63
 • VolJin
  #63
  Ez az egész egy műugrás volt a ködbe.
  Volt egy rakat regény, amiben teljesen másként alakultak a VI. rész utáni események. Thrawn triológia...
  Ott Ben Luke és Mara Jade fia volt. A nő valami sith bérgyilkos és a császár követe volt, amolyan Vader háta mögötti titkos tanítvány, A birodalom bukása után meg akarta ölni Luke-ot, de az legyőzte és átállította a világos oldalra, majd családot alapítottak.

  A Disney egyszerűen rebootolta az eredeti triológia folytatását.

  A probléma az volt, hogy a saját koncepciójukat menet közben változtatgatták, és az egész nem lett egységes.
 • M2 #62
  Én meg arra jöttem rá pár évtized alatt, hogy a Star Wars engem teljesen hidegen hagy.
  Han, Luke és Leia története érdekelt belőle, semmi más.

  Ez egy rosszul kitalált és sebtében összedobott univerzum, amiben mindent a pillanatnyi érdek alapján lehet hajlítgatni. Egy igazi bullshit paradicsom.
 • mcmoha
  #61
 • Macropus Rufus
  #60
  a sw 5 megjelenésekor került rá. Addig nem volt tervben, hogy lesz több rész. 1 részre készült, mert úgy vélte bukta lesz. A film vége is ezért olyan amilyen: ha akarod meg halt Vader, ha akarod akkor folytatni lehet. Az 5. rész már úgy jött ki, hogy 5. rész, ekkor került fel a 4. részre az, hogy 4. rész. Az eredeti mozi bemutatón nincs (1977) számozás.
 • Macropus Rufus
  #59
  sajnos nem jók az infóid. Ajánlom figyelmedbe a 80-as években készült kisfilmet a SW első részének (4. részének) a forgatásáról. Ott említi Lucas, hogy 1db forgatókönyve volt, ami olyan marha nagy volt, hogy nem hitte, hogy ezt meg lehet csinálni egy filmben, ezért darabolta 3 részre, ebből lett az eredeti 3 rész. Szó nem volt arról, hogy van még 3 rész ami előzmény. Amúgy a Lucas nem arról volt híres, hogy logikusan tudna érvelni. Ugye azt állítja most, hogy azért nem lett első 3 rész, csak 99-től kezdve mert a technológia nem volt megfelelő. Mondta ezt jó pár évvel a T2 megjelenése után, ami azért ütött a cgi terén. Továbbá az eredeti 3 rész készítésekor semmiféle olyan technológia nem áll rendelkezésükre amik kellettek volna a filmhez. Ezt a forgatás során dolgozták ki. A ILM is ekkor lett létrehozva, ami mellesleg a T2 látványáért is felelt. Szóval egy jó PR bullshit-et nyomott.

 • sz4bolcs
  #58
  Azt érzem a kritikákból, hogy Vissza a jövőbe 4-5-6-ért kiált a nép. :D
 • DrSoong
  #57
  Össze lett ollózva ez is rendesen az eredeti 3 (IV-VI) rész alapján. Én 81-es vagyok és narrátorosan VHS-en én olyan változatot láttam aminek a sárga felirat elején ott volt a New Hope.
  Utoljára szerkesztette: DrSoong, 2019.12.31. 05:53:05
 • csigafi #56
  Egyre többen írnak olyasmit a hozzászólásokban hogy a mai filmek nem a 60-80 as évek szülötteinek való mert hogy nem érthetik meg. Szerintem ez egy orbitális baromság. Az igénytelenségen nincs mit megérteni. Annyira nagy generáció szakadás nincs azért hogy ne értené meg egy érett felnőtt ember azt a filmet amin ők felnőttek.Pont hogy nagyon is értik hülyeség az egész mert nincs benne semmi érték semmi értelem. Semmi amiről érdemes lenne beszélgetni vagy ami tanulságos lenne. Kár hogy nem facebookon kommunikáltak a filmben hiszen ha a mai korosztálynak készült akkor az hogy maradhatott ki belőle ne már, ekkora bakit. Egy film vagy jó vagy szar ennyi. Mindenféle generációtól függetlenül. Érdekes egy chaplin fimet ért a mai generáció is. Hülyeség az egész hogy ennek meg annak a korosztálynak készül egy film. Mert ilyen nem létezik. Vannak korszakokat feldolgozó filmek amiket jobban megértenek át élnek akik benne élnek vagy éltek. Na de egy fantasy meg a sci-fi nem ilyen.
 • lammaer
  #55
  Hát én kimondottan emlékszem hogy általános iskolás koromban ('76os vagyok, tehát ez a 80as évek közepe) volt egy ordas nagy kamugép az osztályban, aki vetítette hogy az RTLen németországban látta az előző részeket is. Tehát akkorra már ott volt az Episode IV felirat a New Hope elején :)
 • Zoliz
  #54
  Megnéztem ezt a szutykot és csak nekem hiányzott valami monumentális úrharc a végén vagy másnak is ami a Zsivány egyest naggyá tette? Ki a francot érdekel a nem és névváltó Rey?
 • esztyopa
  #53
  Azt hiszem,hogy nem számolsz a nézők egyre igénytelenebb voltával,ami a monumentális effektekre,robbanásokra,küzdelmekre bazíroz.
  Semmi agymunka,csupán kellemes szem/fül-rágógumi.
  Ebben még rengeteg potenciál van - a fentiek alapján/ Pl. az ERŐ eredete -egy rejtélyes,ismeretlen,felsőbbrendű civilizáció ügyködésének hatása./
  Ők egy go-szerű játékot játszanak az emberiséggel
  Síkvolkernek,Szólónak,Yodának,Palpitinnek meg...reszeltek...
 • Wootan
  #52
  Én is így tudtam. Több könyvben/verkfilmben szó van róla,hogy Lucas egy nagy sztorit tervezett, amit szétszedett 3 részre, és a középsőt emelte ki (ebből lett az original trilogy). Az hogy a star wars először nem volt számozva, amiatt volt, hogy Lucas még kezdő filmes lévén nemhogy saját stúdióval, de a forgatáshoz elegendő pénzzel sem rendelkezett.

  Már az sem volt egyszerű, hogy találjon egy stúdiót, ami finanszírozza a forgatást, de utána még a mozik sem akarták játszani a filmet.

  Egyébként megnézném a Lucas féle eredeti verziót, mert ami a mozikba került véglegesen, az már a felesége által megvágott verzió.
 • VolJin
  #51
  A Disney kukázott tucatnyi regényt, képregényt, játékot, és így figyelmen kívül hagyta a regényben kiadott 7-9 részeket is.
  Azokban Luke egyik gyerekét hívták Bennek...

  Egyszerűen kidobták a meglévő történeteket, és folytatták egy zagyvasággal. Hiányzott a koncepció, hétről-hétre változtattak az egészen, így ezt nem lehet...
 • UUUU
  #50
  Jogos. Legalabb olyan koncepciot folytathattak volna mint a Marvel. A semmibol teremtettek egy jol osszepasszolo vilagot. A filmek tobbseget nem ertekelem hude sokra, de azt a fajta zsenialisan mozaikszeruen felepitett osszetett egymasbol epitkezo tortenetet amive kerekedett, az valami zsenialisan veghezvitt remekmu. Ugy epitettek fel, hogy minden tortenete osszekapcsolodik es egymasba mutat, celt ad a masik resznek.
  Ez az utolso trilogiaja az SW-nek, meg ez a fajta resze, meg csak az uressegbe mutat, "szinte" csak annyira kapcsolodik egymashoz, hogy ez a SW univerzumban jatszodik es kesz. Ilyen teren oriasi mellefogas.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2019.12.28. 11:41:16
 • ximix #49
  Tudja pék lapát . . . 8:56

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.12.27. 19:27:00
 • wraithLord
  #48
  A következő trilógia részei:
  - The Palpatine Strikes Back
  - Rise of the Ewoks
  - A New Han Solo

  :D
 • BladeW
  #47
  Koszi, közben nekem is meg lett. Amit találtam még, hogy 1977 után 1981-ben újra mozikba került, és ott kapta meg a New Hope alcímet.
  https://www.inverse.com/article/43533-star-wars-a-new-hope-title-change-episode-iv-1981-1977
  Utoljára szerkesztette: BladeW, 2019.12.27. 09:15:34
 • robgros
  #46
  Száz szónak is egy a vége, emberek: Hollywood filmgyár helyett pénzgyár lett, minél kevesebb erőbefektetéssel minél nagyobb hasznot akar kitermelni. Ideig-óráig működhet, de hosszabb távon akkora zakó lesz, mint a huzat...
 • titikaka
  #45
  Hollywoodban számtalanszor előfordult már, hogy egy-egy film olyan siker lett, hogy "berendelték" a folytatást a készítőtől, amely során a kommunikációban is jelentkezett a "hát igazából így terveztem" effektus.
  Lucas maga bevallotta egy korai riportban hogy csak volt egy jó ötlete és nem gondolta volna hogy ez ilyen siker lesz és most igénylik a folytatást, akkor jött a Birodalom visszavág.
  Az, hogy igazából Lucas csak a technika színvonala miatt nem gyártotta le az előzményeket, egy marketing bullshit, ahogy itt korábban megjegyezték. Ez valószínűleg a kollega egy 90-es évek közepi riportban hallhatta, amikor már újradigitalizálták a régi filmeket, rákerült a sorszámozás a régi filmek elejére és már javában folyt az előzménytrilógia előkészítése.
  A Mátrix-szal tök ez volt a helyzet. Volt az a pénz ,amiért Watchowskiék azt mondják hogy "igazából trilógiában gondolkodtunk": Persze.... :)
  És hogy nem csak off legyek: ezek a mostani SW részek nem azért szarok, mert felnőtt a régi filmek generációja. Szó sincs erről. Mindenki nézze meg a régi filmeket. Volt egy viszonylagos eredeti története. Nem a látványról van szó, hanem a történetről! Ezeknek az új részeknek vagy nincs, csak pofátlan és gyáva újraforgatása az eredeti SW vagy a Jedi visszatérnek, vagy pedig ha eredeti a történet (az utolsó jedik) abban meg nincs köszönet, mert olyan mértékben elhajlik az eredeti történettől és karakterektől hogy egyfajta nagyon drága trollkodásnak gondolhatja az ember.
  Én hülye azt gondoltam, hogy az előzménytriógia bugyutasága után már rosszabb nem jöhet. Tévedtem. Nagyon-nagyon hiányoznak a jó forgatókönyvírók Hollywoodból.. nem véletlen a sok üres, de látványos vagy remake film mostanában.

  Ja és az ébredő erőt még megnéztem moziban, egy kritikát se olvastam előtte, de dühösen jöttem ki, mert úgy éreztem hogy újraforgatták a star wars-t. Az utolsó jediket is megnéztem, de csak kapkodtam a fejemhez hogy ezt a sok baromságot ki engedélyezte hogy leforgassák? Ezt az utolsó részt már nem nézem meg moziban, nem vagyok rá kíváncsi. Majd ha megy a tévében. Elolvastam a spolieres kritikákat is és úgy érzem jól tettem hogy nem néztem meg. Nem adok pénzt ezért a szemetért...
  Utoljára szerkesztette: titikaka, 2019.12.26. 22:35:22
 • Macropus Rufus
  #44
  pl. így: https://www.youtube.com/watch?v=yHfLyMAHrQE
  ez az eredeti 1977-es StarWars nyitánya. Nincs New Hope meg ilyesmi.

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.12.26. 21:57:02
 • BladeW
  #43
  Ezt már mondtad... Mindegy, google a barátom.
 • mitrop
  #42
  @Night Elf
  Az eredeti verziónak nem volt alcíme, ez csak a később került rá.

  @Bladew
  Az eredeti verzióban nem volt számozás, ez csak a később került rá.

 • BladeW
  #41
  Az első rész szövegének az elején nem volt odaírva hogy Episode IV? Később amikor a kis mozikban jól ment, akkor újra csinálták azt a részt, és új kópiákat küldtek ki Amerika szerte? Vagy hogy kell ezt elképzelni?
 • TokraFan
  #40
  "A film megváltoztatta Hollywoodot és a sci-fi-k műfaját is új szinte emelte. "

  Kár, hogy semmi köze a sci-fi-hez, és soha nem is volt...A "sci" részét (még ha lett is volna hozzá bármi köze), inkább lezüllesztette, mint emelt rajta. Legyünk már észnél...
 • Night Elf
  #39
  Bocsi, de van alcíme mégpedig az "új remény"

  Ne értsetek félre én sem vagyok oda ezekért az új részekért, én is jobban szerettem volna, ha már kitalálták, hogy legyenek, akkor valamelyik igen is jól megírt könyvet/könyveket vették volna alapul. Pl Timoty Zahn is akár, mert tényleg izgalmas és jó történeteket írt meg.
 • professional
  #38
  Látom új fénykardot konstruáltál...mennyit mondtam ezt gyerekkoromban :D Ez így ebben a minőségben még mindig 100x szórakoztatóbb mint az újak bármilyen felbontásban és hangal...
 • kisiku
  #37
  Látom, új fénykardot konstruáltak. Endegelmeskede...,,,ENGEDELMESKEDNEM kell a mesteremnek! Mert Obi isss ilyen volt :D  Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.12.26. 14:35:25
 • cylonflatus
  #36
  Az amit a Marvel az Infinity War-Endgamemel bezárólag összehozott, az egy Háború és Béke az új SW sagához képest.
 • dyra
  #35
  Nem volt kitalált előzmény mikor a negyedik rész készült. Bepróbálkoztak valami újjal aztán bejött. Őket is meglepte a dolog. Aztán sikerült lepakolni egy nagyon ütős folytatást ami a legerősebb rész volt mind közül, a Birodalom Visszavág nagyon betalált. Majd a Jedi Visszatér is jól sikerült. Aztán a világon az SW önálló életre kelt kismillió könyv, szerepjátékok, számítógépes játékok stb.. Adtam magát, hogy megcsinálják az előzményt mert az volt érdekes.

  De a folytatás eleve halott ügy volt, mikor én beültem az Ébredő erőre nem értettem mi a fenét keres itt az Első rend? Mit csinált a köztársaság a Jedi visszatér és az Ébredő erő közt? Onnantól az egész halott ügy volt. A Disney teljesen elcseszte a folytatást. A Birodalom az Endori csatában gyakorlatilag megsemmisült. Erre a folytatásban erősebbnek tűntek mint valaha. Komolytalan.

  Ez a korcsoportos dolog meg már nem működik, más egy amerikai meg más egy kínai tini. Más egy 20-as éveiben lévő gyárimunkás és egy egyetemista. A gyerekeket is be kell vinni a moziba meg a szüleiket is. Lehet volt időszak amikor így lehetett filmet készíteni azok az idők elmúltak manapság mi hozta a legtöbb zsét? A Marvel mozik. Nulla történet, ellenben rohadt látványos full idiótaság. A Disney nem akart kockáztatni megcsinálta az SW-t kb egy Marveles mesével.

  Közben kiderült az SW közönsége ennél többet akart, valami történetet is szerettek volna pont azért mert mégse ugyanaz a közönsége mint a Marveles moziknak. Meg is kapták a maflásokat, a Solo bukott ez a mostani Skywalker kora meg pl a kínaiaknál teljesen elhasalt.

  Szóval a véleményem az, hogy igeneis kellett volna egy jó csapat vagy író aki lepakol egy az SW eddig történéseivel egy teljes mértékben koherens mesét és azt végig viszik. A Gyürük ura nem korcsoportoknak készült a Trónok harca sem. Volt benne minden mint az életbe és nagyon is jók voltak. Ez lett volna a helyes út nem kell minden nézőnek megfeleli hosszabb távon csak a jó történetek maradnak meg.
 • cylonflatus
  #34
  És akkor Scorsese még képes a Marvelen köszörülni a nyelvét... a Marvellel semmi probléma, csinálják azt amit képviselnek, nem is akárhogy. Hogy ez sokaknak nem tetszik, mert butának tartja ezeket a filmeket, az egy dolog. Azonban már az első Vasember film előtt is a földolgozások, és a rebootok rebootjának a rebootja korát éltük, ezeket nem a Marvel hozta be. Scorsese amit csinál kifejezetten káros, mert eltereli a problémáról a lényeget. Fogja a számára nem szimpatikus franchise-t, és megteszi bűnbaknak, és miközben az erre vevő közönség teret engedhet a gyűlöletének, Hollywood igazi rákfenéje, a mérhetetlenül kapzsi producerek és stúdiófőnökök zavartalanul rombolnak tovább. Ezzel ráadásul része lesz a problémának. Ami a Star Wars-al történt az borzalmas, JJ. Abrams elmehet a jó édes anyjába. A Lucas-féle előzménytrilógiának is vannak gyenge pillanatai, de még Jar-Jar Binks sem közelíti meg azt a rombolást, amit a lens flare pápa összehozott. Az előzménytrilógia a megmosolyogtató gyengeségei ellenére őszinte. Lelke van, lehet érezni mögötte Lucast, hogy beletette a szívét. Az új trilógia azonban -a jónak tartott Ébredő Erővel egyetemben- egy jéghideg torzó, rajongók üres kiszolgálása a legrosszabb fajtából, patikamérlegen adagolt fanservice-el és milliméterre kiszámolt forgatókönyvvel. Scorsese szerintem nem látta sem az Infinity Wart, sem az Endgame-et, és biztos nem látta sz új Star Wars sem. Különben nem beszélne zöldségeket.
  Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2019.12.26. 13:32:30
 • Mat666
  #33
  Az a helyzet hogy ez egy le zárt történet volt és semmi szükség nem volt az új részekre csak pénz beszedési akció volt.
  De még nem is ez a legnagyobb baj ha nem az hogy nem volt egy koncepció nem volt egy történet amit el akartak mondani csak be dobáltak mindent össze vissza semmi értelme az egésznek.
  A nyomorék politikai társadalom béli nézeteikről meg inkább jobb nem is beszélni és közben meg alázták tönkre tették a régi karakterek többségét és átírták a Star Wars univerzum szabályait egy két gagyi jelenet kedvért.
  És igazából ennyi csúfos bukása ez a film történelem egyik legnagyobb történetének az új részeknek soha nem lesz olyan kult státusza mint a régieknek jobb is hogy vége.
 • mitrop
  #32
  @Night Elf:
  Ez már csak a maszlag. Ezt azután nyilatkozta, mikor az "üzlet már beindult".
  Szó nem volt folytatásról, előzményről, bábukról, játékokról. A stúdió egy filmre is sajnálta a pénzt, sőt nem szívesen vetítették le a filmet, azt is csak eldugott mozikban.
  Az eredeti filmnek nincs száma, nincs alcíme, az a STAR WARS. A többi halandzsa.
 • s1lkforrent
  #31
  "ezek nem nekünk 60-80-as években született korosztálynak készítik, hanem a mostani generációnak"

  Butaság. Bizonyos filmeket tényleg az aktuális fiataloknak készítenek(tipikusan a tini drámák és tini komédiák már évtizedek óta, melyek kb 10 évenként jelentősen eltérhetnek egymástól), de ha egy random filmnek elkúrják a forgatókönyvét, és valami értelmezhetetlen izé lesz belőle, mint itt, akkor arra semmilyen körülmény között nem lehet azt mondani hogy "áh mi ezt nem érthetjük, mert nem nekünk készült".

  Szépen nevén kell nevezni: A Disney elkúrta, nem kicsit, nagyon. Mégpedig annyira, hogy ha a SW fanok komolyan gondolnák a rajongásukat, akkor a Disney irodáknak világszerte lángolniuk kellene. Ehelyett fan körökben megy a szerecsenmosdatás, hogy annyira nem is rossz, sőt, egyenesen "klassz, látványos űrmese" volt, a sarkos kritikát(és fikázást) inkább az átlagember fogalmazza meg.

  Persze szegény szerencsétlen fanoknak is igaza van, mert nem teljesen értékelhetetlen az új triológia, és lassan tényleg átlagos is lesz a mai Hollywood-ban, hogy 200-300 millió dollárból csak egy középszar bugyuta akciófilm jön ki, amit még így is elad a marketing. De azért egy Star Wars-nak még a popcorn movie-k között is Michelin csillagosnak kéne lennie, ez az elvárás, amit ezek az új részek nem teljesítenek sehogyan sem.
  Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2019.12.26. 12:39:45
 • Night Elf
  #30
  @Mitrop:
  Nem teljesen van igazad, ugyanis Lucas azért kezdett a IV. résszel, mert nem tartotta annyira fejlettnek az akkori filmes technikákat, hogy megvalósítsa azt a képi világot, amit az általad "előzménynek" nevezett részekben szeretett volna.
  @bmw:
  Ez sem teljesen igaz ugyanis voltak már a Thrawn trilógia előtt is könyvek ahol pl. Han és Lei gyermekei (ikrek + Anakin) történeteiről volt szó, ahol Anakin a legifjabb egy ráépülő könyvben szintén áttért a sötét oldalra majd vissza, illetve Luke is szerelmes lett Palpatine egy "jobbkezének". Tehát az összes megírt könyv is legyen az Legenda vagy Kánon, mert most ugye újra írták a történelmet másol valamit az úgymond "eredeti" trilógiához.
  Ezzel visszakanyarodva a 7-9 részekhez, aki olvasta a Darth Plagueis könyvet, illetve több korábbi műben is volt szó a Sithek halhatatélanságáról, klónozás, elme áthelyezés vagy akár teremtés módján. Szerintem a nagyon nagy baki (1-3 részek) után ez a 9. rész legalább lezárt valamit, ha már bakiztak kicsit a 7-8. részekben, mert tény, hogy nem lettek tökéletesek, de ne felejtsük el, hogy ezek nem nekünk 60-80-as években született korosztálynak készítik, hanem a mostani generációnak.
  Amikor ilyen kritikákat olvasok, mindig mindenki először a pénzt veszi elő, de ilyen indokkal, akkor semelyik film nem ér semmit, mert mindegyiket a pénz miatt csinálják, nem pedig a két szép szemünkért.
 • Kelta
  #29
  Maximálisan egyetértek..ahelyett hogy a béna jar-jaros árnyak jöttek volna, idióta Lucas nem akart Zahn-nak kifizetnie gy vagon pénzt, pedig az milyen remek folytatás lett volna..
 • mitrop
  #28
  Az 1977-es film NEM a negyedik fejezettel nyitott, az eredeti főcím szerint ez volt a STAR WARS. Itt még szó nem volt folytatásról, előzményről, illetve párhuzamos fejezetekről.
  Ez később pattant ki a pénzhajhász készítőkből. Igen már a nyolcvanas években is erről szólt az egész. Nálam a STAR WARS az egyetlen és első résznél kezdődött és ott is ért véget. Ebben még volt ötlet, látszik, hogy több évnyi munka van benne. A többi összecsapott, értelmetlen fordulatot nem nélkülöző, felesleges szerelmi szálat és hülye micimackókat tartalmazó maszlag. Aztán jött az előzmény, majd a párhuzamos történetek végül a folytatás.
  Ez teljesen felrúgta, értelmetlenné tette az egészet. Rengeteg példát írhatnék, ami a folytatásokban felrúgja az eredeti film mítoszát, de inkább befejezem.
  Egy szó mint száz éljen (az eredeti) STAR WARS.
 • bmw
  #27
  Ez az utsó trilógia csak pénz beszedés semmi más.. jellegtelen, semmiről nem szól csak a régiekből átvett koppintás az egész, tele értelmetlen hulyesegekkel..na meg a buzi jelenet az már elmaradhatatlan manapság minden filmből, vicc... Timothy Zahntol a Thrawn trilógiát kellet volna megcsinálni az a 7-8-9 rész.
 • Mozes
  #26
  A kritika minden sorával szóról szóra egyetértek!!!
 • caligula69
  #25
  A Disney pont azt csinálta a SW-al, mint a Grimm mesékkel: átírta egy pár helyen, mert így "fogyaszthatóbb, meg látványosabb".
  De most tényleg, ha a Millennium Falconnak elromlik a támasztólába, akkor leszállásnál mi a f*szért húz csíkot a talajba? Hát mert látványosabb!!! És le lehet nyilazni egy TIE vadászt, mint a Mulanba?!? Akkor kellett volna az egész Disney-t bojkottálni, amikor az első klasszikus mesét átköltötték a saját agyament verziójukra.
 • UUUU
  #24
  Ennek a harmas trilogianak, nem volt se fule se farka.Tortenet szempontjabol ezt barki beletudja helyezni az eredeti tortenetbe ? Egyszeruen egy nagy katyvasz az egesz, ertelmezhetettlen kretensegekkel, Palpatin feltamasztasa meg egyszerueen ertelmezhetetlen, annak a fenyeben, hogy gyakorlatilag semmi szerepe nincs, azon kivul, hogy van egy nagy flottaja, amit felajanl az elso rend idiotainak, hogy vegso rend legyen a nevuk. :PPP Beallitva az egesz olyan hulyesegnek, hogy ez volt Palpatin terve mar a klonhaboru elottol fogva. :PPPPPPP