4228
  • KOXX
    Erősen gyanakszom az fglrx-re, eddig ahányszor dolgom volt vele, sosem mentek zökkenőmentesen a dolgok ellentétben az nvidia driverrel. Örülnék ha már a Nouveau driver elkészülne és felválthatná a zárt drivert, mert nem szívesen használom.
  • MerlinW
    Hagyd xglt a francba... nyugodtabb lesz az életed. Pár év múlva talán kiforr. Ráadásul feleslegesen zabálja a gépet (50-70MB RAM, 3Ghz-es procin 10-11%)
  • KOXX
    Érdekes, nálam ezek a problémák nem igazán fordultak elő se ubuntu studio, se gentoo alatt.
  • Ability
    Most akarom kipróbálni. Csak most úgy állok, hogy ha mindig kattintgatnom kell, akkor inkább hagyom... Amúgy is sok baj van vele, mert nem működik miatta opera smooth scroll funckió, illetve a játékok sem szeretik XGL-t...

AIGLX meg valahogy nemjó nálam. Szaggatnak az animok néha, meg ha megy egy film, és valamilyen beryl effekt aktív lesz, pl mozgatod az ablakot, akkor eltünik a kép. :O
  • KOXX
    És ez a fekete képernyő a beryl kilövése után is fellép?
  • Ability
    Nekem is meg van oldva, csakhát most kattintgassak mindig? :))
  • KOXX
    Ha nincs telepítve a beryl-manager, akkor tedd fel és a panelről könnyedén lehet ablakkezelőt váltani (beryl vs metacity). Én pl a munkamenetekhez hozzáadtam, így automatikusan indul a gnome-al.
  • Ability
    De win nem tetszik igazából. Játszani már nemigen szoktam, meg beérem azzal, ami van linux alá is. Filmnézésre meg netezésre jó linux is. Nem kell szórakozni spyware-ekkel, meg valahogy nekem olyan gyorsnak tűnik az egész rendszer. Win pár nap után belassul rendesen. Meg úgy összességében nekem bejön ubuntu nagyon, olyan logikus a felépítése, és mindent testre lehet szabni. Gyorsan is indul vagy áll le. Meg ilyen apróságok. Viszont ugyan ennyire elvarázsol a ruganyos ablak, meg osx exposé is, ami Beryl kínál. :)) Ilyet még win sem tud!! :))
  • MerlinW
    Muiután XGL technologia elég béta állapotban van linuxon, egyébként is kapcsolgatni kell olykor. Legjobb megoldás ha nem használod. Ha csilivilit akarsz windowst kell használni:)
  • Ability
    Ki fogom próbálni... csak nekem ez nem annyira szimpatikus megoldás, hogy mindig álligatni kelljen... :/
  • Max7
    Megvan a hiba pure-ftpd ben ! az etc/passwd -ből nézi az adatokat nem mysqlből :( hol tudom átálítani hogy MySQL-ből nézze? :S
  • KOXX
    Ablakkezelőt állítsd át beryl-ről metacity-re!
  • brrrbrr
    egyáltalán fenn van nála a beryl vagy compiz-t használö
  • Ability
    Én nem találtam ilyet benne, pedig kerestem...
  • MerlinW
    xgl-nek "beryl-manager" saját konfigja van, abban is kilőtted a képernyő pihit?
  • KOXX
    Próbáld ki, mi akadálya?
  • Ability
    Ma utána olvastam, volt aki szerint az XGL miatt nem lehet kilőni, és sima gnome alatt meg igen...
  • KoS
    Hat, en ezek utan arra gondolnak, hogy megse az X-szel lehet gond, mivel ha azt atallitottad, es megis ugyanaz tortenik, akkor lehet hogy nem is az okozta... De persze ez csak filozofalas.
    Nekem az eddigiekben az ilyen problemakat az xscreensaver okozta, es ha lelottem, utana nem jott elo. Azutan az mplayer-ben beallitottam az xscreensaver tiltasat a lejatszas idejere, es azota nincs gondom.
  • Ability
    Igen, azt használok. Amúgy érdekes, hogy a benne levő parancsokat terminálban megnéztem, majd xset -q-val lekérdeztem az infókat. Timeout 18000 lett, ergó 5 óráig nem kellett volna bejönnie. Na nekem ugyan úgy bejött. :D
  • KOXX
    Ubuntu 7.04-et használ.
  • KoS
    A linkelt doksi eleg reszletesnek tunik, de sajna nekem sincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom.
    Az adott disztribuciobol a legujabbat hasznalod? (nehogy valami regebbi hiba miatt kinlodj)
  • MerlinW
    ebben nem tudok segíteni, sosem volt nálam ilyen probléna
  • Ability
    Nem, már mondtam, hogy ami bejön fekete képernyő, az nem a képernyővédő, és nem is a monitor kapcsol ki. Ez az X-nek ilyen energiagazdálkodás módja, ami 10 perc tétlenségnél jön be, és ezt sehogy sem tudom kikapcsolni...

Ezt a linket kaptam másik fórumon, de amit kipróbáltam belőle az nekem nem akar működni. Bejön ugyan úgy...
  • MerlinW
    és nem az kell neked, nem értem?

sleep mód kikapcs, képernyővédőt meg lejátszóban kikapcs. Mondjuk én képernyővédőt alapból kikapcsolom mindig, mert TFT-tnél nem gáz a ki-be kapcsolgatás, lévén nincs képcső.
  • Ability
    Ott csak a képernyő kikapcsolás, és a gép sleep módja van...
  • MerlinW
    Gnome: beállítások, képernyővédő, energiakezelés?
    KDE nemtom, de ott is van beállítás központban
  • Ability
    Megtudja valaki mondani, hogy az X energiagazdálkodás "screen blanking" cuccot hogy lehetne kilőni? Már három fórumon is jelen vagyok a problémámmal, és már megfejtettük a rejtélyt, de sehogy sem tudom kikapcsolni.

xorg.conf-ba kikommenteztem a DPMS-t. Aztán ezeket a parancsokat próbáltam terminálban is, és xinitrc file-ként is:

xset s 0 0
    xset s noblank
    xset s off
    xset -dpms
    setterm -blank 0
    setterm -powersave off
    setterm -powerdown 0

xset q-val ellenőriztem. Volt amikor azt írta, hogy "prefer blanking no", volt amikor azt írta a timeout-ra, hogy 0, de volt olyan is, amikor minden alapon maradt. Nem nagyon értem, hogy hogy megy ez, minden esetre egyik alkalommal sem jutottam eredményre.
  • MerlinW
    Vagy nemes egyszerűséggel, bootolsz linux cd-ről és a telepítőjében mondasz neki egy grub vagy lilo reinstallt.

Ha nem menne valamiért és livecd-s linuxod van akkor is live indítás után mountolva a linuxos particiót, kiadhatod a grub -reinstall vagy lilo parancsot.
  • KoS
    Ha valamilyen okbol megis felulirja valami az MBR-t, akkor viszont jobb ha van egy masolatod belole.

Amikor rendben bootol a gep (azaz tudsz valasztani Linux es windows kozott) akkor csinalj egy mentest a merevlemez MBR-rol:

dd if=/dev/hdX of=mbr.bin bs=512 count=1

A hdX helyere a megfelelo eszkozt ird, pl. hda ha 1 ATA merevlemezed van, vagy sda ha SATA, illetve mas is lehet, nem tudom ertesz-e mar a Linuxhoz annyira hogy el tudd donteni mit kell odairni.

Ha pedig valami felulirta a merevlemez MBR-t (azaz nem a Linuxos bootloader indul), akkor egy Linuxos Live CD segitsegevel bebootolsz, megkeresed az elmentett mbr.bin-t es visszairod:
    dd if=mbr.bin of=/dev/hdX bs=512 count=1

Itt is hdX helyett a megfelelo eszkoz kell.

FIGYELEM: azert csak ovatosan ezekkel, mert akar tonkre is lehet tenni egy merevlemezt (vagyis adatvesztest lehet okozni), tehat a kovetkezokkel legyel tisztaban:
    - az mbr.bin tartalmazza a particios tablat is, ha idokozben modositottad a particiokat, akkor a visszairassal tonkreteszed oket, tehat particio modositas utan vagy mentsd el ujra az MBR-t, vagy egy modositott parancsot hasznalj, ami nem irja felul a particios tablat:
    dd if=mbr.bin of=/dev/hdX bs=446 count=1
    - az mbr.bin csak az adott merevlemezhez jo, nehogy masik merevlemezre ird fel!
  • Max7
    Mivel amúgy is másik partición van a linux ezért nem kell semmit csinálni! A windóz telepítéskor kérdezi hogy hova tegye a rendszert és észleli hogy van egy régi xp meg egy linux és ha a régi xp heléyére teszed akor kérdezi hogy megmaradjon a régi állapot és csak javítod, vagy újrarakod! és ha az ujrarakás választod akkor meghaggyja a linuxot és a rendszerbetöltő fájlt is úgy csinálja meg elvileg hogy mindkét oprendszer indítható legyen!
  • mcsaba
    Sziasztok, még csak kezdő Linux-os vagyok és ezért használok Win XP-t is (többen használjuk a gépet, ezért is muszáj XP legyen), a gondom az hogy az XP-t viszonylag sokszor kell ujratenni, nem tudom megoldható valahogy hogy pl. Flashdrive-ról viszalehessen állítani a bootloadert hogy ne keljen mindig az XP miatt ujrategyem a Linuxot is, ha tudtok valami megoldást kérlek segítsetek, előre is köszi.
  • Ability
    Na ez elkerülte a figyelmem, köszi! :)
  • KOXX
    http://hup.hu/regisztracio
  • Ability
    linuxforum.hu-ra regelni fogok, hup-ra viszont már nem lehet. :(

Majd még jelentkezek, hogy ha nem sikerült megoldani a másik fórumon se; és ha valakinek van hup regje, akkor megkérdezhetné a nevemben, ha nem probléma. :)
  • KOXX
    Nagyobb eséllyel oldódhat meg a problémád, ha a hup.hu fórumán is közzéteszed, vagy a linuxforum.hu -n.
  • Ability
    Egyelőre megvagyok VLC-vel. Egyszerű, letisztult, és mindent vitt eddig. Elég alaposan be lehet állítani, nekem bejön. Viszont ezt a gondot akkor is meg kéne oldani, mert érted, a képernyővédő sem működik, mert ez a fekete képernyő jön be...

ui.: kipróbáltam egyszer, hogy a képernyővédőt 1 percre rakom. Nem jött be, VLC is valszeg blokkolja. Viszont ez a másik, a fekete képernyő bejön, és nem tudom hova tenni, nem tudom mi ez...
  • MerlinW
    Xine, Mplayerben is van ilyen beállítás, hogy lője ki a védőt. Beryl melett nyugodtan lehet mplayerezni, működik az. Másik dolog, hogy nem ajánlom Beryl-t amíg ilyen állapotban van. Az is instabil, és eszi a rendszert keményen. Nekem is fent van néha ökörködöm vele, de ha dolgozom, netezek, játszom vagy videozom kikapcsolom.

xine/gxine-hez egész egyszerűen tölts le minden csomagot amit találsz és mindent le fog játszani az is, sőt igaz hogy nem olvastam annak utána, de xine az egyetlen lejátszóm ami normálisan kihúzza a képet 16:9-ces monitoron. Telepítése sima ügy, 3-4 csomag lehúzása és kész is.

mplayer/gmplayer-nél hasonló módon le kell tölteni minden csomagot (pluginok, etra pluginok, skins, stb) ha meg gond van, mplayerhq.hu-n van igen tartalmas magyar leírás. Onnan le lehet tölteni frissebb kodekeket, skineket, fontokat hozzá. Forgatni a mai napig nem egy leányálom, de csomagból relatíve egyszerűen működésre bírható. Én egyedül a hosszú ékezetes feliratokkal tököltem sokat, mire megtaláltam a megfelelő fontot. De megtaláltam:)
  • Ability
    A System - Preferences - Power Managementben be 20 perc van beállítva a képernyő kikapcsolására, ez a másik cucc pedig 10 perc alatt jön be. Ja és ilyenkor ki se kapcsol, csak fekete lesz a képernyő. De amúgy sem értem, ha éppen filmet nézek, akkor nincs idle állapotban a gép, vagyis nem kéne. Anno Suse alatt, amikor először linuxoztam, ott is meg volt oldva hogy blokkolta a lejátszó a képernyővédőt meg ilyeneket...
  • Ability
    Mplayer nem szeret engem. Próbáltam felrakni csomagkezelőből, próbáltam forgatni is, de nem jó. Arra tippelek, hogy nem szereti a Beryl-t. Le akarok játszani valamit vele, és valami video kimeneti hibára panaszkodik. Próbáltam másra állítani, de egyikkel sem volt hajlandó lejátszani a videót. Amúgy szerintem nem is a lejátszókkal van a baj, hanem ez valami egyfajta képernyővédő cucc lenne, amit ki kéne kapcsolni, mert még az alap képernyővédőt is felülbírálja. 10 perc tétlenségnél automatikusan bejön...
  • KOXX
    Sztem az energiakezelés miatt van ez, a szolgáltatásokban kapcsold ki ideiglenesen, majd próbálds úgy lejátszani a filmeket. Egyébként az APM nem igazán értem miért üzemel ACPI mellett...
    Mplayer tényleg jó lejátszó és sok formátumot visz, de mégsem ajánlanám az instabilitása miatt, de egy teszt erejéig kipróbálhatod, sőt variálj a video beállításokban is!