Minden ami 3D nyomtatással kapcsolatos
  • bardocz
    #4
    A legtöbb 3D tervező szoftver tud kompatibilis fájlokat generálni hozzá, én pl Fusion 360-at használom, ingyenes, és meglehetősen nagy tudással rendelkezik, olyannyira, hogy pl egyetemi projekteimhez is megfelelt volna, ha akkor ismerem vagy létezik.
    Az elkészült modellt .stl formátumban kell elmenteni, ezt ismerik a szeletelő szoftverek amik a cnc kódot generálják neked, abból én a Cura nevűt használom, de érdemes többfélét kipróbálni, nem mind tudja ugyan azokat a funkciókat, lehet egyikben megtalálod azt, ami neked kell.

    Az, hogy mennyi nyomtatásra elég egy tekercs anyag, nagyon változó. Jellemzően nem teljesen tömör testeket nyomtatnak, pl ami itt képen van #2-ben, valószínű nem tömör, hanem a falvastagsága 2-3 réteg, és van egy 10-20%-os kitöltése, legalábbis én úgy állítanám be.
    De ha pl olyan alkatrészeket akarsz készíteni, amik mechanikai terhelésnek vannak kitéve, értelemszerűen erősebbnek kel lenniük, vastagabb fallal, nagyobb kitöltési tényezővel, szóval ez így tényleg nem igazán behatárolható.

    Nyomtatót ajánlani nem tudok sajnos, nekem egy Tevo Tarantula van, de ennél biztosan vannak jobb ár/érték arányú gépek a piacon már.