Az életstílustól is függ az autonóm autók elfogadása
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez a konzervatív érvelés. Az hogy valami (kényszerből) úgy van nem biztos hogy ne lehetne jobban(mert a technológia időközben lehetővé tette), a világ változik, haladni kell vele. Egyetértek azzal hogy a közút funkciója a közlekedés nem a szórakozás. A motorozással az a gond hogy nem csak a saját bőrét viszi vásárra a motoros hanem másét(vétlen áldozat) is, innentől viszont nem tisztán magánügy ennek lehetősége.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
A jövő generációinak ez a megtapasztalás simán kimarad: nem tudja, hogy milyen élmény vezetni, mert sosem vezet. Így az igény is kikopik a tömegből.
Ideális persze az lenne, hogy amiképp ma ellenőrzötten átadjuk a vezetést a Tesláknak, a jövőben az automatika adná át ellenőrzötten a vezetést az embernek, ha az kéri. Egy kvázi őrangyal üzemmód, aminek működését csak olyankor vennénk észre, ha mondjuk fának próbálnánk nekivezetni az autót.
Tudod a lombik-bébit is kitalálták, az emberek mégis szeretik a klasszikus (élvezeti értékkel együtt járó) módon létrehozni utódaikat.
Aki igényli, szüksége van rá, csinálja, de ne kötelezzünk már mindenkit erre, még ha a hatásfoka remek is.
A pályán körözgetés kicsit olyan, mint a guminő. Lehet vele élni, de az élvezeti értéke a valódihoz képest valahogy nem az igazi, és valószínűleg hamar megunható (sztm, bár szerencsére nem próbáltam a felfújható verziót).
A vezetés élvezete, amikor magát az utat is élvezed. Amikor nincs kötöttséged, hogy mikorra érsz oda valahova, mert nem az a lényeg.
Vagy... áhh, de hiába is beszélek/írok egy olyannak, aki órákat rostokol a forgalomban/dugóban/városban, vagy napi több 100 km-t tesz meg kötelességből autópályán/országúton. Mivel neki ez kötelességből űzendő, így neki már elege lehet ettől (bár ha robotizáció/automatizáció, akkor meg mint sofőr, kizárható lesz ebből)...
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
Lovagolni is nagy élvezet, mégsincs tele a mai város lovagló emberekkel.
Motorok, robogók nehezen hiszem, hogy automata vezetéssel lesznek felszerelve.
Vagy mint járműtípus be lesz tiltva? Bár a motorgyártóknak biztos lenne ehhez 1-2 szava.
A motor jellegzetesen az a jármű, amit a vezetés élvezetéért használ az ember, nem pedig azért, hogy A-ból B-be eljusson, úgyhogy ott az automata vezetési opció... hát kényes.
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
Utoljára szerkesztette: duke, 2019.10.06. 01:40:03
Én részemről megelégedek azzal is, ha nem lesz egy újabb hatalmas háború, világméretű gazdasági válság, valamint nem pusztítjuk ki a teljes élővilágot és magunkat az én hátralévő életem alatt. Ha emellett még az önvezető autók is megvalósulnak és el tudnak érni egy legalább 30-50%-os piaci részesedést a hagyományos autók mellett (s így esetleg be tudok én is szerezni egyet nyugdíjas koromra), az már maga lesz a csoda.
Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.10.03. 20:48:38
Amúgy az a hatalmas kozkázati tényező a hagyományos autóknál nem is lesz olyan hatalmas. Ahogy csökken a hagyományos autók száma a forgalomban, és ahogy javulnak a vezetés-segítő rendszerek, úgy fognak csökkenni a baleseti statisztikák a hagyományos autókra is. Nyilván lesz némi különbség aközött, hogy valaki önvezető, vagy hagyományos autót akar biztosítani, de az árbeli különbség messze nem lesz olyan drámai.
Hogyha már ennél a témánál tartunk, akkor megközelíthetjük máshonnan is a dolgot... Ha figyelembe vesszük, hogy ezek az autók a biztonsági rések miatt könnyebben támadhatóak, és hogy a felelősség kérdése még nagyon sokáig nem lesz jogilag megoldva (tehát várhatóan egy baleset következtében egy sor perre lehet számítani), így még azt sem tartom kizártnak, hogy a közelebbi jövőben a biztosítások pont az önvezető autókra lesznek magasabbak. Szerintem ennek a lehetőségnek is van legalább akkora esélye, mint annak, hogy a biztosítók mesterségesen/kartellezve felpumpálják a hagyományos autók biztosításainak árát.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.10.03. 06:25:43
Ahogy terjednek az önvezetők, a biztosítók hamar kiszámítják majd, hogy a kevesebb és kisebb kárral is járó baleseteik miatt alacsonyabb díjszabással lehet rájuk számítani a biztosításokat.
Az emberek meg úgy fognak vezetni mint most, sok hibával, nagy károkozással, halálesetekkel. Ember által vezethető járművek kockázati mutatója (különösen összevetve a folyamatosan javuló tendenciát mutató önvezetőkével) meg ezért egyre csak növekszik, ez által a biztosítási díj is.
Amikor 100 autóból egyet vezet már csak ember, azt borsosan meg kell fizetnie, mint kiemelt kockázati tényező.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.10.02. 22:55:13
Biztosítót mikor érdekelte, hogy mi életszerű? Egyszerűen kockázati kalkulációk alapján dolgoznak. Nézzél rá mondjuk az angol használtautó árakra meg a biztosításukra, ezer fontért már kapsz autót, de aztán a negyedéves díjad is ezer font lesz.
Ha vegig gondoljuk hogy az emberek tipikusan milyen okbol okoznak baleseteket, (gyorshajtás, nem megfelelő követési távolság, figyelmetlen vezetés, elsőbbségadás, ittas vezetes, aggresziv vezetes, elalvas, elozes), akkor az jon ki, hogy pusztan az a teny, hogy nem ember vezet, hanem egy erzelem mentes fegyelmezett gep, garantalja, hogy nagysagredileg csokken a balesetek szama.
Egy ember szamtalanszor tullepi a megengedett sebeget, egy robot sosem fogja.
Az emberek legtobbszor nem tartjak be a kovetesi tavolsagot, a robot centi pontosan tartani fogja.
Az emberek 100 fele dologgal foglalkoznak vezetes kozben, a robot 100 % -ban a vezetesre figyel.
Az emberek turelmetlenek, feleslegesen elozgetnek 50 meter nyersegert, a robot nem kezd bele felesleges kockazatos elozesekbe.
Az emberek idonkent ittasan vezetnek, a robot sohasem iszik alkoholt sosem reszeg.
Az emberek gyakran vezetnek almosan, a robot sosem almos, nem kell aludnia.
Es lehetne meg sorolni, a robot nem telefonal, nem aggresziv, nem sut a nap a szemebe, nem megy at a sargan, nem eloz a zebran, a robot 100 %-ban betartja a kresz szabalyokat.
Szoval ezeknek a sima egyszeru barki altal jol ismert szabalyok, betartasaval mindjart tizedere huszadara fog csokkeni a balesetek szama.
Már manapság is nehéz olyan használt/új (akár) gépet venni ami mentes lenne bármilyen vezetéstechnikai segítő rendszertől.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.10.02. 16:23:47
Ha nem lesz törvényileg szabályozva a dolog, akkor ne gondolja senki, hogy majd a biztosítók kartelezni fognak (és ezt mindenki megengedi majd nekik) azért, hogy megsokszorozzák a hagyományos autók biztosítási díját, ráadásul úgy, hogy a baleseti statisztikák csak javulni fognak a jövőben (tehát a biztosítók kiadásai csökkennek).
Ahogy be lesz árazva az emberi vezetés kockázata is. Mehetsz te az 50 éves verdáddal is, csak legyen hozzá szép bevételed, amiből fizetgeted a milliós biztosítási díjadat.
Utoljára szerkesztette: M2, 2019.10.02. 09:06:19
Folyamatosan fizetjük már most is. Ez ugyanis egy fejlődési folyamat, nem egyszeri fejlesztés. Még autót se kell hozzá venned, hogy anyagilag te is hozzájárulj, elég ha okostelefonod van.
Az a kérdés az önvezetés felárát meg akarja fizetni az emberiség?
A repulogepeken evtizedek ota, ket fuggetlen egymast ellenorzo szamitogep mukodik. Teljesen kulonbozo hardveren, mas programozasi nyelven megirt, kulonbozo cegek altal fejlesztett, de azonos funkcioju oprendszerek futnak. Meg az is ki van kotve, hogy a kulonbozo hardver es szoftver cegek kozott nincs atjaras. Aki akar 5 percet is dolgozott valamelyik szamitogep hardveren, szoftveren, azt mar nem alkamazhatja, a masik szamitogepet gyarto hardver vagy szoftver ceg. Nehogy egy ember, veletlenul ugyan azt a hibat kovesse el, az egymast ellenorzo ket gepen. Szoval kb vegtelen a kulonbseg egy windowsos szamitogep, es egy atombiztos mukodesre kifejlesztett szamitogep biztonsagi szintje kozott. Az meg, nem ketseges, hogy az onvezeto autokban, minimum ilyen biztonsagos szamitogepek mukodnek, es fognak mukodni.
Optimista lennék ha azt feltételezem, hogy az önvezető szoftver ennél "csöppet" azért jobb lesz?
Az USA-ban egész jól alakulnak erre a törvényi szabályozások. Az ártól meg azért ne tarts, mert egyre többen mocorognak olyan irányban, hogy nem is kell igazából saját autó, hiszen bőven elég az is, ha 5 percen belül rendelkezésre áll egy, vagy reggel felfűtve megáll a házad előtt.
Amit írtál az explorer jellegű autózás, az rendkívül rokonszenves. Egyetlen bajom vele jelenleg, hogy leginkább annak élmény akit viszel, hiszen szép helyeken ő tátog, te meg figyeled az utat, nehogy a 19 éves Lacika a 3-as bömössel megöljön. Amúgy én u.e. csinálom csak futva. Hamar eljut az ember a 20-30km-es távokig és az iszonyú nagy feeling amikor ismeretlen erdei utakon futkorászol :-)
Utolsó bekezdésedre: Amiket írtál az is mind-mind arról szól, hogy leveszi a sofőrről a terheket. Ennek a végén lássuk be egyetlen dolog van: Maga a teljes kontroll, a vezetés elvétele a sofőrtől.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Most meg mindig dugó van. Pl. BP pokol lett. Szerencsére ritkán járok arra. Rémálom.
De megyeszékhelyen is szépen bevezettem azt, hogy direkt miden reggel 10-15 percet kések a melóhelyről, így csodásan laza forgalomban érek be. Lehetőség szerint hazafelé is igyekszem előbb elkéretőzni, akár a szabim terhére, vagy direkt tovább maradok 20-30-el.
Elszabaduló autonómok. Igen, lehet a kést is arra használni, hogy a gyerekemnek almát hámozzak vele, meg lehet arra is, hogy szomszéd fejébe állítsam. Ne viccelődjünk gyerekek... biztos lehetsz benne, hogy lesznek benne komoly korlátozások, vészhelyzeti protokollok, távvezérélésű motorstop pl. a rendőrség részéről stb. Nem fognak egy városba beengedni úgy egy 30 tonnás teherautót, hogy ne tudjanak minden rezdüléséről. Egyébként már most nagyon sok teherautóban nyomkövető rendszer van és a sofőrt 10 percről is elszámoltatják. Helyesen.
Biztos lehetsz benne, hogy ezen járművek HQ központi vezérlése jóval magasabb biztonsági fokozatot kap majd, mint a nemzet aranya.
Mondok neked mást... nézz körül, keress egy víztározót, ivóvíz elosztót. Hamar találsz. Ott állnak sorba a tenoristák és öntik bele a ciánt ugye? Pedig fegyveres őr se vigyázza...
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
A keresztapám a házuk előtt halt meg. Az A és B pont közti távolság kb. 2 km volt. Érted ugye? Nem, hogy 54km-en lehet hibázni és meghalni, de 100 méteren is megoldható. Amúgy a konkrét esetben úgy tudjuk, hogy egy ismeretlen autós lehetett a hibás, aki elhagyta a helyszínt. Vajon egy önvezetővel u.e. megtörtént volna? DEHOGY! Lenne egy csodálatos ember, aki az akkor 8 éves kislányát látja felnőni. Nem így lett.
A feleségem édesapja 160-180km/h-nál utasként vesztette életét. Anyósom testvére tavaly hunyt el, dettó utas volt. Mind élnének. Mind! És baz... ez csak az én családi példám. Hol van még ide a többi ember? ^^
Tesla: MENŐSÉG???? Te miről beszélsz? :-D Tudod mi a menő? Egy 911-es Porsche, vagy egy perfekt állapotú 1967-es fekete Chevy Impala, az menő! A Tesla meg remek elektromos és részben autonóm jármű. 1-2 hülyétől eltekintve senki nem vesz Teslát menőzésből.
Persze, hogy stresszes a vezetés mindenkinek. Vagy a dugóban rohadsz órákat, vagy azt figyeled, hogy mikor vágnak ki eléd szabálytalanul, mikor nem kapsz elsőbbséget, mikor néznek semmibe. Jelenleg a vezetés egyetlen működő módja az előregondolkodós maximálisan defenzív vezetés.
És a rendőrség szerint a gyorshajtók a legnagyobb probléma. Nettó baromság! A probléma a KRESZ szabályok be nem tartásával van, kezdve a telefonnal, át egészen az index és elsőbbségadás hiányáig. Főleg ez utóbbit tapasztalom én egyre gyakrabban.
Nem is azt írtam, hogy a hibrid/elektromos = autonóm. Azt írtam, hogy ezek lépések. Az autonóm járművek felé az első lépést az ezer éves tempomat indította el. Most már sok normális autó szerves része a sávtartás, parkolási asszisztens, távolságtartó tempomat, etc. Magyarul egyre több funkciót rá lehet bízni az elektronikára.
Most is látható, hogy jön az automatizálás, és ahogy egyre olcsóbb lesz, úgy lesz a tömegeknek egyre elérhetőbb. Amit ma csak egy 30 milliós Tesla tud, az 10 év múlva kötelező alapfelszerelés lesz. Amikor minden autóban ott a technológia, akkor lehet továbblépni és mondjuk az autópályaforgalmat/városi forgalmat kötelezően automatizálni.
Egyertelmu, hogy ahogy a technika lehetove teszi, akkor lesznek ilyen terrortamadasok, ezt ugy mond el kell fogadni be kell arazni. Ugyanakkor, ez is ketoldalu dolog, mert az onvezetokkel egyutt megjelenik egy kozponti iranyitas, ami felugyeli az egesz varos osszehangolt forgalmat. Az egesz varost iranyito, rendszer valoszinuleg sokkal hamarabb fog felismerni, egy ilyen szabalytalanul kozlekedo jarmuvet, mint jelenleg, amikor mar csak az esemenyek utan intezkedik a hatosag. Mar az elso szabalytalan meter, sebesegtullepes, illegalis behajtas, vagy hamis azonositojel sugarzasat, fel fogja ismerni a rendszer, es riasztja a hatosagokat, illetve beavatkozik. Peldaul ures onvezeto jarmuvekkel megprobalja megallitani a muszaki hibabol, vagy terrortamadas miatt illegalisan kozlekedo teherautot. Szoval hatas, ellenhatas, minden problemara lesz valami megoldas a maga koraban.
- nincs még prototípusból sem olyan ami minden körülmények között el tud közlekedni: esőben, ködben, útfestés nélkül éjjel, földúton, stb.
- törvényileg még távol állunk attól, hogy használhatóak legyenek a mindennapokban
- az átlagember számára elérhetetlen ár
Ezek nyilván idővel megoldódnak, csak kérdés, hogy mennyi idő.
"Ergo a vezetést én már 16 éves koromban is csak egy felesleges időelbaxásnak gondoltam, csak éppen nem telt sofőrre és most sem telik. Ezerszer értelmesebben eltölthetném azt az időt, amit vezetéssel töltök és nem taxis, meg áruszállító vagyok, hanem helyszínen is bevethető IT-s."
Így akkor világos. Nálam mindig is volt egy bizonyos hobbi-jellege a vezetésnek (+ az autó bütykölésének), és nagyon ritka, hogy kényszerből kell csináljam mivel a munkámhoz nem kell autózzak. Régebb és most is előfordul, hogy beülök az autóba, rábökök valahova a térképre és megyek "felfedezni" (nem kell hatalmas távolságokra gondolni, mondjuk 20-50-100 km), nem igazán az uticél számít, hanem, hogy lássak valami újat és érdekeset, esetleg közben megállok fotózni, piknikezni, ilyenek. Amikor csapatban megyünk akkor is szivesen vállalom, hogy én vezetek, csak nagyon hosszú utakon jön szóba, hogy átadjam másnak (szokott még lenni jelentkező rajtam kívül, a több ezer km-es road trip-eken jól jön).
Annyit hozzátennék még, hogy szerintem az utak biztonságának növeléséhez nem kell feltétlenül önjáró autó. Kb. a balesetek 90+ százalékát meg lehetne előzni néhány extra szezor beépítésével. Pl. éberségfigyelő, alkoholszonda, vészfékező, sávtartó/figyelmeztető, radar/lézer ami estleg jobban belelát a kanyarokba, figyelmeztet ha egy ember vagy állat áll az út szélén, stb. Ezek közül néhány már most is létezik vagy megvalósítható, a jobb radar/lidar implementációk pedig jönnek lassan.
Én a közeljövőt úgy képzelem el, hogy minél jobban segítjük az emberi vezetést, és közben lassan hozzuk olyan szintre az automatikát, hogy el tudjon boldogulni minden körülmény között. Ami jó dolog, hogy az önvezetés fejlődésével az emberi vezetést is nagyban lehet segíteni, hasonló szenzorok és szoftveres támogatás kell a kettőhöz.
Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.10.01. 15:15:07
Értem én, hogy jelenleg a ZS-gen akarja a legjobban használni, de olyanokról beszélünk, akinek jelentős mértékben lehet hogy még jogsija sincs. Szal kicsit torz a kép.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szal emberek, olyan termékről beszélünk, ami valójában még nem is létezik. XD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Nem nagyon örülnék neki, ha olyan vasak rohangálnának amikkel ha gond van, az ember semmit nem tud tenni, annak elhárítása érdekében. (mert ugye a kormány ignorálva lesz ezekben. Meg a pedálok is. Továbbá, hiába van beavatkozási lehetőség, az sofőr már utas. Nem fog 100%-ban az útra figyelni. Még annyira sem mint egy mobilozó emberke most. Szóval ha a vas át is adja neki az irányítást, abból se lesz semmi jó)
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
na igen. Egy átlagos sofőr (akire minden esetben hivatkozás van) az nem vezet naponta 700km-et. Azok a hivatásosok, azok meg némileg jobban vezetnek mind az átlag Gipsz Jakab. Szóval kezdjük: egy átlagos sofőr évente kb. 20ezer km vezet le. Ez naponta 54km. Ez nem lehet megterhelő egy átlagos embernek sem.
". A Teslások adott helyen már leveszik a kezüket a kormányról, holott az autonóm járművek száma még őrületesen kicsi... de megteszik mégis, mert az ember előbb-utóbb terhesnek érzi a vezetést."
hát baromira nem ezért veszik le. Hanem mert menőség jelenleg az amit a Tesla csinál. Ennyi. Nem kell túlgondolni.
"A folyamatos koncentráció, a folyamatos készültségi állapot, a stresszhelyzetek, ezek mind egyértelműen mutatják, hogy vezetési élményből rémesen kevés jut már a sofőröknek, helyette túlélés és munka van a volán mögött."
ezt írhatta volna egy kezdő sofőr is aki 100km-nél nem ment többet. Sztem az alapvető gond az, hogy neked van tele a tököd a vezetéssel és a saját véleményedet kivetíted másokra: mert mindenkinek stresszes a vezetés, meg azért engedik el a kormányt nyűg, stb...
"Ha most megkérdezel egy középosztálybeli átlag autóst, hogy mit tervez, mi lesz a köv. autója, erősen esélyes, hogy hibrid/full elektromos autót fog mondani, de mondana ő Teslát is, csak nem tudja megfizetni. De majd ez is változik, majd a kínaiak belehúznak és lesz a Teslának jóval olcsóbb, de használható konkurenciája."
E hibrid és az elektromos kocsik nem azonosak az autonóm vasakkal. Lehet venne hibridet meg full villanyt, de autonómot nem.
"Nekem a köv. autóm (most egy 2.4-es Volvo S80-as dízel van) full elektromos lesz. Pl. egy használt Leaf, esetleg Ampera. "
ezek sem önvezetőek. Nem értem, hogy miért kerültek ide ezek. Nem arról volt szó, hogy ezek a rosszak. Ezek marha jók. Hanem az önvezetéssel van gond, és az ugye lehet akár benzines is. Vagy dízel.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever