8
Minden ami 3D nyomtatással kapcsolatos
 • bardocz
  #8
  Nyomtatás közben azért nem egyszerű kifogyni.
  A szeletelő programok mindig megadják, hogy mennyi anyagot fogsz felhasználni az adott nyomtatáshoz, a paraméterektől függően, a meglévő anyagodat le tudod mérni, és megvan, hogy elég-e vagy nem.
  De ha a 3D modelleden beállítod a megfelelő anyagot, abból is kapsz egy tömeget, aminél jellemzően csak könnyebb lesz a darab, mert úgyse teljes kitöltéssel csinálod.
 • repvez
  #7
  Gondoltam, hogy kb ezt fogjátok irni az anyaghasználatra, csak ugy álltalánosságban sac/kb , havonta vagy ritkábban kell egy teccsel számlni vagy mi lenne jó összehasonlitó tényező ha fel akarja mérni valaki, hogy egy tárgy kinymtatásához mennyi anyagra lesz szügsége, hogy ne a nyomtatás közbe fogyjon el és akkor kezdjen neki rendelni az ember .

  Momdjuk csodálom , hogy ez a eü kockázatokkal még csak most kezdtek el foglalkozni több évre azután, hogy a 3d nyomtatás elterjedt.De aki a nappaliba vagy a hálószóbába nyomtat az sztem amugy se jó dolok, minimum egy saját kis mühely kell hozzá..
  Bár az is igaz, hogy a makettezésről nem olvastam ilyen cikkeket, pedig ott is ragasztókkal higitokkal meg festékekkel is dolgoznak, meg a csiszolásnál száll a müanyag por.
 • ximix #6
  Egészségügyi kockázatot jelentenek a 3D-nyomtatók
  sg cikk
  Ha az ember beburkolná pl üveg, plexi..ect a nyomtatót, majd ezt kivezetné a szabadba egy ventilátor segítségével akkor a saját környezetét már védené vele kezdésnek, ha esetleg valami szűrő féleséget is kreálna a végére akkor már teljes volna rendszer. Azt nem tudom milyen típusú szűrő kellene ezekhez a gázokhoz.
 • oneal1
  #5
  Bardocz királyul leírt mindent!

  Csak megerősíteni tudom őket, az, hogy mennyi anyag fog kelleni a modellhez, sok millió beállításon múlik.

  100k alatt most mindenki a creality ender 3 pro-t vagy ender 5-öt ajánlja. vagy az Anycubic i3 mega s-t.

  Én fél év elméleti tanulás után végül egy drágább gépet vettem amit abszolút nem bántam meg.
  Creality cr10s-pro
 • bardocz
  #4
  A legtöbb 3D tervező szoftver tud kompatibilis fájlokat generálni hozzá, én pl Fusion 360-at használom, ingyenes, és meglehetősen nagy tudással rendelkezik, olyannyira, hogy pl egyetemi projekteimhez is megfelelt volna, ha akkor ismerem vagy létezik.
  Az elkészült modellt .stl formátumban kell elmenteni, ezt ismerik a szeletelő szoftverek amik a cnc kódot generálják neked, abból én a Cura nevűt használom, de érdemes többfélét kipróbálni, nem mind tudja ugyan azokat a funkciókat, lehet egyikben megtalálod azt, ami neked kell.

  Az, hogy mennyi nyomtatásra elég egy tekercs anyag, nagyon változó. Jellemzően nem teljesen tömör testeket nyomtatnak, pl ami itt képen van #2-ben, valószínű nem tömör, hanem a falvastagsága 2-3 réteg, és van egy 10-20%-os kitöltése, legalábbis én úgy állítanám be.
  De ha pl olyan alkatrészeket akarsz készíteni, amik mechanikai terhelésnek vannak kitéve, értelemszerűen erősebbnek kel lenniük, vastagabb fallal, nagyobb kitöltési tényezővel, szóval ez így tényleg nem igazán behatárolható.

  Nyomtatót ajánlani nem tudok sajnos, nekem egy Tevo Tarantula van, de ennél biztosan vannak jobb ár/érték arányú gépek a piacon már.
 • repvez
  #3
  valaki össze tudná foglalni, hogy melyik mostanában a best buy 3d nyomtató legjobb ár érték arányú, a 100k alatti árban.
  milyen szoftverek ajánlottak hozzá.
  Blender , CAD ,3ds max tud kompatibilis fájlokat gyártani hozzá?
  Egy tekercs alapanyag , kb mennyi nyomtatásra elég?
 • oneal1
  #2
  kezdem a sort:
  Gép: Creality CR10S-PRO
  Anyag: PLA
  Hőfok: 210/55
  Rétegvastagság: 0,2mm
 • oneal1
  #1
  Sziasztok!

  Jöhetnek a képek a nyomtatásokról, tippek, trükkök, tanácsok a különböző technikákkal ,alapanyagokkal kapcsolatban stb.

  Elsősorban nem az ipari megoldásokra nyitottam a topicot, ezt kérlek vegyétek figyelembe.