• kvp
    #5
    "A poén, hogy az alkalmazott expanziós égéssel indukált kinetikus generátortechnológia amellett, hogy relatív egyszerű és olcsó berendezéseket igényel,"

    Magyaran gazturbinas kombinalt aram es hotermelo eromu, mint a budapesti hokozpontok legtobb egysegeben. Egyebkent nallunk mar evek ota jatsznak a tavho eloremeno melegviz korevel mint bufferrel, hogy maximalizaljak az elektromos energiabol nyerheto hasznot. Ha tenyleg energiahiany lesz a telen, akkor sajnos itt sem lesz elkerulheto a nonprofit mukodeshez szukseges katonai felugyelet. (tehat akkor termelnek amikor mondjak nekik, nem akkor amikor az a leginkabb nyereseges lenne)

    A halozati terheles kiegyenlitese egyebkent sokkal hatekonyabb, mert ha nincs gaz a csucseromuvek szamara vagy csokkenteni kellett a hotermelesi kapacitast a tavfutes leszabalyzasa miatt, akkor csucsideju aram sincs. A jelenlegi eromuvek nem tudnak termelni ha a tavho vize elerte a maximalis hofokot, ugyanis mar csak vesztartalakkent van telepitve helyi kenyszerhutes (hutotornyok) es az ami van csak toredek kapacitasra eleg, gyakorlatilag egy varatlan gerincvezeteki csotores utan a turbinak biztonsagos leallitasara eleg csak.

    ps: Jelenleg a futesi idoszaktol kezdve orszagosan 15-20%-os aram megtakaritas kellene (meg az ujrainditott Gagarin mellett is), hogy a draga nyugati aramimportot meg lehessen szuntetni. Ehhez jon meg az, hogy ha nem indul ujra az eszaki aramlat, akkor nyugatrol nem kapunk Nemetorszagon at olcso orosz gazt, a szerb kapacitas pedig csak nyaron elerheto, utanna nekik is szukseguk van az ott bejovo gazra, raadasul a nallunk betarolt szerb gaz miatt a tarolok kapacitasanak kb. 20%-at vissza kell kuldenunk a tel soran. Jelenleg kb. 2 honap van arra, hogy valahogy a mostani 40%-rol 90% fole vigyek a tarozokat. Ez a szerb kapcsolaton at max. 60%-ig fog menni, azaz az eszaki aramlat nelkul kb. 45%-os gazkeszlettel megy az orszag a telnek, utanpotlas nelkul. (a horvatokkal most eppen nem jo a viszony, az orosz hajos LNG nem jut at egyelore a horvatorszagi kikotobol) Otletem sincs, hogy hogyan lehetne kb. megfelelzni az orszagos gazfelhasznalast ket honap alatt, mert az aramnal szerintem meg tudunk sporolni 15-20%-ot.