terminál kiírná. Egyébként nincs benne a manual-ban, hogy mi kell neki stb. Csak a játékról írnak...
tar.gz-be volt, kicsomiztam, majd terminálba megnyitottam a kicsomizott mappát és ./gish ....
Ha segít valami, akkor ezt kaptam kicsomizás után:
Ha segít valami, akkor ezt kaptam kicsomizás után:
Hat ezek alapjan nem sok otletet lehet mondani.
Pontosan mit csinaltal a letoltott file-lal (kicsomagoltad?), mit gepeltel be pontosan, amire azt irta hogy nem tudja elinditani?
Pontosan mit csinaltal a letoltott file-lal (kicsomagoltad?), mit gepeltel be pontosan, amire azt irta hogy nem tudja elinditani?
Hmm letöltöttem Gish Demo Linux verziót, és nem megy. Hogy kéne elindítani? Próbáltam terminálból, és azt írja, h "cannot execute binary file". Ha cask úgy elindítom file managerbõl nem történik semmi... ötlet? =)
Meg annyit tennek hozza MerlinW hozzaszolasahoz, hogy ha a desktop-ra toltotted le a file-t akkor azt a home konyvtarad Desktop konyvtaraban talalod meg, tehat az altalad leirt parancsok elott at kell menned abba a konyvtarba a kovetkezo paranccsal:
cd /home/<felhasznalonev>/Desktop
Masreszt pedig a telepito elinditasat root-kent kell hogy megtedd. Ha nem tudod hogy hogyan, szolj.
cd /home/<felhasznalonev>/Desktop
Masreszt pedig a telepito elinditasat root-kent kell hogy megtedd. Ha nem tudod hogy hogyan, szolj.
cd-rõl bootolj, majd ott a boot: promptnál írd be hogy linux rescue root=/dev/hdx (ahol a root van) majd parancssorba írd be hogy lilo. (vagy lilo install.. nemtom, olvass utána)
[merlinw.org]
chmod +x valami.run
./valami.run vagy sh valami.run
Mit nem értesz? Pont úgy kell..😄
Már megint úgy akarsz valamit csinálni hgy gõzöd sincs a legalapvetõbb fogalmakról.
konzolba beírod a fentieket, és annyi. chmod +x valami.run által futtatható lesz a run, ./ és sh parancsokkal meg futtatod. Ennyi.
Mit nem értesz? Pont úgy kell..😄
Már megint úgy akarsz valamit csinálni hgy gõzöd sincs a legalapvetõbb fogalmakról.
konzolba beírod a fentieket, és annyi. chmod +x valami.run által futtatható lesz a run, ./ és sh parancsokkal meg futtatod. Ennyi.
[merlinw.org]
Hali!
Van egy kis problémám. Linux mellett a windows is kell néha a gépemen, és a tegnapi napon újra húztam a wint. Eddig úgy mentek egymás mellett dual-bootban hogy rendszer töltés elõtt bejött a Lilo és ott kiválaszthattam hogy linux vagy win. De a tegnapi újrahúzás óta a Lilo nem jön be, csak win töltõdik be magától. Hogyan tudnám elérni hogy újból mûködjön?
Van egy kis problémám. Linux mellett a windows is kell néha a gépemen, és a tegnapi napon újra húztam a wint. Eddig úgy mentek egymás mellett dual-bootban hogy rendszer töltés elõtt bejött a Lilo és ott kiválaszthattam hogy linux vagy win. De a tegnapi újrahúzás óta a Lilo nem jön be, csak win töltõdik be magától. Hogyan tudnám elérni hogy újból mûködjön?
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Nem tudom segít-e, de itt talán többen ubuntznak:
Ubuntu.hu
Ubuntu.hu
Visszaolvastam kerestem de csak erre akadtam hogy hogy kell elindítani egy .run filet konzolból:
run file-t konzolból:
chmod +x valami.run
Ebbõl nem nagyon értek semmit, egyszerûen letudná valaki írni? adott egy nvidia.run file amit felszeretnék telepíteni mert a beryl kifagy az alap nvidia driverrel , olvastam hogy béta kell hozzá , a driver megvan de feltenni már nem megy , a file a munkaasztalon van!
Még 1 kérdés meglévõ nvidia driverre rátehetem az ujjabb beta drivert? mertha leszedem egybõl összeomlik a xorg és csak konzol megy!
A rendszerem Ubuntu 6.10
run file-t konzolból:
chmod +x valami.run
Ebbõl nem nagyon értek semmit, egyszerûen letudná valaki írni? adott egy nvidia.run file amit felszeretnék telepíteni mert a beryl kifagy az alap nvidia driverrel , olvastam hogy béta kell hozzá , a driver megvan de feltenni már nem megy , a file a munkaasztalon van!
Még 1 kérdés meglévõ nvidia driverre rátehetem az ujjabb beta drivert? mertha leszedem egybõl összeomlik a xorg és csak konzol megy!
A rendszerem Ubuntu 6.10
ikszdé XD
http://pspfilez.extra.hu/
A fõpanelen jobb egér klikk / kisalkalmazás hozzáadása / rendszermonitor.
Ha ott van és fut, jobb egér klikk rá / rendszermonitor indítása / folyamatlista alatt látod az éppen futó alkalmazásokat.
Nekem itt sikerült kilõni a lefagyott firefoxot például.
Nem tudom, hogy erre gondoltál-e...
Ha ott van és fut, jobb egér klikk rá / rendszermonitor indítása / folyamatlista alatt látod az éppen futó alkalmazásokat.
Nekem itt sikerült kilõni a lefagyott firefoxot például.
Nem tudom, hogy erre gondoltál-e...
Ez egy külön fat32-es partíció, amivel az alábbi problémáim vannak, amikre nem találtam megoldást:
- Mindig kézzel kell felcsatolni.
- Nincs rá írási jogom.
A suse 10.1 és az uhu 2.0 alatt nincs gondom a mappákban lévõ ékezetekkel, így bátorkodtam itt is kipróbálni a mandriva alatt.
- Mindig kézzel kell felcsatolni.
- Nincs rá írási jogom.
A suse 10.1 és az uhu 2.0 alatt nincs gondom a mappákban lévõ ékezetekkel, így bátorkodtam itt is kipróbálni a mandriva alatt.
Mi ez a windows/küldeni? ékezeteket nem használunk file/dir névben linux alatt. A hosszú ékezeteket sokszor nem is tudja olvasni.
[merlinw.org]
Köszi a segítségeket, még olyan kérdésem lenne, hogy KDE alatt hogy lehet készíteni "asztal megjelenítése" gombot? Plusz, hogy lehet a futó alkalmázsokat külön bar-ra tenni?
az /etc/fstab -ban tudod beállítani az aszköz jogosultságait
nekem így néz ki a fat32-es particióm:
/dev/sda3 /mnt/sda3 auto defaults,quiet,umask=000 0 0
igy nem kell root jog ,hogy írni tudjak rá.
nekem így néz ki a fat32-es particióm:
/dev/sda3 /mnt/sda3 auto defaults,quiet,umask=000 0 0
igy nem kell root jog ,hogy írni tudjak rá.
Sziasztok! Most Mandriva linux 2007 free pack van fent, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Hogyan tudok fájlokat menteni stb. a fat32-es partícióra?
A jogosultságokat nem tudom beállítani ->
A partícionálóban beállítottam így, de mégsincs semmi eredménye ->

Hogyan tudok fájlokat menteni stb. a fat32-es partícióra?
A jogosultságokat nem tudom beállítani ->
A partícionálóban beállítottam így, de mégsincs semmi eredménye ->

asztal tuning?
kde alatt van superkaramba pl.
egyébként én nem használok skint az mplayerhez,hanem egy kmplayer nevû frontend-el használom.csak egy tipp mert nekem bejött.
kde alatt van superkaramba pl.
egyébként én nem használok skint az mplayerhez,hanem egy kmplayer nevû frontend-el használom.csak egy tipp mert nekem bejött.
Eyecandy-re gondolsz? KDE alatt a superkaramba, Gnome alatt a gdesklets
progi használható ilyen célra...
progi használható ilyen célra...
http://linuxmania.tx.hu; http://linuxportal.de1host.com
Hihetetlen. Elkezdtem szenvedni a skinnel, töröltem, újraraktam stb... Igazából minden jó volt, de elértem azt, hogy mégis mûködik. Pedig ugyan úgy csináltam. 😛
Rendszerfontok hol találhatóak? Kéne valami normális felirathoz...
MÁS: szeretnék asztal tudningot... windows-ra rengeteg ilyen program volt pl Samurize ... linuxon KDE-re van valami kiemelkedõbb?
Rendszerfontok hol találhatóak? Kéne valami normális felirathoz...
MÁS: szeretnék asztal tudningot... windows-ra rengeteg ilyen program volt pl Samurize ... linuxon KDE-re van valami kiemelkedõbb?
mplayerhq-n van magyar leírás a telepítésrõl. (most így én sem tudom, xine-t használom)
[merlinw.org]
Most vettem észre, hogy elvileg nem is találja a skin-t legalábbis az elõbbi hibaüzi mellé még ezt is odaírja.
file ( /usr/local/share/mplayer/skins/default/skin ) not readable.
Skin not found (default).
De ami érdekes, hogy amíg nem volt bemásolva a skin, addig azt írta alapból a hibaüzibe is, hogy not found, amikor bemásoltam, akkor már cask azt hogy not readable. Nemértem...
Nem lehetne konfigba túrkálni, hogy máshol keresse a skint?
Skin not found (default).
De ami érdekes, hogy amíg nem volt bemásolva a skin, addig azt írta alapból a hibaüzibe is, hogy not found, amikor bemásoltam, akkor már cask azt hogy not readable. Nemértem...
Nem lehetne konfigba túrkálni, hogy máshol keresse a skint?
Belelát. Nem tudom, egyáltalán jó helyre raktam-e a skin-t.
Most: /usr/local/share/mplayer/skins/default/skin
De lehet hogy a default után csak simán a skin file-oknak kéne lennie és nem még egy skin nevû mappába, nem? Valami ötlet még? Font-tól függ-e? stb...
Most: /usr/local/share/mplayer/skins/default/skin
De lehet hogy a default után csak simán a skin file-oknak kéne lennie és nem még egy skin nevû mappába, nem? Valami ötlet még? Font-tól függ-e? stb...
1. en Fluxbox-nak a development verziojat link
Nem eszik memoriat, nem tesz ki szinte semmit a desktopra (itt nem is tudnal ikont csinalni 😉), gyors, nekem tetszik.
2. Mivel az mplayer az elinditoja jogaival fut, siman nyomnak egy "ls /usr/local/share/mplayer/skin/default/skin" parancsot, aztan meglatnam hogy belelat, vagy hibat ir ki. Ha kilistazza a file-okat, akkor elvileg tudnia kell olvasni.
Nem eszik memoriat, nem tesz ki szinte semmit a desktopra (itt nem is tudnal ikont csinalni 😉), gyors, nekem tetszik.
2. Mivel az mplayer az elinditoja jogaival fut, siman nyomnak egy "ls /usr/local/share/mplayer/skin/default/skin" parancsot, aztan meglatnam hogy belelat, vagy hibat ir ki. Ha kilistazza a file-okat, akkor elvileg tudnia kell olvasni.
1, KDE. Más: Te mit használsz? 😛
2, Már abba se vagyok biztos, hogy jól néztem meg a jogosultságokat. Úgy elejérõl magyarázd már pls, hogy Te mit tennél? Stb... köszi
2, Már abba se vagyok biztos, hogy jól néztem meg a jogosultságokat. Úgy elejérõl magyarázd már pls, hogy Te mit tennél? Stb... köszi
Valaszok:
1. Az attol fugg, hogy milyen ablakkezelot hasznalsz (KDE? Gnome?). Igazabol en egyiket se hasznalom, szoval ebben nem biztos hogy nagy segitsegedre leszek.
2. Nem csak az a fontos, hogy arra a file-ra legyen joga olvasasra, hanem az osszes elozo konyvtarra (ahogy eljut oda) kell hogy legyen 'r' es 'x' joga (read es execute).
1. Az attol fugg, hogy milyen ablakkezelot hasznalsz (KDE? Gnome?). Igazabol en egyiket se hasznalom, szoval ebben nem biztos hogy nagy segitsegedre leszek.
2. Nem csak az a fontos, hogy arra a file-ra legyen joga olvasasra, hanem az osszes elozo konyvtarra (ahogy eljut oda) kell hogy legyen 'r' es 'x' joga (read es execute).
Kettõ kérdésem lenne....
1, Hogy lehetne ikont csinálni mplayernek, hogy ne csak bash-ból lehessen indítani?
2, Nem tudom GUI módba indítani a programot. Azt írja, hogy "Fatal error! file (usr/local/share/mplayer/skin/default/skin) not readable." Jogosultságokat megnéztem, van joga olvasásra. A skint a hivatalos oldalról szedtem, próbáltam mással is, mindnek ez lett az eredménye. Hogyan tovább?
1, Hogy lehetne ikont csinálni mplayernek, hogy ne csak bash-ból lehessen indítani?
2, Nem tudom GUI módba indítani a programot. Azt írja, hogy "Fatal error!
Többen tapasztaltak már ilyen hibát, és ha jól emlékszem a probléma oka az, hogy a kari x11-es rétegre rakja ki a képet, de az Xgl az xv-t kezeli (ha jól emlékszem). A huõp fórumon van pontos leírás.
Thx! <#worship>#worship> Akkor tényleg lemaradtam Xgl terén... 😊
Anno én is felraktam, de még sima Compiz-zal...
Aztán azzal a fordulattal le is szedtem, mert tetszeni ugyan tetszett,
de a TV-kártyámat tönkrevágta. Nem volt képe. Xgl leírt, utána meg jó.
Van valakinek vele tapasztalata? Kijavították ezt a hibát már?
Anno én is felraktam, de még sima Compiz-zal...
Aztán azzal a fordulattal le is szedtem, mert tetszeni ugyan tetszett,
de a TV-kártyámat tönkrevágta. Nem volt képe. Xgl leírt, utána meg jó.
Van valakinek vele tapasztalata? Kijavították ezt a hibát már?
http://linuxmania.tx.hu; http://linuxportal.de1host.com
[merlinw.org]
Hali!
Írok egy shell scriptet, amiben az a feladat, hogy a script bekér két argumentumot, az elsõ egy útvonal, a második pedig egy dátum. A program az elsõ argumentumban adott jegyzékbõ1 kiindulva a második argumentum szerinti idõtartamban keszült áIlomanyokat listázza ki. Már majdnem kész is vagyok, de le kell ellenõrizni a scripten belül, hogy a dátum helyesen van-e megadva, pl máj 15 2005. Tehát a hónap 3 karakter, a nap két karakter, az év 4 karakter és persze a szóközöket is figyelje. Ezt hogy tudnám megoldani?
Írok egy shell scriptet, amiben az a feladat, hogy a script bekér két argumentumot, az elsõ egy útvonal, a második pedig egy dátum. A program az elsõ argumentumban adott jegyzékbõ1 kiindulva a második argumentum szerinti idõtartamban keszült áIlomanyokat listázza ki. Már majdnem kész is vagyok, de le kell ellenõrizni a scripten belül, hogy a dátum helyesen van-e megadva, pl máj 15 2005. Tehát a hónap 3 karakter, a nap két karakter, az év 4 karakter és persze a szóközöket is figyelje. Ezt hogy tudnám megoldani?
Ill. nem fut végig, de nem tudom hova tenni a hibát.
checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths!
Még keresgetek google-n, de ha vki tudja mi a teendõ akkor pls ... 😛
checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths!
Még keresgetek google-n, de ha vki tudja mi a teendõ akkor pls ... 😛
Harmadik dolog: KTorrent-et akarom felrakni src-ból. Benyögöm, h ./configure, szépen végigfut. Aztán hiába nyomom hogy make, megállít, hogy nincs makefile. Ez mitól van? Vagy milyen infót adjak még, hogy segíetni tudjatok?
És bocs már, h iylen sok bajom van.... 😄
És bocs már, h iylen sok bajom van.... 😄
Hülye kérdés, de RPM-et YAST-on kívül mivel lehet még "kibontani"? Mert most szívok ezzel az idiótasággal. YAST azt nyögi mindig az egyik RPM-re, hogy nem található a lemezen. Nemértem.
Más: amikor elõhozza, hogy milyen függõségek vannak az normális? Mostanában mindenhez fél tucatnyi cuccot kell keresnem, és igazából ha már ilyen csomagba rakják, akkor nem tudom miért nem mellékelik a szükséges dolgokat vagy valami. 😊
Más: amikor elõhozza, hogy milyen függõségek vannak az normális? Mostanában mindenhez fél tucatnyi cuccot kell keresnem, és igazából ha már ilyen csomagba rakják, akkor nem tudom miért nem mellékelik a szükséges dolgokat vagy valami. 😊