7
  • lipovics
    #7
    A biztonság a Pegazus óta már bizonyítottan buta érv. Bármit feltörnek, amit akarnak.
    (meg ugye gondolom mindenki emlékszik még a fappening eseményre)

    Hatalmas UP a hozzászólásodra!
  • bdzsana
    #6
    Ez semmilyen innovációt nem folyt el sőt ellenkezőleg. El kell fogani, hogy a mobil OS verseny lezajlott, ugyanúgy, ahogy a PC-re se fog megjelenni a Microsofttal vagy MacOS-el konkuráló OS-ek hiszen az azt használó alkalmazások száma elérte azt a kritikus tömehet ahol már nincs esély új belépőnek. Ha nincs kompatabilis app -> nincs user, ha nincs user -> nem fognak rá fejleszteni appot. Ebbe a deadlock-ba esetett a Microsoft is mobilon. Így a csináljon valaki jobb platformot érv nem nagyon játszik már egy ideje.

    Szerencsére azért az PC OS-ek sokkal nyitottabbak, így ott maradhatott a verseny, a mobil OS viszont más. Ott az Apple és a Google uralja az egészet, az ő store-jukon keresztül történik szinte minden. Az Apple egyszerűen nem enged mást, a Google "csak" nem biztonságosnak nevezi azt ami nem ők. Így ők döntenetk egyszemélyben melyik lehet sikeres app, és melyik nem, mit engednek mit nem. Hiába van egy sokkal jobb szolgáltatás bizonyos témában az övéket fogják tolni ezzel megölve a versenyt.
    Mindent mindenbe integrálnak, hogy a user az ökoszisztéma rabja legyen, ezzel elnyomva a harmadik fél megoldásait. Konkrétan pont ez az ami elnyomja az innovációt.

    És természetesen rajtuk keresztül kell folynia minden tranzakciónak, ami mindkét platform esetén 30% ami irtózatosan sok pénz, amit persze arra használhat, hogy a saját megoldásait és saját pozicióját mégjobban bebetonozza.

    Ez most olyan, mintha az autók hajnalán fogta volna 1-2 útépítő cég és az egész bolygót beépítette volna utakkal, úgy hogy nagyon sok értelme nincs már új utakat csinálni, meg nem is fér, de ő 30%-ot kér minden átmenő forgalom hasznán, és persze a saját kocsijait mindenhol előtérbe helyezi.
    Persze kapitalizmus szempontjából szemétség lenne ezeket a cégeket megszivatni, de ezzel senki más nem jár jól már csak ők és innentől az egész gazdaság lassulását okozzák a saját javuk miatt, míg az elején a sáp ellenére is sokat segítettek a sok útépítéssel. Viszont ők csak nőnek nőnek és nulla esély van már konkurenciának megjelenni. Most már viszont mindent ők uralnak. Ők mondják meg ki mehet, ki nem. Milyen szabályok vonatkoznak a kocsikra, milyen színű kocsi mehet.
    Persze lehet várni egy korszakra, ahol a repülő autók fognak elterjedni és ott már egy másik cég futhat be.

    De egyszerűbb belegondolni mi lenne, ha a Windows így működne. Mennyivel jobb lenne ha csak a Windows Store lenne, és se a Steam se az Epic Store se semmi nem jelenhetett volna meg. Az lett volna csak az igazán nagy innováció nem? Micsoda verseny.

    Konrkétan nem értem, hogy milyen innovációra gondolsz. Mi az ami csak zárt rendszerrel valósulhat meg? Mert csak a biztonságot harsogják, aztán csak sikerült feltörni érintés nélkül a legújabb iPhone-oket is. Ráadásul ha valaki csak az Appleben bízok, akkor is lehetne olyan megoldás, hogy a user dönti el feloldja e a telefont más szolgáltatások számára vagy nem.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.09.16. 19:44:21
  • asgh
    #5
    "Nyugodtan versenyezhet az Apple a hardvereivel, a többi hardver ellen, az AppStoreja a többi AppStore ellen, a fizetési szolgáltatása a többi fizetési szolgáltatással szemben."

    Miért most nem ez történik?
    Aki iOS eszközt használ, az többek között a hardver, az appstore vagy a fizetési szolgáltatás miatt választotta. Mások meg pont azok miatt nem.
    Az tehát a kérdés, hogy milyen alapon akarnak egy ökoszisztémába törvényi úton belenyúlni és gyakorlatilag azért tönkretenni, mert sikeres.
    Ez nagyon veszélyes precedenst teremthet, mert visszafogja az innovációt: senki sem fog új technológiákkal kockáztatni, ha a kudarc következményeit ő viseli, de a sikerben osztoznia kell mindenki mással.
  • asgh
    #4
    A bírói döntés pont arról szólt, hogy az Appstore kizárólagos használata nem megy szembe a fairplay fogalmával.
    Az applikációkon belüli vásárlások esetén írta elő a bíróság, hogy az Apple nem tilthatja meg a fejlesztőnek, hogy alternatív fizetés linket helyezzen el az alkalmazásban vagy hogy azt az alkalmazáson belül reklámozza.
  • bdzsana
    #3
    Szerintem bőven van út a kettő között út. A monopol helyzetet a termékek kapcsolása és az ökoszisztémák okozzák. Nyugodtan versenyezhet az Apple a hardvereivel, a többi hardver ellen, az AppStoreja a többi AppStore ellen, a fizetési szolgáltatása a többi fizetési szolgáltatással szemben. A kapitalizmust és versenyt nem fogja megölni, épp ellenkezőleg.
    A készülő új törvények az USA-ban és EU-ban, szerintem kivételesen értelmesek lettek (már ha a hatályba lépésükre nem fognak teljesen elpuhulni).

    Ez csak a digitális piacon tűnik radikálisnak, a hagyományos piac szarrá van szabályozva hozzá képest. A jog viszont mindig el van maradva vagy 20 évet a technológiától, de kezdenek ébredezni.
  • kvp
    #2
    A szabad kapitalizmus szabalyai szerint barmi megengedheto, akar az is, hogy ha egy auto gyartoja kikosse, hogy csak az altaluk megadott benzinkutakon tankolhat az auto uzemeltetoje es csak annyit amennyit aznap megengednek neki.

    A szabad verseny viszont -amint az ebbol a perbol is jol latszik- csak kulso jogi eszkozokkel tarthato fent, ugyanis a kapitalista rendszer alapja az, hogy elobb-utobb az osszes versenyhelyzet eldol es az adott teruleten monopolium alakul ki. A kapitalista rendszerbe torteno beavatkozas szintje viszont kerdeses. Csak azt tegyek kotelezove a cegnek, hogy beengedjen barkit a platformjara? Beengedje a kulso fizetesi rendszereket is? Vagy legyen kotelezo neki alkatreszt biztositani a javitashoz? Esetleg kapcsolasi rajzokat is? De akkor miert nem adja ki a forraskodjat is? Ez az utobbi ketto viszont mar nyilt forraskoduva tenne a hardvert es a szoftvert is. Kotelezheto erre egy kapitalista ceg vagy jogilag korrektebb ha elotte allami iranyitas ala kerul?

    Szoval az egyik sarokban ott van a vadkapitalista monopoliumok rendszere es a masik sarokban ott van a nyilt technologia, ami viszont csak nonprofit alapitvanyi kornyezetben eletkepes. A jognak meg a ketto kozott kellene egyensulyoznia, hogy fennmaradjon egy kapitalista, de megis szabad versenyt biztosito rendszer. Ez kb. olyan mint egy botot a vegenel fogva egyensulyozni az ujjunk helygyen. Lehetseges, csak nehez es folyamatos beavatkozast igenyel.
  • Zsombor99
    #1
    Eléggé ideje már rálépni az Apple sarkára, hogy senkinek se kényszerítheti saját dolgaik kizárólagos használatát, ha egy fejlesztő iOS platformra is elérhetővé akarna tenni valamit!! Be kellene végre látniuk, hogy nem kötelezhetik saját fizetési rendszerük és az Appstore kizárólagos használatát, mivel az szembemegy a fairplay teljes fogalmával, valamint az üzleti dolgokat is csúnyán károsan korlátozza!!