• kvp
    #2
    A szabad kapitalizmus szabalyai szerint barmi megengedheto, akar az is, hogy ha egy auto gyartoja kikosse, hogy csak az altaluk megadott benzinkutakon tankolhat az auto uzemeltetoje es csak annyit amennyit aznap megengednek neki.

    A szabad verseny viszont -amint az ebbol a perbol is jol latszik- csak kulso jogi eszkozokkel tarthato fent, ugyanis a kapitalista rendszer alapja az, hogy elobb-utobb az osszes versenyhelyzet eldol es az adott teruleten monopolium alakul ki. A kapitalista rendszerbe torteno beavatkozas szintje viszont kerdeses. Csak azt tegyek kotelezove a cegnek, hogy beengedjen barkit a platformjara? Beengedje a kulso fizetesi rendszereket is? Vagy legyen kotelezo neki alkatreszt biztositani a javitashoz? Esetleg kapcsolasi rajzokat is? De akkor miert nem adja ki a forraskodjat is? Ez az utobbi ketto viszont mar nyilt forraskoduva tenne a hardvert es a szoftvert is. Kotelezheto erre egy kapitalista ceg vagy jogilag korrektebb ha elotte allami iranyitas ala kerul?

    Szoval az egyik sarokban ott van a vadkapitalista monopoliumok rendszere es a masik sarokban ott van a nyilt technologia, ami viszont csak nonprofit alapitvanyi kornyezetben eletkepes. A jognak meg a ketto kozott kellene egyensulyoznia, hogy fennmaradjon egy kapitalista, de megis szabad versenyt biztosito rendszer. Ez kb. olyan mint egy botot a vegenel fogva egyensulyozni az ujjunk helygyen. Lehetseges, csak nehez es folyamatos beavatkozast igenyel.