4228
-
#2665 Semmit sem kell importálni. Azt nevezel home könyvtárnak amit akarsz. akár /usr -ben is lehet home könyvtárad. Ha újratelepíted a linuxot egrészt már telepítéskor megmondhatod hol legyen a home - melyik partición -, másrészt utólag is bármikor megváltoztathatod. Sőt berakhatsz egy teljesen új vinyót, amit ha "home"-hoz akarsz csatolni simán megteheted usernod paranccsal(megváltozazni), vagy egyetlen symlink segítségével(hozzácsatolni), ami sztem a linux egyik legklasszabb dolga (mármint a symlink).
man usermod, man adduser
Virtualboxot sosem használtam ugyan, de VMWare alatt megy rendesen.
De ilyen esetben az első dolgot az legyen hogy google-ba beírod a hibaüzenetet elécsapva a program nevét: "virtualbox Not permitted..."
Az esetek 90%-ban ott lesz a megoldás fórumokon, howto, stb oldalakon.
Egyébként valami jogosultság probléma lesz. Indítsd rootként virtualbox-ot, és nézd meg úgy jó-e. -
csabiks #2664 Itt egy kép amikor egy usb-s eszközt akarok csatlakoztatni, nem értem miért nem jó, biztos bennem van a hiba! -
csabiks #2663 Sajnos nem működik!
Úgy döntöttem hogy virtualbox alól futtatok egy windowst, így kihasználva teljes értékűen a live messengert, az usb-s webkamot nem tudtam sehogysem beindítani, egyszerűen nem érzékeli akárhogy nyomogatom, aMSN mint írtam támogatja a webkam indítását/nézését, a logitech quickcam-okhoz van külön csomag, ezzek az igazi quickcam kamerák mennek rendesen, mert nekem egy noname kamerám van és megy ezzel a csomaggal, csak a színek sokkal fakóbbak mint xp alatt, mert ha ez bejön veszek egy quickcamot és megvan oldva a problémám!
MÁS: Ha én külön partíción tárolom a /home cuccait, rendszerösszeomlásnál, vagy rendszer újrarakáskor vissza lehet importálni? 1 giga memória mellett elég 512 swap?
köszi
hali -
#2662 Én megpróbálnám wine-al emulálni, ha már ie6 emulálása megvalósítható, jó esély van a live messengerre is. -
#2661 Az MS titkosítja a webcam és audio chat protokoljait, és engedélyt sem ad, hogy használhassa más program. Azt engedi, hogy kettő verzióval előtti protokolt használjanak, de gyakorlatilag évente újítja a protokolokat, így lehetetlenség linux alatt ezen funkciók használata.
MÁS: felraktam a pidgin-t, de valami ssl támogatást akar. Benéztem a csomagkezelőbe, de fel van rakva a libssl. Biztonság kedvéért felraktam a dev verziót is. Nem segített. Próbáltam korábbi verziót, az sem tetszett neki. Valaki tudja, hogy mi kéne neki, hogy működjön? Mert így jóformán nem tudom engedélyezni a fiókomat, és nem is hajlandó csatlakozni... -
csabiks #2660 Köszi szépen, de nem msnezni akarok hanem az msn szolgáltatásait (webcam,hanghívás) akarom kihasználni, amit sajnos egyetlenegy program sem tud kezelni, aMSN-ben tudtam webcamot cisnálni, de a hang az ott sem jó!
hali -
#2659 "benchmarkok szerint az
optimalizálatlan driver már most 2-szer gyorsabb egyes esetekben, mint
az ext3 [...]"
Ezt pontosan így kell értelmezni:)
Cedega Ubuntu alatt körülményes, én Debianon használom, ott jó. Biztos van Ubis doksi is hozzá.
Beryl-ről meg már írtam mi a véleményem:D Dióhéjban felesleges erőforráspocsékolás.
(Core2Duo, 2GB+ RAM, GF8800-on láttam már Beryl melett Obliviont High beállításokon tűrhetően 15-20fps-el futni, Beryl nélkül 40-50 volt) -
#2658 "Az OSNews-on az jelent meg, hogy az előzetes benchmarkok szerint az
optimalizálatlan driver már most 2-szer gyorsabb egyes esetekben, mint
az ext3 [...]"
Ezt pontosan hogy kéne értelmeznem? Gyorsabban ír/olvas NTFS-t, mint maga a linux a saját filerendszerére? Mert az úgy elég érdekesen hangzik...
Amúgy próbáltam Cedegát, és nekem nem igazán akart menni. Steam-et akartam futtatni, és meg se mozdult. Szépen konfigoltam is, de semmi. Először elindult, frissített, leállt, azóta semmi reakció ha indítani akarom. Volt egy ilyen más játékkal is...
Az is zavar igazából, hogy Doom3, Quake és hasonló játékok natívan futnak linuxon, de ahhoz, hogy elinduljon át kell lépnem sima gnome session-be. :C Remélem egyszer Beryl mellett is meg lehet oldani. Illetve már most is meg van oldva az AIGLX-el, de az nálam szaggatott, és filmeknél elment a kép, ha valami Beryl animáció lejátszódott... -
#2657 wine-vel rengeteg játék megy, ami már telepítve van win alatt, és nincs komolyabb registry függősége. Pár példa: Still Life, Painkiller, Live for Speed, Oblivion, Pure Pinball, Doom3, Quake, stb...
Telepítendő játékokat meg a Cedega nevü cuccal tudod emulálni. Cedega oldalán megtalálod a támagott játékok listáját (100+)
Játékoknál természetesen Beryl off.
De ott van a Scummvm amivel Lucasarts-os kalandokkal, Vagy akár Broken Sword-ökkel játszhatsz, illetve van DosBox, amivel Dos-os cuccokkal játszhatsz -
#2656 Interjú Szabolccsal: http://hup.hu/node/27434
tavalyi rövid hír: http://www.hwsw.hu/hirek/31709/ntfs-3g_linux_ntfs_meghajto.html
-
#2655 :)) Amúgy örülök, hogy ennyire fejlődik linux. Pontosan ezért akarok áttérni, mert minden nap több frissítés kijön, látom, hogy eszméletlen iramban fejlődik, és meglepődtem, amikor Edgy után a Feistyben rengeteg régebbi hiba került javításra. Egyre jobb lesz. (Y)
[korrekt DirectX támogatásra vár :D] -
#2654 Biztonságos. Már 1.x -es verziója van. De ha számít, több mint fél éve nyúzom vele a az NTFS vinyókat, s már a 0.x-es verziókkal sem volt baj. 1.x már írja olvassa az NTFS-es külső vinyókat is, stb. Lényeg hogy használd bátran.
Mellesleg magyar fejlesztés (respect: Szakacsits Szabolcs). Nekünk sikerült az első korrekt ntfs driver-t készítenünk a linux történelme során:) -
#2653 Ez mennyire biztonságos amúgy? Régen lehetett hallani róla, hogy történtek érdekes dolgok, adatvesztés stb... -
#2652 Ezt az ntfs-3g doksit nézd, ha ubuntuzol -
#2651 - Tedd fel ntfs-3g, és ntfs-config csomagokat. Gyorsabb sokkal, ír, olvas, kávét főz.
- Ugyanazon vinyóra és particióra való másolás sebessége fele, vagy akár töredéke is lehet, attól függően milyen és mennyi program fut róla.
- Ugyanazon vinyóra, de külön particióra való másolás sebessége fele - háromnegyede kb., attól függően milyen és mennyi program fut róla.
- 2 külön Linux particiós vinyón a leghatékonyabb a másolás
- 2 külön NTFS-NTFS, LINUX(ext)-NTFS particiós vinyón a leghatékonyabb a másolás ntfs-3g driver-el.
-
#2650 Is-is. Volt linuxról linuxra, volt ntfs-ről linuxra. Mindkettő lassú volt. Volt, hogy ugyan arra a vinyóra, volt, hogy másikra. Az alap ntfs cuccot használom, ami Ubuntuba van. -
#2649 - Linux-Linux particióra történő másolás lassú, vagy Linux-NTFS?
- Ugyanarra a vinyora, vagy másikra?
- NTFS-nél ntfs-3g drivert használod? -
KoS #2648 Ha csak az MSN miatt akarod ezt csinalni, akkor probald ki elotte a Pidgin (regebben Gaim) nevu programot, ami elvileg MSN accountot is tud kezelni: honlap. -
csabiks #2647 Hello!
Nem tudom sokan használtok-e virtualboxot, azt szeretném megkérdezni hogyha én msn messengert akarok futtatni windows xp-n virtual box alatt, az nagyon megterheli a gépet? (1,8 ghz,1giga ram) , mert emiatt nem szeretnék feltenni egy xpt, vagy a microsoftos msnt nem lehet valahogy emulálni? , az ntfs meg nagyon töredezetté teszi a vinyót, van vkienek erre vmi ötlete? , a virtualbox el is tárolja az xpt? tehát ha én felteszem , kikapocsolom a gépet, és holnap bekapcsolom akkor csak nyomni kell egy startot és megy is az xp?
köszi! -
#2646 Ja, sima ATA. Pedig a másolás akkor is lassú, meg a tömörítés is. Érdekes. -
KoS #2645 Orulok hogy meglett a megoldas a blank problemara!
A hparm meres szerintem nem rossz, ha sima ATA HDD-d van.
Nekem SATA van, es ezek az eredmenyek:
/dev/sda:
Timing cached reads: 1470 MB in 2.00 seconds = 734.90 MB/sec
Timing buffered disk reads: 186 MB in 3.00 seconds = 61.97 MB/sec -
#2644 Na megvan a megoldás az X screen blanking hibára, csak be kellett tennem ezt az xorg.conf-ba:
Section "ServerFlags"
Option "blanktime" "0"
Option "standby time" "0"
Option "suspend time" "0"
Option "off time" "0"
EndSection
Vinyó sebesség:
Timing cached reads: 798 MB in 2.00 seconds = 398.90 MB/sec
Timing buffered disk reads: 98 MB in 3.01 seconds = 32.59 MB/sec
Nem tudom, hogy ez jó-e, rossz-e, átlagos-e. Valaki mondjon rá valamit legyen szíves. :))
-
#2643 max7-tel tudok ftp-zni de az benne is van /etc/passwd ebben a fájlban :)
(nyilván gyakorlás amit csinálok a gépemen ha élesbe megy akkor bonyolult jelszót és nem usernévvel egyezőt találok ki :D) -
homeless #2642 Na mostmár legalább értem a problémádat. Eddig azt írtad, hogy beenged a virtual userrel is, de nem megy a chroot és nem a home könyvtárba rakja. Az nem lesz jó, hogy csak max7 user van létrehozva. Vagy hozz létre egy ftpuser nevű felhasználót, ami nem kap shellt, vagy pedig a max7-nek a uid/gid-ját add meg a mysql táblába. Meg a max7 user max7 passal elég érdekes megoldás:)
max7-tel tudsz ftp-zni? -
#2641 A serveren fájlban 1 user van a max7 user max7 passal! exampleuserel nem enged be! Ez próbálom pár post óta leirni! tehát fájlból dolgozik nem mysql-ből tehátz valahol a config fájlában gond van nem mysql van beálítva holott fut a pure-ftpd-mysql! -
homeless #2640 Ha beenged az exampleuser nevű virtual userrel(tehát olyan userrel, ami ténylegesen nem létezik a szerveren csak hozzá van rendelve egy ftpuser nevű userhez), akkor mysql-ből dolgozik. Ha nem mysql-ből dolgozna, akkor be se engedne ezzel a userrel, mert nem is létezik a szerveren ha nem hoztad létre. -
#2639 megtörtént de méág mindig nem mysql-ből dolgozik hanem fájlbólé nyeri ki az useradatokat! Valami config gond van hogy nem mysqlből dolgozik! egy apróság, biztos vagyok benne! -
#2638 És persze ügyelj arra, hogy a hdparm a rendszerrel induljon. Ubuntu alatt legegyszerűbben a szolgáltatásokban tudod bekapcsolni, bár a libata miatt nem tudom mennyire lesz erre szükség... -
#2637 Köszi, ki fogom próbálni, csak most win alatt vagyok. Filmet fogok nézni, és ugye egyelőre linux alatt problémába ütközök. :)) -
#2636 vinyo sebbességre:
hdparm -i /dev/hdX (SATA esetén sdX) - info a vinyókról
hdparm /dev/hdX - bekapcsolt opciók listája
hdparm -d1 /dev/hdX - (Ultra)DMA mód bekapcsolása
hdparm -d0 /dev/hdX - (Ultra)DMA mód kikapcsolása
hdparm -Tt /dev/hdX - sebességmérés
man 8 hdparm paranccsal látod a többi DMA-cal kapcsolatos infot -
#2635 Sima gnome-ban - xgl nélkül - teljesen jó! Nem jött be a screen blanking beállítások nélkül sem. Majd lehet Beryl fórumon rákérdezek, hogy mit lehet ennek csinálni, lennie kell megoldásnak... -
#2634 Sokat torrentezek, és ott az átlagos törmörítési forma a rar, meg egyébb inkább winre kitalált formátum. Egyébként arra gondolok, hogy az alap linux driver nem jó az alaplapomhoz. Lassan is másol, sőt, ha Azureus csekkol egy torrentet, akkor úgy beszaggat minden, hogy hihetetlen. Ezt most tapasztaltam meg.
NForce 2 chipset, felmentem NVidia oldalára, letöltöttem a legfrissebb drivert, de csak ilyen SUSE, RedHat meg ilyen rendszerekhez volt ...
XGL és fglrx-et ma meg fogom nézni... -
#2633 Próbáld meg úgy, hogy az xorg.conf-ot átszerkeszted:
$ sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
A Section "Device" résznél a driver ne fglrx, hanem ati legyen, majd ctrl+alt+backspace. Így az xgl nem fog menni, de ha filmnézés közben nem jelentkezik a probléma, akkor az fglrx okozza. Természetesen előtte próbáld meg fglrx-el, de xgl nélkül is.
Opera alatt nem tudom mitől helytelenek a betűk, nálam firefox alatt úgy minden rendben, hogy 12-re állítottam a legkisebb betűméretet.
Nem értem miért lassú a beépített tömörítő. Pl rar fájloknál, ha az unrar-t használod, az kb ugyan az mintha win alatt a winrar-t használnád. A File Roller csak egy GTK alapú felület, mely a tar, unrar, stb. alprogramokat használja fel. Linux alatt általában tgz vagy bz2 fájlokkal találkozol, amiket a tar igen jó sebességgel kezel (saját tapasztalat). -
#2632 Bármikor cserélgetheted akár apt-vel a kerneles ati driver-t és az fglrx-et, hogy megnézd. Csak mentegesd a xorg.conf-ot. Tény, hogy érdekes a probléma, mert nem sok hasonló panaszt látok fórumokban. -
homeless #2631 Egy az egybe ezt copyzd be mysql shellbe:
INSERT IGNORE INTO `ftpd` (`User`, `status`, `Password`, `Uid`, `Gid`, `Dir`, `ULBandwidth`, `DLBandwidth`, `comment`, `ipaccess`, `QuotaSize`, `QuotaFiles`) VALUES ('exampleuser', '1', MD5('secret'), '2001', '2001', '/home/www.example.com', '100', '100', '', '*', '50', '0');
User: exampleuser
password: secret
Ennyit csinálj, semmi többet. A home directoryt létre fogja hozni. Fontos, hogy MINDEN virtual usernél azt az uid-t és gid-t használd ami annak az usernek az id-je, amit az elején létrehoztál(ftpuser).
És a pureftpd-mysql scripttel indítsd.
Ha így se jó akkor nincs több ötletem. -
#2630 Metacity-vel is elmegy a kép, és ha kilépek teljesen beryl-ből akkor is. Majd legközelebb XGL nélkül fogom megnézni, sima gnome környezetben... -
#2629 Ja és a beépített "tömörítő kezelő" elég lassú nekem. Winrar gyorsabb volt. Van valami olyan arhive manager, ami hosonló sebességet produkál, és van grafikus felülete?
[kicsit sok kérdést tett fel egyszerre, de ezekre mind szeretné tudni a választ] -
#2628 Amúgy arra van valami tippetek, hogy hogyan lehetne megcsinálni, hogy a weboldalak ugyan úgy nézzenek ki mint win alatt? Operában pontosan ugyan azokat a betűtípusokat beállítottam, de kissebbek a betűk. Állítani nem tudtam, így felvettem a minimum betűméretet, és most nagyjából hasonló, de nem az igazi. :C -
#2627 Nekem üresben 2%, beryl animáció közben max 30%. Amúgy az lehet, hogy az fglrx miatt lenne rossz? Ha igen, akkor mire cseréljem le? Az alap, ami az Ubi alatt van, az milyen? Elvileg abban is van 3d-s gyorsítás meg ilyenek nem? Amúgymost fogok nézni egy filmet, mindjárt kiderül, hogy metacity-vel is elmegy-e a kép... -
#2626 Porcesszor-használat Gnome-ot használva, Beryl nélkül, üresjáratban: 3%
Ablak mozgatása közben: 100%
Berly használatával üresjáratban: 5%
Ablak mozgatása közben: 50%
Egy bizonyos szinten előny lehet a beryl használata, ugyanis a VGA mentesíti a processzort a terheléstől. Ez akkor előny ha mondjuk nagy fájlokat tömörítünk, cd-t írunk stb.