6
  • manypet
    #6
    "Nem, bőven elég, ha a józan ész meghatározza:"
    Egyrészt mi a józan ész? Ami te annak tartasz, vagy amit más tart annak?
    Másrészt ki dönti el, mi a józan ész? nem tán az állami hivatalok, kormányok? Azaz a végén ugyanoda jutunk: bármikor bárkit.

    "Ennyi erővel ne csináljunk semmit sem a világon, mert kb. minden mozzanat kapcsán van arra több-kevesebb esély, hogy az kudarcot vall és nem éri majd el a célját."
    Nem mondtam, hogy ne csináljunk semmit. Csak azt, hogy ha az államnak olyan hatalmat aduk, amivel mi magunk nem rendelkezünk, akkor abból idővel rohadt nagy szívás lesz. A történelemkönyvek szinte kizárólag erről szólnak.
  • Dodo55
    #5
    "És az a "nagyfokút" majd a kormányok meg a titkosszolgálatok határozzák meg."
    Nem, bőven elég, ha a józan ész meghatározza:
    - Nyilvánosan közzétett fenyegetés, amelynek elkövetője hang vagy képmás, esetleg a személyazonosságának nyílt felvállalása által egyértelműen azonosítható (itt majd az AI fejlesztőktől kell annyi hozzájárulás, hogy jellegzetes artifactok biztos azonosítására való szűrőmintákat biztosítsanak a technológiájuk felhasználásával készült deepfake-ek észlelésére)
    - Megkezdett cselekmények

    "Inkább 9. Vagy 11. Esetleg 2. Vagy 128."
    Ezen lehet vitatkozni, de valahol szerintem 5 év és 10 év között van szerintem az a határ, ahol már egyrészt egy élet nagyobb eséllyel megy tönkre egy ártatlan bebörtönzés esetén, mint amilyen eséllyel át lehet ezt vészelni, illetve a másik oldalról szintén kb. itt kezdődnek azok a komolyabb bűncselekmények, amiknek az elkövetőit már nem elhanyagolhatóan veszélyes futni hagyni.

    "És ha így se?"
    Érdekes hozzáállás... Ennyi erővel ne csináljunk semmit sem a világon, mert kb. minden mozzanat kapcsán van arra több-kevesebb esély, hogy az kudarcot vall és nem éri majd el a célját.

    "Vagy "véletlenül" megint elvesztek az adatok. De majd sajnálkozunk egyet gyorsan, és keressük a felelőst. Valószínűleg meg is találjuk majd a szomszéd Sanyi bácsi személyében, vagy bárkiében, aki éppen arra járt."
    Ez is érdekes hozzáállás. Kezdjük ott, hogy ha a felelőst keresni kell, akkor ott már az elején el lett rontva valami nagyon. Felelőse annak van, amiért valaki azt vállalja. Ez nem utólagos kérdés, utólag maximum hárítani lehet megpróbálni, de a vállalás viszont már az előtt fent áll, hogy a vonatkozó tevékenység megkezdődne. De írtam is, hogy pl. a gyártói backdoort érintő incidenseknek milyen szigorú következményei kell, hogy legyenek. Itt is ezzel a felelősségvállalás előzetes, így lehet megfelelő visszatartó ereje.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.07.19. 13:20:09
  • manypet
    #4
    "Nyomozati cselekmények esetén nagyfokú közveszély, terrorveszély szintje"
    És az a "nagyfokút" majd a kormányok meg a titkosszolgálatok határozzák meg. Azaz a jelentése: bármikor.

    "Bizonyítási cselekmények esetén legalább 8 év letöltendővel sújtható cselekmény"
    Inkább 9. Vagy 11. Esetleg 2. Vagy 128.

    "amely kapcsán megdönthetetlen közvetlen bizonyíték másképp nem áll rendelkezésre (akár a védelem, akár a vád kérésére)"
    És ha így se?

    "180 nap elteltével nevesített módon nyilvánosságra kerülnek és a személyes adatok birtokosa is erről külön kiértesítésre kerül"
    Vagy "véletlenül" megint elvesztek az adatok. De majd sajnálkozunk egyet gyorsan, és keressük a felelőst. Valószínűleg meg is találjuk majd a szomszéd Sanyi bácsi személyében, vagy bárkiében, aki éppen arra járt.
  • Dodo55
    #3
    Felfoghatatlan, hogy a hatóságok is milyen teszetoszán állnak a dolgokhoz és a gyártók is milyen nyakatekert utakra vitt magyarázkodással gyártanak ürügyeket.

    Szerintem alapvető elvárás, hogy egy ilyen ügyben a hatóság addig ne lépjen ki a gyártó képviseletének az ajtaján, amíg a gyártó a készüléken tárolt összes adat másolatát ki nem nyerte és oda nem adta.

    Technikailag az az elfogadható módja a dolgoknak, ha a gyártónak és csakis a gyártónak van egy backdoor-ja, amire úgy vigyáz, mint az életére. Ha ez kiszivárog, feltörik, stb... akármi is, akkor mondjuk 10 évre visszamenőleg minimum az összes vásárlójának fizesse vissza a készülékek vételárait az összes ezzel igénybevett gyártói szolgáltatás havidíjaival együtt (ettől garantáltan csődbemennek, de ez jó visszatartó erő, hogy tényleg úgy őrizzék a backdoor-jukat, mint amin az életük múlik).

    A hatóságok jogköre kapcsán is egyértelmű, hogy hol kell a határokat meghúzni:
    - Nyomozati cselekmények esetén nagyfokú közveszély, terrorveszély szintje (szimpla nemzetbiztonsági kockázat nem játszik!)
    - Bizonyítási cselekmények esetén legalább 8 év letöltendővel sújtható cselekmény, amely kapcsán megdönthetetlen közvetlen bizonyíték másképp nem áll rendelkezésre (akár a védelem, akár a vád kérésére)
    - A hozzáférési kérelmek bizonyítási cselekmények esetén azonnal, nyomozati cselekmények esetén 180 nap elteltével nevesített módon nyilvánosságra kerülnek és a személyes adatok birtokosa is erről külön kiértesítésre kerül
  • mukkelek
    #2
    Volt is híre régebben, hogy a fosbúk tíz megkeresésből visszautasított nyolcat átlagban. Már ami a felcsúti ramszeszék adatigényléseit illeti.
    Utoljára szerkesztette: mukkelek, 2024.07.18. 07:17:56
  • Bruce_Willis
    #1
    Eddig úgy tudtam hogy bírósági végzést lobogtatva mindenben együttműködnek az IT óriások. Mintha a HVG-n olvastam volna hogy a magyar kormány (orbán-maffia) tavaly rekordmennyiségű adatot kért ki a google-től és a fosbúktól. Persze megalapozatlanul.