LINUX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ivjoe
Én írnék rá egy programot. 😊

Fogsz egy gedit-et és bemásolod:

#include <stdio.h>
main ()
{
system("mount..."); // ide beírogatod a parancsokat, amiket terminalban adnál ki
system("mount...");
... // annyi parancsot írsz, amennyit akarsz: system("parancsnév");
printf("\nKész!\n");
return 0;
}

ezután elmented valami.c néven, majd lefordítod gcc-vel:
gcc valami.c -o valami

ha nem abban a könytárban vagy, amiben a valami.c file van akkor kell az elérési út a filenév elé:
gcc /eleresi út/valami.c -o valami

a -o után azt a filenevet írd, amit a futtatható állománynak szeretnél adni.

Majd teszteld le, mert lehet, h hülye vagyok és nem megy.
ha abban a könyvtárban vagy, amiben a valami file van, akkor ./valami paranccsal lefut, ha nem, akkor értelem szerûen eléírod az elérési utat.
Ezután beállítod, h a kis programocskád induljon el bootoláskor.
valahogy meg lehet oldani, az intulaskor lefuto init scriptbe kene beleirni valami modon. vagy fstab vagy mine hivjak, probalj meg keresgelni a mount boot fstab szavakra googlevel. persze a suse vel kiegeszitve.
esetleg nezz be a linuxforum.hu ra vagy a hup.hu ra

azokon az oldalakon tobb a szakerto. 😊

krisztian005
Ezer héla, sikerült mount-olni a windows os particiókat, viszont észrevettem még egy problémát, ha ujraindítom a rendszert újból kell minden eggyes particiót mountolni, meg lehet valahogy oldani hogy ezt rendszer induláskor automatikusan mountolja, de úgy hogy ne csak rendszergazdaként hanem felhasználóként is tudjam használni (irni-olvasni) a particiók tartalmát?

ivjoe
fdisk nem írja ki?
hda primary master hdb pri slave
hdc sec mast hdd sec slave
hda1 1. particio a prim masteren
hdd4 4. particio a sec slaven
valahoyg igy tudod kitalalni.

meg a dmesg is kiirja valahol a kozepen miket talalt.

szal valahogy igy.

krisztian005
Sziasztok, most raktam fel egy Suse 10-es linuxot, eddig még nem nagyon próbálkoztam linuxal ezért windows mellé tettem, de nem látja a windowos particiókat, olvastam hogy ijenkor mount-olni kell, mount és itt vagyok bajba mert linuxba ugye nem C: meg D: van, van több hardom is ntfs fat32 de azt hogy hogy tudom meg az ezköz nevét linuxba ezt sehol nem találtam, hogy lehet ezt pontosan megnézni? ha tudtok kérlek segítsetek.

petipetya
http.//linuxforum.hu

Most hallok a dreamlinux-rol eloszor, a honlapja alapjan valoban tetszetos, bar szerintem, ha szukseged lesz segitsegre, akkor inkabb olyan disztribuciot valassz, amit sokan hasznalnak, pl. az Ubuntu/Kubuntu eleg elterjedt itthon is, van sok magyar forum is, stb.
Aztan amikor mar otthonosan erzed magad Linux alatt, akkor kiprobalhatsz mas Linuxokat is. De persze ha szeretsz kiserletezni, akkor nyugodtan probalj ki most nehanyat.

Igen érthetetlenül írtam le ..😊

Szóval ez 3cds változat, nem live verzió, bebootol kiválasztom hogy telepítse elõjön egy szép menü amin kiírja hogy épp mit tölt be aztán egyszercsak elkezdi keresni a többi cdt, nem is értem miért?, hiába tettem fel a vincsire dvdre mindenre nem ment, amugy hagyoma fenébe, amugyis drága nincs hozzá sok help😊

Dreamlinuxot használ valaki? most nézem meg majd elég tetszetõs..😛

ikszdé XD

Bocsi, szamomra ez egy csoppet homalyos.
Szoval felirtad a Xandros install CD-ket.
Berakod az elsot, bebootol, majd pedig elkezdi keresni sajat magat? Vagy valami masik .iso-t??
Nem ismerem a Xandros-t, de elvileg egy Linux disztribucio telepiteskor bebootol az install CD-rol, elkezd feltelepedni (nehany kerdes utan), majd amikor eljon az ideje, keri a kovetkezo CD-t...

Hello!

hm hogy kihalt a topig😊

Szóval olyan problémám lenne hogy adott egy Xandros linux 4.1-es verzió, 3 cd mindet kiírom cdre , oké bebootol belyön minden majd nemtom miért elkezdi scannelni a vinyómat ezzel jól le is izzasttja, nahde az a poén hogy minden cd képfájlt megtalál kikéve azt ami kéne , nem értem ottvan nincs eldugva mégsem találja, majd kiírja hogy nem installálja mert nem találja a xandors cd iso fájlt!

vmi ötlet?

köszi elõre is

ikszdé XD

petipetya
Megnéztem a Suse 10.1 telepítés után, és az sem ismerte fel a tv kártyát, amit egyébként régebben simán.

Ekkor gondoltam hogy más lehet a hiba. Ki és bepattintottam a tv és a videókártyát a gépbe, s azóta újból felismeri az uhu 2.0 is.

Már az elején gondolhattam volna hogy ez a hiba, mert volt már ilyen tavaly a win alatt egyszer...

Ugy latom nem sokan tudnak hozzaszolni a problemadhoz. Igazabol en se talalkoztam hasonloval, ugyhogy csak otleteket tudok adni.
Pl. a hibauzenet utan nyomj egy "ls -l /dev/video0"-t, hogy megnezd ott van-e egyaltalan az eszkoz. Ha ott van, akkor nem lehet veletlenul hogy valami masik program mar hasznalja?
Ha egyik se, akkor esetleg masold ide a tenyleges hibauzenetet, hatha az ad me'g otletet...

petipetya
Leszedtem az mplayert majd újratelepítettem, és azóta ez a hibaüzenet fogad a tvtime-nál: Nem létezõ fájl vagy könyvtár. A rögzítõeszköz (dev/video0) megnyitása sikertelen.

Visszatettem az mplayert és állítgattam a beállítások / videó részben a forrást. Az X11/Xv van kijelölve, de nálam azzal sem jó most.

Mi lehet a megoldás?

Hol es hogy allitottad be a 800x600-at?

Mit kell akkor csinálni, ha felteszem a linuxot, beállítom 800*600-ba (a monitor nem bír nagyobb felbontást), meg a hozzátartozó cuccokat, és az elsõ indításnál 1024-ben indul, amitõl a monitor kikészül ?
Ability
Hmm, mindegy, újraraktam. 😄

Viszont lenne itt még valami. Hogy a fenébe lehet Ubuntu/GNOME alatt megcsinálni, hogy felül a panelen legyen az aktuáls ablak menüsora mint OSX-ben? KDE alatt van erre beállítási lehetõség, de Gnome alatt nem találtam.
aka
Jogosultságok? 😄

\"Az ember végtére is a vágyait szereti, nem azt amire vágyik.\" Nietzsche: Túl Jón és Rosszon. IV. rész: Mondások és Közjátékok 175.

Szerintem az nem az igazi hiba. Szokott tobb mindent is kiirni, attol hogy nem talalja a /etc/profile-t attol meg szerintem elindulna (bar nem ismerem az Ubuntut).

Ability
Megnéztem a hibaüzit és annyit ír, h "can't open etc/profile". Érdekes. Most visszaraktam ATI drivert, xorg.conf-ot szerkesztettem, de semmi.
Mar jo ideje nincs Ati kartyam, ugyhogy remelem jo tanacsot adok, tehat a /etc/X11/xorg.conf file-ban ird at az "fglrx" drivert "radeon"-ra.
Remelem segit. Persze elotte ajanlott egy biztonsagi mentest csinalni az xorg.conf file-bol.
Ha nem megy ho lenne leirni az X hibauzenetet.

Ability
Ez már megvolt, de most nincs fennt driver vagy nem tudom. X hibára hivatkozva nem megy.
lck
Terminálban menj a /usr/share/ati -mappába.
Aztán rootként: sh ./fglrx-uninstall.sh
Ability
Köszi, még azt mond meg, hogy hogy lehet visszaállítani alap ATI drivert? Felraktam ami az ATI oldalán van, de úgy belassult az egész, hogy hihetetlen. Leszedtem, most meg failsafe-bõl vagyok. 😄
lck
Alapból nincs is talán ???
De igy lehet beállítani:
sudo passwd root
Ability
Nálam most Open GL-el jól megy szerencsére. 😊

MÁS: Ubuntu root jelszó mi? Nem a saját fiókhoz, hanem a root acchoz.
lck
A Preferences > Video beállításoknál nekem xv X11/Xv - van beállítva, így minden ablakméret jó.
Ability
Ugyan azzal a userrel, és mindegy, hogy terminálból vagy menübõl indítom. Ha GUI-val megy, akkor egyszerûen ezt a hibát dobja.

Szerk: azóta változott a helyzet, néha megy GUI-val is, néha meg kidobja a hibát. Viszont olyan hibák is vannak, hogy ha át akarom méretezni az ablakot amibe fut a videó, akkor kidob a bejelentkezõoldalra, vagy cask egyszerûen nem lesz nagyobb a videó felülete, hanem a többi teret feketével tölti ki még teljesképernyõs módban is. :/
Ugyanazzal a userrel probalod az mplayer-t, meg a gmplayer-t, es az egyik megy, a masik meg azt a hibat dobja?
Vagy egyiket parancssorbol a masikat meg menubol inditod?
Ha az elobbi, akkor igencsak erdekes a hiba...

Ability
Én ezt nemértem. GUI nélkül tökéletes, GUI-val meg megint ezt kapom: Error opening/initalizing the selected video_out (-vo) device

ötlet?
Ability
Szerk.: Megelõztek. 😊

ui.: megy mplayer gui, lecseréltem az alap skin-t azt tetszik neki. 😊
lck
A biosban be kell állítani hogy elõször a CD-rõl próbáljon indulni.
Egy kis segítséget szeretnék kérni:
egyik ismerõ vett egy gépet és linux volt rajta ezt valaki törölte neki, de ha cd-rõl bootolnak, akkor valami olyat ír ki hogy grub> és nem bootol be cd-rõl. tudna valaki valami okossat mondani, hogy hogyan tudnák elindítani az XP telepítõjét?
Floppy nincs a gépben így nekem nincs ötletem.

Ability
Mert az nem jön be. Gányul néz ki, kevesebbet tud, régebbi verzió stb... Meg mindig video input error-t írt. Így meg tökéletes. Egyelõre GUI nem megy csak vmiért, de majd megcsinálom, máskor is elõfodult. -.-
lck
De miért nem csomaggal rakod ?
Ability
Köszi!

Amúgy megint szívok MPlayer-el... codec bemásol, szépen leforgattam, font bemásol, skin bemásol, minden okés. Indítom: skin not readable. SUSE alatt is ezt játszotta velem anno és nem tudok rájönni a megoldásra. Régebben csak úgy magától megjavult... lol

Amúgy meg megnéztem és pl terminálból tudom listázni a könyvtár tartalmát, tehát mégiscsak olvasható. Szórakozik itt velem ... 😄
lck
http://ubuntu.hu/index.php?title=Gnome
Ability
Nem tudom, mert amikor kubuntu alatt felraktam, akkor gond nélkül ment, viszont Ubuntu nem szereti. Ez is erõsen támaszkodik KDE-re úgy látszik. Viszont megy rendesen.

Nálam amúgy csak a sima ikont rakja ki, rootra a menübõl akartam váltani. Elõszõr panaszkodott, hogy nincs megadva a kdesu, de amikor beállítottam, akkor meg már hibeüzit se adott.

sudo krusader amúgy megy - köszi. 😊
lck
terminál > sudo krusader
PetruZ
Ha rendesen fel van telepítve, a Krusader a KDE alatt elhelyez a System menüben egy narancssárga ikonos "Krusader (root mode)" linket. Fejbõl nem tudom, mi a pontos szintaktika, de a kdesu-val van meghívva, ami rákérdez a root jelszóra. Ubuntu/Gnome alatt is kell legyen valami hasonló. Ha nincs, akkor terminálról még mindig el tudod indítani, ha elõtte root-ra váltasz. Vagy "sudo krusader".
Ability
Jaés Ubuntu-ba nincs valami Klipper féle? 😄
Ability
Újabb probléma: Hogy lehet Ubuntu alapértelmezett filebrowser-ében super user-ként tevékenykedni? Krusader vmiért nem akar root módban indulni, visszon hozzá kéne férnem az usr tartalmához. 😊
MerlinW
Persze. Jelszó: samba

[merlinw.org]

Ability
Hali!

Ubuntu alatt hogy a francba állítsam a mikrofon hangját hangosabbra? Bic Boost rajta van, de voip cuccokon alig hallanak. A mic hangját meg hiába húzom fel semmit nem ér, csak magam hallom vissza. Ötlet, hogy mit lehet még tenni? Eddig minden disztrón elég volt felhúzni csak a capture-t (amit itt hiába húzok fel mindnig alapra rakja vissza a kmix) és rá a mix boost...
Meglehet azt oldani,hogy két windows-os és egy linuxos gépet hálózatba kötni???

Írjatok!!!!

MerlinW
Üdvözölünk a határtalan böngészés, olvasás, tanulás klubjában😊 elõljáróban annyit, hogy "épkézláb" linuxon semmi sem lehetetlen, de semmi sem megy két kattintással mint windózon😊

Flash player egyszerû. Elbattyogsz a macromedia oldalára, letöltöd a pingvines telepítõt, kicsomizod, és futtatod az install scriptet. Ill. ha debian akkor apt-get install flash-player (ha nem így hívják éppen akkor apt-cache search flash player)

Ati driver detto. Ati oldala, vagy apt.

[merlinw.org]

Épkézláb Linux alatt mit értesz?

linuxman: linuxman.freeblog.hu

Magnificat
Ááá... 4 napja próbálunk feltenni egy épkézláb linux-ot, tegnap fel is ment, azóta csak az ati driverrel szívunk, de csak nem akar semmit... meg semmi más sem megy (flash player, stb... ) szóval ÁÁÁ... dögöljön meg

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

A foobar tényleg jó lenne. Próbáltad már a Quod Libet-et? Szerintem nagyon jó lejátszó/zenekezelõ, nagyon jó keresõje is van. Talán megközelíti a foobar-t, de szerintem Linux alatt ez a legjobb.

linuxman: linuxman.freeblog.hu

öregharcsa
thx...meglesem

http://pspfilez.extra.hu/