113
-
#73 jó lenne ha a stilusodon változtatnál, mert nem vagy te akkkora valaki, hogy bárkivel lekezelöen és ugy beszélj mintha te bárkinél jobb lennél.
De egyre szánalmasabb a vergődésed amivel, probálod menteni a helyzetet,de csak egyre mélyebbre sullyedsz.
ÉS még mindig nem láttunk semmi konkrét érvet vagy bármit ami a te oldalad bizonyitaná.
A linkelt videodban, ahogy irtam, egy régi béta softver volt, és egy olyan rendszert használtak amiről senki nem állitja, hogy level 4-5-ös szintu teljesen autonom vezetést biztositana, ergo, a vezetőnek mindig felügyelnie kel a folyamatot készen arra hogy beavatkozzon.
ÉS egy ilyen félkész rendszer mégis képes volt az általad linkelt videoban az idő 80%ban teljesen autonom modon vezetni a maradékban kellett beavatkozni.
De még mindig várom az érvelést ,hogy mutss egy másik rendszert ami legalább ugyan igy tudja sorozatgyártott autoval.
ÉS nem tudom, hogy hogy milyen valós összehasonlitás az ,hogy az édesapád 29évig balesetmentesen vezetett? Ha jol láttam a linkelt videodban sem történt sem koccanás sem baleset sem.
És gondolom az édesapád se a Kresz megtestesult istensége aki a 29év alatt egyetlen egyszer sem taposott a fékbe hajtott át sága vagy piros jelzésen vagy nem volt olyan helyzetbe ahol elmormogott egy káromkodást, hogy meguszta a balesetet ugye?
Mert akkor ő is ugyan azon a szinten van mint ez a tesla akinél vannak ilyen hibák amik beavatkozást igényelnek.
ÉS a cikk cime még mindig az önvezetésrol szól. Az hogy te mit halucinálsz még bele arról nem tehetünk.
Elon Musk miatt fuccsolt be a Tesla önvezetése -
militavia #72 Másképpen megfogalmazva, ha bizonságosabb lenne az embernél, akkor SEMENNYI vágással nem tudta egyetlen ember összegozni ennyi bénázást.
Apám 29 évig vezetett és egyetlen koccanása sem volt. Ez hány óra vezetés is lehetett?
A linkelt 1 órás videón olyan mennyiségű eset van, hogy nem tudja az ember, hogy sírjon vagy nevessen.
És itt nevetségesen egyszer környezet volt. A csepeli hídfelújításnál levő összevissza aszfaltfestésen sanszosan az egész fejreáll.
-
militavia #71 Öreg, itt nem csak az önvezetésről van szó. Mr musk összes kummantásáról. -
militavia #70 Ott a videó. Egyetlen autózás alatt elképesztő miket bénázik a rendszer. -
#69 akkor hadd foglaljam össze az érvelésed:
láttál egy éves videot egy 160k-s feliratkozos YT-tól ami ki tudja hányszor volt megvágva és egy Béta (értsd, nem kész tesztelés alatt állo) szoftverrel mentek a kocsival és "majdnem" (én is majdnem nyertem a lotton csak fel kellett volna addni) vészhelyzet alakult ki a rutintalan sofor drámai reakcioja szerint , hogy legyen nézettség.
Mert amugy több 1000x fordul elo ilyen eset nem önvezető autoknál is, hogy ilyen közel megy el egy biciklis vagy egy gyalogos mellett, de az nem probléma, de ha az önvezető auto csinálja és még pittyeg is hozzá, ergo látja és érzékeli az már baj. ÉS általában a YT-ra mindig csak a gond probléma szokott felkerólni, az nem érdekes nem hozza a likot és a feliratkozot, hogy tök simán végigmegy valaki önvezetéssel.
DE attól még több millio km és több millio kocsi teszi meg nap mint nap hiba vagy kisebb beavatkozások árán.
ÉS a szokásos , itt az önvezetásrol volt szó a cikkben és arrol is ment a társalgás, de mivel ahhoz nem tudsz hozzászolni , behozol egy teljesen nem idevalo témát ( hyperloop)
ÉS hogy tetézzők, hogy menynire nincs fogalmad hozzá itt van amit irtál :
"Az hagyján, de Európa egyes részein a net lefedés a semmi közepén 0. Ergo miféle térkép alapján akar majd menni a kocsi, ha online kapcsolata sincs? A telefonom az M5 lefelé autózva rendszeresen leesik 4G-ről. És Mo egy sík, sűrűn lakott ország. Na, akkor lehet próbálkozni az Alpok, Kárpátok és más vicces helyeken, hogy majd frissítik neki a térképet. Mert simán van olyan, hogy amikor elindulsz, akkor még nincs lezárás vagy éppen zajló munka, de amikor meg odaérsz, akkor van."
Képzeld vannak és voltak olyan autok már a tesla elött is amibe nem hogy wifi ,de netkapcsolat sem volt kiépitve és a gyárilag rátelepitett térkép alapján a mai napig terveznek utvonalat, mivel az online rendszer és a GPS térké az két külön dolog, nem a térkép alapján navigál a kocsi.
A GPS meghatározza a helyzetét és az offline térképen oda teszi a kis ikont és a szoftver a beállitott cimek alapján tervez egy utvonaltat. ha nincs a térképen az az ut akkor eleve nem tervezi arra az utat ergo nem lesz belöle probléma. Érdekes én keresztül kasul jártam kocsival az alpokat és egész europát ugy hogy nem volt se mobilnet se online kapcsolat a kocsiba mégis oda vitt a GPS a cimre mindig.
Az önvezető képesség nem egy elemből áll.
DE még mindig nem találtunk tőled olyan érvet vagy videot, ami azt mutatja be , hogy egy audi ,VW, BMW ugyan igy vagy jobban megy magátol ilyen városi környezetben.
Vagy mutass még egy olyan autogyártót akinek a 2012es kiadásu kocsija még mindig kap naprakész frissitést online ingyen .
Mint irtam lehet, hogy vannak ennél jobb rendszerek, de azok tesztpályán és laborokba müködnek és nem kint bárki álltal megvásárolható sorozatban gyártott autoval.
Ja és honnan veszed a tulárazott szart? megint kiragadtad a csucs verzio árát mert valahol belebotlottál, de azt már nem nézted, hoyg egy model 3 kb 20 misi alatt tudja már ezt a szintet ,de egy BMW vagy audi ennél drágábban se éri el ezt .
Szóval látható ,hogy ki a hülye , elárulom , hogy nem én, mert most is több konkrétumot irtam mint te a személyeskedő HSzeidben. -
defiant9 #68 "Én nem állítottam semmit. "
Aham, akkor ez mi volt:
"Ez alapján az jön le, hogy a full primkó autópályás környéken kívül a cucc életveszélyes a környezetére."
Ez egy vegytiszta megállapítás, csakhogy 1db cherry picking-el kiválasztott valami alapján.
Nem az a kérdés hogy az FSD is csinál balesetet(csinál), hanem az hogy ennek mennyisége hogy aránylik az emberi sofőrökéhez. Erről tudnál valami videót betenni? Vagy az OK ha beteszek 1000 videót ahol az emberek sorban összetörik az autóikat? Az bizonyítja neked hogy jobb az FSD? -
militavia #67 Jó, rájöttem, hogy teljesen fogalmatlan van ebben a témában és másban is. Csak a szokásos.
Ez a "vízionárius" ember a HL kapcsán is haknizott a "just and ice hockey table" dumájával. Aztán egy idő után, "öööö, wheels".
Összevissza beszél minden faszságot ez az ember és műszaki analfabéták és rövid memóruával rendelkezők mindent elhisznek neki.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.04.02. 09:17:07 -
militavia #66 Én nem állítottam semmit. At viszont tudom, hogy egyetlen ispse, egyetlen videójában több totálisan benézett esetet rakott fel. Amikor egy ember soktízezer vagy százezer óra alatt sem csinálni azt, hogy átmegy egy bójasoron és ráhúzza a kormányt a bringára. Na, egyetlen Tesla előadta ezt tizenix óra alatt.
Bocs, de itt az állítás és realitás nem ré össze.
Megnézeted egyetlen óra alatt mit bénázik össze a rendszer.
Majdnem kinyír egy bringást is. Ez a "way better", mint előző változat. Éljen.
-
defiant9 #65 "Ez alapján az jön le, hogy a full primkó autópályás környéken kívül a cucc életveszélyes a környezetére."
A baleseti statisztikák mégsem arról szólnak hogy csak az autópályás szakaszokat vennék figyelembe, tehát ha ezt állítod akkor valótlanságot állítasz amit egy cherry picking érvelési hibával próbálasz alátámasztani.
@Tesla márc. 1.
As per the company, a Tesla with FSD Beta engaged experienced an airbag-deployed crash about every 3.2 million miles in the last 12 months. This makes the system about five times safer than the most recently available US average of 600,000 miles per police-reported crash. It should be noted that FSD Beta specifically works for inner-city streets, which involve tons of edge cases and unpredictable driving behaviors from other vehicles.
Ha más _adatid_ vannak amik más végeredményt adnak akkor nyugodtad beteheted ide a végeredményt meg az adatokat is. -
#64 ugy látom megint bannoltatni akarod magad, mert csak személyeskedni és trollkodni tudsz ,de értelmes kulturált társalgásra képtelen.
Ebbol látszik, hogy semmi infod nincs semmirol, mert ha lenne akkor hozzátudnál szolni, de csak ugyan azt a dolgokat szajkozod amit évekkel ezelött valahol hallottál ,de arra , hogy naprakészen utána olvass esetleg meg is értsd az összefuggéseket már képtelen . -
militavia #63 8 év hitegetés után a mostani önvezető autók is órák alatt összehoznak olyan esetet egy csendes kertvárosban, hogy emberhalál lenne a vége... -
militavia #62 Te, most tényleg ennyire hülye vagy?
Propagálja ez az idióta az alagutas kocsi rendszerét. A 100 éves kKsföldatti hülyére pofozza.
A Cold Thruster-es kocsi dumája is fizikai képtelenség volt.
Hyperloop? Nem is az ő ötlete és okkal nem csinált olyat senki. 10 év alatt semmit sem tudtak megmutatni basic szinten sem, hogy hogyna működne.
Most te itt mire vársz? Hogy mit csinálnak jobbat mint a Tesla szaros túlárazott kocsija? Igen, csinálnak.
De mondom, én is szeretnék olyan céget vezetni, aminek hívei és nem fogyasztóai vannak. Mert az előbbieknek semmit nem kell megmagyarázni... -
duke #61 Nem szamit hogy aktualisan hogy all az önvezetés, mert a trendekbol az latszik, hogy csak ido kerdese es 100 %-ban megvalosul. Folleg erzelmi alapu ellenkezest latok, mint 10-15 eve az elektromos autokkal szemben. Akkor is jottek a hulye kifogasok amire a valosag azota mind teljesen racafolt. Ha hozzaszamoljuk a mostani mesterseges inteligencia oruletet, akkor nem lehet ketseges, hogy 3-5 even belul elkeszul a teljes erteku onvezetes. Mikozben nem kell hozza MI, elegendo szamu es fajta erzekelovel sima logikai alapon, megoldhato. Persze ha lidar nelkul, csak kepek alapjan akarjak, akkor lehet hogy kell hozza. Nem lepodnek meg, ha paran mar jelenleg is azon ugykodnenek, hogy a chatGPT-t megtanitsak vezetni. -
#60 Még mindig várom a konkrétumokat:
DE semmi konkrétumot vagy ellenpéldát vagy esetleg olyat ami jobban csinálja az adott dolgot nem tudnak felmutatni, csak azoknak a posztjaiban és véleményeiben keresnek belekötni valot és ellentmondást akik támogatják vagy látják a lehetőségeket benne a jövöre nézve" -
militavia #59 Te figyu, amikor egy space channel is beszopja a cold thruster hülyeséget, hogy majd az lesz szutyok kocsiján és tapsol ennek, hogy milyen cool, akkor mit kéne mondani?
Vagy a 130+ éve létező metró és földalatti mellett az alagutas hülyeségét szopják fel?
Milyen hasonló technológiáról beszélsz, te nagyon te?
Egy rakás cég gyárt már használható villanyautót értelmezhető áron és hatótávval. -
#58 ha jol gondolom akkor te lennél a jó mérnők, aki egyetlen egy videobol egy süfür rövid tapasztalataiból levonod a következtetést?
És azok lennének a müszaki analfabéták akik több tiz éven keresztül dolgoznak Musknak megoldani a problémákat,mert benyalták Musk faszságát? ÉS gondolom az összes autogyártó cég is, aki késöbb szintén elkezte utánozni fejleszteni a hasonlo megoldásait? Öket is sikerült jól behuznia a csübe, de téged nem lehet megvezetni te egyedul mindenkit megtéritesz a neten.
Viszont még mindig csak a hosszászolókat és a hozzászolások tartalmába kötsz bele, de még egyetlen épkézláb érvet infot példát nem láttunk töled ami bemutatná, hogy melyik cég az amelyik jobb vagy hasonlo szintu technologiát fejleszt és megfelel a te kivánalmaidnak.
Én nem azt állitom, hogy nem lehet jobb technologia amit most a tesla csinál, de mutas még egy olyan autogyártót ami 10 éven keresztül évi millios nagyságrendben adja el az autoját és folyamatosan fejleszti még a 10 évvel ezelötti modellt is? és nem csak egy laborban vagy kis példányszámban egy tesztpályán tudja jobban a dolgokat hanem bárki halando számára megvehető terméket árul. -
militavia #57 Figyum, a jó mérnök arról ismerszik meg, hogy a faszságot kiszűri. A gyök2 user meg arról, hogy műszaki és természetudományos analfabéta. Remekül megél ma ebből sok tolvaj cég. Csak nézd végig Thuderf00t csatornáján hány faszságot támogattak milliókkal is akár userek.
Na ezek nyalják be mr musk összes faszásgát. -
militavia #56 Néhány hónapja volt egy videó, ahol egyetlen sofőr rövid tapasztalatai voltak rajta. Ami legfeljebb pár tucat óra vezetés lehetett.
Ráment a busz / villamossínre.
Bójákat akart elsodorni.
Majdnem elcsapott egy bringást egy kereszteződésben áthaladáskor, akivel egy irányban ment.
Ez alapján az jön le, hogy a full primkó autópályás környéken kívül a cucc életveszélyes a környezetére. -
#55 Ha lehet a felsorolásbol akkor ne felejtsd ki azokat a multbéli faszság innováciokat /ütleteket sem amik oda vezettek , hogy most ugy tudsz közlekedni földön vizen levegőben és az ürben is és ilyen magabiztossággal tudod kijelenteni valamiről ország világnak, hogy faszság az amit más kitalált.
Ugy mint a da vinci ejtőernyője vagy helikoptere , esetleg azt a kinait aki tuzijátékrakétákat tett egy székre ,hogy fellöje magát az űrbe vagy aki ágyubol kilöve akart embert küldeni a holdra.
Mindegyik ugyan olyan faszság számodra mert csak egy dologra koncentrálsz és nem vagy képes elvonatkoztatni elgondolni a jövöbeni hatásait . arról nem is beszélve, hogy a tesla "faszságait " most mint a véres kardot körbeviszik , de majd amikor egy másik cég learatja ezeknek a babérait, ugy, hogy a tesla kitaposta hozzá az utat és megmutatta, hogy mik azok a problémák és hibák amiket a másik cégnek már nem kell megoldani ,mert a tesla már megtette. -
defiant9 #54 "miért tud az emberi agy, töredék infó alapján (no GPS, no térkép, no 8 kamera, esetleg lidar, meg mindenfajta szenzor, tökre lekorlátozott látótér stb.) akár már KRESZ + 30 órás autóvezető tanfolyam után akár jobb és gyorsabb, nem korlátozott döntéseket hozni, mint egy Tesla? Hogy van ez?"
Miért tud az emberi agy 30 órás vagy 50 év vezetés után is olyan banális hibákat véteni amik emberéletbe kerülnek. Hogy van ez?
"Kicsit tyúk vagy a tojás kérdés, mert a statisztika kinyeréséhez eleve engedélyezni kell majd a közlekedési hatóságnak a rendszert!"
Na csak beláttad hogy a 100Hsz-en keresztült tolt csak zárt pályára engedjük őket agymenésed mekkora nonszensz. Ahogy a tanuló vezetőt is kiengedik közútra ha egy alap rutinja már megvan.
"A szinte tisztán autópályás statisztikát vetik össze a vegyes emberi használattal"
Vegytiszta Nexus6 hazugság++
"A Tesla 1-2 évve "
Tehát nem tudsz jelen helyzetben élő példát mondani, próbálsz egy elavult múltbéli állapotra mutogatni. Jó indikátora annak amikor kifogy valaki az érvekből.
Egyébként a STOP táblánál megállás pont az amit az emberi egy irányba látás/fejforgatás lassú sebessége miatt találtak ki a szabályozók és az önvezető számára értelmetlen korlát, az ugyanis minden pillanatban 360-ban szemléli a teret, nem kell megállnia hogy körbe nézzen a kereszteződés minden irányába. Ennek ellenére nyilván a KRESZ szerint meg kell tartania a járműnek, de azz a "csőlátásúbb" emberre tervezték. -
militavia #53 WUT? Hány faszságot soroljak még fel a nevetséges "innováció" közül? -
#52 közhelyes ? igen, de pont most bizonyítottatok , hogy igaz amit mondtam.
" DE semmi konkrétumot vagy ellenpéldát vagy esetleg olyat ami jobban csinálja az adott dolgot nem tudnak felmutatni, csak azoknak a posztjaiban és véleményeiben keresnek belekötni valot és ellentmondást akik támogatják vagy látják a lehetőségeket benne a jövöre nézve" -
militavia #51 Ennyi közhelyes marhaságot egy kommentben... -
#49 Mindig csak ámulok, hogy azok akik annyira ellenzik ezt anynira magabiztosak és anynira jol tudnak mindent. DE semmi konkrétumot vagy ellenpéldát vagy esetleg olyat ami jobban csinálja az adot dolgot nem tudnak felmutatni, csak azoknak a posztjaiban és véleményeiben keresnek belekötni valot és ellentmondást akik támogatják vagy látják a lehetőségeket benne a jövöre nézve
Minden informácionak a birttokában vannak és igy határozottan kijelentik, hogy ugy hulyeség minden ahogy azt az illető elképzeli vagy esetleg már müködö dolgot csinált.
Ezek az emberek kb abba a kategoriába tartoznak,mint a középkorban akik üldöztés a boszorkányokat és eretnekeknek tiluláltak embereket csak azért mert probált vagy tudott mást csinálni mint ami évszázadokon keresztül csináltak.
Ezek az emberek képtelenek a változásra és miért is fejleszenek bármit is mikor a régi dolgok is müködnek elven jol elvannak a kis világukba.
Csak velükj ellentétben a boszorkányok és az eretnekek és a MUSK meg Einstein,Tesla és Edison nevei és találmányai fennmaradnak az utokornak és történelemkönyvekben mig azok akik azt mondták, hogy ez hulyeség és nem fog müködni azok bol szinte senki sem .
Az amiket most hulyeségnek és müködésképtelennek titulál pár ember az mégha igy is van egyfajta fejlödés és megismerni a határokat . esetleg ami ma nem müködik az nem biztos, hogy azért nem muködik,mert nem lehet hanem azért mert a jelenlegi technologiánk tudásunk még nem teszi lehetővé esetleg a társadalmi gazdasági nyomás nem engedi, hogy elterjedjenek. mindegyikre volt példa már nem egyszer.
MAjd egy kis idő mulva meg majd ujra elöveszik akkor meg majd mindenki kapkod utána.
Utoljára szerkesztette: repvez, 2023.03.31. 17:51:08 -
#48 Igen. Ez a különbség az ember és a gép között. Az ember az adott útviszonyoknak, forgalomnak megfelelően vezet (saját képességeinek megfelelően) és közben megpróbálja azért beazonosítani, hogy azon az úton van-e, ahol akar lenni, de ez igazából másodlagos. Ha nem ott van, akkor halad a következő utcán arrafelé, amerra akar, betájolva magát nagyjából.
A gép meg végig akar menni egy előre legenerált útvonalon és közben kikerülni a felmerülő akadályokat.
Az utóbbit az adott kor technikai szintjének megfelelően a '60-as ávek óta valahogy meg tudták volna oldani. A különbség az, hogy a technika, kibernetika, számtek fejlődésének megfelelően, egyre kevésbé igényli az emberi vezetőktől, más forgalomtól teljesen elkülönített, dedikált pályát.
Az emberi sofőrök forgalomból történő kiiktatásával értelmét veszíti az az egész munka, amit az elmúlt évtizedekben a döntésképes, önvezető rendszerekbe fektettek. Az emberi forgalom kiiktatásával, már most megoldódna minden gondja a fejlesztőknek. ;)
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.03.31. 08:44:20 -
militavia #47 Az hagyján, de Európa egyes részein a net lefedés a semmi közepén 0. Ergo miféle térkép alapján akar majd menni a kocsi, ha online kapcsolata sincs? A telefonom az M5 lefelé autózva rendszeresen leesik 4G-ről. És Mo egy sík, sűrűn lakott ország. Na, akkor lehet próbálkozni az Alpok, Kárpátok és más vicces helyeken, hogy majd frissítik neki a térképet. Mert simán van olyan, hogy amikor elindulsz, akkor még nincs lezárás vagy éppen zajló munka, de amikor meg odaérsz, akkor van.
Egész elképesztő hülyeségeket képzelnek el egyesek működő rendszerként. -
Macropus Rufus #46 pontosan. Az alapvető gond -sztem -, hogy térkép alapján akarják a kocsit irányítani. Az ember sem így vezet. Ha van is gps az sem minden esetben up2date-t. Tehát a térkép bizonyos esetekben teljesen rossz. Még sem hibázik az ember, mert az információ feldolgozása lényegesen eltér egy szgéptől. Tehát valami olyasmi lenne a jó, mint ahogy az ember is vezet + egyéb olyan eszközökkel megtámogatva ami az embernek nincs. Pl. lidar / radar, infra stb... A gps térkép csak segítség lenne, de nem arra támaszkodna. Tehát ha látja, hogy ott a híd, de a térkép szerint nincs ott, attól ő még arra fog menni ui. látja, hogy a híd egyben van, nincs tiltó tábla, és van rajta forgalom. Kb. mint az ember. Anno elfelejtettem frissíteni a térképemet, és a Megyeri híd nem volt rajta. A gps simán vitt volna minden irányba, de én láttam, hogy ott a híd, nincs lezárva, stb... rámentem. Szegény gps meg 2 percenként akart újratervezni, mert szerinte a Dunában mentem.
Sztem a legrosszabb az amikor mindent a letárolt térképből akar nyerni az autó. A hibás a térkép a kocsi hibázni fog. Az a második legrosszabb dolog amikor hálóba kötve akarják, hogy kommunikáljanak. Aki ismeri a hálózatokban terjedő ártó kódokat és azok okozta komoly hibákat az kb. képben van, hogy ez miért nem járható út. Sztem a kocsiknak önállóan kell meghozni a döntéseiket, nem mindenfajta infóból kihámozni, hogy neki most mi a jó. Véleményem szerint itt kezdődik az önálló vezetés. -
Macropus Rufus #45 "3 szintet tamogat: autopilot, navigate on autopilot, full self driving beta."
ennek ellentmond az a tény, hogy Kaliforniában megtiltották a Teslának, hogy használja a self driving kifejezést az autóival kapcsolatosan, mert a Teslakra ez nem igaz:
https://totalcar.hu/magazin/hirek/2022/12/31/nem-hasznalhatja-tovabb-a-tesla-a-full-self-drive-kifejezest-mert-nem-igaz/ -
militavia #44 Ez meg fog szunni amikor az autokbol kiveszik a manualis vezetes lehetoseget. Marpedig az EU hosszutavu terveben is ez van. A palyan es videken, a folduton meg a sajat tulajdonu bekotouton majd lehet vezetni kezzel, mindenhol mashol meg marad a kozpontilag kiadott digitalis terkepek szerinti onvezetes. Legalabbis ez a hivatalos cel.
Ettől olyan messze vagyunk, hogy arra szavak nincsenek.
A digitális térképek alapján dolgozó edzéstervezőből láttam olyat, ami számára pl. a Petőfi híd se létezett és mindig másfele vitt hónapkig...
Amúgy egy építkezésről neked hogyan lesz digitális realtime térképed?
Sci-fi az egész. -
kvp #43 "Aztán a Tesla valóban nem büntifékezik, de a gazdája nekiál hekkelgetni, sörösdöboz akasztása a kormányra és egyéb finomságok ahogy az ember által vezetett autóknál is trükköznek az emberek. És igen, akár büntfékezni is lehet a Teszlával is!"
Ez meg fog szunni amikor az autokbol kiveszik a manualis vezetes lehetoseget. Marpedig az EU hosszutavu terveben is ez van. A palyan es videken, a folduton meg a sajat tulajdonu bekotouton majd lehet vezetni kezzel, mindenhol mashol meg marad a kozpontilag kiadott digitalis terkepek szerinti onvezetes. Legalabbis ez a hivatalos cel.
Az, hogy Tesla miert nem tud olyan ovatos es megfontolt lenni mint a Google bevalt rendszere, igazabol csak a fejlesztok es a cegvezeto hozzaallasan mulik. Kepesnek kepes lenne ra, de a vasarlok nem hasznalnak az onvezetest ha minden bizonytalansag eseten biztonsagosan megallna (elakadasjelzovel), pedig szerintem jobb lenne es akkor mar szuk varosi utcakon is elfogadhatoan mukodne. (es kb. egy nagysagrenddel tobb dugot okozna, de legalabb megakadalyozna embei bevatkozas hianya eseten a baleseteket)
"A tesla lényegét tekintve nem is önvezető autó, hanem fejlett vezetés támogató rendszerekkel felszerelt jármű."
3 szintet tamogat: autopilot, navigate on autopilot, full self driving beta. Az elso a vezetestamogatas, a masodik a vezetestamogatas korlatozott onvezetessel, a harmadik az onvezetes. Az EU csak az elsot engedelyezte a teruleten, a masodik erheto el az amerikai Tesla elofizetoknek, a harmadik csak a regisztralt beta tesztelok szamara erheto el, foldrajzilag erosen korlatozva. A legtobb review az elsorol, a vezetestamogato rendszerrol keszul. Ez utobbi level 2, a masodik joreszt level 3, de csak korlatozott utvonalakon, mig a harmadik a level 4, meg korlatozottabb teruleten engedelyezve. Es a fentieken kivul van meg a full self driving alpha, ami a ceg belso fejlesztesi verzioja, de ezt nem adjak ki meg teszteloknek sem, ez lenne a teljes level 4 tamogatas, de tovabbra is csak elore (emberek altal kezzel) meghatarozott utvonalakon mukodik. Ez utobbi tudja azt amit a lovaskocsi a kocsma es a haz kozott.
"A MAGLEV sem tűnik fajlagosan jobbnak, egy sima high speed vasútnál. Ha engem kérdezel egy nagysebességű vasútnak nem kell 350-es tempónál nagyobb. Mivel a városközpontból képes lehet városközpontba vinni még 1000 km távolságon is lenyomja a repülőt. 1000 km felett meg repülsz és kész."
Ezek a maglev project-ek igazabol presztizs beruhazasok. A nagy reset utan az atlag embereknek meg a tavolsagi vasuti kozlekedes is luxus, nemhogy a legi. A turistaknak a fapados legijaratok helyett boven eleg lenne a tavolsagi szemelyvonat (lasd europai fapados vasuti szolgaltatok), ami a vasuti teherszallitas szendioxid egyenelegevel merheto ossze. Az arra erdemes embereknek (= a gazdagoknak) meg ott van a maganrepulo. A maglev egy olyan vilagban ertelmezheto csak, ahol mindenki utazhat es van is ra penze, tehat megeri nagysebessegu felszini tomegkozlekedest epiteni. Egy maglev energiaigenye akkor merheto ossze a repulessel, ha a megujulo energiaforrasokbol eloallitott szintetikus repulogep uzemanyagokkal vetjuk ossze es meg lehet akkor is a repulo nyer. Nem veletlen, hogy Musk bedobta az otletet es rogton meg is mondta, hogy egy fillert se tesz bele. Akkor es ott jo otletnek tunt, de masnap amikor publikalta mar neki se jott ki nyeresegesre. -
militavia #42 Annyi technikai lehetetlensége és bullshitet kevés ember fosott ki olyan nagy hanggal magából, mint ő.
Ha a folyamatos hazudozást, te "hatásnak" ismered el... -
#41 „van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika…”
Huh, na most itt van 1-2 kijelentés, ami mondjuk úgy, több szempontból is vizsgálatra érdemes.
"Nem az a feladat, hogy az önvezető rendszerek a világ legjobb humán vezetőit minden létező közlekedési szituációban túlteljesítsék, hanem hogy az átlagos vezetőkhöz képest (adott kilométerre vetítve) jobban vezessenek."
Hát ez egy jó kérdés. A különböző szintű önvezetési kategóriáknál pont nincs olyan kritérium, hogy követelmény lenne, hogy jobban vezessen mint az ember. Ez inkább jogi kérdés. Csak mert a közlekedési hatóság hogy engedélyezhet esetleg majd, ha valaha eljutunk oda, olyan eszközt, amely rosszabbul vezet, mint az ember? De ezt csak majd statisztikai elemzés után tudjuk megmondani. Kicsit tyúk vagy a tojás kérdés, mert a statisztika kinyeréséhez eleve engedélyezni kell majd a közlekedési hatóságnak a rendszert!
"Ezt pedig a Tesla FSD béta már most is tudja."
Statisztikailag hógyne. utas-km-re vetítve már az autopilotnak is jobbak az eredményei. De miért is?
Csak azért mert a Tesla önvezető rendszerét autópályán használják inkább, ahol utas-km-re vetítve alacsonyabb a balesetek aránya, mint máshol, pl bonyolultabb körülmények között városban. A szinte tisztán autópályás statisztikát vetik össze a vegyes emberi használattal, itt van kérem az eb elhantolva!
Az autopályán egy irányú sávok vannak, az előzés és a lehajtás a legnagyobb kihívás, nincs szembe/kereszt forgalom, és itt az autopilot is kb azt hozza, mint az emberi sofőr. Nem jobbat.
A kritérium tehát nem a népmegmentő, baleseti statisztika csökkentésről szól, hanem ez egy kényelmi funkció valójában és nem több! Egyelőre ez a helyzet, ez egy feláras luxusszolgáltatás, és nem kötelező "népjóléti" rendszer, mint a légzsák, az ABS, vagy a biztonsági öv!
"Ha az önvezető rendszerek jobb baleseti statisztikákat produkálnak, mint az átlag ember, akkor nem az lesz a kérdés, hogy miért engedjék az AI-t vezetni, hanem hogy miért ne engedjék az embert."
És pontosan erre vonatkozott az eredeti kérdésem, hogy vajon abba az irányba haladunk-e a fejlesztés jelenlegi megoldásaival, ami ezt eredményezi? Mint fentebb jeleztem, eleve nem is ez a gyártók szempontja, és emiatt a közlekedési hatóságé sem!
Technikailag pedig jelentős kihívásokkal nézünk még mindíg szembe, ahogy kvp írja szenzor és adatfeldolgozási oldalról is. A kérdés, hogy a rendszer mikor lesz annyira jóárasítható, hogy azt alapfelszereltség és ne feláras luxus legyen és marhára nem az, hogy miért ne engedjük Átlag Aladárt a kis Szuzukijával felhajtani az útra!
"Természetesen vannak és lesznek is közlekedési helyzetek, amikor az ember jobban fel tudja mérni a helyzetet, mint az AI és ezért jobban reagál, viszont az AI nem szabálytalankodik szándékosan(!), hogy aztán büntetőfékezéssel büntesse azt, aki rádudál, nem rohan bele a buszmegállóba bekoxolva, hogy aztán pár hét múlva bevont jogsi ellenére megismételje ugyanazt, nem alszik el a volánnál, nem balhézik az asszonnyal, míg az utat kellene figyelnie, nem tiktok videózik, sms-ezik, selfizik vezetés közben és így tovább."
Röviden DE!
A Tesla 1-2 évve pl marhára nem akart megállni minden esetben a STOP táblánál, pontosan úgy ahogy TE is csinálod, ha nem látsz a közelben rendőrt, meg keresztforgalmat, pedig te is tudod, hogy mit kéne tenni.
Aztán a Tesla valóban nem büntifékezik, de a gazdája nekiál hekkelgetni, sörösdöboz akasztása a kormányra és egyéb finomságok ahogy az ember által vezetett autóknál is trükköznek az emberek. És igen, akár büntfékezni is lehet a Teszlával is!
"Ráadásul egyetlen AI hibájából az összes tanul, az ember meg a sajátjából sem.
Tehát az idő - tetszik vagy sem - az AI-nak dolgozik, a versenyt pedig az nyeri, aki régebb óta gyűjti a training adatokat. A Tesla pedig már a befejező köröket futja, míg a többiek még rajthoz sem álltak."
És ez pontosan akkor lesz, "amikor majd a bőség kosarából mindenki egyformán vehet", ahogy a költő mondja. Addig meg az egymással versengő gyártók ott tartanak egymásnak keresztbe a piaci részesedésért, ahol csak tudnak és marhára nem osztják meg a saját eredményeiket a többiekével.
Röviden. XD
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.03.28. 16:19:34 -
t_robert #40 Végül is az első önvezető járműveket már évezredekkel ezelőtt feltalálták. Bebaszott az ember a kocsmában, majd feltámolygott a lovasszekérre aztán miközben horkolt a bakon(ha nem esett le) a lovak maguktól hazataláltak egy idő után mikor ismerték az utat már. .... :) ŐNVEZETŐJÁRMŰ..... -
t_robert #39 na igen Muskban azért csipem, hogy vannak a fickónak elgondolásai jövő képe stb. Amiknek a jó része nem valósul meg, de legalább próbálkozik a fickó. és végül is a szar kísérlet is tapasztalat valahol. Nem csak ad tapasztalatot, hogy mi sikerül, hanem az is, hogy mi nem. Tehát a csávó mindenképpen előre viszi a világot. Egy zseninek se tökéletes minden ötlete, de a hülyeségekből is tanul a világ. Nyilván Einstein minden ötlete és elképzelése állja meg az igazságot. vagy Leonardo Da Vinchi ötletei. de végül is felvázoltak a világnak dolgokat és elképzeléseket, amit aztán a világ megerősíthet vagy akár cáfolhat később. Na Musknak valami ilyen hatása van a világra. Na ő legalább tesz valamit az emberiség jővőért, mi meg akik itt fikázzuk semmit.... -
t_robert #38 valójában a TESLA hátrább tart önvezetés szinten, mint a más kísérleti fejlesztések. Nagyjából 5 szinten szokták megadni az önvezető jármű szintjét. Ebből az 5-ös szint az, amikor beülsz az autóba és megmondod hová akarsz elmenni és az az autó elvisz oda anélkül, hogy bele kéne szolni vagy instruálni a kocsit. Közben videót nézhetsz újságot olvasol, netezel vagy akármi anélkül, hogy foglalkoznál a vezetéssel. Na ehhez képest a TESLA úgy a 2-es szintet éri el. A legújabb kísérleti önvezető járművek úgy a 4-es szint alját karcolgatják. A tesla lényegét tekintve nem is önvezető autó, hanem fejlett vezetés támogató rendszerekkel felszerelt jármű. Mint úttartás, sebesség tartás és alkalmazkodás a táblákhoz, ráfutás gátló, automatikus fék rendszer, automatikus sávváltás és ilyenek. -
t_robert #37 Azért ezek a problémák a TESLA esetében is igazak. Nagyjából használhatóan meg egy szabályos autópályán. Ahol egyértelműek a sávok és a táblák. Viszonylag lemegy Pestről a balatonra úgy, hogy csak 2-3 alkalommal kell belenyúlni a vezetésbe. De abban a pillanatban ahogy letér az ember az egyértelmű pályáról és elkezd menni mondjuk a Balaton északi oldalán rögtön kezdődnek a gondok. sokszor azt se igazán tudja a TESLA, hogy merre halad egyáltalán az út. Át akar rongyolni a körforgalmakon keresztben megpróbál letérni vagy áttérni a szembe forgalomnak, időnként neki ütközni az útszélen parkoló autóknak Vagyis mindent elkövet, hogy megölje a gazdáját vagy bárkit, aki elé kerül az úton. csak egy idióta bízná rá az életét vagy más életét egy átlagos magyar úton. Alkalmatlan rá, hogy nálunk rendesen működjön. -
t_robert #36 na igen maga az ötlet nem újdonság már 60 évvel ezelőtti sci-fik is felvetették a koncepciót. Kérdés persze az, hogy a jóval drágább pálya építés mellett mennyire életszerű a koncepció. Például ma is tudnánk építeni olyan hiperszonikus utasszállító repülőt, mint a Concorde vagy a TU-144 volt. Sokkal jobbakat technikailag az eltelt 50-60 tudása alapján. A kérdés, mindig is a gazdaságosság volt. mennyire hozna a dolog profitot és mekkora rá az igény, hogy valaki 2 óra alatt repülje át az óceánt 5-6 óra helyett. A sima utasoknak nem éri meg. az üzleti területen meg jócskán csökkent az igény a személyes utazás iránt a kontinensek közt. annyira kibővült a telekommunikáció lehetősége, hogy egy csomó esetben egyszerűbb és gyorsabb a videó konferencia. Ha valaki átrepül egy másik kontinensre, az akkor nem csak a repülési idő számít, hanem szállás kell és akár 1-2 nap kiesés. Sokkal hatékonyabb otthonról lebonyolítani egy 1-2 órás videót, mint eltolni az értékes és drága időből egy-két napot... Vélhetően olcsóbb egy a hagyományos vasúthoz közelebb álló nagy sebességű vonat üzemeltetés(mint például a japán expresszek vagy a TGV úgy 350-400 km/h sebességel), mint speciális drága csővezetékeket építeni. Hiába menne a légritkított csőben kétszer olyan gyorsan akár. Ráadásul egy csőben mozgó vonatra kevesebb utas fér, mint mondjuk egy TGV szerelvényre. -
asgh #35 Melyik autógyártó adott el több villanyautót mint a Tesla? (A hibrideket nem beleszámolva.) -
militavia #34 "Ezt pedig a Tesla FSD béta már most is tudja."
Tudja egy frászt. Amikor egyetlen ember keze alatt lefotóznak vele több hibát 1-2 nap alatt, ahol be kell avatkozni.
Ehhez képest egy átlagember nem hoz össze ilyeneket.
Ha meg buszsofőrökhoz akarom mérni, akkor hajjaj... -
asgh #33 Ez miből derült ki?