• kvp
    #6
    Nagyon kell vigyazni az uj USB power delivery szabvannyal. Az eddigi rendszerek csak 5V-ot adtak ki, valtozo maximalis aramerosseggel. Ha egy keszulek nem volt hibas akkor akarmekkora a maximalis aram, csak annyit vett fel amennyi neki kellett. Igy nagyon nehez volt a toltovel felrobbantani a keszulekeket.

    Az uj power delivery szabvany viszont akar 24V-ot is megenged, ami egy 5V-os keszulek eseten, ami kb. 5.2V-ig van meretezve mar boven eleg a feny- es hangeffektusokhoz. Az USB-PD rendszer raadasul kb. 1-2 masodperces keseltetest enged meg a nagyfeszulsegu keszulek eltunese utan a nagyfeszultseg kikapcsolasara. Ha ez alatt valaki bedug egy masik keszuleket, akkor megsuti. (pl. valaki kihuzza egy nagyfeszes telefonbol a kabelt es atdugja a kisfeszes masikba) Arrol nem beszelve, hogy ha hibas egy tolto szoftvere, akkor barmikor kepes kiadni az adott kisebb feszultsegu keszulekre veszelyes feszulsegszintet.

    A fentiekre a biztonsagos megoldas az lenne, ha minden uj keszuleket kotelezoen 24V toleransra epitenenek, ami viszont megemelne az arakat es raadasul sok pendrive es egyeb kis 5V-os USB-s keszulek eseten a meretet es a tomeget is jelentosen megnovelne. Ertelmesebb megoldas lett volna, ha a nagyfeszultsegu tap labakat kulonvalasztjak az 5V-os taptol es igy azok a keszulekek amik nem birjak a nagyobb feszulseget egyszeruen nem kotnek be oket. Mivel az USB-PD utolag lett beleeroltetve az USB szabvanyba (meg az USB-C-be is, igy viszont ugyanazokon a labakon megy a biztonsagos es a veszelyes feszultseg is, pusztan szoftveres logika alapjan)

    Es ebbe a kaoszba akar most az EU meg torvenyt is hozni, mindezt ugy, hogy ha nem a kinai kozponti bizottsag altal legutobb javasolt szabvanyt valasztjak, akkor a vilag tobbi reszevel inkompatibilis lesz a vegeredmeny, mig az Apple ugy is megy a sajat utjan, mint eddig)