7
  • kvp
    #7
    "fúziós erőműre van, részecskegyorsítóra is, űrkutatásra is"

    A fuzios eromuvet evtizedek ota epitik es mar most ismernek legalabb egy tucat komoly tervezesi hibat. De visszabontani, ujrakezdeni nem fogjak, mert kifizetohely, ahol nem a jo minoseg hanem a minden allamnak jusson a penzbol elv szerint dolgoznak. Raadasul idokozben vannak jobb szupravezetoink is, megis egy 30 eve elavult megoldas szerint dolgoznak, mert meg 30 evig szeretnenek ebbol megelni, amikor megint terveznek egy ujat. Igy lehet 100 ev alatt elerni azt, amit egy profitorientalt ceg 2-3 ev alatt hozna ossze.

    Az urkutatas joreszt megallt. Az olaszok csodben, a franciaknal a minimalis allami megrendeles sincs meg az ariane-ra, hogy legalabb ne kelljen kirugni a munkasokat. A fejleszteseket teljesen leallitottak, az urhajok (ATV-k) gyartasat is. Ez az iparag joreszt kifujt.

    A fenti szemlelettel meg a commodore 64-nel jarnank ma is, mint csucstechnologia. A felvezetogyartasban egyszeruen nem lehet versenykepes senki ilyen lassu es pazarlo fejlesztesi es gazdasagi modellek mellett. A vilag egyszeruen elhuzott Europa mellett. Nem veletlen, hogy mar nincs egy techceg sem Europaban. (Az ARM az brit, de oket is eladtak.) Az elektromos atallassal pedig az autoipari cegeknek lesz annyi, mert nem tudnak fejleszteni az elektronika teruleten. Ekkor jon jol, hogy Kinaban egy allamon belul van az aksi gyartas, a chipgyartas es az autoipar is, tudjak egymast segiteni. Az amerikai cegeknek legalabb volt sajat tokejuk es eszuk idoben fejleszteni, igy jelenleg meg nincsennek lemaradva Kina mogott. Marmint nemelyik amerikai cegnek, az intel ugyanugy toke es kutatasi eredmenyek nelkul all mint ahogy pl. a nemet autogyarak.
  • zola2000
    #6
    "Ez is a Soros terv része"
  • tom_pika
    #5
    "Csak munkahely-teremtő, ipari termelést segítő processzorgyártásra nincs?"

    Nyilvánvalóan üres duma ez, nevetséges. Valaki(k) nagy pénzt kaptak ezért a döntésért oszt kész.
  • end3
    #4
    Nem értem, fúziós erőműre van, részecskegyorsítóra is, űrkutatásra is. Csak munkahely-teremtő, ipari termelést segítő processzorgyártásra nincs? - Itt ez a birodalmi diktátum, - sorosék érdekei, az ügynökök aknamunkája, Európa fejlődésének megakadályozása.
  • oli314
    #3
    +1
  • kvp
    #2
    A rovidtavu profit maximalizalasanak legjobb modja egy ceg eseten annak szetdarabolasa es eladasa. A kiszervezes pontosan ugyanezt vegzi egy orszag iparaval. Miutan a rovidtavu profit erdekeben a nyugati (amerikai es nyugateuropai) cegeket kiszerveztek, a keleteuropai cegeket felszamoltak, igy gyakorlatilag bizonyos kritikus teruleteken nem maradt helyi ipar. Az igy nyert penzt egyreszt elkotottek, masreszt a nagytokesek joreszt azsiaba vittek.

    Ezek utan azon meglepodni, hogy nincs se penz, se ipar, nem igazan lehet. Mivel nem maradt toke sem, ezert a korabban megszuntetett ipar visszaepitesere sincs penz. Az egyre gyorsulo fejlodes miatt igy a korabbi gazdag iparilag fejlett orszagok lemaradtak. Volt ido amikor Mezopotamia es Egyiptom volt a vilag ket legfejlettebb, legiparosodottabb orszaga. Jelenleg a kozepkori szintet is eppen hogy elerik. Europa es egyre inkabb az USA is kezd visszacsuszni a fejlodo orszagok kozze. Raadasul a politikusok dontesi (pl. a kepzetlen lakossag szandekos novelese vegzettseg nelkuli emberek beengedesevel es a helyi lakossag tudomanyos es muszaki kepzesere szant penz csokkentesevel) meg inkabb lefele viszik a szinvonalat.

    Hogyan csinaljunk harmadik vilagbeli orszagot egy elso vilagbeli orszagbol? Vigyuk ki az ipart mashova es csereljuk le a lakossagot harmadik vilagbeliekre. Komolyan olyan erzesem van, hogy Kinanak teljesen megfelel az amit nyugaton csinalnak, mivel minden nyugati lepes (legyen az bevandorlaspolitka vagy klimavedelem) oket segiti gazdasagilag.
  • tom_pika
    #1
    "a jól fizető munkahelyek megszűnését, valamint az itteni középosztályok életszínvonalának fokozatos romlását eredményezte"

    Ugyan ki a francot érdekel ez, ha nagyobb a profit?