• bdzsana
    #6
    Ez semmilyen innovációt nem folyt el sőt ellenkezőleg. El kell fogani, hogy a mobil OS verseny lezajlott, ugyanúgy, ahogy a PC-re se fog megjelenni a Microsofttal vagy MacOS-el konkuráló OS-ek hiszen az azt használó alkalmazások száma elérte azt a kritikus tömehet ahol már nincs esély új belépőnek. Ha nincs kompatabilis app -> nincs user, ha nincs user -> nem fognak rá fejleszteni appot. Ebbe a deadlock-ba esetett a Microsoft is mobilon. Így a csináljon valaki jobb platformot érv nem nagyon játszik már egy ideje.

    Szerencsére azért az PC OS-ek sokkal nyitottabbak, így ott maradhatott a verseny, a mobil OS viszont más. Ott az Apple és a Google uralja az egészet, az ő store-jukon keresztül történik szinte minden. Az Apple egyszerűen nem enged mást, a Google "csak" nem biztonságosnak nevezi azt ami nem ők. Így ők döntenetk egyszemélyben melyik lehet sikeres app, és melyik nem, mit engednek mit nem. Hiába van egy sokkal jobb szolgáltatás bizonyos témában az övéket fogják tolni ezzel megölve a versenyt.
    Mindent mindenbe integrálnak, hogy a user az ökoszisztéma rabja legyen, ezzel elnyomva a harmadik fél megoldásait. Konkrétan pont ez az ami elnyomja az innovációt.

    És természetesen rajtuk keresztül kell folynia minden tranzakciónak, ami mindkét platform esetén 30% ami irtózatosan sok pénz, amit persze arra használhat, hogy a saját megoldásait és saját pozicióját mégjobban bebetonozza.

    Ez most olyan, mintha az autók hajnalán fogta volna 1-2 útépítő cég és az egész bolygót beépítette volna utakkal, úgy hogy nagyon sok értelme nincs már új utakat csinálni, meg nem is fér, de ő 30%-ot kér minden átmenő forgalom hasznán, és persze a saját kocsijait mindenhol előtérbe helyezi.
    Persze kapitalizmus szempontjából szemétség lenne ezeket a cégeket megszivatni, de ezzel senki más nem jár jól már csak ők és innentől az egész gazdaság lassulását okozzák a saját javuk miatt, míg az elején a sáp ellenére is sokat segítettek a sok útépítéssel. Viszont ők csak nőnek nőnek és nulla esély van már konkurenciának megjelenni. Most már viszont mindent ők uralnak. Ők mondják meg ki mehet, ki nem. Milyen szabályok vonatkoznak a kocsikra, milyen színű kocsi mehet.
    Persze lehet várni egy korszakra, ahol a repülő autók fognak elterjedni és ott már egy másik cég futhat be.

    De egyszerűbb belegondolni mi lenne, ha a Windows így működne. Mennyivel jobb lenne ha csak a Windows Store lenne, és se a Steam se az Epic Store se semmi nem jelenhetett volna meg. Az lett volna csak az igazán nagy innováció nem? Micsoda verseny.

    Konrkétan nem értem, hogy milyen innovációra gondolsz. Mi az ami csak zárt rendszerrel valósulhat meg? Mert csak a biztonságot harsogják, aztán csak sikerült feltörni érintés nélkül a legújabb iPhone-oket is. Ráadásul ha valaki csak az Appleben bízok, akkor is lehetne olyan megoldás, hogy a user dönti el feloldja e a telefont más szolgáltatások számára vagy nem.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.09.16. 19:44:21