6
  • M2 #6
    Onnan kezdve lehetne ezeket "okos" eszköznek hívni, ha a helyi hálózatra kapcsolódva felmérné a körülötte található, szintén "okos" eszközöket. Majd az így felépített, egyedi modellre engedné rá a felhasználói igényt. Lehetőleg az utóbbit is "okos" módon felmérve, egyetlen felhasználói beállítással: hány fokot kérsz, ha itthon vagy.

    Jelenleg ettől nagyon messze vagyunk. Külön szakember által kiépített rendszereknél működik csak így, arra meg keveseknek van pénze.
  • kvp
    #5
    "A poén, hogy az alkalmazott expanziós égéssel indukált kinetikus generátortechnológia amellett, hogy relatív egyszerű és olcsó berendezéseket igényel,"

    Magyaran gazturbinas kombinalt aram es hotermelo eromu, mint a budapesti hokozpontok legtobb egysegeben. Egyebkent nallunk mar evek ota jatsznak a tavho eloremeno melegviz korevel mint bufferrel, hogy maximalizaljak az elektromos energiabol nyerheto hasznot. Ha tenyleg energiahiany lesz a telen, akkor sajnos itt sem lesz elkerulheto a nonprofit mukodeshez szukseges katonai felugyelet. (tehat akkor termelnek amikor mondjak nekik, nem akkor amikor az a leginkabb nyereseges lenne)

    A halozati terheles kiegyenlitese egyebkent sokkal hatekonyabb, mert ha nincs gaz a csucseromuvek szamara vagy csokkenteni kellett a hotermelesi kapacitast a tavfutes leszabalyzasa miatt, akkor csucsideju aram sincs. A jelenlegi eromuvek nem tudnak termelni ha a tavho vize elerte a maximalis hofokot, ugyanis mar csak vesztartalakkent van telepitve helyi kenyszerhutes (hutotornyok) es az ami van csak toredek kapacitasra eleg, gyakorlatilag egy varatlan gerincvezeteki csotores utan a turbinak biztonsagos leallitasara eleg csak.

    ps: Jelenleg a futesi idoszaktol kezdve orszagosan 15-20%-os aram megtakaritas kellene (meg az ujrainditott Gagarin mellett is), hogy a draga nyugati aramimportot meg lehessen szuntetni. Ehhez jon meg az, hogy ha nem indul ujra az eszaki aramlat, akkor nyugatrol nem kapunk Nemetorszagon at olcso orosz gazt, a szerb kapacitas pedig csak nyaron elerheto, utanna nekik is szukseguk van az ott bejovo gazra, raadasul a nallunk betarolt szerb gaz miatt a tarolok kapacitasanak kb. 20%-at vissza kell kuldenunk a tel soran. Jelenleg kb. 2 honap van arra, hogy valahogy a mostani 40%-rol 90% fole vigyek a tarozokat. Ez a szerb kapcsolaton at max. 60%-ig fog menni, azaz az eszaki aramlat nelkul kb. 45%-os gazkeszlettel megy az orszag a telnek, utanpotlas nelkul. (a horvatokkal most eppen nem jo a viszony, az orosz hajos LNG nem jut at egyelore a horvatorszagi kikotobol) Otletem sincs, hogy hogyan lehetne kb. megfelelzni az orszagos gazfelhasznalast ket honap alatt, mert az aramnal szerintem meg tudunk sporolni 15-20%-ot.
  • Dodo55
    #4
    Szerencsére a fejlettebb országokban már pár évtizede vannak olyan erőművek, amik a hálózati terhelés függvényében tudnak pár másodperc alatt bekapcsolódni a termelésbe, illetve leállni, így sok helyen ilyen észak-koreai módszerekhez sosem lesz szükség folyamodni. Ez teljesen automatizáltan zajlik, a kezelőszemélyzet csak felügyeli a folyamatokat a helyszínen. Itt a városban ahol lakom, pl. van 2 vagy 3 ilyen erőmű telep is. Normál esetben megy ez a dinamikus besegítgetés amikor kell, ha pedig baj lenne, akkor folyamatos üzemben a teljes város energiaigényét ki tudnák szolgálni. A poén, hogy az alkalmazott expanziós égéssel indukált kinetikus generátortechnológia amellett, hogy relatív egyszerű és olcsó berendezéseket igényel, nagyon környezetbarát is, mert végtermékként csak az élőlényekre szabad térben ártalmatlan vízgőz és széndioxid keletkezik, illetve felesleges túltermelés gyakorlatilag soha nincs, minden időpillanatban az aktuális igényekhez szükséges mértékben termel és téli időszakokban még a kiszabaduló hulladékhőt is hasznosítják távfűtés céljára.
  • kvp
    #3
    "Miért nem lehet ezt opciókkal megcsinálni? Aki a munkahelyéről be akarja kapcsolni a klímát, az regisztrál (ha már másképp nem tudják megoldani a dolgot), aki meg csak otthon érné el telefonjáról a készüléket, az nem regisztrál."

    Ezekben a keszulekben nincs logika. Tehat csak bekuldi a mert adatokat es a felhasznaloi parancsokat a kozpontba es a felhobol jon az, hogy be kell-e kapcsolnia a futest vagy sem. Ha elmegy a net, akkor ott helyben megall az egesz es megfagy a felhasznalo. Ha ilyet hasznal valaki, akkor nem art ha van egy mechanikus tobbpolusu atkapcsolo a vezerelt koron egy elektromechanikus termosztatra. Akkor amig van aram es gaz, addig a net nelkul is megy a futes. Amerikaban vannak huto/futo termosztatok, olyat is lehet kapni mechanikus kapcsolos valtozatban.

    Plusz vannak a profi epuletautomatizalasi rendszerek, amikhez a kozponti szervert elhelyezheti az ember a sajat vallalati adatkozpontban vagy akar otthon is ha a rendszer egy csaladi hazba kerul, de ezek joval dragabbak es hozzaerto rendszermernok kell a telepitesukhoz.

    Igazabol ezek a rendszerek mar negyed evszazada is leteztek, en 1999-ben ragadtam bent a siemens okoshaz demo kamionjaban, amikor az okostuzhely menurendszerenek piszkalasa miatt lefagyott a fal moge rejtett windows 98-as szerver. Vegul a biztositektabla le es felkapcsolasaval sikerult ujrainditani es kinyitni az okos ajtot, hogy kimehessunk. A menuben eppen a fott teat kereste a demozo mernok... (Megkerdeztek hogy mit szeretnenk fozni mutatva az eteleket, erre felemeltem az ures teaskannat a pultrol es mondtam, hogy mondjuk egy teat.)
  • RJoco
    #2
    Az ilyen okosvackok legnagyobb problémája, hogy van rajta egy gomb és Isten áldása.
    Miért pont ezzel kell spórolni?
    Amúgy meg nem buta ez, csak esetleg a fűtésszolgáltatónak kellene intéznie a dolgokat és nem a fogyasztókra bízni. De persze nekik (fűtésszolgáltató) miért lenne érdekük? Ha több fogy, többet fizetnek.
    Az, hogy az áramszolgáltatót ez zavar, ki nem .... .
    Mégis mit várnak az elektromos autóktól? Hazamennek a dolgozok 5 órakor, rádugják a kocsit a hálózatra és.... A lakásba szerelt klímák okoztak már Amerikában áram ellátási problémát.
    Most akkor lesz gond az elektromos kocsik, az elektromos fűtés/hűtés és még ki tudja milyen elektromos dolog miatt.
    Visszatérve az okosvackokra. Én azt is utálom, ha netre ki kell engednem, meg külső oldalon beregisztrálnom azért, hogy a lakáson belül meg tudjam nézni az eszköz egyes paramétereit.
    Miért nem lehet ezt opciókkal megcsinálni? Aki a munkahelyéről be akarja kapcsolni a klímát, az regisztrál (ha már másképp nem tudják megoldani a dolgot), aki meg csak otthon érné el telefonjáról a készüléket, az nem regisztrál.
  • kvp
    #1
    Energetikai szempontbol jo az otlet, marmint, hogy ne a tulajdonos dontse el, hogy mikor szeretne meleget, hanem a halozaton elerheto eneriga szerint a szolgaltato dontse el, hogy mikor tud futest biztositani.

    Ugyanakkor az valoban igaz, hogy a legtobb ember nem kepes beallitani az okos termosztatjat, tehat a lakas egyeb adatai pl. a belteri kamerakepek, riszasztok mozgasadatai alapjan be lehetne allitani a termosztatokat okosan is, hogy tenyleg a lakok napi rutinjahoz igazodjanak. Ez persze nem sokat segit, ha a legtobb embernek azonos a napi rutinja, de ekkor maradna a kozponti szabalyozas, tehat hogy nem akkor csinal meleget amikor a lakoknak szuksege lenne ra, hanem amikor van folos energia.

    Magam reszerol en maradok az offline termosztatoknal es en be is tudom magamnak programozni amit szeretnek, de a legtobb online okos termosztat vasarlo szeretne ha a felhobol megmondanak neki, hogy mit akar.