11
  • Vanek úr
    #11
    A visszatartással nem tudsz mit csinálni. Ha az AMD nem adja el a procijai egy részét, hogy ezzel feljebb tornázza az árakat (ezt elismerték egy bemutatónál), ha a procik mellé nem adnak el olcsóbb chipset-et az alaplapgyártóknak, csak kb. fél éves késéssel (mindkét gyártónál ez megy: először csak a legdrágább chipsetek jelennek meg, majd pár hónappal később jönnek az olcsóbbak), .... ; akkor nem tudsz ellene tenni semmit. Max annyit, hogy nem veszed meg egyből a legújabb, legdrágább hardvereket, hanem vársz velük, amíg megjelennek az olcsóbb variánsok, vagy amíg le nem esik az áruk.
    A régebbi alaplapoknál meg lehet, hogy az üzletek/kereskedők áraznak ennyire erősen, hiszen ha kevés van belőle, akkor a vásárló drágábban is meg tudja venni (ugyanez volt a VGA piacon is, amikor a 3060 megjelenésekor 500-600ezer forintért is elmentek napok alatt a készletek - igaz, ezek a készletek is csak pár darabosok voltak, de akkor is elmentek). Nem kell hozzá kartell, csak elég összenézni, és máris mindenkinek jó lesz (csak nekünk nem).
  • Dodo55
    #10
    "sokan inkább a pénztárcájuk megnyitásának kivárásával szavaznak, mint a felár megfizetésével."

    Úgy is kell. Rengeteget számít, ha sokan képesek megállni azt, hogy éljenek a "mert megtehetem" érzésnek. A 3060Ti-vel én is vagy 2-3 hónapot taktikáztam annak idején és végül csak a Forint gyengülése, illetve a készletfogyás újbóli felgyorsulása miatt léptem, mert akkor még újabb chiphiányt is jósoltak a háború miatt augusztus környékére. Ha tudom előre, hogy ebből nem lesz gond, akkor talán még a 4000-es szériát is megvártam volna.

    Egyébként nekem most nem tűnt fel magamtól, hogy az alaplapoknál a többi komponens versenyhiányos árazásán felül még extrán felhajtották az árakat, úgyhogy köszi a felvilágosítást. Egyébként ha a szándékos készletvisszatartásra van egyértelmű bizonyíték, akkor azzal érdemes lehet a GVH-hoz fordulni, tudomásom szerint akár közvetlenül a gyártókat is megvághatják, illetve kényszeríthetik az árképzési és egyéb forgalmazási gyakorlatok megváltoztatására, ha kartelgyanú vagy versenykorlátozó intézkedések gyanúja merül fel és folytatnak hivatalos forgalmazást itt Magyarországon. Tehát közvetlenül magukat a gyártókat is elő tudják nemzetközi hatáskörrel venni, nem csak az itteni importőröket (meglepőnek hangzik, de egy látókörömbe került korábbi ügyük kapcsán biztosan tudom, hogy van ilyen nemzetközi jogkörük akár EU-n kívül bejegyzett cégekkel szemben is).
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.22. 20:36:48
  • Vanek úr
    #9
    Te a videokártyákról beszélsz, mi az alaplapokról. Jelenleg a két piac egész más utat jár be. A VGA-k terén a kriptoőrület ismét lecsengett, így jelentős készletek maradtak bent. Viszont a TMSC-nél meg elkészültek az új generációs GPU-k. Ezért a boltok (és a gyártók) mérséklik az áraikat, mert különben beragadnak a készleteik (senkinek nem kellene egy 3060, ha nagyjából ugyanolyan áron lenne elérhető, mint a 4060). Ezt látni az NVIDIA oldalán is (elkezdték a 3060-okat lefelé árazni, sőt, a beragadt GPU-kból még elkezdtek kiadni új kártyákat: pl. 8GB RAM-mal rendelkező 'gyengített' 3060-akat is), meg az AMD-én is. De jelenleg főképp a pirosaknál látni leginkább, mert itt pl. a 6750 XT-k már 200ezer alá is benéztek (a gyengébbek meg még olcsóbbak).
    Ezzel ellentétben az alaplapok piacán most van jelentősebb áremelkedés. Drága az új generáció (szándékosan visszatartották az olcsóbb chipset-es lapokat), de mivel eltűntek a régebbi generációs példányok nagyobb része, ott is jelentős drágulás vehető észre (egy konkrét boltban, ahol volt Giga és MSI is, már csak ASUS-t látni, és azokból is csak vagy 3-4 félét, de kb. dupla áron, mint tavaly év elején). Nem tudom, hogy szándékos ez a visszatartás mizéria az alaplapok piacán is, mint ami él a prociknál is; de sokan inkább a pénztárcájuk megnyitásának kivárásával szavaznak, mint a felár megfizetésével.
  • Vanek úr
    #8
    Ahogy a többiek jelezték, a válasz inkább de, jelenleg leginkább az árak miatt van. Persze, mint írtam, több szereplős az egyenlet (hiszen van benne HO felfutás utáni természetes visszaesés is, meg van benne az alig látható teljesítménykülönbség is a generációk között); de ha azt látni, hogy a procik fogynak, és azok közül is inkább a régebbiek, akkor ott inkább a jelentősen felszaladó (nyugodt szívvel lehet mondani, hogy duplázódó) árak játszanak inkább főszerepet az alaplapoknál. Én is nézelődtem, mert az i5 4590S procim és a GTX 950 videokártyám már kezd kevés lenni egyes játékoknál (főként a VGA). Jött egy kisebb jutalom is, így akár még egy teljes gépcsere is belefért volna (még az új AMD platform is minden felárával együtt), de én nem vagyok hajlandó erre ennyit kiadni, mert eszméletlenül drága lett. Ennyivel nem jobb, mint amennyivel többe kerül (még a kékeknél sem) az új gen; egy 5600 (vagy 5600X) elé meg a régebbi alaplapok jelentős áremelkedése tette be az ajtót (valakivel beszéltem, és említette, hogy amit még tavaly év elején megvett 35ezerért minőségi alaplap, azt most 60ezeréért is el tudná adni használtan). Így egy félmegoldást alkalmaztam: csak egy 3060 került a gépembe.
  • Dodo55
    #7
    Szerintem magyar viszonylatban nyár-ősz óta nincs is gond. Én amikor a 3060Ti-t vettem, akkor próbáltam kiszámolni, hogy mi a legjobb ár amíg még eshet az inflációt figyelembevéve (hiány által nem érintett komponensek árváltozásait lekövetve). Na az valami 215 körül jött ki úgy nekem, erre mostanában még 170 körül is látok. Igaz azóta megérkezett a következő generáció, de még csak félig.

    A gyártóknak kéne itt most észnél lenni, mert már zuhan a kereslet és sokkal többe kerül nekik, ha hirtelen plafonig futnak a raktáraik és feltorlódik minden, mintha már most akár a profitjuk feléről, vagy akár kis időre az egészről lemondanának a gördülékeny forgalom fenntartása érdekében. Ugyanaz a dinamika, mint a fizikában. A legtöbb energiát úgy lehet elpazarolni, ha hirtelen fékezni kell, majd álló helyből újra elindulni. Ha ennyire elvakítja őket a rövidtávú profitéhség, akkor ez lesz. És akkor a mohó befektetők is megtudják, hogy mennyivel jobb lett volna a profit elmaradása miatt nem panaszkodni fröcsögő szájjal, mint sem a csődbiztosnál sorbanállni...
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.18. 15:35:11
  • MerlinW
    #6
    Azt ugye tudjátok hogy világválság van és nem csak nálunk magas az infláció, stb?
  • tjoe
    #5
    Csökkentek az eladások. És? A profit a lényeg! Ha 25%-ot csökken az eladott darabszám, de 100%-al drágábban adom el a motyót, akkor öröm van és boldogság.
  • Balu777
    #4
    Csatlakozok az előttem szólóhoz az árak bizony durván elmásztak! Egyes gyártók pedig már nem is titkolták hogy szándékos készletvisszatartásokkal próbálták az árakat magasan tartani. Az is tény hogy drágább lett az alapanyagok beszerzése is, pl. az alaplapoknál használt réz, de a drágulás mértéke finoman szólva túl nagy.
    És hogy konkrét példát mondjak, az MSI B650 MAG Tomahawk alaplapja, ami alapból egy low közép kategória, nem 30-40 ezerbe, mint 2-3 éve ez a kategória, hanem kereken 100-ba fáj. Na itt a gond! Még az infláció mellett is max. 60-nál meg kéne állnia.
  • Dodo55
    #2
    De, nagyon is az árak miatt. Én pl. már vennék is gondolkodás nélkül új procit az amúgy valóban mai napig 95%-ban elégséges Ryzen 5 3600 helyett, ha nem 80-120 magasságában kapnék érdemi előrelépést biztosító modellt, hanem mondjuk 40-50 ezerért maximum, ahogyan azt egy működő piaci versenyben árazni illene (hiszen 60 körül vettem a jelenlegit annak idején). Meg kell nézni régen, 10-15 éve mi volt. Akkoriban tudtak 2 évente dupla teljesítményt kínálni folyamatosan csökkenő árakon. Namost nyilván aki ebben nőtt fel, az nem fogadja el a mai árpolitikát és csak akkor fog költekezni, ha már muszáj lesz. Kár nekik, mert amúgy 2-3x-os forgalmuk lenne ha nem üldöznék el a magamfajta tömegeket, akik simán fejlesztenének korrekt áron pusztán csak a tudat kedvéért is, hogy mindig legyen tartalék a jövőbeli igényekre nézve.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.17. 22:51:56
  • dyra
    #2
    Nem az árak miatt fogy kevesebb. Volt most egy felfutás a COVID-nal. Raadasnak az előző generációs középkategóriás procik akár 10400 vagy az amd-tol a Ryzen 2600-ok meg simán elegek az átlag otthoni felhasználónak. A 11 és és a 3600-tol felfelé meg pláne. Most hogy másodpercekkel gyorsabban tomoritenek be egy random nagy fájlt kb a felhasználók 0,1% érdekes. A játékokat pengen visszik. Inkább jó VGA karóra vannak kihezve a népek. Most azok szépen kezdenek rendeződni. Ha most lóvét kéne kiadni fejlesztés miatt az tuti RAM és VGA kari lenne.
  • Vanek úr
    #1
    "Az év közepén már új lendületet kaphat a PC-szegmens, ehhez azonban az kellene, hogy a gazdasági kilátások is komoly mértékben javuljanak."

    A hülye meg én vagyok. Nem a gazdasági kilátásokon múlik a dolog, hanem sok apróságon. Pl. az AMD oldalon szinte már csak az 'új' platformhoz kapható alaplap, ráadásul jelentős felárral (a korábbi 20-50 ezer forint árú alaplapok a 100+ ezer forintos kategóriába ugrottak, ami nagyon nem esik jól még a nyugaton jól élőknek sem - pláne, hogy a proci is jelentősen drágább, és az új generációs memóriákon is ott az 'újdonság felár'-a). Ugyanakkor a proci eladásokon azt látni, hogy még az előző generációs modelleket viszik, így a hozzájuk még elérhető alaplapok árai hirtelen és gyorsan elkezdett emelkedni (amit még tavaly nyáron 30ezer forintért utánad dobtak, mert annyi volt belőle, azt most 60ezer forintért vesztegetik, mert már szinte sehol nincs). Az Intel egy kicsit jobb helyzetben van, mert nála nem kötelező a DDR5 az új procikhoz - ugyanakkor az újabb generációs alaplapok szinte semmivel nem tudnak többet, mint az előző genesek, viszont itt is jelentős az árkülönbség. Vagyis aki teheti, az kivár, hiszen már a teljesítmény különbsége sem igazán látszik a generációk között. Mindezeken túl most értünk a nagy HO bevásárlási láz végére is (a COVID kezd lecsengeni), így ebből a szempontból is természetes a visszaesés. Vagyis az, hogy pozitívabb gazdasági kilátások lesznek, nem sokat fog segíteni az eladások növekedésében. Szerintem...