6
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  Csak akkor felesleges, ha van diszkrét VGA a gépben. Amennyiben egyszer AMD, vagy Intel épít egy normális APU-t (és nem csak konzolokba), egyből kevés lehet a ddr5 is.
 • Tetsuo
  #5
  Arról volt szó az #1-ben, hogy az LPDDR5 is teljesen felesleges a DDR4-gyel szemben otthonra még egy ideig.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  "Az orajelek fizikai plafonja miatt kezdenek atallni a hagyomanyos digitalis jelalakokrol az analog jelekre."

  Egyszerű digitális jelalakokról váltanak bonyolultabb digitális jelalakokra. Az analóg kifejezést értelmetlen használni ebben a kontextusban. Igen, ez nyilván jóval drágább tech, nehezebb a pontos kiolvasás, de attól még 100% digitális.
 • robicarlos6
  #3
  El fog jönni az az idő is hidd el hogy egy hw-en belül lesz a proci ,vga, és a memória is..
 • kvp
  #2
  Az orajelek fizikai plafonja miatt kezdenek atallni a hagyomanyos digitalis jelalakokrol az analog jelekre. Tehat a szokasos 2 (0, 1) vagy differencialis buszok eseten 3 jelszintrol (-1,0,1) az analog, egy vezeteken, egy orajel alatt tobb bitet atvivo megoldasok fele. Ilyen megoldas jelent meg az ethernet, a pci express es a memoriabuszokon is. Ez sokkal bonyolultabb aramkoroket igenyel, ami jelentosen dragitja a technologiat. A vezetekek szamat ugyanis nem akarjak, az orajelet pedig nem tudjak emelni.

  Egyebkent maga a DDR technologia mara teljesen elavult, egyszerubb es hatekonyabb lenne csomag alapu fifo-s kommunikaciot hasznalni parhuzamositott differencialis soros buszokkal. Viszont sokkal drgabb lenne hozza vezerlot es ram chipeket gyartani. Kepzeljunk el egy 512 bit / irany szeles differencialis buszt (1024 input, 1024 output, 2048 lab lenne csak az adatoknak). Ez 1 orajel alatt kepes lenne az uj DDR5 kapacitasanak 16-szorosat atvinni, barmilyen uj technologiai fejlesztes nelkul. Csak picit dragabb es valamivel nagyobb lenne a ram modul.

  Alternativakent meg ott van teljesitmenynovelesre a vezetekhossz csokkentese, tehat kozelebb vinni egymashoz az alkatreszeket, akar egy nyakra forrasztva mindent, akar egybetokozva oket.

  "Még jó hogy 5-10 évig otthoni felhasználó számára semmi pluszt nem fog adni"

  Otthoni es irodai felhasznaloknak az LP-DDR5 van kiadva, ami mar ket eve letezik. Az gyakorlatilag a DDR4 tudasa csak feljebb tekertek az adathosszokat es lejebb vettek a feszulseget. A DDR5 hasznalata igazabol csak szerverekben es szerver architekturat hasznalo high end munkaallomasokban hoz erdemi teljesitmeny novekedest.
 • Lapajka
  #1
  Még jó hogy 5-10 évig otthoni felhasználó számára semmi pluszt nem fog adni, ahogy ez van a DDR4-el is... extra áron, extra melegedéssel a nagy semmi... egyelőre csak a ram mennyisége érdekes (az is egy limitig) és nem a generációja... ezért vannak el simán DDR3-al 10 éves gépek is kifogástalanul... más kérdés a highend technológia, szerverek stb... ott biztos lesz vagy van technológiai igény rájuk, de e szférában levő árak, nem az átlagemberre vannak szabva...