20
  • VolJin
    #20
    Az i-pod touch előbb volt, mint az i-phone, és pont úgy nézett ki...
  • Palinko
    #19
    Igen a symbian mindig is más osztályba tartozott, az iphonról nem is tudtam hogy ipodnak indult.

  • VolJin
    #18
    A symbian OS készülékeket akkor is smart phoneként árulták.
    A Nokia 6260-as készülékem manualjában 2005 körül konkrétan szerepelt az okostelefon kifejezés...
    Az androidot oedig a fényképezőgépek rendszerének tervezték és hír volt akkoriban az irányváltás, hogy mobiltelefon rendszernek szánják. Az Ericsson és a Nokia ragaszkodott a symbianhez, a Samsung pedig saját rendszert fejlesztett.
    Az Apple gyakorlatilag a meglévő i-podjába szerelt egy GSM-modult, nem telefont fejlesztett.

    Az, hogy okostelefon, az egy létező kategória volt, és a jelentése pusztán annyi, hogy telepíthető rá alkalmazás.
  • Palinko
    #17
    Nem épp a telepíthető alkalmazásokat jelenti, mert ilyen alapon a k750-em is annak számított mert azokat is lehetett telepíteni ilyen meg olyan javás játékokkal. Bár a Nokia Symbianja akkoriban jóval durvább volt akárminél is, de én oksotelefonnak az android - ios cuccokat tartanám és most tekintsünk el a linuxos meg egyéb csoda eszközöktől mert nyilván az is okos eszköz és mindig lesz egy kivétel meg egy ha.

    Össze sem lehet hasonlítani az akkori telefonos kultúrát a maival, akkor fejlesztettek rá pár ötletesebb appot, de minden gyártó a saját rendszerét erőltette nagy katyvasz volt az egész, manapság meg a két fő rendszer van és könnyen portolható mert már a fejlesztői eszközök is beálltak erre.

    Nekem is fáj, de tényleg az applenek köszönhetjük az okostelefon forradalmat, de legalábbis az első fázisát mindenképp. Tudom hogy az Apple nem talált fel semmit, mert csak egyszerűen készen állt a technika, de mégis ő kilincselt a részekért és rakta egybe, oké volt az LG Prada 1-2 hónappal előtte de az a nevéből is megmondható hogy valami limitált készülék divatcéggel közösen gondolom extra promóciós akármi, még az iphonet a tömegeknek szánták és ha nem tudják úgy eladni talán rá sem jönnek az emberek hogy milyen jó ötlet és valami technológiai múzeumban néznénk hogy ilyen elképzelés is volt aztán nem lett sikeres. Ehelyett nagyon sok embert inspirált és ma ilyen hatlamas ökoszisztéma van körülöttük. Az applenek ezért meg pár technológiai újításért jár a pont még ha hátráltatta is más téren az egészet később.
  • VolJin
    #16
    A Samsungnál az A-széria elég baráti árazású, a J-széria kivezetése, és az S-széria térnyerése áll az átlagár növekedése mögött. De alapvetően nem drágultak a készülékek, sőt, az A-széria olcsóbb is lett.
  • VolJin
    #15
    Nekem 2004-ben is okostelefonom volt, egy Nokia 6260-as. Az okostelefon nem az érintőképernyőt jelenti, hanem a telepíthető alkalmazásokat. 280 ezer volt a Mediamarktban, de boltoltam 40 rugóért, mert egy orosz mobiltelefon boltban repikészülékként volt ajándékba tesztkészüléknek.

    Zavaró, hogy okostelefon alatt a a Samsung és LG első téglalapalakú PDA-szerű érintőképernyős dizájnt értik, amit az Apple "talált fel".

    Az okostelefon az operációs rendszerre alkalmazásokat telepíteni képes telefont jelenti. Míg a butatelefonok csak beépített szoftverekkel bírnak, ahogy megvetted, úgy fogod használni örökké,
  • barret
    #14
    Nem tök mindegy hogy mennyibe kerülnek? Úgy is megveszik!
  • Palinko
    #13
    Nekem 3410-esem volt nem tudom már mennyibe került de szerintem nem volt olyan vészesen drága. Mert a mobilok kezdeti elterjedésének idején mindegyik elég húzós volt de én gyerekként akkor szálltam már bele az egészbe mikor olcsóbbak lettek, emlékszem a fater kezdte Siemens S25-el, aztán lett nekem a Nokia 3410 amit én is szerettem, meg tényleg jó telefonok voltak abban a korban, de így visszatekintve már nem kicsit gagyinak tűnnek :D Pedig azért emlékszem hogy egyik haveromnak lett 3510-ese és nagyon szerettem az enyémet de hű az övé már színes meg azt az ejtőernyős játékot hogy szerettem rajta. Aztán anyunak is lett sony eticson k500 nekem meg k750, az már akkor elég menőnek számított, de csorgattuk a nyálunk a nokia 6600, 6630, Ngage, 7610, N93, hű symbian, augmented reality játékok, meg minden kúlság. Aztán a motorola razr is tetszett, örülök hogy végül egyiket sem vettem meg mert mai szemmel nézve már nevetségesek, igaz a mosotani telefonok is 15 év múlva annak fognak hatni, bár már nehezebben öregszenek szerintem.

    Szóval a K750 után megunva a joystick szarakodást, áttértem Samsung D900-ra ami nagyon jó volt, designban, tudásban is amíg ki nem lett mosva egyszer és akkor jött az első okos telefonom a Galaxy Ace Plus ami nagyon sok mindent túlélt velem, a legdurvább eséseket ez a telefon kapta eddig és jól szerepelt csak már eljárt felette az idő elemet is rendeltem hozzá akkor még lehetett :D Meg ez volt az a kategória ami már sokad generációs okostelefon de még mindig 1 év alatt akkorát fejlődött az app követelései hogy 1 év után laggos szar lett sajna utána ügyeskedni kellett gyári beállítás visszaállítása appok jobb megválogatása stb.

    Utána jött az E4 Plusom ami még mindig megvan és ez szinte olyan mint újkorában már persze gyorsabban merül, túl lehet terhelni ha nagyon akarom de általában laggmentes.

    Persze megértem én is a vágyat az öreg telefonoknál mert én is az mellett nőttem fel és nekem is megvolt a felsorolt sok Nokia iránt, de sokkal jobb a mai telefonos helyzet a sok gyártóval nagy versennyel és visszanézve a volt telefonjaimra egyedül a D900-at bántam meg bár nagyon jó telefon volt de nem kellett volna 300-eurt adni érte várhattam volna hogy lejebb megy az ára és addig szenvedhettem volna a sony joystickjával :D de úgy összességében én sem bántam meg annyira súlyosan egyik vásárlást sem, nagyot nem nyúltam mellé.

    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.06.19. 13:13:11
  • quatlander
    #12
    "Mai napig megvannak és jó érzés kézbe fogni is, egy teljesen másik korszak."

    Nálam ugyanez Nokia E51 telóval, 2009 elejéről. Az egy mocskos jó telefon volt.
  • M2 #11
    Nekem Nokia 6210, majd Nokia 6310i volt, új árban 60-80 ezer forint körül mozogtak és piszkosul jó telefonok voltak. Strapabíró, kellemes fogású volt, és amit tudott azt mindent maximális szinten: beszéd hangminőség, gsm kapcsolat, hívások kezelése.

    Ma már furcsán hangzik, hogy ezek az alap dolgok se minden telónál voltak meg, pedig a mezőny nagy része ezeket nem tudta megugrani.
    Mai napig megvannak és jó érzés kézbe fogni is, egy teljesen másik korszak.
  • Palinko
    #10
    Jó de régen ésszerű is volt ez a limit, 50 ezer felett nem is volt nagyon értelmes vétel, csak ha nagyon üzletember vagy és nagyon PDA-val akarod villogtatni meg N szériás nokiával...

    Aztán az okostelefonos korban meg nem csoda hogy feljebb kellett emelned, nekem is volt belépős okosteló igaz nem első hullámokban hanem 2011-12 környékén és akkor azok bizony 1 év alatt használhatatlanná avultak mert olyan gyorsan fejlődtek az appok és azzal követeltek sokat hogy ha nem vettél valami komolyabb telót dobhattad ki egy év után kb. Pedig azt gondoltam majd az első 2-3 hullámban lezajlik ez a gyors avultatása a modelleknek de kitartott több mint 10 évig.

    Mára viszont már nem avulnak olyan gyorsan, ahogy mondtam a budget telefonok is jól kiválasztva tudnak nagyon jók lenni, már nagyon kíváncsi vagyok hogy mikor fogják az appokkal megölni a kis telókat, mert a facebook úgy volt fél gigás hogy nem is nagyon használom, messanger is szintén nagy 1-2 emberrel beszélek ott is, még ha nem is telepítesz minden hülyeséget elég gyorsan elfogy így a hely. Meg amit észrevettem hogy ram-ban van hogy visszaléptek az előző éves ugyanazon kategóriás mobilhoz képest. 3-ról pl 2-re. Szerintem manapság 3 alatt nem éri meg venni, aki évekig szeretné használni mert biztos laggolni fog ha komolyabban használja a telót majd.
  • VolJin
    #9
    Galaxy S10-nél tartok, és nálam is meg volt az 50, 100 ezres limit. :-D
  • M2 #8
    Sok ismerősömnél megvolt a felfele lépkedés.
    - Ah, én biztos nem adok 20 ezernél többet telóra!
    2 évvel később: - Mobilt 50 ezer felett, Én, soha!
    Újabb 2 év: - Nálam 100 ezer a felső határ.
    Fél évvel később kezében az új, 160 ezer forintos telefonja.
    Most szemez egy 200 ezres okostelefonnal, kipróbálná, még sose volt neki olyan...
  • Palinko
    #7
    Én is most 8 DS-t akarok a faternak, vicc hogy jobb telefonja lesz mint nekem, de semmi okom a moto e4 plust lecserélni. Örülök hogy bevállt akkor neki is meg fog felelni
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2020.06.18. 22:52:11
  • molnibalage83
    #6
    Redmi 7. 43k volt. Nekem még ez a teló is félig overkill. Nem érzem, hogy nekem ennél több kéne. Sőt, túl nagy. Egy kézzel nem lehet kezelni, mert nem érem át az ujjaimmal...
  • VolJin
    #5
    A képen a hajlítható kijelzőn látszik a behánytatós gagyiság...
  • Palinko
    #4
    Milyen? Sajna 3-4gb ram alatt is árulnak telót ami csunyán belassulhat, de 45-ért is reálisnak tűnik a jó telefon
  • molnibalage83
    #3
    Már annyi sem. 45 ezerért már túl nagy okostelefont tudtam csak venni és azon is realtime megy mindent. Képet jót lő arról, ami előtte van.
    Ennyi az emberek 99%-nak elég, csak annyira buták, hogy ezt észre sem veszik.
  • kvp
    #2
    Ugyanez tortenik a raspberry-kkel is. Egyre nagyobb a teljesitmenyuk, de cserebe az aruk is megy felfele. Gyakorlatilag az azonos teljesitmenyre eso arcsokkenes uteme lassult le a fejlodes uteme ala, de nem csak a mobiloknal, hanem az osszes integralt aramkoroket hasznalo termek eseten. Ennek az aranynak a fix szinten maradasa volt anno az elso Moore szabaly.
  • Palinko
    #1
    Észrevettük :-D Továbbra is 200-300 euron felül nem érzem racionálisnak költeni ezekre a cuccokra