Halálra kész telepeseket küldene a Marsra Elon Musk

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Felszínen élni? Ugyan, szerinted a Boring Companyt miért csinálta Elon, dísznek?
Az alagút fúrógépük, már akár most azonnal tökéletesen ráilleszthető lenne egy Falcon Heavyre, még a Starship se kell hozzá. Mondom, jelen pillanatban is képes lenne a SpaceX azt eljuttatni a Marsra. De minden bizonnyal hamarabb fognak abból pár darabot letenni a kijelölt kolónia helyszínén, mint ahogy az első telepesek megérkeznek. A Starshipnél meg eleve azért kukázták a hagyományos anyagokat és váltottak acélra, mert az elég jól véd a sugárzás ellen. Nem a sugárzás lesz a legnagyobb gondjuk, vannak más veszélyek is :)
Montanosz
ha nem lesz szélessáv nem megyek :-D

http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/

A legtöbb űrhajós alapból sem mondható fiatalnak, inkább egészséges 50-60 év körülieket szoktak amúgy is felküldeni. Gondolom ez a Mars-kolonizálás első szakaszában fokozottabban igaz lesz. Én legalábbis nem lepődnék meg ha az első évtizedekben 60 év körül lenne az átlagéletkor a Mars-kolónián. Egy 60 év körüli ember azért már el tudja fogadni a közelgő végzetet, nincs is igazán más választása eljön az magától amúgy is hamarosan. Kisebb a kockázata hogy egy ilyen idős ember beleőrüljön, főleg ha már korábban is pl katona, tűzoltó, rendőr vagy egyéb veszélyes szakmát űző ember volt.
Én soha nem értettem ezt a megőrül dolgot. Én le tudom magam foglalni, és szerintem még vagyunk így páran. Nem mindenkinek rossz a bezártság. https://xkcd.com/2276/ :)
Visszaút pedig lesz, és pont az lesz az olcsóbb. Az űrhajókat vissza kell hozni, és annak a nehézsége nem a marsi gravitáció leküzdése lesz (a légkörbe belépés komolyabb probléma lehet a nagy sebesség miatt).

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Igen, csak éppen a telepesek jelentős része krónikus sugárbetegségben fog meghalni, ágyban, kínok közt, rákban. Legalábbis ha nem találnak a sugárvédelemre valami nagyon jó megoldást, de a felszínen kb. semmi nem fogja őket megvédeni.

Ettől függetlenül menni kell, mindig az vitte előre az emberiséget, ha olyan dolgokba vágott, amit korábban nem lehetett megcsinálni.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Bajom nekem sincs vele, de sokan nem biztos, hogy felfogják ezt... Ergo, amit leírtam ugyebár, aszerint, ha nem tévedtem, MINDENKÉPPEN MEGHAL GYAKORLATILAG az utazó a kolonizálás (már ha lesz egyáltalán) első kb 30-50 évében... Nyilván luxus lenne vissza is utazgatni, max valami extra góré, ha már kiforrt az egész, akkor visszajöhet, pl USA elnöke... Mindenki, azaz pardon nem mindenki, hanem sokan, főleg egyedülálló férfiak ugyebár, elsőre bátran vállalják, azaz vállalnák, hiszen akárki eleve meg sem felel erre a feladatra, sem mentálisan, sem fizikailag... Nem gondolják végig... Sok sci-fi szól erről (persze oké, csak sci-fik), hogy idővel megőrül az illető és vagy öngyilkos lesz stb stb (legutóbb pont Brad Pitt-nek volt egy vegyes élményt nyújtó űrodüsszeiája ugyebár hasonló témában)...
Nincs ezzel semmi baj, kimondottan szép végzet, nekem jobban tetszik mint értelmetlenül ágyban szenvedve meghalni :)
Az űrhajós mindig "halálra kész", ahogy a katona is, sőt a tűzoltó és a rendőr is... A halál kockázata a szakmájukban folyamatosan jelen van, akár balesetszerű, akár egy kimondott cél érdekében tudatos... Tehát ez baromi hangzatos cím ill megfogalmazás, de nesze semmi fogd meg jól... A másik kérdés, ami régi dilemma, hogy az első évtizedekben a kolonizáló Mars utazások egyirányú utak lesznek, nincs retúrjegy... ezzel gyakorlatilag mégha el is ér a Marsra zűr nélkül, túlél és leéli ott az életét.. a Földi lét számára meghal a fellövés pillanatában...
Közel se. Az Antarktiszon pl tilos bányászni. Ha a Marson nem bányásznak akkor kb lehetetlen ott megmaradni. Ahol bányászat és ipari tevékenység zajlik az meg már minden csak nem egy kutatóállomás.
Ja, el lehet költeni pl háborúzásra is ahogy az elmúlt évtizedekben történt. Ennek viszont valahogy több értelmét látom...
Egyébként 60 éves korom után már nem sokat veszítek vele ha bevállalok egy ilyen utat, akkor már úgyis meg kell barátkozni a halál gondolatával. Ha meg kell halni akkor legalább legyen valami haszna belőle a következő generációknak :)
Ez nem igazi kolonizáció. Olyasmi lesz ez, mint a kutatóállomások az Antarktiszon. (ha lesz belőle vmi)
← ElőzőOldal 2 / 2