15
  • dyra
    #15
    Annó volt egy penge fotónyomtatóm. Nem sajnáltam a lovét eredeti HP patron, eredeti HP fotópapír. Csak fotókat nyomtattam. Nagyon ritkán 1 - 1 oldal dokumentum. Na 1100 lap környékén megmurdált. Szervizben közölték olcsóbb újat venni mint amennyiből ők javítják. Jó én meg azóta a fotóimat kinyomtatom pénzért erre szakosodott céggel és csá. Ezekkel a csesződésekkel sikeresen elérték, hogy már tényleg csak az nyomtat otthon akinek nagyon kell.
  • HubaBuba
    #14
    HP? Én hülye HP lasert ajánlottam ismerősnek, 900 oldal és 366 nap után hardver error, nem ismeri fel semmi, 20ezer Ft ment a kukába.
    Lomtalanításkor kuka mellől (!) elhoztam neki egy megsárgult xerox phasert, tonert cseréltem és azóta is megy...
  • Balu777
    #13
    A HP anno kb. 25-30 éve a minőség etalonja volt, de mára nálam az erősen elkerülendő kategória vagy 10 éve. Igaz nem csak ők kavarnak a tonerekkel és patronokkal, de sok egyéb gond is van velük. A szoftveres támogatás egy 5-10 éves eszköznél egy új géphez sokszor szinte lehetetlen feladat, vagy új nyomtatót régi op rendszerre illeszteni. A web oldaluk is botrány és olyan apróságokkal szívatnak, hogy pl. csak az indiai oldalról letöltött driverrel megy pl. a scanner egy multifunkcióson és hasonlóak. Számomra már tök mindegy mit kavarnak, nagy ívben kerülöm a HP-t és azóta az ügyfeleknél sincs macera.
  • kvp
    #12
    "Na, valóban azért vettem Epsont (110 000 Ft), mert külön cserélheted a festékporos kazettát és a rásütőhengert, és ezért olcsóbb lett volna??????"

    Erdemes egy total cost of ownership szamitast vegezni a vasarlas elott. Ebben benne van a keszulek ara, a tervezett elettartam, az esetleges javitasi koltseg a garanciaidon tul es a tervezett festekmennyiseg. (ujfajta nyomtatoknal esetleg a drm-es papir ara is)

    A fentiek alapjan lehet kivalasztani a neten elerheto osszehasonlito adatok alapjan az adott felhasznalasra legjobb ar/ertek aranyu nyomtatot. Meglepo, de sok egyszer eldobhato kinai utangyartott nyomtato letezik, amihez fillerekert lehet festeket venni tobb noname gyartotol es regi, minden altal tamogatott markas nyomtatok driver-eivel mennek. (belejuk lehet rakni a markas drm-es anyagokat is, de minek) Pl. az epson kompatibilis kinai cuccok szoktak egesz olcsoak es megis mukodokepesek lenni. Javitas helyett pedig tobbnyire vesz az ember egy ujat, mert meg igy is olcsobb mint egy markasat javittatni. Annyi a gaz, hogy nemhogy magyar, de tobbnyire meg angol hasznalati utasitas sincs hozzajuk. (google translate vagy meg kell nezni az eredeti markas nyomtato doksijat a neten)
  • wraithLord
    #11
    Nekem nem tűnt fel, hogy a többi nyomtató gyártó ne azt csinálná, hogy ha meg akarod venni a nyomtatóba az összes patront/tonert, akkor az többe fog kerülni, mint maga a nyomtató. Legalábbis ha kis otthoni vagy kis irodai nyomtatót vesz az ember.

    Ezzel azt is elérik a nyomtatógyártók, hogy több lesz az e-szemét, mert sokszor egyszerűbb/olcsóbb a patron/toner (esetleg egyéb alkatrész) helyett a nyomtatót cserélni.

    Nem is vettem már legalább 10 éve nyomtatót, és nem nagyon szoktam nyomtatni. Ha valamit mégis kell, munkahelyen van pár és párfajta lézernyomtató. Mondjuk tintasugaras az nincs.
  • Csaba161
    #10
    Na, valóban azért vettem Epsont (110 000 Ft), mert külön cserélheted a festékporos kazettát és a rásütőhengert, és ezért olcsóbb lett volna??????
    Na, kiderült, hogy csak a festékkazetta darabja 80 000 Ft, így a négy kazetta kb. 300 000 Ft lett volna (a fekete kicsit olcsóbb) és ehhez a típushoz nem találtam sehol utángyártott kazettát.
    Úgyhogy vettem egy újabb printert...
  • t_robert
    #9
    a canon vagy a EPSON és a többi nagyobb nyomtató gyártó cég is ezt a modellt követi már vagy 25-30 éve. Gyakorlatban a legtöbb főleg olcsóbb otthoni nyomtatok esetében átlagosan 2-3 alkalommal kerül kicserélésre a kellék anyagok. . Vagyis 2-3 adag kellékanyagon be kell hozni a profitot és a nyomtató árát. ezért is drága. Ráadásul marhára nem mindegy technológia. Van ahol komplex toner egységet kell cserélni egyben fényhengerrel, fixáló egységgel, korona szállal és egyebek. máshol meg alapvetően festéket kel bele rakni a nyomtatóba és csak 30-40 ezer laponként kell cserélni a többi részt. a HP például az első megoldást követi. Nála egyben mindent kell drágán kicserélni. Máshol, ahol elapvetően festéket kell cserélni olcsóbb lesz a fajlagos költség. De ugyan ez jellemző a tintasugaras nyomtatókra is. a HP esetében egybe van épitve a nyomtató fej és a festék tartály. az Epson esetében például külön lehet cserélni a fejet és a festéket.
  • t_robert
    #8
    ez azért függ a lapra kerülő festék mennyiségtől is. Ők mikor lapszámot számolnak két féle gyári standard nyomatot használnak. (fény másolok beállításához is azt használják) Az egyik 5%-os telítettséggel számolja az A4-es lapot a másik meg 8%-os telítetségű próba lap. Ha te olyan oldalakat nyomtatsz, ami nagyobb fedettségi aránnyal dolgozik átlagosan, akkor igen jelentősen eltérhet a megadott és a ténylegesn kinyomtatott lapok száma.
  • t_robert
    #7
    Azért jártunk mi is úgy, hogy kifogyott a HP kisebb szines lézernyomtató festéke. volt egy kisebb mechanikai hiba is a nyomtatóban. Vagyis a 4 toner cseréje és a javitás belekerült volna több, mint 100 ezer forintba. Aztán árultak egy igen hasonló minolta nyomtatót adtak kellékanyaggal alig 60-70 ezer körül. (régi kis teljesitmányű nyomtató volt úgy 15 éve.) tényleg teljesen megegyeztek a müszaki praméterek még ugyan úgy is nézett ki. inkább vettünk egy másikat a HP nyomtató helyett....
  • Ellaberin
    #6
    Azért járna egy kis dádá a saját tonereik sz.rságai miatt is - hiába veszek eredetit közelében sincs a jelzett kinyomtatható lapnak a mennyisége a becsültéhez képest.

    Lehet, hogy szerintük ez a járható út, de amikor már a toner ára egyenlő a nyomtatóéval, akkor hamar születik meg az a döntés, hogy leváltásra kerüljön.
    Persze az otthoni vagy kisebb cég felhasználására gondolok, nagyobb cégek már eleve szolgáltatást vesznek, szerződött árakon és nem igen érdekli őket, hogy a szerződött fél hogyan és mit szerez be.
  • kvp
    #5
    "Nem hinném, hogy ha pl. Tesla-ról Kia-ra váltok akkor építhetem ki az egész miskulanciát újból..."

    De pontosan igy van. Meg a csatlakozok se egyformak, de a mogottes technologia is elter.

    "a szenzorok 99%-ban nem a gumiban vannak, hanem a szelepben. (vagy a felniben). Tehát nincs olyan, hogy én csak xy márkát használhatok. ... A szenzorokat (kvázi a szelepet) meg már most is csak típus azonosra cserélheted."

    Kiveve ha specialis habtoltesu kereket hasznalnak, mert akkor a felnire sem lehet felrakni egy masikat. Azaz fel lehet, de az azonnali garanciavesztes a jarmure. Jelenleg tobb gyarto tamogatott, de csak azok az abroncsok, amiket jovahagy az auto gyartoja.

    "Ki a fene fog bérelni egy polcot?"

    Ha nem lehet venni, csak berelni lehet, akkor az emberek el fogjak fogadni. Pl. a berlakasba csak a tulajdonos altal jovahagyott butorok vihetoek be, de azokat csak tole lehet berelni.

    HP tintapatron elofizetes:
    https://www.hp.com/us-en/shop/cv/instantink

    Ha lemondjuk a tintapatron elofizetest vagy valamiert lejar, akkor a mar a nyomtatoban levo festekek engedelyet a neten keresztul vonja vissza a rendszer. Ha nincs net, akkor nem lehet nyomtatni sem, mert mindig a felho hagyja jova a nyomtatast. Ez igy egy elofizeteses festek berlesi modell es a HP szerint ez a jovo. Mint ahogy a kabelszolgaltatotol berelt netes modem is a szolgaltato tulajdona marad, mi csak hasznalat celjabol bereljuk.

    DRM-es papir, hogy nehogy hamis (mas gyartotol szarmazo) papirt hasznaljunk:
    https://www.eff.org/deeplinks/2022/02/worst-timeline-printer-company-putting-drm-paper-now

    "Ilyen volt már anno amikor a másodlagos jelzáloghitel piac bedőlt... még a családi fotók is a bank tulajdonét képezték."

    A felhoben (pl. facebook-on vagy private messenger uzenetben) tarolt csaladi fotok a ceg tulajdonat kepezik es azokat sajat celra felhasznalhatja vagy tovabb ertekesitheti. Ezt mara mar mindenki elfogadta.

    "Nem hinném, hogy lesz kereslet arra, hogy mindenki mindent béreljen. Gyak. semmilyen tulajdonod nincs."

    Ez nem keresleti kerdes, ha csak ezt kinaljak, akkor az emberek kenytelenek lesznek elfogadni. Hogy a klasszikust idezzem: "You'll own nothing and be happy."
  • Tetsuo
    #4
    Ez a HP üzleti modellje. Akinek nem tetszik vesz Canont vagy mást. Az olcsó készülék persze jól jött...
  • Macropus Rufus
    #3
    "amik csak a sajatmarkas toltoiken tolthetoek"
    pl? MErt úgy tudom, hogy a kocsimat otthon is tölthetem a saját kiépített töltőmmel. Nem hinném, hogy ha pl. Tesla-ról Kia-ra váltok akkor építhetem ki az egész miskulanciát újból...

    "a sajat gyartasu kereknyomas szenzort ismerik fel, tehat csak a gyarto altal tamogatott autogumikat lehet hozzajuk valasztani."
    a szenzorok 99%-ban nem a gumiban vannak, hanem a szelepben. (vagy a felniben). Tehát nincs olyan, hogy én csak xy márkát használhatok. (megjegyzem: ha az xy márka hibája miatt balesetezem, mert gané sz@r a gumi, akkor ugye a gyártó felelőssége is ott van ui. ő kényszerített rá a fos megvételére.) A szenzorokat (kvázi a szelepet) meg már most is csak típus azonosra cserélheted.

    "Nagy valoszinuseg szerint a HP-s kozepvezetok es mernokok eleg jelentos resze vezet ilyen autot, mert Kaliforniaban nepszeruek."
    ennek az esélye a nulla felé tendál, pont azért amit feljebb írtam. (otthoni töltés, nem a gumiban van a szenzor.)

    "Van egy pont ahol egyszerubb ha az ember mar csak berli az autot, a nyomtatot, a lakast, nagyjabol minden ingo es ingatlant. De alapvetoen ez lenne a cel."
    aha... lehet, hogy ez a cél, de ez nem fog bejönni. Autót már most is bérelhetsz, azért nem az a jellemző, hogy kezdenek lemondani az emberek a saját vasról. Ingatlan bérlés is van már, még is mindenki sajátra törekszik, még a jenkiknél is. Az ingó vagyon fogalma meg van? Ingóságnak számít minden olyan lakberendezési- és vagyontárgy, amely nincs a ház falaihoz kötve, beépítve. Ki a fene fog bérelni egy polcot? Ilyen volt már anno amikor a másodlagos jelzáloghitel piac bedőlt... még a családi fotók is a bank tulajdonét képezték. Nem hinném, hogy lesz kereslet arra, hogy mindenki mindent béreljen. Gyak. semmilyen tulajdonod nincs. Az emberek meg ezt azért nem nagyon komálják, csak a marketing akarja elhitetni velük. Pont úgy mint ami a te utolsó bekezdésed.
  • kvp
    #2
    Mar vannak ilyen iranyu probalkozasok. Vannak olyan automodellek, amik csak a sajatmarkas toltoiken tolthetoek es csak a sajat gyartasu kereknyomas szenzort ismerik fel, tehat csak a gyarto altal tamogatott autogumikat lehet hozzajuk valasztani. Csak szoftver kedese, hogy a gumik parositasat csak a jovahagyott szervizek vegezhessek el, igy mas nem tudna kereket sem cserelni, illetve internetkapcsolat nelkul meg a hivatalos szerviz sem tud semmit tenni. Nagy valoszinuseg szerint a HP-s kozepvezetok es mernokok eleg jelentos resze vezet ilyen autot, mert Kaliforniaban nepszeruek.

    Van egy pont ahol egyszerubb ha az ember mar csak berli az autot, a nyomtatot, a lakast, nagyjabol minden ingo es ingatlant. De alapvetoen ez lenne a cel.
  • Szefmester
    #1
    Vajon a HP-s vezetők és dolgozók miként reagálnának ha az autógyártójuk hirtelen megtiltaná hogy melyik kútról tankolhatnak (ismeretlen benya), vagy mely márkájú gumiabroncsokat lehet csak feltenni (nem csak méret.. konkrétan egy márka).

    Sivalkodnának az biztos.