23
 • Dobronski
  #23
  ez itt egy koztudott teny, az osszes doki ilyen, nyilvan a magandokikrol nem tudok. ha gondom van hazarepulok es megoldom, mivel itt a fizetos kezeles 1000 fontrol indul
 • Sequoyah
  #22
  Ha nem tetszik a doki, akkor keress jobbat. Ugy nez ki van boven jo doki is ott...
 • Sequoyah
  #21
  A magyar egeszsegugy objektiv mercevel nezve is eleg szar... Egy olyan felmeres sincs ami sokra tartana.

  Ha a "ráfordított pénzhez képest" alatt arra gondolsz hogy a 0 penzert szart kapunk, akkor hat lehet aranyaiban vegulis nem olyan rossz, de ettol nem lesz senki egeszsegesebb... Nyilvan tobbet kene a magyar egeszsegugyre forditani...
  Egyebkent pedig latva hogy mennyit vonnak le TB-jarulek jogcimen a fizumbol, es hogy aztan mennyi halapenzt kell adni, hat annyira mar nem is olcso...
 • bdzsana
  #20
  https://healthpowerhouse.com/media/EHCI-2017/EHCI-2017-report.pdf

  Az UK tényleg nem a legjobb, de azért Magyarországnál még mindig jobb
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2018.12.05. 09:53:32
 • Dobronski
  #19
  ja majd ha legkozelebb megyek dokihoz mantrakent mondogatom a kutatasokat hatha tudnak segiteni
 • fonak
  #18
  A ráfordított pénzhez képest (és nem abszolút értelemben) a magyar egészségügy szerintem jobb volt az elmúlt 30 évben, mint bármelyik nyugati, persze ez nem azt jelenti, hogy jó, és erősen helyfüggő volt mindig is. Legalábbis a közelmúltig az volt, amíg meg nem jelent a nyugati jobban fizető lehetőségek elszívó hatása a hazai orvosokra.
  Persze emögött ott volt az, hogy fekete pénzek, nevezetesen a hálapénz forogtak, forognak ami nem éppen európai megoldás.
  Ha anekdotáknak nem hiszel, akkor a magyar egészségügyről szóló rémtörténeteket is nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod (az épületek, vécék állapota, vagy a kórházi kaja gusztusossága nem elsőrendű szempont egy egészségügy hatékonyságának megítélésében).
  Speciel külföldön dolgozó orvosoktól is olvastam elég sok hasonló sztorit a brit vagy a skandináv szocialista egészségügy működéséről. Eléggé ilyen a hozzáállás, hogy amíg menni tud a beteg, addig nincs komoly baja. A svédek sem azért élnek tovább, mert jobb orvosaik lennének, hanem kevesebb stressz, egészségesebb életmód stb.
 • Sequoyah
  #17
  Ahhoz kepest eleg sok listan elol szerepel az UK egeszsegugy a legjobbak kozott, anekdotaknak pedig nem hiszunk.
  De meg ha szar is az UK egeszsegugy, az nem jelenti azt hogy a Magyarnak barmire is buszkenek kene lennie, mert az ugyanugy szar marad, mig van egy rakas nyugati orszag ahol viszont minden szempont szerint jol mukodik...
 • Dobronski
  #16
  nem kene ennyire a magyar egeszsegugyet szidni, UK-ban egy kalap szar MO-hoz hasonlitva. elmesz az orvoshoz tudogyulladassal, fejfajassal, vesekovel barmivel "hm hm hm here, take this paracetamol" kosz... le se fosnak, egyel 50 penis paracetamolt.

  inkabb remote dolgozom egy hetet es hazaugrok orvoshoz, maganklinika.
 • Sequoyah
  #15
  Na igen, ez abszolut igaz, ugy ertettem hogy a messze a legkapitalistabb rendszer az osszes fejlett vilagbeli kozul.

  Sajna ott elegge oszver felmegoldasok szulettek a kapitalista tulkapasok letoresere, legutobb peldaul Obama es a republikanus iranyitasu Kongresszus kotelhuzasanak eredmenyekepp... Ez meg annyit rontott a helyzeten, amennyit javitott...
  Az oszvermegoldasnak pedig felelmetesen sok adminisztracio a vegeredmenye, ami meg tovabb dragitja az egeszet, mert egy hadseregnyi irodistat is el kell tartani az egeszsegugyi rendszernek.
 • kékherceg
  #14
  ja, hogy amerikában
 • Caro
  #13
  De azt ugye tudod, hogy az EU előírásai az import élelmiszerre nem vonatkoznak...
 • esztyopa
  #11
  Kezdődik !
  /De rengeteg pénzünk lesz,mire...kihalunk/
 • dyra
  #10
  Ismerem ezt a videót. Többször végig néztem. Akkor is az a véleményem, hogy a rendszerbe túl sok a potyautas és a köztes szereplő aki szépen rápakolja a nem kicsi hasznát. Téged meg már lassan elküldenek az anyádba, hogy miért jöttél orvoshoz.

  Amúgy itt inkább a gyógyszeriparról van szó, és tök jó a végén a hasonlat mert a szoftvercégeknek is brutális mi meg nem van engedve. PL a Microsoft hülyére keresi magát azon, hogy desktop OS-n lényegében csak ők vannak.

  Ezen iparágakban már rég nincs semmiféle piaci verseny.
 • fonak
  #9
  Az amerikai rendszer sem abszolút kapitalista, messze nem. Pl. az ER-ben el kell lássák a beteget, akár tud fizetni akár nem. A nem fizető és behajthatatlan díjakat pedig ráterhelik a fizetőképes népességre (amikor Obama kitalálta, hogy a biztosítóknak kötelező legyen szerződniük a gettólakó szavazóival is, akkor is ráterhelték szépen a biztosítók a középosztályra, amelyiknek szépen megugrott a biztosítási díjuk utána). Azonkívül az időseknek jár a Medicare, ami szintén állami program, sőt létezik a Medicaid is, amely a szegények egy részének van (bizonyos fogyatékosságok esetén vagy más meghatározott esetekben, nem alanyi jogon).
  Az eü-ben az van, mint a középkori céhrendszerben, az orvosi kamarák a "céhek", ők gondoskodnak a verseny kiiktatásáról amennyire csak lehetséges, a "piaci" eü. esetén is.
  Egyébként kétséges, hogy működhet-e szabadpiaci alapon egészségügy, mert alapvető információegyenlőtlenség van a szolgáltató és az ügyfél között. A másik persze az, hogy a mai humanista közfelfogás nem tűri el a nyílt egyenlőtlenséget az eü-höz való hozzáférésben, legalább valamilyen illúziója kell a közvéleménynek (mint az USA-ban az, hogy "bárkit fogadnak az ER-ban"). Nálunk meg persze az, hogy mindenki biztosított, gyakorlatban még azt sem merik meglépni, hogy aki nem fizet TB-t azon behajtsák a költségét az ellátásnak (mondjuk nem is tudnák általában).
  Ha meg nyugat-európával példálózunk, ott is többféle rendszer van, a briteknél pl. alanyi jogon van gyakorlatilag az eü. ellátás (NHS). Ami egyelőre azért működőképes még, mert a kelet-európai és harmadik világbeli orvosok, ápolók számára az ottani fizetések is megérik, hogy odamenjenek dolgozni. De egyébként Angliában ha beteg vagy, orvos elé sem kerülsz, jó esetben, csak egy felcser nyom a kezedbe aszpirint vagy paracetamolt.
  Az itthoni időnkénti rémtörténetekhez hasonló, hogy hazaküldték a gyereket és meghalt, az megtörténik ott is simán, pár éve egy magyar diáklánnyal például. De mindenhol be fognak dőlni az állami rendszerek, az amerikai medicare is fenntarthatatlan.
 • BladeW
  #8
 • bdzsana
  #7
  Szerencsére minket ez nem érint, mert itt soha nem is volt magas:D
  Tény, hogy sz.r az ellátás, Magyarország most második a legroszabb ellátások listáján az EU-ban, de ez nem is rólunk szól.
  Az USA-ben az tény hogy katasztrófa az egészségügy, viszont ezt megfejelik azzal, hogy már a lakosság 1/3-a kórosan túlsúllyos + ott nincsenek olyan szigorú előírások az élelmiszerekre mint az EU-ban. Tudom, hogy az uborka görbületével szoktak utalgatni az EU-s szabályokra, de azért nagyon örülhetünk, hogy itt élünk és nem az USA-ban ha élelmiszerről van szó.
  Annak ellenére hogy az egészségügy nem fényes az orvostudomány mégis csak fejlődik, és egyre több embert tud megmenteni, még ha csak azok körében is akik meg tudják fizetni, ezért nagyobb hangsúlyt raknék az egészségtelen életre.

  Az orvosok már régóta mondogatják, hogy olyan egészsgtelenül élünk, hogy a mostani generációk lesznek az elsők akik kevesebb ideig élnek mint az előbbiek.

  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2018.12.01. 12:36:28
 • molnibalage83
  #6
  Volt MR és CT a '80-as években itthon? Az itthoni EÜ pont olyan, mint az oktatás, nagyon nem egyenszilárd a rendszer. Van ahol világszínvonalúnak nevezhetőek a körülmények van ahol meg balkáni állapotok.
 • dyra
  #5
  Ez egyébként csak a pofátlan gyakorlatilag monopóliummal visszaélő nyerészkedő cégek miatt van (és korrupt állami résztvevők) akik elképesztő profitot vágnak zsebbe sokszor kartelezve. A másik oldalt akármennyi pénzt öntenek bele kevés lesz.

  Személy szerint már a háziorvosi rendszert is teljesen átalakítanám. Nekem jó háziorvosom még nem volt. Mint egy kis király trónol segíteni nem akar csak kötözködik. Minek van ő a rendszerbe? Valami komolyabb van úgyis továbbküld.

  Csoró fogorvost még nem láttam, implantátum? Magyarban horror. Megfizetni nem tudod ha rákeresel a neten a kínaiaknál töredék áron már van. A beültetés se valami agyon bonyolitott dolog nálunk meg 100-nél kezdődik. A lakosság felének hiányos a fogsora. De néhányan kurvajól megélnek ebből is.

  Szóval az emberi egészség az már csak "profit".

  Ezen a területen semmiféle piaci verseny nincs. Kamu az egész.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.12.01. 06:57:28
 • Sequoyah
  #4
  Ezt ala tudom tamasztani... De a vegeredmenye ennek megiscsak az atlageletkor csokkenese, mert tobb ember sziv miatta mint aki boldogan elvezi az elonyeit...

  De ne magyarorszaggal hasonlitsd, mert az meg a masik veglet. A magyar egeszsegugy az abszolut kommunista (minden alanyi jogon jar mindenkinek ingyen), mig az amerikai az abszolut kapitalista (mindenert fizetsz, es a te felelosseged...). Inkabb valamelyik nyugat europai orszagot, vagy japant nezd, ahol kifejezetten magasszintu ellatast kap a nepesseg a szegenyebb retegek kizarasa nelkul.
 • Sequoyah
  #3
  Nem nyugaton, hanem az USA-ban. Ezek eleg erosen USA-specifikus problemak.

  Az opioid krizis, es a dragasag miatti orvoskerules is kifejezetten az USA egeszsegugyi rendszerere jellemzo, es kvazi ez a ketto a fo oka az atlagelettartam csokkenesnek.

  Tanuljunk belole, es ne megismeteljuk a hibat...
 • takysoft
  #2
  De ha valaki véletlen ki tudja fizetni, ő a világ legmagasabb szintű egészségügyi ellátását kapja, ami csak elérhető az emberi tudomány szerint.

  Nem azt a 80-as évekbeli szart, ami nálunk van.
 • wraithLord
  #1
  Vagy szimplán csak azért ilyen szar a helyzet az USA-ban, mert az egészségügy nem fizet ki semmit, és kiaszott drága még a legalapvetőbb ellátás is. Egy csomóan külföldre mennek ellátásért és külföldön veszik meg a gyógyszereket (a külföldbe igen, Magyarország is beleértendő, ha ott élő magyarokról vagy azok amerikai ismerőseiről van szó), mert ott egyszerűen nem lehet kifizetni az egészségügyi dolgokat...
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2018.11.30. 10:45:31