• kvp
    #2
    A rovidtavu profit maximalizalasanak legjobb modja egy ceg eseten annak szetdarabolasa es eladasa. A kiszervezes pontosan ugyanezt vegzi egy orszag iparaval. Miutan a rovidtavu profit erdekeben a nyugati (amerikai es nyugateuropai) cegeket kiszerveztek, a keleteuropai cegeket felszamoltak, igy gyakorlatilag bizonyos kritikus teruleteken nem maradt helyi ipar. Az igy nyert penzt egyreszt elkotottek, masreszt a nagytokesek joreszt azsiaba vittek.

    Ezek utan azon meglepodni, hogy nincs se penz, se ipar, nem igazan lehet. Mivel nem maradt toke sem, ezert a korabban megszuntetett ipar visszaepitesere sincs penz. Az egyre gyorsulo fejlodes miatt igy a korabbi gazdag iparilag fejlett orszagok lemaradtak. Volt ido amikor Mezopotamia es Egyiptom volt a vilag ket legfejlettebb, legiparosodottabb orszaga. Jelenleg a kozepkori szintet is eppen hogy elerik. Europa es egyre inkabb az USA is kezd visszacsuszni a fejlodo orszagok kozze. Raadasul a politikusok dontesi (pl. a kepzetlen lakossag szandekos novelese vegzettseg nelkuli emberek beengedesevel es a helyi lakossag tudomanyos es muszaki kepzesere szant penz csokkentesevel) meg inkabb lefele viszik a szinvonalat.

    Hogyan csinaljunk harmadik vilagbeli orszagot egy elso vilagbeli orszagbol? Vigyuk ki az ipart mashova es csereljuk le a lakossagot harmadik vilagbeliekre. Komolyan olyan erzesem van, hogy Kinanak teljesen megfelel az amit nyugaton csinalnak, mivel minden nyugati lepes (legyen az bevandorlaspolitka vagy klimavedelem) oket segiti gazdasagilag.