• fonak
    #9
    Az amerikai rendszer sem abszolút kapitalista, messze nem. Pl. az ER-ben el kell lássák a beteget, akár tud fizetni akár nem. A nem fizető és behajthatatlan díjakat pedig ráterhelik a fizetőképes népességre (amikor Obama kitalálta, hogy a biztosítóknak kötelező legyen szerződniük a gettólakó szavazóival is, akkor is ráterhelték szépen a biztosítók a középosztályra, amelyiknek szépen megugrott a biztosítási díjuk utána). Azonkívül az időseknek jár a Medicare, ami szintén állami program, sőt létezik a Medicaid is, amely a szegények egy részének van (bizonyos fogyatékosságok esetén vagy más meghatározott esetekben, nem alanyi jogon).
    Az eü-ben az van, mint a középkori céhrendszerben, az orvosi kamarák a "céhek", ők gondoskodnak a verseny kiiktatásáról amennyire csak lehetséges, a "piaci" eü. esetén is.
    Egyébként kétséges, hogy működhet-e szabadpiaci alapon egészségügy, mert alapvető információegyenlőtlenség van a szolgáltató és az ügyfél között. A másik persze az, hogy a mai humanista közfelfogás nem tűri el a nyílt egyenlőtlenséget az eü-höz való hozzáférésben, legalább valamilyen illúziója kell a közvéleménynek (mint az USA-ban az, hogy "bárkit fogadnak az ER-ban"). Nálunk meg persze az, hogy mindenki biztosított, gyakorlatban még azt sem merik meglépni, hogy aki nem fizet TB-t azon behajtsák a költségét az ellátásnak (mondjuk nem is tudnák általában).
    Ha meg nyugat-európával példálózunk, ott is többféle rendszer van, a briteknél pl. alanyi jogon van gyakorlatilag az eü. ellátás (NHS). Ami egyelőre azért működőképes még, mert a kelet-európai és harmadik világbeli orvosok, ápolók számára az ottani fizetések is megérik, hogy odamenjenek dolgozni. De egyébként Angliában ha beteg vagy, orvos elé sem kerülsz, jó esetben, csak egy felcser nyom a kezedbe aszpirint vagy paracetamolt.
    Az itthoni időnkénti rémtörténetekhez hasonló, hogy hazaküldték a gyereket és meghalt, az megtörténik ott is simán, pár éve egy magyar diáklánnyal például. De mindenhol be fognak dőlni az állami rendszerek, az amerikai medicare is fenntarthatatlan.