23
 • Agyturbinikusz
  #23
  Azért ezt megnézném, hiszen a PR utolsó sora gyakorlatilag csak mesterségesen előállítható, és igen rövid ideig létező atomokat tartalmaz.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2020.06.01. 06:40:26
 • mumoka 2012
  #22
  Taiwan
 • M2 #21
  Nem kínai.
 • M2 #20
  Ez (meg az egész Trump-kabinet) pont a liberalizmussal szembemenő irány. Tetszik?
 • UUUU
  #19
  A TSMC amugy nem kinai ? Most akkor egy kinai cegnek tiltja meg, hogy kinaiaknak gyartson, ellenben idokozben, meg gyarat telepittet az USAba a TMSCvel ?
 • mumoka 2012
  #18
  nem ártana az usa nyakát is meg szorongatni mert ök sem járnak tisztességes úton
  a tucatra való kémkedés meg egyebek& ök még merik azt mondani hogy nem kémkednek
  de szerintem hamarosan betelik a pohár.
 • kvp
  #17
  "Nagyon nem akarnátok a gépeitekbe Zhaoxin-t higgyétek el, i3-ak képesek elverni:"

  Mivel ezereves VIA architektura van benne es 16 nm-en gyartjak, nagyon mast nem is varhatunk el toluk. A kinaiak csak a igy tudtak x86 licenszet szerezni, mert az intel mar jo ideje nem ad el senkinek. (nem akar tobb konkurenst) Meglepo, hogy egy kinai cegnel landolt a licensz, de nem annyira.

  Az ARM-ot egyebkent egy japan ceg vette meg, de egy kinai befekteto csoport penzebol. Aztan amikor atadtak volna a kinaiaknak, akkor szolt be az USA, hogy nem tehetik. Nemzetkozi jogilag persze tovabbra is megtehetnek, de Japan ugyebar amerikai katonai megszallas alatt van a mai napig. (jelenleg hivatalosan mar csak barati vedelmet nyujtanak, mint anno 1956 utan nekunk a szovjetek) Szoval egyelore marad a japan tulajdon, de szepen lassan mozgatjak el a fejleszto irodakat angliabol.

  Viszont a kinaiak fogtak es az idokozben ingyenesse es nyiltta valt MIPS archiktekturat keztek el lemasolni, sikerrel. Aztan ott vannak a tenyleg jo openRISC rendszerek, amikben az a jo, hogy barki gyarthatja oket. Kinaban van belole mukodo hardveres implementacio, de jelenleg nem kereskedelmi forgalomban, csak tudomanyos celokra. Itt a teljes nemzetkozi kozosseg tudasat tudjak felhasznalni.

  A problema ott van, hogy ha tenyleg rakenyszerul, akkor Kina kepes sajatot gyartani. Viszont ha gyart sajatot olcson, akkor azzal letarolhatja a vilagpiacot. Tovabba ha nem szorul technologia importra, akkor akar le is allithatja az alapanyag exportot. Tehat a nyugati cegeknek hirtelen nem lenne sajat gyartokapacitasuk es alapanyaguk sem. Es ekkor Kina felajanlhatna a vilag tobbi reszrnek az olcso es beszerezheto (gyartasban levo) termekeit. Most a jarvany idejen is pont ez tortent. Hiaba van 101 nem kinai ceg a piacon, ha csak a kinaiak tudnak megfelelo mennyisegben termelni. Ez egy jo strategia arra, hogy gyartasi monopol helyzetbe keruljon az orszag. Anno az Egyesult Kiralysag is ilyen helyzetben volt amikor elkezdett birodalmat epiteni es ha ez osszejon, akkor Kinat is nehez lesz meggyozni rola, hogy ne kezdjen el pl. Afrikaban gyarmatokat, a vilag tobbi reszen meg fuggo kilens allamokat letrehozni. (fu alatt egyebkent mar ezt csinalja)
 • SANTANTICA #16
  2 ország van a világon ahol a periódusos rendszer MINDEN eleme megtalálható, Kína és Oroszország.

  vajh miért "békül" észak-Koreával Trump? ugyanis "szinte" csak bele kell markolni a földbe és teli van a ritkaföldfémekkel...
 • SANTANTICA #15
  Ennyit a liberalista kapitalizmus "szent tehenéről" a "szabad" versenyről a a szabad piacról.

  tanúlság: gyárts szebbet, jobbat, innovatívabbat és főleg olcsóbbat mint az Apple és máris nincs szabad piac! liberál fasiszták
  Utoljára szerkesztette: SANTANTICA, 2020.05.20. 10:30:04
 • Palinko
  #14
  Nem ez a legtökéletesebb helyesírású kommentem és még szó is maradt ki az igaz, de ennél aljább dologba nem sikerült belekötni? Ha olvastad volna mindkét kommentem vágnád hogy én nem a mobilchip piacról beszélek, hanem az Intel és AMD asztali, szerver termékeiről inkább, mert itt egyesek arról vizionáltak hogy Kína majd most mindenkit lemos a tech iparban a világpiacon és ez szerintem nem várható. Mert a mobil szar szórakoztató elektronika kb bár nagy pénzek vannak benne komolyságát tekintve marginális ha technológiai fölényről beszélgetünk.
 • zola2000
  #13
  Úgy hogy amerikai snapdragon chipeket gyárt.

  Érdekes hogy a xiaomit nem akarja usa szankcionálni...
 • VolJin
  #12
  Taiwan Semiconductor... Tajvani cég...
  Hogy jön ide az USA embargója?
 • cateran
  #11
  Nem tudom mi rettenetesebb..a helyesiras hianya vagy a tomeny hulyeseg, ami a kommentedben van....
  A mobilchip-tervezes "kremje"(-nek az egyik fele) az ARM-nal van, ami japan tulajdonu (hiaba van Nagy-Britanniaban) Toluk licenszeli a fel vilag a cuccost (Apple, Samsung. Qualcomm, Broadcomm, AMD etc. ami azert vicces, mert amugy konkurensek is)
  A HiSilicon (ami a Huawei tulajdonaban van) szinten az ARM-tol licenszeli a cuccost. Illetve...A legtobb CPU gyarto vasarolt technologiat hasznal...bizony am...(Pl Snapdragon - Qualcomm, Tegra - Nvidia, Exynos - Samsung)
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2020.05.19. 21:36:04
 • Palinko
  #10
  Ha nem is mind de a chip tervezésbe igen csak a szakma krémje van a világ minden részéről egy kína only csapat aki most is 10 éves lemaradásban van vásárolt techel nem fog belátható időn vezető chipgyártó lenni
 • M2 #9
  Ebből a sok zagyvaságból és hülyeségből amit leírtál, nagyjából le lehetne vezetni, hogy Trump baloldali kommunista. :-D
 • gombabácsi
  #8
  na de itt nyugaton meg a szakmailag brutál profi és szorgalmasan dolgozó informatikusok vannak!
  :))
 • yamato41
  #7
  Ennyit a globalista liberalizmusról. Kiengedték a szellemet a palackból, mert a pofitéhez liberálisok az olcsóbb gyártás miatt áttelepítették a termelést Kínába. Kína pedig megcsinálta azt, mint Japán 100 éve, lemásolta és adoptálta a technológiát. Csinálhatnak már bármit a nyugatiak, végük van. A folyamat már megfordíthatatlan. A hatalmas kínai embertömeg és földrajzi adottságok le fogják győzni az eltunyult liberalista nyugatot.
  Trump legalább felismerte és megpróbálna ellene tenni. De a liberális mainsteammel szemben nem fog tudni semmit elérni, ezt most borítékolom.
 • Palinko
  #6
  Aham csak kik tervezik azokat a chipeket? Mert ha azt mondod 30 éves távlatban gondolkodsz még jólvan, de mintha ilyen 5 év múlva bekövetkezhetne ilyen úgy beszéltek, legalábbis nekem úgy érződik.

  Nagyon nem akarnátok a gépeitekbe Zhaoxin-t higgyétek el, i3-ak képesek elverni:
  https://www.tomshardware.com/features/zhaoxin-kx-u6780a-x86-cpu-tested

  Ugyan olyan szánalmas szenvedés mint az orosz chipgyártás, egyrészt értem hogy ők is akarnak sajátot meg nemzetbiztonság meg saját chipgyártás meg kutyafasza de ezeknek a chipeknek kb laborokban lenne még a helyük, meg pár állami cégnél ahol kulcskérdés a biztonság máshol nem igazán. Persze értem hogy megpróbálják fedezni a fejlesztési költségeket valahogy, de ez nem fog menni mert értelmes ember nem akar ilyet a számítógépébe, ahol meg a sebesség nem számít ott a stabilitás igen, szóval inkább használnak egy már kitesztelt technikát aminek ha vannak is hülyeségei bár ismerik mint egy vadi újat. Te sem örülnél ha 4 szer fagyna az ATM meg elnyelné a kártyádat a végén mert a proci össszeszarta magát az utasításoktól.

  Azt nem tudom hogy mennyire lenne lehetséges hogy a jelenlegi technológiát lemásolják, de onnantól már megint hátrányba lesznek jövőre mert a fejlesztő mérnökök amerikában dolgoznak és egy ilyen teljes lopás után soha nem bíznának meg többet kínában.

  Kínával kapcsolatban meg nem csak a munkaerő költség az érdekes, az egész futószalag ott van, a bányásástól kezdve, tehát van nyersanyag, olcsóbb az áram is, környezetvédők sem fogják akadályozni a gyártást nézd csak meg mi van hogy a Tesla Németországban próbál gyárat nyitni minden héten találnak valami nagyon fontos denevért, vagy kutya fülét amit meg kell menteni és akadályozza a gyártást, ráadásul a tech cégek sok durva vegyszert használnak amit sokkal költségesebb lenne kezelni egy szigorú szabályozású országban. Egyértelműen a kész termék szállítással járnak jól.
 • Major
  #5
  "... Ezek a ritkaföldfémek azonban gyakori elemeknek számítanak, ezt az elnevezést azért kapták, mert ritka, illetve ritkának tartott ásványokból izolálták őket először. A kontinentális kéregben valamennyi ritkaföldfém gyakoribb, mint az ezüst, és egyes ritkaföldfémek, például a La, vagy a Ce gyakoribbak a réznél. A hatalmas probléma az velük, hogy nem koncentráltan vannak jelen (mint pl. a szén - telepekben) hanem szétszórtan, és épp ezért kevés helyen kifizetődő a bányászatuk. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a ritkaföldfémek csoportjába tartozó elemek összekeveredve és általában közösen állnak össze bányászható érccé, ami ércek nagy mennyiségű radioaktív elemet - uránt és tóriumot is tartalmaznak. Az ércet fel kell dolgozni, a további felhasználáshoz ezért műveletek sokaságával szét kell választani őket. Ezek a feldolgozó műveletek pedig erősen szennyezők tudnak lenni.

  A ritkaföldfémek alapban mérgezőek, bányászatuk, feldolgozásuk, finomításuk a világ legdurvább környezetszennyezési módszerei közé sorolandók. Ugyanis a ritkaföldfém-finomítás erősen toxikus, rákkeltő, nehézfémekkel, uránnal és tóriummal szennyezett, radioaktív melléktermékeit hatalmas mesterséges tavakban tárolják a bányák környékén, ezek a kínai bányák (becslések szerint) csak a savas, radioaktív szennyvízből évi tízmillió tonnát termelnek. A kinai ritkaföldfém-főváros, Batou környezete rövid idő alatt holdbéli tájjá változott, kipusztult a növényzet és kitelepítettek mindenkit a környékbeli falvakból, mert az itt élőknek az ivóvízbe szivárgó mérgező anyagok miatt tömegesen kezdett kihullani a hajuk. ..."
 • Cat #4
  "Ez egy olyan folyamat, amivel vegre rakenyszerithetik Kinat, hogy mindenben onellato legyen."

  Szerintem már rég meg kellett volna ezt lépni USA-nak és EU-nak. A kínaiak minden technológiát ellopnak amihez hozzáférnek, és lemásolnak, ha tudják. Jól ellesznek ők a saját piacukon a saját termékeikkel, nekünk meg marad a szar Intel, Qualcomm Snapdragon, Ericsson meg Nokia System.
 • t_robert
  #3
  amúgy a helyzet az, hogy minél inkább automatizált egy gyártási folyamat annál kevésbé érdekes benne a munkaerő költség. Aztán már nem számít, hogy egy automata üzem pár emberrel kínában üzemel vagy az usában. nem a munkaerő ára lesz a meghatározó tényező a gyártási költségekben. Másfelől csökkenek a szállítási költségek. Igaz Kínának meglehetősen gazdag a ritka földfémekben. Amelyek kulcs szerepet kapnak az elektronikai iparban. Vagyis igaz, hogy a legyártott elektronikát nem kell visszaszállítani a nyugati országokba, ahol a legnagyobb felvevő piac van, de ha itt gyártanak, akkor meg a nyersanyagot kell szállítani. Szóval nem tudom mikor járnak jól.
 • t_robert
  #2
  na igen ez benne van a pakliban addig baszogatja Trump Kínát, amig Kína teljesen önálló lesz és dömping árral lemos minden amerikai technológiai céget a világpiacon. aztán Trumpnak majd jól feldugják az amerikai technológiát a kárvallott multi cégek...
 • kvp
  #1
  Ez egy olyan folyamat, amivel vegre rakenyszerithetik Kinat, hogy mindenben onellato legyen. Ami azert is jo, mert onnantol dompingaron adhatja a teljesen sajat termekeit a vilag tobbi reszenek es az osszes amerikai (+tajvani es koreai) beszallito ceget lemoshatja a piacrol. Nem veletlen, hogy az Apple pl. fuggetleniteni akarja magat a beszallitoktol, mert tart tole, hogy par ev mulva mar csak 100%-ban kinai cegek lesznek a piacon.