• fonak
    #18
    A ráfordított pénzhez képest (és nem abszolút értelemben) a magyar egészségügy szerintem jobb volt az elmúlt 30 évben, mint bármelyik nyugati, persze ez nem azt jelenti, hogy jó, és erősen helyfüggő volt mindig is. Legalábbis a közelmúltig az volt, amíg meg nem jelent a nyugati jobban fizető lehetőségek elszívó hatása a hazai orvosokra.
    Persze emögött ott volt az, hogy fekete pénzek, nevezetesen a hálapénz forogtak, forognak ami nem éppen európai megoldás.
    Ha anekdotáknak nem hiszel, akkor a magyar egészségügyről szóló rémtörténeteket is nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod (az épületek, vécék állapota, vagy a kórházi kaja gusztusossága nem elsőrendű szempont egy egészségügy hatékonyságának megítélésében).
    Speciel külföldön dolgozó orvosoktól is olvastam elég sok hasonló sztorit a brit vagy a skandináv szocialista egészségügy működéséről. Eléggé ilyen a hozzáállás, hogy amíg menni tud a beteg, addig nincs komoly baja. A svédek sem azért élnek tovább, mert jobb orvosaik lennének, hanem kevesebb stressz, egészségesebb életmód stb.