11
  • csigafi #11
    Soha az életben nem lesz egységes. Az egész világon meg pláne nem. Hiszen ez is üzlet minnél több fajta szabvány van. Már réges rég az egész világon elég lenne egyetlen egy fajta csatlakozó típus mint pl a fejhallgatoknál a jack dugó ami mellesleg töltésre is alkalma lenne. Az meg hogy sokan azt mondják hogy stabilabb meg ilyesmi az is egy marhaság. Álltalában vagy a töltö fekszik meg vagy a kábel törik meg. persze a töltés fanatikusoknak meg a gagyibb készülékeknél amit naponta kell tölteni a készülékben a befogadó csatlakozó sérül meg. tödbnyire az alap lapon megreped, meglazul stb.. A telefonomnál az elsödleges szempont az volt hogy ne keljen naponta töltenem ha nem csak minimum 3 naponta. Beszélnek a fejlödésröl meg a haladásről ennek ellenére minden sokkal gagyibb mint régen volt és még drágább is pedig megkoztátatom hogy olcsóbb a sok gagyi termék elöálitássa mint régen a minöségi volt. Hegyi Gyula neve meg szerintem aligha mond bármit is az emberek többségének.
  • lodoviktrema
    #10
    Vicces ezt olvasni, hiszen egyszer már egységesítve lett. Gondolom ma is érvényben van a szabály, csak jöttek az okostelefonok és felteszem azt mondták, hogy hát ez nem is töltő, hanem adatkábel, amivel mellesleg tölteni is lehet.

    Kb 14 éve kezdődött az okostelefon őrület. Gyorsan reagáltak a dologra.
  • Macropus Rufus
    #9
    @muszalaslorinc
    "Ha a csati egyseges akkor komaptibilisek egymassal a toltok is.
    Senki nem fogja nezegetni hogy ez most cefres tolto vagy samu esetleg hüvely, vagy xiaomi.
    Ez kb olyan mintha a 380-as fali rofi ugyanugy nezne ki fizikailag mint a 220-as (most tekintsunk el a tobb szurkapiszkatol es csak formara koncentraljunk)."

    Amiért valaminek a csatlakozója azonos az még nem jelenti azt, hogy a tápegysége is azonosak. Jelen esetben a táp és a kábel két külön egység és nem egy egész. Tehát az, hogy milyen a táp teljesen mind1 a kábel csatlakozójának a szempontjából.
    Ha a tápot magát szabványosítják, akkor ugye az aksikat is kell és mindent ami a képbe tartozik. Az okokat már lejjebb leírták.

    Ami a 220V vs. 380-at illeti: nem jó a példád. Eleve nem azonos dologról van szó. Mert az igaz, hogy minden a kettő áram, de az egyik még is csak 3 fázis 380V (400) volttal.
    Amúgy lehetne azonos a dugvilla, kérdés, hogy akarsz e az elektromos kütyükhöz 2 öklömnyi csatlakozót használni :)

  • kvp
    #8
    "Az összes tölthető akkumulátoros eszközt be kellett volna vonni a törvényjavaslatba."

    Az USB szabvany legujabb valtozatanak a legeteje is csak 48V-ig es 5A-ig jo. (tehat az 5V-os USBC-s keszulekeket jo lenne a jovoben biztos ami biztos 50V allova tenni) Az aksik furok kozott akad olyan aminek ez a teljesitmeny keves vagy a toltese kulon dokkoloval, az aksi csatlakozon keresztul tortenik. (de mar most is letezik usb-n toltheto csavarbehajto es kezi porszivo). A motoros borotvak es fogkefek eseteben gyakran kizarolag vezetek nekuli a toltes, igy a keszuleken semmilyen aramvezetesre kepes csatlakzo nincs. Elonyos ha vizsugar allova akarjak tenni oket. (ip69, azaz a csapbol folyo vizsugar ala is nyugodtan berakhato)

    Szoval a keszulekek jelentos reszenel, ahol egyebkent nincs szukseg adat portra, ott foloslegesen dragitana meg a termeket, ugyanis az USB-PD hasznalatahoz USB-C kepes mikrovezerlo kell, mig egy keziszerszamoknal hasznalt dokkolos aksi tolto pl. kozvetlenul eri el az aksit, nem tartalmaz kommunikacios logikat, max. plusz egy analog aksi homerseklet erintkezot.

    Arrol nem beszelve, hogy amennyiben vegul nem a kinai kozponti bizottsag ajanlasat fogadjak el az EU-ban, akkor kvazi kettevagjak a globalis piacot. (Kina es EU kompatibilis termekekre es max. nem lehet majd kapni semmilyen Kinaban gyartott elektronikus termeket az EU-ban)
  • miNimAL
    #7
    Akár jó ötlet is lehetett volna, ha nem lett volna korlátolt a gondolkodásmód.
    Az összes tölthető akkumulátoros eszközt be kellett volna vonni a törvényjavaslatba.
    Most a telefonokon és tableteken kívül az összes akkumulátoros fúró, porszívó, borotva, fogkefe, anál vibrátor stb. annyi féle csatlakozóval jön ki, amennyivel csak akar. Ezekre is kötelezővé kellett volna tenni az USB szabvány bevezetését!
  • kvp
    #6
    Nagyon kell vigyazni az uj USB power delivery szabvannyal. Az eddigi rendszerek csak 5V-ot adtak ki, valtozo maximalis aramerosseggel. Ha egy keszulek nem volt hibas akkor akarmekkora a maximalis aram, csak annyit vett fel amennyi neki kellett. Igy nagyon nehez volt a toltovel felrobbantani a keszulekeket.

    Az uj power delivery szabvany viszont akar 24V-ot is megenged, ami egy 5V-os keszulek eseten, ami kb. 5.2V-ig van meretezve mar boven eleg a feny- es hangeffektusokhoz. Az USB-PD rendszer raadasul kb. 1-2 masodperces keseltetest enged meg a nagyfeszulsegu keszulek eltunese utan a nagyfeszultseg kikapcsolasara. Ha ez alatt valaki bedug egy masik keszuleket, akkor megsuti. (pl. valaki kihuzza egy nagyfeszes telefonbol a kabelt es atdugja a kisfeszes masikba) Arrol nem beszelve, hogy ha hibas egy tolto szoftvere, akkor barmikor kepes kiadni az adott kisebb feszultsegu keszulekre veszelyes feszulsegszintet.

    A fentiekre a biztonsagos megoldas az lenne, ha minden uj keszuleket kotelezoen 24V toleransra epitenenek, ami viszont megemelne az arakat es raadasul sok pendrive es egyeb kis 5V-os USB-s keszulek eseten a meretet es a tomeget is jelentosen megnovelne. Ertelmesebb megoldas lett volna, ha a nagyfeszultsegu tap labakat kulonvalasztjak az 5V-os taptol es igy azok a keszulekek amik nem birjak a nagyobb feszulseget egyszeruen nem kotnek be oket. Mivel az USB-PD utolag lett beleeroltetve az USB szabvanyba (meg az USB-C-be is, igy viszont ugyanazokon a labakon megy a biztonsagos es a veszelyes feszultseg is, pusztan szoftveres logika alapjan)

    Es ebbe a kaoszba akar most az EU meg torvenyt is hozni, mindezt ugy, hogy ha nem a kinai kozponti bizottsag altal legutobb javasolt szabvanyt valasztjak, akkor a vilag tobbi reszevel inkompatibilis lesz a vegeredmeny, mig az Apple ugy is megy a sajat utjan, mint eddig)
  • repvez
    Szüli
    #5
    De ez legalább egy ésszerő döntés. végre nem kell nézegetni, hogy minden külön eszközhoz a saját kábelét és töltöjét magammal vigyem , elég egyet .
  • cateran
    #4
    "Hat jo nagy hulyeseget irtal."

    Te nemkulonben....Majd nezz utana mekkora difik vannak kulonfele toltoknel (watt es homerseklet- melegedes kontroll alapjan) Aztan lesz nagy "meglepi", hogy 40 wattos OnePlus 8T gyorstolto gyorsabban tolt, mint a 15 wattos Samu Note 9-es gyorstolto....
  • Macropus Rufus
    #2
    "Egységes töltők - új európai törvény jöhet"
    csak pontosítás véget: nem a töltők lesznek szabványosítva, hanem a csatlakozójuk.

  • kvp
    #1
    Az EU addig benazott, amig vegul a kinaiak szabvanyositottak a micro USB-t, amig csak az Apple es kis ideig a Samsung nem kovetett. Aztan szepen lassan jott az USB-C, ami az uj szabvany es mar csak az Apple nem koveti, mindenki masnak at kell allnia ra. Ezt is a kinai kommunista part partbiztottsaga dontotte el.

    Europa igazabol annyit tehet, hogy megerositi a kinaiak donteset. Barmilyen mas szabvany csak problemakat okozna. (mivel nem felelne meg semmilyen modern szabvanynak es szembemenne a kinai dontessel) Tehat barmit valaszthatnak amennyiben az az USB-C. Ez egyebkent senkit nem erintene, csak az Apple-t, mivel minden mas gyarto mar a kinai allami szabalyokat koveti.