5229
star-wars-banner.jpg
  • Kewell
    Azért fontos szubjektív tényező az értékelésnél hogy valaki SW fan e vagy sem, én pl nem vagyok az, az origi széria kimaradt a gyerekkoromból ezért nincs semilyen pozitív elfogultságom:

Csillagok Háborúja 5/10
    Birodalom Visszavág 5/10
    A Jedi visszatér 5/10

Baljós Árnyak 4/10
    Klónok Támadása 4/10
    A Sith-ek bosszúja 4/10

Ébredő Erő 6/10
    Az utolsó Jedi-k 8/10

Zsivány Egyes 9/10
  • Prof William
    Nekem tetszett. Ha nem is volt tökéletes de tökéletesen szórakoztatott,nosztalgizátam, izgultam rajta és néha még komolyan meg is lepődtem. Nem minden filmnél történik meg velem. Ha ezeket egy film ki tudja váltani nálam, akkor az már rossz film nem lehet. Legalábbis az én olvasatomban.

Az Ébredő Erőnél egyértelműen jobb.

Csak attól félek hogy ha a 3-ik részt megint Abhrams rendezi majd vajon nem lanyarodik-e vissza a történet hasonló színvonalra.

• Probatbicol
    Jó ötlet :-)

Csillagok Háborúja 10/10
    Birodalom Visszavág 9/10
    A Jedi visszatér 8/10

Baljós Árnyak 6/10
    Klónok Támadása 5/10
    A Sith-ek bosszúja 3/10

Ébredő Erő 8/10
    Az utolsó Jedi-k 9/10

Zsivány Egyes 7/10
  • Zozo0122 #4263
    Biztosan sokkal jobb angolul, de nem abba kötnek most bele az emberek. A forgatókönyv a rossz. A színészek tök jók voltak, mindenki tetszett. A szinkron középszar volt amúgy, főleg C3PO zavart.
  • Zozo0122 #4262
    Nem tudom elhinni, hogy bárhol, csalás nélkül ez a film 90%-ot kaphat. Nagyon max, elfogulatlanul 70-75. Ha bárhol van 90-es score, az is vagy csalás, vagy csak totál elvakult fanboyok szavaztak. Az én szememben is van 10/10-es SW film és 9/10-es is, de ez közel sincs.
  • masoma
    akinek nem jött be szinkronosan, nézze már meg eredeti nyelven és mondja el, hogy összhastásban mennyivel volt jobb
    (eredeti nyelven néztem csak meg és nekem baromira tetszett. nemigazán értem ezt a sok lehúzó kritikát)
  • Probatbicol
    De hát minden SW filmben ment a poénkodás, én ezen utoljára 15 éves koromban sértődtem meg. Emlékszem ott ültünk mindig duzzogva a moziban a haverjaimmal, amikor az egész terem hahotázott azon hogy Artu pofára esik a jawa lövésétől...
  • BaliBoy
    Ne aggódj, szerintük mindenki troll, meg "agyhalott"... stb, aki szerint ez a rész nem hozta azt amit kellett volna. És ők azok, akik szerint a logikátlan és következetlen részek a "nagy csavarok" a történetben...
    Utoljára szerkesztette: BaliBoy, 2017.12.20. 12:32:35
  • Rage47
    szerintem is 55% körül van a mostani rész, akkor biztos én is facebook trollbot vagyok
    pedig rajongónak számítok szerintem...
    ez van, már elfogadtam. majd Abrams rendbeteszi a 9. résszel a dolgokat és kihagyja a szar poénokat (vagyis egyesek szerint azok) is
    Utoljára szerkesztette: Rage47, 2017.12.20. 12:02:27
  • gebali
    That's why we can't have nice things.

Remélem az lesz a vége hogy a Disney dobja az érdekes SW-koncepciókat és nézhetjük az eredeti trilógiát végtelenítve, csak mindig más skinekkel.
    Utoljára szerkesztette: gebali, 2017.12.20. 09:24:57
  • Pares
    Közben kiderült, hogy facebookos botokkal trollkodják szét a Rotten Tomatoes (és gondolom a Metacritic és más) user score-t (ahol egyébként azt sem ellenőrzik, hogy ki látta valójában a filmet, és ki nem), így megkerülve a captchat. Volt aki konkrétan ezzel a hős tettével dicsekedett a Facebookon. Úgy néz ki, hogy jobb dolguk nincs a Disney és "legnagyobb hárdkór" rajongóknak. Közben az exit pollokon 90% körüli értékeléseket kap a film.
  • ximix #4255
    :D
  • gebali
    Újranéztem angolul is és még jobban tetszett mint elsőre. Csak pár megállapítás ami korábbról kimaradt vagy itt kétséges volt:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    - Finn és Poe is szép utat járnak be, ami a portable deathstar elleni rohamban csúcsosodik ki, mindketten láthatóan tanultak a velük történtekből a film elejéhez képest.

- Del Toro karaktere (DJ) végülis nem csak egy célt szolgál, ahogy eredetileg gondoltam, hogy bemutassa a "harmadik felet", hanem ő adja Finn-nek azt a kihívást, amin túljutva fejlődik a karakter. DJ ugyanis gyakorlatilag magyarázatot ajánl Finn-nek, hogy miért jó dolog az a menekülés, amit ő a trilógia eleje óta csinál.

- A fordító szerint a "How I missed you, have I" tökéletes fordítása az, hogy "Te kerülsz engem"...

- A háromegyedénél tökéletesen fut össze a két sztori és esnek egybe a csúcspontok. Itt történik meg Rey szüleinek leleplezése, ami azért zseniális, mert Kylo végre olyat ajnál Rey-nek, amit igazi kihívás visszautasítani. Luke-nak nem volt annyira nehét ellenállni a sötét oldalnak, mert sosem akart hatalmat, de Rey egész életében azt akarta, hogy fontos legyen valakinek, és Kylo pont ezt ajánlja neki. Teljesen érthető lett volna, ha átáll, és ez baromira erőssé teszi azt, hogy mégsem tette meg.

- Olyan csöndet moziteremben még nem tapasztaltam a nézőtéren, mint amikor Holdo belerongyol Snoke hajójába. Igazi mágikus pillanat.

- Luke csak két leckét adott Rey-nek.

- Mintha RJ szándékosan gyúrta volna össze a Birodalmat a Jedivel, hogy a kilencedik rész ne egy Jedi remake legyen hiszen nem lehet még egyszer eljátszani a tróntermes jelenetet Snoke-kal. Ez vagy nagy véletlen vagy elképesztő zsenialitás és pimaszság a részéről.

- A Luke-Kylo kiállás hemzseg a jelektől, hogy Luke nincs ott, nem is tudom, hogy nem vettem észre (Luke megjelenése; a fénykardja, amit pár jelenettel korábban tört szét, ott van az övén; a kamera direkt mutatja hogy Kylo lába feltúrja a sót, majd direkt mutatja, hogy Luke-é nem).
  • Sippie
    Snoke nem más, mint Luke egyensúlya... ahogy meghalt Snoke, Luke is meghalt... naugye :D
  • Pares

"Úgy kapcsolódik Adam Driver színészi játéka az elégedettségemhez, hogy ezúttal arra nem foghatóak ezek a hibák, nem az volt, hogy nem fejezte ki az arca pl. az érzelmeit, egyszerűen szarul volt megírva a Snoke szál és az az utáni történések."

A Snoke szálnak egyetlen hiányossága volt, az, hogy Snoke hátteréről nem tudtunk meg többet. De a történet szempontjából Snoke hátterének nem volt jelentősége. Ugyan úgy, ahogy az eredeti trilógiában sem Sidious hátterének. A Luke-Rey-Kylo-Snoke (gyakorlatilag fő) történeti szál szerintem nagyon jól meg volt írva, új, fordulatos és sokkoló volt, Kylo, Rey de még Luke is sokat fejlődött karakterként, Snoke-tól pedig megtudtuk azt, amit kellett.

De itt van egy részlet egy interjúból arról, hogy RJ mit gondol erről az egészről:

Kérdés: Fans have been obsessed with Snoke’s origins since “The Force Awakens,” and while we get to know him much more in “The Last Jedi,” you don’t necessarily give that answer. Does it matter who he was?

RJ válasz: Not in this story it doesn’t, which is not to say it wouldn’t be interesting — they might explore it in the next movie or elsewhere. I wrote this script before “The Force Awakens” came out, so when I wrote it, the “Who is Snoke?” mania hadn’t arisen with the fans yet. Even if it had, my perspective is it’s similar to how the Emperor was handled. The first three movies you know nothing about the Emperor because you don’t have to, because that’s not the story. You know exactly what you need to know. Whereas in the prequels, you know everything about him because that is the story.

In this movie, Rey doesn’t really care where he comes from, so if in any of their scenes he had stopped and done a 30-second monologue about how he is [Darth] Plagueis or whoever, Rey would have blinked and looked confused and the scene would have gone on … and we would have ended up cutting it in the editing room because it doesn’t matter to the story right now.

Én is nagyon szerettem volna megtudni, hogy kicsoda Snoke, honnan jött, de ha ez azzal járt volna, hogy az egyik legjobb jelenetet a SW történelmében megszakítsák egy nem oda illő mesével arról, hogy ő kicsoda, akkor inkább nem. El tudod képzelni Luke és Vader harcát úgy, hogy közben Sidious röviden elmeséli az előzménytrilógia történéseit?
    De a SW univerzumon belül is ki tudhatja, hogy ki volt ő? Kylotól, Huxtól és az Első Rendtől legfeljebb azt tudjuk meg, hogy hogyan lett ő a vezérük, de hogy valójában kicsoda ő, azt szerintem még Luke se tudja.
    Snoke-ról a Visual Dictionary is azt írja, hogy nagyon rejtőzködő, alig találkozott vele valaki személyesen, de még ebben az esetben sem fedi fel a valós énjét... Szóval legfeljebb róla is csak Palpatinehoz hasonlóan fogunk megtudni valamit, és talán így is van legtöbb értelme. Látva, hogy a Disney reagál a visszajelzésekre, szerintem a IX-ben vagy saját maga visszatér (mint ahogy Luke is biztosan vissza fog), vagy kapunk valamilyen flashbacket róla, vagy hasonló módon fog róla mesélni valaki, mint Luke Reynek az előzmény trilógiáról. Rey magával vitte a Jedi könyveket, szóval még az is forrása lehet a Snoke-al kapcsolatos infóknak (ha esetleg ő az első Jedi).

Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.12.19. 19:28:02
  • Zozo0122 #4251
    Most komolyan? :D

Dehát lentebb többször kifejtettem, hogy mi a gond Snoke egész szálával. Azt is elmondtam, hogy szerintem se halt meg végleg,
    valamint én Rey származását sem eszem meg. Igen, a Vader storyk nagy része legenda, de nem teljesen tisztázott, hogy mi is az és mi nem. Meg ez változhat is. Úgy tudom, hogy Starkiller is majdnem kánon lett és ő azért eléggé ide vágna. (Lusta vagyok utánanézni, hogy elismerték-e pl. őt és a történetét.) Kyloban szerintem nincs sok hatalomvágy, egyszerűen olyan valaki kell neki, aki megérti. Nem hatalmat akart, hanem tiszta lapot és mindkét oldalt elsöpörni. Úgy kapcsolódik Adam Driver színészi játéka az elégedettségemhez, hogy ezúttal arra nem foghatóak ezek a hibák, nem az volt, hogy nem fejezte ki az arca pl. az érzelmeit, egyszerűen szarul volt megírva a Snoke szál és az az utáni történések. Az elején és a végén már rendbe volt téve. Az Ébredő Erőben közel sem volt ennyire jó Adam Driver, itt tényleg nagyon odatette magát. Ezt a véleményemet egyébként a teljes filmes szakma és fanok sokasága osztja, sőt, ha láttad pl. a TheVr féle miniinterjút a készítőkkel (tudom, ez önmagában még nem mérvadó) ott Daisy Ridley és a rendező is kiemeli, hogy mennyire jó volt most Driver.
  • Pares
    Nem tetszett, meg a forgatókönnyvel van a baj, de abból, amit leírtál, nem derül ki, hogy miért.

Azt biztosra tudjuk, hogy Snoke NEM Sith, JJ, Serkis, és a Visual Dictionary is ezt állítja.

Snoke egy öreg (ősi?) sötét oldal használó. Már stílusában is távol áll a Sithektől. A beszédéből is úgy tűnt, hogy az Erő világos oldalát nem gyűlöli, hanem az egyenlet részének tekinti. Hiszen ő maga mondta, hogy Kylo sötét oldalbeli felemelkedésével várta a világos oldalbeli kihívóját.
    Snoke háttértörénete nem tisztázott, bár korántsem biztos, hogy a jövőben is tisztázatlan marad, sőt jelenleg arra se mernék fogadni, hogy valóban "meghalt".

Az, hogy Vader megpróbálta megölni Sidioust, legenda, nem kánon, egyelőre.

"Szerintem inkább dühből ölte meg, mert elege volt belőle, meg mert Reyt szövetségesének hitte, nem pedig hataloméhségből."

Is-is. Csalódott Snokeban azok után, hogy mindent feláldozott neki, és ezek után hogyan kezelte őt, és Reyről is meg volt győződve, hogy átáll az oldalára. És miután végzett Snoke-al és a testőreivel, látszott hogy eluralkodott rajta a hatalomvágy is, pont ezért fordultak egymás ellen Rey-el.

"És Adam Driver most jól játszott, úgyhogy egyértelműen a forgatókönyvvel volt a gond."

Hogy egyikből hogy következik a másik, azt nem értem...
  • Zozo0122 #4249
    Igen, de Vader amúgy is szőtt több tervet is Sidious eltakarítására, olyan is volt, amivel lebukott, de mégse lett semmi. Sőt, aztán a Birodalom visszavágban is felajánlotta Lukenak, hogy na majd együtt. Persze ez csel is lehetett, de ismerve Vadert, sejtette ő, hogy majd úgyis ő teszi el láb alól az Uralkodót. Amúgy amit írsz, amiatt sem tetszik nekem az egész Snoke szál. Miután Rey oldalt választ, onnantól nyilvánvaló, hogy Kylo csak akkor érhet el bármit is, ha átveszi Snoke helyét. Nem vagyok biztos benne, hogy amúgy megtartotta volna magának azt a bagázst, vagy máshogy. Lehet, hogy legyilkolták volna a lázadókat, utána Huxék jönnek, majd teljesen új vezetés és átalakítás. Nincs ez kibontva. Ha egyértelműen tudnánk, hogy IGEN, Snoke sith nagyúr volt, de nem tudhatjuk. Nyilván nagyhatalmú sötét erőhasználó, de hogy tartotta-e a sith törvényeket? Vagy volt egyáltalán bármilyen fénykardos képzettsége? Villámok? Telepátiában és erőhasználatban jó volt, de lehet, hogy mindössze ennyi. Lehet, hogy sose kapott képzést de akár az is lehet, hogy Palpatine (vagy akár Vader, neki is voltak tanítványai titokban - azt se tudjuk, hogy ez kánon még, vagy nem, semmi említés nincs) egy titkos tanonca volt. Vagy, ami nekem tetszene, ha ő lenne Plagueis, bár így lenne... Azt se tudjuk, hogy sithnek vallje-e magát, de se neki, se Kylonak nincs a nevében a Darth. És ez a baj. Egyáltalán nem is törvényszerű az se, hogy Kylo megöli. Szerintem inkább dühből ölte meg, mert elege volt belőle, meg mert Reyt szövetségesének hitte, nem pedig hataloméhségből. És Adam Driver most jól játszott, úgyhogy egyértelműen a forgatókönyvvel volt a gond.

Utoljára szerkesztette: Zozo0122, 2017.12.19. 15:18:26
  • Pares
    De végül Vader mégis csak azért ölte meg Sidious, hogy megmentse a fiát, Kylo meg azért ölte meg Snoke-ot, hogy átvegye a helyét...
  • Zozo0122 #4247
    Vadernek is voltak amúgy. Ő is, több alkalommal kitalálta magában, hogy elteszi az Uralkodót láb alól. Ennek nagy része mostanra legenda. Meg ő amúgy is sith volt, ott meg ez a gyönyörű hagyomány, végső soron úgyis csak ez az egy út van, amint a mester megleli az új tanítványt. (Luke)
  • Pares
    Igen, Snoke kisgyerek kora óta manipulálta Kylo-t, plusz Luke hezitálása is Snoke kezére játszotta őt. De pontosan az közte és Vader között a különbség, hogy Kylo többre vágyott annál, mintsem hogy Snoke pórázon tartott hitmanje legyen, neki voltak ambíciói, és az apja szavai, Reyel való kapcsolata és Snoke viselkedése vele szemben, aki kinevette és mondhatni megalázta őt, mind a felé tolták, hogy elárulja Snoke-ot, és a helyébe lépjen (Rey-el az oldalán).
  • Kongy
    Nem értem miért kell kiforgatni az ember szavait :)
  • gebali
    Lol. Taníts mester!
  • gebali
    Harmadik kérdésre a válasz:
    Korábban a film megmutatta, hogy lehetséges a fizikai kontaktus (Rey és Kylo), illetve az a kocka később el is tűnt, szóval csak egy illúzió volt.
  • UUUU
    Uh, van itt am egy kis logikai bukfenc, annyira manipulalta es uralta Snoke,félkilót, hogy kettevagta egy fenykarddal.
  • UUUU
    !Valszeg! te meg nem erted az ironiat a nyelvesben, de ha az ironiat nem erted, akkor hogyan erthetned meg, hogy mitol jo egy film vagy sem.
  • Zozo0122 #4240
    Na viszont +, hogy Adam Driver mérföldekkel jobb volt most, mint az Ébredő Erőben. Tényleg jól nyomta.
  • MerlinW

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.12.19. 01:27:58
  • r4pt0r
    - Ahogy megfigyeltem a fizikai dolgok át tudnak menni a pajzson. Hajók, bombák, emberek, és azon belül már tudnak lőni.
    - Valószínűleg ennyire erős volt Luke hogy meg tudta ezt tenni, utána bele is "halt". El is tűntek a kockák, miután meghalt.
  • Wootan
    Még pár kérdés :) :

- Ha a cirkálónak fel voltak húzva a pajzsai (látni hogy bevillan találatkor), hogy robbantották be a hangárt, meg a szobát, amiben Leia is volt?
    - Leia hogy repült vissza a hajóba a pajzson keresztül?
    - Luke a film végén kivetült alakban hogy lépett fizikai kontaktusba Leiaval (megfogta a kezét, stb.), és adta neki oda Han arany kockáit?
  • cateran

Ha te mondod...csupa stilus es elegancia....
  • gebali
    Ettől félek most már nagyon. Nincs erőm ezek után egy Jedi visszatér-remakehez valami istentelen ostobasággal, hogy Snoke igazából Csubakka a jövőből vagy valami ilyesmi.
  • MerlinW
    Ep9-et JJ írja és rendezi, majd vissza-csűri-csavarja a dolgait :D
    Johnson meg megkapta a 10-11-12-őt.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.12.19. 01:30:59
  • gebali
    Nekem arra az a válaszom hogy JJ Abrams egy remek rendező de hihetetlen kontár író.
    Feldobott egy csomó dolgot amire nem volt válasza de jó kis misztikumok voltak (Rey szülei, Snoke, Luke térképe, a Renn lovagjai, Rey látomása), Johnson meg nem volt hajlandó valami erőltetett baromságot kitalálni alájuk, hanem rövidre zárta ezeket. Például egy interjúban el is mondta hogy azért az lett Rey szüleinek a megoldása, ami mert átgondolta, és ezt találta a legmeglepőbb válasznak (maximálisan egyetértek). Szóva JJ megint eljátszotta azt, amit a Losttal, csak itt nem volt egy Lindelof, hogy tovább húzza a rétestésztát.
  • ximix #4232

Pl az egyik indok lehet az, hogy a két rendező teljesen másképp gondolta a folytatást, az egyik egy erős Luke-ot akarta másik meg nem....
    - videó
  • masoma
    az első felvetésedre a válasz engem is érdekelne
  • Pares
    Akkor olvasd el mégegyszer. A véleményemet írtam le hogy szerintem ezek miért nem/miért nem ezek a hibái a filmnek. Azért ha olvasok valamit, ami nagyon szembe megy a saját tapasztalataimmal, akkor azt még kommentálhatom, nem?
  • Kongy
    Szerintem Kylo Ren egy nagyon jó főgonosz. Lehet vele együtt érezni helyenként, sőt akár még szimpatizálni is, és lehet természetesen gyűlölni is tetteiért. Szerintem az ilyen gonoszak a jók, nem a Marvel-Disney-féle, ahol csak el akarja pusztítani a világot a főellenség... miért? Hát mert ő a gonosz....
  • r4pt0r
    A második kérdésedre a válasz: az a hajó az első csatában elpusztult. A többin nincs ilyen nagy fegyver, és gondolom a Snoke hajóján se volt. Az valami új típus lehetett.
  • Wootan
    Csak úgy érdeklődésképpen kérdezném:

- Ha Luke azért ment a szigetre hogy ott haljon meg, és esze ágában sem volt visszatérni, akkor mért hagyott hátra a hollétére utaló infókat?
    - A rombolókon lévő fegyver, amivel szétlőtték a felszíni bázist, azzal mért nem lőtték a cirkálót? (legalábbis úgy emlékszem azzal nem lőtték, de nem tuti)