58
 • TokraFan
  #58
  Létezik az még, de szerencsére valóban lényegesen visszaszorult, ami viszont éppen az iparnak köszönhető. Az embereknek ma már nem kell az élelmezésükkel napi szinten otthon foglalkozni (állatokat tartani, zöldséget/gyümölcsöt termeszteni), helyette foglalkozhatnak mással, élhetik az életüket.

  Én maximálisan tisztelem nagyszüleinket és dédszüleinket, akik még fáradságos munkával voltak kénytelenek előállítani a család napi betevőjét, ugyanakkor rá is ment az egész életük, másra legtöbb esetben nem volt idejük. Paradox módon egyébként, ma sokan itt nosztalgiáznak a régmúlton, miközben a nagyszüleink konkrétan örültek az újításoknak, melyek révén sokkal könnyebb lett az életük és a munkájuk. Nemhogy ekézték volna, éppen ellenkezőleg, mert a nehéz életükön segített 1-1 új eszköz, szerszám, gép, tápanyag, satöbbi. Valójában nyomorult egy életük volt, szétdolgozták a belüket is szegények, amiről a mai fotel-nosztalgiázóknak, divatos hagyományőrzőknek fogalma nincsen! Ez a sok hippi azt hiszi két nyaralás, napi szintű internetezés meg hétvégi Welness-ezés közben, hogy 10db csirke tartásától már érti a nagyszülők életének valódi nehézségeit. Persze közben azért ha valami nincs kéznél, vagy nem terem meg a kiskertben, akkor ugyanúgy bemegy az "aljas ipari szeméttel teli hipermarketbe", és bevásárol, miközben mosógép, mosogatógép, porszívó, konyhai robotgép, meg a t*köm tudja még mi minden segíti a mindennapi munkában. Dédszüleinknek egyik se volt, szóval ha valaki tisztelegni akar, és Bio-Hippiként ekézi az ipart, akkor tessék szépen ezekről is lemondani, mert ezek is ipari termékek! Nem beszélve arról, hogy ezeket a technológiákat olyan emberek tervezték és készítették, akik tán sose tudták volna kiaknázni a képességeiket, ha nincs ipari élelmiszergyártás, mert akkor nekik is a papával kellett volna egész életükben a kakit szedni a disznók alól otthon, ahelyett, hogy mondjuk mérnöknek tanuljanak.

  Azt meg végképp nem értem -ezt nem direkt neked célzom, csak úgy általában-, hogy miért kéne nekünk is úgy élni, mint a nagyszülőknek? A fejlődés arról szól, hogy ne kelljen úgy élni, mert segítünk magunkon valamilyen módon és tovább lépünk! Ilyen alapon visszamehetnénk az ősemberig is, elvégre az volt az igazi természetközeli létezés, vadászni, gyűjtögetni, megküzdeni napi szinten a többi ragadozóval az élelemért. "Nagyapáink" ehhez képest már régen ipari mértékű rombolásban voltak részesek az állatok háziasításával és a termőföldek kizsigerelésével. Az nem volt gond, csak az ennél is tovább fejlődött mai ipar lett ördögtől való?

  Összetett kérdések ezek...
 • bmw
  #57
  De sajna letezik.....
 • ostoros
  #56
  Aha. Hát, amiről beszélsz ma már nagyrészt nem is létezik.
 • TokraFan
  #55
  Nem érti sajnos...
 • Archenemy
  #54
  "Ma közel 8 milliárd ember él a Földön. Ez 8 milliárd éhes száj. Nem az élelmiszertermelés a probléma, hanem az, hogy ilyen sokan vagyunk."

  Látom nem tűnt fel a hírben, hogy nem éhezésről van szó, hanem a pocsékolásról (=túltermelésről). Ha XY nem dobja el a hamburgert hanem meg se veszi, akkor az a hamburger nem kerül el mágikusan egy éhezőhöz, mert az éhezőnek nem azért nincs kajája mert neki nem jut, hanem mert nincs pénze vagy lehetősége megvenni. A megdonnálc meg akkor legközelebb annyival kevesebb hamburgert gyárt.

  Az éhezést a következő dolgok okozzák: háború, korrupció, rossz logisztika, földművelés hiánya, szárazság. Se a "sok ember", se a "nincs elég kaja" nem szerepel az okok közt, ezt már úgy is beláthatjuk, hogy mikor századennyi ember volt, ugyanennyi volt az éhezés.
 • kiralysanyi
  #53
  "Bemegy az állat a kapun ahol már előtte hónapokig átkelt, vagyis semmi félelemérzete nincsen mert fogalma nincs arról, hogy ma megy át rajta utoljára. Kap egy nagyfeszültségű áramütést, ami azonnal végez vele. "

  Itt azért néhány apróság kimaradt. Pl. kimegy a "kapun", felhajtják a teherautóra (ha nem megy magától, akkor ütik-verik-szúrják-vágják), elviszik a vágóhídra (ha szerencséje van a jószágnak, akkor nem messzire, nem melegben), lehajtják a teherautóról (ha nem megy magától, akkor...), aztán stresszelve kivárja a sorát, majd ezután jön a sokkoló.
  A nosztalgikus házi horror meg már rég a múlté. Nálunk pl úgy működik, hogy nem megfeszített hurokkal a szájában kiterelem a jószágot az ólból, ha kiért rántok egyet a hurkon, az állat reflexből hátralép, a hentes meg lesokkolja. Mire felfogná hogy baj van, már öntudatlan. Ha valami oknál fogva nincs szükség a vérre, még egyszerűbb a dolog. Odacsalom a disznót az ólajtóhoz, a hentes benyúl a sokkolóval, és már kész is.
  Más a helyzet, ha nem saját célra történik a vágás, hanem a feldolgozott hús kereskedelmi forgalomba kerül. Ilyenkor nagyjából az történik, amit az első bekezdésben leírtam...
 • TokraFan
  #52
  Azt állítom, hogy humánusabb! Bemegy az állat a kapun ahol már előtte hónapokig átkelt, vagyis semmi félelemérzete nincsen mert fogalma nincs arról, hogy ma megy át rajta utoljára. Kap egy nagyfeszültségű áramütést, ami azonnal végez vele. Ezzel szemben ott a házi horror, ahol az állat már érzi és tudja, mi közvetkezik, nem véletlenül visít őrült módon már akkor, amikor még bele se vágták a kést. Aztán a vonszolás, nyakonszúrás, kivéreztetés...Satöbbi. Ezek a tények. A többi csak nosztalgia meg szépemlékű családi vasárnap.
 • ostoros
  #51
  Jaj, ezt a humánusságot inkább hagyjuk. Annyira álszent dolog, hogy ahhoz képest a politikusok egyenes és őszinte emberek...
 • TokraFan
  #50
  "De nem úgy kezdődött a dolog, hogy lett hirtelen sok éhes száj és azokat meg kellett etetni."

  Hogyne...Korábban tized ennyi embert sem tudott eltartani a hagyományos termeléssel bénázó mezőgazdaság, még 1 milliárd ember sem élt a Földön nemhogy 7, de már komplett népek éheztek egy rossz időjárású, aszályos vagy más problémával terhelt év után. Ma ez a technológiának köszönhetően úgy néz ki, hogy szar a termés valamiből valahol (mondjuk itthon), akkor azt simán pótolni lehet más forrásból, mert képesek vagyunk a technológia által tárolni, tartósítani, és extrém gyorsan szállítani (pl. repülő).

  A disznóvágáshoz meg hiába kerekíted ide a kultúrális -de rendkívül rossz és káros-, beidegződéseket, attól az még egy szimpla tömény állatkínzás marad, aminél ezerszer humánusabb módon végeznek ma egy modern vágóhídon az állatokkal.
  Pont ilyen "csodás" kultúrája van mondjuk a bikaviadalnak is, de attól még, mert ezt szokták meg egy adott kultúrkör tagjai, az sem lesz más mint agyatlan állatkínzás és vérengzés. Szóval minimum furcsa, amikor az ipari állattartást ekézed, miközben a horror házi sertésgyilkolást meg élvezettel nézed végig. A szavaidből az derül ki, hogy mivel ez utóbbihoz családi élmények társulnak, így az állat szenvedése itt már másodlagos. Tulajdonképpen te nem az állatokat sajnálod az ipari tartás és vágás esetén sem, hanem csak azt, hogy ahhoz nem kötődnek szépemlékű össznépi banzájok, tehát az ördögtől való, míg a vidám családi vasárnap egy késes böllérrel és visító állatokkal egy szép, őrizni való hagyomány. Pedig ha objektíven szemléljük, akkor a házi disznóvágás egy rettenetes horror és amennyiben téged valóban az állat szenvedése érdekelne, akkor egy családi élmény sem tudná benned ezt az érzést pozitív irányba fordítani. Ahogy egyébként ez nálam valóban így működik, ugyanis még gyermekkoromban volt szerencsétlenségem végignézni egy ilyet testközelből, de veled ellentétben én képtelen voltam jól érezni magam annak ellenére, hogy a család ott is örömködött egy jót.

  Persze itt nem arról van szó, hogy nem vágnám le akár én magam azt a disznót ha éhes lenne a családom, de szerencsére erre most nincs szükség, mert az ipar elvégzi helyettem, kíméletesen és humánusan.
 • NEXUS6
  #49
  Nagyjából egyetértek.
  A civilizáció, a társadalom forradalmi változását mindíg a mezőgazdaság forradalma előzte meg.

  Másrészt mindíg lehet nosztalgiázni, hogy az előző állapot volt az igazi, mert akkor még közelebb voltunk a természethez.
  Csakhogy azt amit emberiségnek nevezünk más irányba indult el. Az, hogy a modern ember egyrészt az elődeihez képest nagyobb figyelmet fordít a környezetére, nem csak egyszerűen lerabolja, vadássza, gyűjtögeti az erőforrásokat, hanem a kultúrájának egyfajta ösztönös része a gondozás az odafigyelés, és az, hogy más emberekkel intenzívebb kapcsolatokra, pl kereskedelemre törekszik, mindez szinte automatikusan létrehozta a civilizációt, az egyre fejlettebb kultúrát és termelési módot, ahhoz képest, hogy előtte több százezer évig adott környezetben hasonló adottságú emberek nem tudtak ilyet megteremteni.

  Most akkor hátra arc, forduljunk vissza?
  Szerintem ez nem fog menni. Azok a dolgok, amelyek bennünket ide juttattak inkább ösztönösek, belénk kódoltak, mintsem tudatos döntések eredményei. Nem azért vagyunk itt, mert pl Platón, Arisztotelész, vagy Buddha ezt kitalálta. El nem tudták volna képzelni mindazt, ami ma van!
 • molnibalage83
  #48
  No offense, valóságtól elragaszkodott hippidumát tolsz...
 • bundasjezus
  #47
  Fordítva történt. Először jött a zöld forradalom, aminek következtében a gépesített mezőgazdaság hatására a termésátlagok irgalmatlanul megnőttek, élelmiszerbőség lépett fel. A társadalomban ez népességnövekedést okozott. Ez azóta is tart, de most már kénytelenek vagyunk rengeteg élelmiszert előállítani, mert sok éhes szájat kell etetni. De nem úgy kezdődött a dolog, hogy lett hirtelen sok éhes száj és azokat meg kellett etetni.

  A természet kegyetlen, farkastörvények uralkodnak. Ez csak számunkra furcsa dolog, pedig valaha mi is ezek szerint a törvények szerint éltünk. Nem a természet a gonosz, hanem mi vagyunk gyengék.

  Hagy hozzam neked példának a házi disznóvágást. Gyerekkoromban rengeteg disznóvágáson és az azt követő disznótoron vettem részt. Ez egy nagyon szép, régi hagyomány. Meg van a maga menete, szinte szertartás. Egy ügyes böllér és néhány markos legény gyorsan leterítette a disznót. Igen, ki kellett véreztetni a disznót. A vérét pedig megsütötték. Még a körmét is felhasználták, abból itták a pálinkát. Semmi sem veszett kárba, csak a béltartalom, amit kipucoltak a disznóbélből. Népünnepély volt a disznóvágás, ha lehetett névnappal, születésnappal kötötték össze. Összehozta a családot, közösséget épített.
  És a disznó mindig hatalmas becsben volt tartva! Nevet adtak neki, becézték, simogatta a gazda, büszke volt rá. Tragédiával ért fel, ha valamiért elpusztult az állat. De nem csak a disznóval volt így, hanem a többi haszonálattal, baromfival is. Le kéne szállni a magas lóról és végre tisztelni nagyapáink, dédapáink életmódját, szokásait, a falusi emberek életét, mert nem voltak hülyék.
  Attól, hogy most egy elidegenedett, fenntarthatatlan, személytelen, koszos városias életmódot él a világ és ezért iparilag kell élelmiszerrel ellátni, hát hagy ne hatódjak meg. Az ipari forradalom előtt és egy darabig még utána is, stabilan 1 milliárd főt tudott eltartani a régi típusú mezőgazdaság. Igaz, hogy hús csak vasárnap volt az asztalon, de mindenki evett húst, csak ritkábban, cserébe volt becsülete az ételnek. Ma nincs becsülete az ételnek, mert nem a verejtékünkkel termeljük meg, mint dédapáink, így nem vagyunk képesek értékelni.
  Ma közel 8 milliárd ember él a Földön. Ez 8 milliárd éhes száj. Nem az élelmiszertermelés a probléma, hanem az, hogy ilyen sokan vagyunk.

  "Ezerszer inkább az ipari módszer, mint ez a házi horror ami egy igazi tömény állatkínzás!"
  Ember...Fogalmad sincs miről beszélsz.
 • bundasjezus
  #46
  Nem bálványozom Jobs-ot, Apple termékeim sincsenek. De a teljesítményét elismerem. Ki lehet lépni a személyes komfortzónából, és utána lehet csinálni. Szerencsére akadnak még tehetséges emberek rajta kívül is.

  Egyébként az almát hasonlítod a körtével. Egy műszaki cikk és egy élelmiszer nem összehasonlítható dolog. Pontosan ez a rossz összehasonlítás vezetett oda, hogy a világ másik feléről utaztatjuk a zöldséget, gyümölcsöt, mindenféle élelmiszereket és rettentő büszkék vagyunk rá, hogy sikerült elérni, hogy hónapokig elálljanak. Az innováció ott kezdődik, hogy olyan társadalmi-gazdasági-technológiai környezetet sikerül teremteni, hogy országon belül megoldható az élelmiszer termelés jelentős része. Szerinted biztosan rettentő fejlett dolog az iparosított monokultúrás mezőgazdaság, a műtrágyázás, az elkeseredett harc a kártevőkkel, akik hihetetlen gyorsan rezisztenssé válnak a legújabb rovarirtó szerekre is. Majd ezek után az így megtermelt spanyol paprikát és marokkói paradicsomot beletehetjük a bevásárló kosarunkba valamelyik szupermarketben. Szerintem viszont ez pazarlás. Nyilván nem lehet széllel szemben pisálni, de ne tegyünk már úgy, mintha a jelenlegi élelmiszertermelés lenne a létező legjobb megoldás. Mindig van jobb megoldás, csak dolgozni kell rajta.
 • TokraFan
  #45
  "Nem vagytikus állatvédok fanaő, de nem veszi be a gyomrom azokat a körülményeket, ahogyan ott az állatokat tenyésztik."

  Egyébként érdekes, de ez pont a természettől való elrugaszkodás. Nézd meg, mit művel egy random pók az áldozataival, vagy sorolhatnám a természetből vett horrorisztikus példákat! A tenyésztett állatok táplálékot jelentenek számunkra. Mivel hagyományos módon nem állítható elő megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer, ekkora volumenben más módon nem megoldható a feladat, hogy ne legyen éhezés.

  Számomra egyébként sokkal humáusabb pl. egy modern vágóhidi vágás, ahol a tehén pont azon a kapun megy át a kivégzésekor is, mint előtte hónapokon át, így sem félelemérzet, sem rettegést nem él át, amikor áramütéssel egy pillanat alatt végeznek vele. Szemben a házi bölléres horrorral, ahol eleve a fülénél fogva vonszolják szerencsétlen sertést a helyszínre, miközben az állat már keservesen üvölt, hogy aztán nyakonszúrják és még percekig véreztessék (lassú, kínhalál). Ezerszer inkább az ipari módszer, mint ez a házi horror ami egy igazi tömény állatkínzás!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.03. 22:41:28
 • TokraFan
  #44
  Én nem vontam kétségbe Jobs marketinges képességeit, de azért bálványozni sem kéne.
  Másrészt azt ugye tudod, hogy miközben Jobs és az Apple kapcsán az eladhatósággal és a profittal példálózol mint elismerésre érdemes teljesítménnyel, közben az élelmiszer kérdésben meg pont az ellenkezőjét vallod, holott pont ugyanarról van szó. Azt is valaki kitalálta, hogyan legyenek szépek a gyümölcsök, hogyan legyenek mindig azonos állagúak és homogenitásúak, hogyan legyenek eltarthatók akár évekig stb. Ez is innováció! Mégis ekézed az élelmiszeripart, miközben Jobs-ot, aki tök ugyanezt csinálta és aki ezzel az erővel az élelmiszeriparban is elhelyezkedhetett volna, elvégre egy marketingesnek teljesen mindegy, hogy telefont, TV, kiasutót, gumikacsát vagy chips-et képes sikerrel értékesíteni, őt meg tiszteled...Nincs itt kis zavar az erőben?
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.03. 22:27:10
 • TokraFan
  #43
  "Az a kistermelő, aki a piacon árulja a tojását - beleértve Mari nénit, aki a fölösleget adja el a piacon - nem tápot ad a tyúkjainak."

  És ezt te honnan tudod? Mindegyiket ismered személyesen? Személyes tapasztalatom még a nagyszüleim szomszédjáról van, akik piacra hordták a tejtermékeiket, túrót, sajtokat satöbbi. Egyszer átmentem hozzájuk valami miatt, és bevittek a pincébe, ahol a kotyvasztás zajlott. Olyan irdatlan büdöset én még nem éreztem, szerintem az összes létező sarokban rohadt már valami, vagy penészedett (nem nemes penészre gondolok természetesen). A késztermékek egyébként tetszetősek voltak, direkt rámentek a szittya hangulatra, lenvászon borítás az üvegcséken, magyar zászló mindenhol, szóval erősítették a nemzeti öntudatot a termékdesign-ban. Ha a piacon látom, talán még kedvet is kapnék hozzá, de így, hogy láttam hol készül ami a dobozban van, messzíről elkerülöm. Részben ezen "élményem" hatására nem bízom meg egyik piacos árusban sem. A házi készítés kockázatos, még annyira sem lehetek biztos benne, hogy milyen a minőség, mint az ipari esetén.

  Egyébként a tojás még hagyján, de mi van az ilyen-olyan kotyvasztott cuccokkal? Ha csak abból indulok ki, milyen koszos kezű öregek árulnak sokszor a piacon, már önmagában semmi kedvem bármit megenni abból, amit előállítanak.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.03. 22:17:50
 • TokraFan
  #42
  És ezt miért nekem írod barát? Nem pont erről pofázok én is itt már egy ideje?
 • PetruZ
  #41
  Az ipari mérték a szükséges rossz. Másképpen nem lehetne eltartani azt a rengeteg embert, ebből következik a pazarlás is. És még így is a Föld kb. ötöde napi szinten éhezik a rossz elosztás miatt. Ez nem csak a szegény, elmaradott országok bűne, hanem a fejletteké, így hazánké is: itthon a gyerekek ötöde alultáplált, a kórházba kerülők kétharmada ott lakik jól először.
 • bundasjezus
  #40
  Én csak a saját és a közvetlen környezetemben lévő tyúktartásról tudok beszámolni. Természetesen nem csak zöldet kapnak a tyúkjaim, hanem kukoricát, búzát és olyan konyhai maradékot, apróra tört tojáshéjat, amit meg tudnak enni és szeretik is. De tápot, gyógyszereket és mesterséges dolgokat nem kapnak. Azt egy percig sem állítottam, hogy többet tojnának mint egy iparilag nevelt tyúk, de a családom szükségleteit bőven fedezi a tojásmennyiség amit tojnak. Akikre rálátásom van és tudom, hogy tartanak tyúkokat, ők sem táppal etetik őket. Az egész mondandómnak csak annyi a lényege, hogy tudom, hogy az enyémeim mit esznek, ráadásul változatosan esznek és nagyon tápláló, egészséges tojásokat adnak. Ez nekem bőven elég.

  Nekem van lehetőségem saját magam által termelt tojást enni, ezért élek is vele. Ha másnak nincs lehetősége, az sem probléma, mert a piacokon, vagy házaknál ugyanúgy hozzá lehet jutni az finom házi tojásokhoz. Persze utána kell járni, mert át tudják verni az embert, de alapvetően ez egy megoldható feladat.

  Engem egyszerűen taszít az ipari léptékű állattenyésztés. Nem vagyok fanatikus állatvédő, de nem veszi be a gyomrom azokat a körülményeket, ahogyan ott az állatokat tenyésztik. Ettől függetlenül én is rá vagyok szorulva a szupermarketekben kapható termékekre, mert se időm, se tudásom, se lehetőségem nincs minden élelmiszert magamnak előállítani, de ahol lehet, ott törekszem a lehető legtermészetesebben előállított táplálék elfogyasztására.
 • PetruZ
  #39
  Vidéken nőttem fel és szinte napi szinten kellett háziállatokkal foglalkoznom (és később három műszakos baromfi feldolgozóban is lehúztam pár évet). Teljes tévhit, hogy az udvari, "ridegtartású" csirkék többet tojnak, mint a táppal etetett társaik*. A tojásképződéshez (egyebek mellett) kalcitos-meszes bevitelre van szükségük, amit sima zöld "kapirgálással" egyszerűen nem kapnak meg, így ritkábban is tojnak. Illogikus is: a nem háziasított szárnyasok tömegével potyogtatnák a tojásokat, ha ez így lenne. Nyugodj meg, Mari néni már évtizedek óta ugyanúgy odaadja a tyúkjainak a táppal felütött darát és zöldet (meg az összetört tojáshéjat is), különben nem lenne elég tojása, hogy eladhassa a piacon. (Az extrém bio-mániásokat kivéve, persze.)

  * Szintén tévhit, hogy a sárgább bőrű, "otthoni" csirkék jobbak, egészségesebbek, mint a telepeken tenyésztettek. Utóbbiak a teljes kivéreztetés, hőkezelés és vegyszeres mosás miatt fehérebbek (és kevesebb a zsírjuk is), de amúgy semmivel sem rosszabbak (sőt, emellett kevésbé inasak, kemények, mint a háziak). Más kérdés, milyen eü-i megfelelőséggel voltak nevelve, azaz milyen gyógyszerekkel tömték őket, de az EU-ban ez nem jellemző.
 • bundasjezus
  #38
  Az üzleti életben van egy mondás, ami így szól: "Az ötlet még nem termék, a termék még nem vásárló, a vásárló még nem profit".
  Jobs ebben volt tehetséges, hogy maga köré gyűjtötte a jó ötleteket és a jó szakembereket, majd ezekből egy piacképes terméket alkotott, amit aztán el is tudott adni. Ő volt a karmester a zenekarban.
  Jobs tette az Apple hitvallásává azt is, hogy ne olcsóbbak vagy jobbak legyenek a termékeik, mint más gyártóké, hanem különbözőek legyenek.
  Ugyancsak Jobs ismerte fel azt is, hogy olyan hétköznapi eszközöket kell gyártani, amelyek egyrészt teljes mértékben felhasználóbarátak, másrészt olyan design-nal kell rendelkezzenek, hogy az ember ne csak egy szürke tárgyat lásson bennük, hanem érzelmileg is kötődjön hozzájuk.

  Egy sikeres és innovatív cég létrehozásához és működtetéséhez multidiszciplináris tudásra van szükség. Ez a tudás pedig sok ember tudásából adódik össze a cégen belül. Viszont kell a csúcsára egy "agy", aki a rendelkezésére álló tudás alapján döntéseket képes hozni és meghatározza a cég jövőjének irányát.

  Ötletekkel tele a padlás. Az ötletek kis százalékából lesz találmány és szabadalom. Még kisebb százalékukból lesz prototípus, majd piaci termék. És elenyésző százalékukból lesz sikeres, eladható, profitot hozó termék. Az ötlettől idáig eljutni nagyon komoly teljesítmény. Ezért teljesen irreleváns, hogy egy ötlet kinek pattant ki először a fejéből. Az a fontos, hogy ki csinált belőle először profitot. Jobs és az akkori Apple ebben volt nagyszerű és innovatív.
 • bundasjezus
  #37
  Az a kistermelő, aki a piacon árulja a tojását - beleértve Mari nénit, aki a fölösleget adja el a piacon - nem tápot ad a tyúkjainak.
  Az a kistermelő, aki esetében fontos a termelési volumen és boltoknak adja el a tojását, ő biztosan tápot ad a tyúkjainak. De én nem ez utóbbiakról, hanem az előbbiekről beszélek elsősorban.

  A szabadtartású, úgynevezett "boldog tyúkok", amik megfelelően nagy zöld területen kapirgálnak, bőséges tojásmennyiséget tojnak. Valóban nem olyan sokat, mint az ipari tojástermelés esetében, de nem is ez a céljuk.

  Az alábbi videó, fülbemászóan dallamos zenével illusztálja a csirkeneveldék iparosítottságát.
  Csirkekombájn
 • molnibalage83
  #36
  Ez olyan, mint az audiofilok sznobizmusa vagy egyes borszakértőké... Rohadtul nem hallja a difit a hangrendszere és füle miatt sem, de azért minden flac...

  Az is ilyen, amikor nem tudják a szakértők (?) sem felismerni a borokat. Volt olyan, hogy ételfestékezett fehérbort vörösnek simán benyalta. A sok bio és házi hülyeség is ilyen. Valaki azt hiszi, hogy ő attól több és jobb, hogy olyat fogyaszt?
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.09.03. 08:41:03
 • ugh
  #35
  Hagyjuk mar ezt a faszsagot.
  Az idiota nagyvarosi hugyagyuak hiszik ezt el.
  A kistermelo is azt a tojotapot adja nek,i mint a nagy, vagy mari neni(ha van esze).
  Az udvaron kapirgalo tyuk alig tojik.
 • vMvMvMvWvMvMvMv
  #34
  "A fiatalabb generáció tagjai nem látnak problémát a pocsékolásban."
  Mert okosabbak és tudják, hogy az élelmiszer nem tárolható örök időkig.
  -ha így lenne, nem lehetne megemészteni!-
  választanunk kell:
  a: átengedjük egy bélcsatornán: elhízást okoz
  b: nem: pocséklás
 • TokraFan
  #33
  Egyébként értem amit mondani akarsz, de kis pontosítást tennék: Az Apple soha nem volt innovatív! Gyakorlatilag semmit nem találtak fel...Jobs kiváló marketinges volt, képes volt eladni egy életérzéshez kötött logót, mely mai napig repíti a márkát. Az egyetlen innovatívnak nevezhető eszközük az Apple 2 volt az induláskor, amit viszont számos mérnök alkotott meg, a kiváló szakember és Apple társalapító, Steve Wozniak tervezésével, vezetésével és irányításával.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.02. 23:01:22
 • ximix #32
  Az én öreganyám annak idején arra tanított ha leesik egy szelet kenyér azt felkel venni és megcsókolni, mert az az Élet, akkoriban még az egész kenyérre keresztet rajzoltak, felszelés előtt.
  Na ilyen háttérrel magam mögött, engem mindig zavartak azon főleg amerikai "prank" videók melyekben, a fiatalok élelemmel játszottak, dobálták egymásra..ect.
  A társadalom bizonyos alap élelmiszerek árát direkt tartsa alacsonyabb árszinten, hogy mindenki számára elérhető legyen és ez nem adhatna okot a visszaélésre, ha fiataloknak valaki elmondaná a társadalom lényegét, akkor lehet rend lenne a fejekben.

  Tehát a "megvetem az élelmiszert(alap élelmiszert, nem a szarvasgombát) azt csinálok vele amit akarok" ez részben igaz mivel azért tudta megvenni ennyiért, mert a társadalom lehetővé tette.

  Az életben van még pár ilyen szolgáltatás aminek az árát próbálják, többé kevésbé sikerrel, alacsonyan tartani, ez főleg a régi állami időkben volt nagyon érzékelhető.

 • molnibalage83
  #31
  Én ettem. Sokat. És nem tudtam különbséget tenni közötte. A tej között igen, mert a házi tej nem volt pasztőrízálva.

  A kommentek egy része olyan, naív idealista és világról fogalmatlan képet árasztó, hogy arra szavak nincsenek...
 • bundasjezus
  #30
  Az Apple pont egy állatorvosi ló, jó hogy ezt a céget hoztad fel példának.

  Véleményem szerint az Apple addig volt innovatív cég, amíg Steve Jobs élt. Jobs vitte magával az Apple-t is a sírba. Ami most működik Apple néven, az valami teljesen más, valami romlott dolog.
  Jobs olyan vezető volt, mint akiről írtam lejjebb, hogy csak és kizárólag az innováció és a fejlődés lebegett a szeme előtt. Maradandót alkotott. Motiválta, nem pedig kizsákmányolta az embereit.
  Mióta Jobs meghalt, azóta nincs innováció az Apple-nél és teljesen máshogy áll hozzá a cég a világhoz és a jövőhöz. Most a kizsákmányolás és a vagyongyarapítás a legfőbb célja az Apple-nek. Ezt sokan felismerték, sokan érzékelik és el is fordultak az Apple-től.
 • dyra
  #29
  Megint személyeskedsz, meg jössz a baromságokkal. Mi köze az én vagy a te életednek ahhoz milyen folyamatok zajlanak a világban? Porszem sem vagy az egészet nézve.
 • TokraFan
  #28
  Láthatóan te csak a saját életed eléggé beszűkült tapasztalatából általánosítasz, ami egy tipikus érvelési hiba. Attól, hogy te csak ilyen példát láttál életedben, még nem ez lesz az általános. Rengeteg cégnél kifejezetten jól érzik magukat a dolgozók, és komolyan sajnálom, hogy neked ilyenben még nem volt részed, csak kizsákmányolásban!
 • TokraFan
  #27
  "ha ettél már életedben tápos tojást, meg rendes házi tojást, akkor tudod, hogy mi a különbség."

  Persze, hogy ettem, nagyszüleim is tartottak még csirkéket. De itt nem ez a kérdés, hanem az, hogy mitől gondoljuk a kistermelőt szentnek? Mert rohadtul nem azok ők sem, és ők is a profitmaximalizálásban érdekeltek. Nem tudjuk, mit és hogyan csinálnak valójában, mert tized annyi szabály nem köti őket, mint egy ipari szereplőt. Ami szabály meg van, azt sokszor le is sz*rják. Nem azt vitatom, hogy a hagyományos úton előállított élelmiszer táplálóbb, finomabb, stb., hanem azt, hogy amit ma kistermelőnél kapható, arról nagyjából semmit nem tudok. Csak sokan összemossák a szépemlékű nagymamával aki valóban pedáns és tiszta volt, aztán ezt vetítik ki a tök idegen kistermelőre, akiről konkrétan semmit nem tudnak. Simán tápozhatja az állatokat, használhat trükköket, ha rossz napja van meg este veszekedett az asszonnyal, akkor hopp, kicsit többet löttyint a tartósítószerből és már mérgezőbb is a terméke, mint ahol a robot adagolja hibátlan mennyiségben (igen, ők is használnak tartósítószereket, sőt, náluk szinte elengedhetetlen, lévén egyéb ipari eljárások és csomagolástechnika híján nem tudnak egyéb módon biztonságosan tartósítani).
  Úgyhogy elbeszélünk egymás mellett...Persze, hogy ízre és tápanyag mennyiségre jobb a házi, de csak akkor, ha én magam állítom elő, mert csak akkor lehetek biztos abban, hogy az a házi cucc valóban megfelelő körülmények között készült. Azt meg nem tudom ellenőrizni, hogy mondjuk Marika néni nem-e puszta kézzel, mondjuk egy reflexes takonytörlés után gyurmázza-e kézzel a tésztát. A nagyiról ezt tudtam, abban megbíztam, de az isten tudja honnan jött kistermelőnél a fene se tudja, milyen állapotok vannak.

  A borral kapcsolatban viszont stabilan nem értek egyet. A birászat nagyon komoly szakma, már-már művészet. Nagyon komoly felkészültséget és tudást igényel a jó bor előállítása. A házi borok 95%-ka rettenetes, sajnos volt szerencsételnségem elég sokat kóstolni. Az ellenségemnek nem kívánom, ihatatlan szutyok volt mindegyik. Persze a gazda rettentő büszke volt rá, ami az ő szemszögéből érthető is, hiszen rengeteg a meló vele, de fogyasztóként az univerzum mentsen meg az ilyen "boroktól".
  Azt viszont nem kétlen, hogy a saját tartású csirkéid és az így keletkezett tojásaid sokkal jobbak, mint az ipari. De itt is az a kulcs, hogy te magad tartod, nem pedig a fene tudja ki hozza neked. Sajnos nekem erre az életvitelem mellett sem időm, saem lehetőségem nincsen. Vagyis nem sajnos, mert meg kell állapítanom (nagymamáméknál közelről megtapasztalva), hogy nekem semmi kedvem nem lenne állatokat tartani, utánuk sz*rt szedni, por van, piszok van stb. Nekem nem való, de ez nyilván személyes szubjektív magánügyem, ettől még a tény, hogy jobb minőségű élelmiszert állít elő aki hajlandó ezzel foglalkozni, nem változik!
 • dyra
  #26
  Nem! A profit nem a magas hozzáadott értékből keletkezik. Az vagy ki nem fizetett béreken vagy monopóliumból (gyakran mindkettő egyszerre). PL az Apple megmondja a beszállítóknak mennyit fizet a cuccért. Azok meg remegve viszik ki olyan országba a termelést ahol még a bérköltséget letudják nyomni. Az extraprofit meg az Apple-nél jelentkezik. 1000 milliárdos cég (dollárban). A profitja két tényezőből áll össze gyakorlatilag monopólium bizonyos területeken, és fillirekért dolgoztat meg gyerekekkel (volt is belőle botrány nem egy.)

  Autóipar dettó. Mezőgazdaság dettó, csak az Apple más cégek helyettesítik.

  És hogy jön ez ide? Hát úgy , hogy a profit hajszolása miatt kell egyre és egyre többet fogyasztani és termelni. Tönkreb*sszuk a földet.

  Nekem ez amúgy nem okoz problémát. Elfogadtam. Ez ellen nincs mit tenni. Itt se tudunk semmilyen intézkedést csinálni ami ne látszatintézkedés lenne és bármi komolyabb hatása lenne.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.08.31. 20:45:47
 • ostoros
  #25
  Ostobaságot dumálsz.

  Olyan nincs, hogy nem tartható. Olyan van, hogy a település közepén nem lehet. Na de a település szélén például önkormányzati tulajdonban bőven lehetne. Nem kettőt, hanem kétszázat. Tudod, hatékonyság. És még össze is tudják gyűjteni a maradékot.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.08.31. 18:13:22
 • bundasjezus
  #24
  A profit olyan, mint az atomenergia. Lehet jóra és rosszra is használni.

  Az a profit, ami magas hozzáadott értékből és know-how-ból keletkezik és ezért jut bőven a dolgozók fizetésére is, az jó profit. Ezt nevezik fejlődő életszínvonalnak. Ez win-win szituáció.
  Az a profit, ami nem abból keletkezik, hogy a termék hozzáadott értékét növelik, hanem abból, hogy minél többet spóroljanak a minőségen és a bérköltségeken, munkakörülményeken, az a rossz profit. Ezt nevezik kizsákmányolásnak. Ez lose-lose szituáció. Itt a Balkánon sajnos utóbbit ismerjük. Tehát a profit minősége (nem mennyisége!) alapvetően a gyártulajdonos hozzáállásának függvénye. Ha tróger a góré, akkor neki mindig az lesz az első, hogy legyen della vadiúj X5-ös BMW-re, a termelésen, a terméken és a dolgozókon meg annyit spórol, amilyen vastag bőr van a képén. Ha a góré társadalmilag felelős ember, akkor neki elősorban az a fontos, hogy olyan terméket állítson elő, ami előre viszi a társadalmat, hozzájárul annak fejlődéséhez, életszínvonalának növekedéséhez, az X5-ös BMW pedig huszadrangú szempont (telni fog rá így is). Ő tudja, hogy ez csak akkor fog menni, ha nem spórol az emberein, az erőforrásain.

  Összegezve: ha tróger a gyáros, akkor számára a rövid távú jólét elérése lesz a szempont, ezért kizsákmányolja az erőforrásait. Ha pedig felelős ember a gyáros, akkor számára a hosszú távon is elérhető és fenntartható jólét a cél, ezt pedig csak a dolgozói megbecsülésével érheti el, tehát nem kizsákmányolja, hanem motiválja őket.
  Hosszú távon egy cég vagy vállalat sem maradhat fenn, nem lehet versenyképes, ha kizsákmányolja a dolgozóit vagy a társadalmat. Ez a balkáni tempó és vállalkozói kultúra, amit mi ismerünk, nem véletlenül nem képes cégbirodalommá nőni és nem véletlenül nem élnek az ilyen cégek évtizedekig.
 • bundasjezus
  #23
  Nem minden esetben jobb, de ha ettél már életedben tápos tojást, meg rendes házi tojást, akkor tudod, hogy mi a különbség. Aki világ életében tápos tojást evett, annak fogalma sincs, hogy mennyivel táplálóbb és finomabb a házi tojás, mert sosem kóstolta, tehát neki a tápos tojás az etalon. Én tartok tyúkokat, változó létszámmal kertesházi körülmények között, tehát van számukra biztosítva nagy, szabad, zöld kapirgálós terület is. Konyhai zöldség maradékon, kukoricán, búzán, zöld növényeken, bogarakon vígan eléldegélnek. Cserébe sokszor annyi a tojás, hogy nem tudom mire felhasználni. Viszont ettem már bolti tápos tojást és az a véleményem, hogy aki hosszú távon olyat eszik, az meg is érdemli. Ugyanígy vagyok az ipari felvágottakkal is.
  De hozhatnám példának a házi pálinkát, a házi bort is. Persze, vannak tróger termelők, nem állítottam, hogy nincsenek. De aki lelkiismeretesen termel, az olyan minőségben csinálja, mintha saját fogyasztásra termelne.
  A háztáji sertéstartás visszaszorulásának pedig csak egyik oka a városiasodott és felgyorsult életmód. Nagyapám, dédnagyapám kiköpte volna a falatot a szájából, ha a szupermarketben vásárolt sertés- vagy marhahúsba haraphatott volna, mert azonnal érezte volna a különbséget. (Egyébként ki is köpték a falatot, mert életük végéig baromfit és sertéseket tartottak.) Nekünk fiatalabb generációknak, akiknek nem sok közünk van a háztáji termeléshez, számunkra bőven megfelel az ipari szemét is, meg a Marokkóból hozott paprika, paradicsom. És ezt a véleményemet fenntartom: a boltban kapható élelmiszerek nagy része emberi fogyasztásra alkalmatlan szemét. Dehát erre van igény, kereslet és pénztárca, ezért ez kapható. Csak akkor nem szabad sírni és méltatlankodni, hogy miért van ennyi szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés. "Az vagy, amit megeszel."
 • dyra
  #22
  Jó akkor szerinted hol keletkezik a "profit" és mi annak az "ára"? Tők jó, hogy engem oltasz, de te meg egyszerűen azt hiszed, hogy a profit csak "úgy" keletkezik. Nem. Azért valakinek dolgoznia kell. És ha a megtermelt javakat az elvégzett munkának a fejében osztanék szét egyszerűen nem keletkezne "profit". Ezt belátni kb egyszerű paraszt logika. Tehát valakinek valakitől el kell vennie. Na de mind1 nem linkelgetnek neked keress rá magad. Meg gondolkodj rajta aztán majd belátod, hogy ez így van.

  "Van ilyen is, de szabad világban élünk"
  Nem élünk szabad világban.

  "Alapíthatsz te is céget, aztán majd meglátjuk, mire jutsz."
  Vállalkozó vagyok kb annyi az éves bevételem mint Tiborcz-nak volt vagy nagyon régen Mészárosnak. Aztán ők továbbfejlődtek nyilván mert rohadt tehetségesek voltak.

  "Valóban, csak azt is be kéne kalkulálni a rendszerbe, hogy ha bio táplálékon élne mindenki, akkor már régen éhezés lenne."

  Miért lenne? Szerinted most kik termelik meg a nagy élelmiszeripari cégeknek a kaják többségét. Kis és közepes gazdaságok ezrei. BIO kajáról nem beszéltem.

  "Ja, olyannyora nem, hogy nagyjából amióta világ a világ, a kettő együtt mozog."

  Dehogy mozog.

  Nem is foglalkozom veled úgyis csak személyeskedni tudsz. • TokraFan
  #21
  "A Profit abból keletkezik, hogy vagy megspórolják a munkaerőn vagy a beszerezésen"

  Ezt azon kívül, hogy te így gondolod, valami konkrét kutatási eredménnyel, hiteles statisztikai adatokkal is alá tudod támasztani, vagy csak megint beszélsz bele a világba, és a saját légből kapott gondolataidat adod elő úgy. mintha egyetemes igazságok volnának?

  "Most azok dolgoznak a legtöbbet akik a legkevesebbet keresik."

  Van ilyen is, de szabad világban élünk. Alapíthatsz te is céget, aztán majd meglátjuk, mire jutsz. Vagy válthatsz munkahelyet, esetleg tanulhatsz, hogy a magasabb képzettséggel jobb fizetést kapj. További opció, hogy kimész külföldre, ahol rendesen megfizetik a munkádat (hopp, ott is a csúnya profitorientált cégektől kapsz fizetést). Csak szólok, hogy Ausztriában egy szimpla kőműves évi 7 millió körül megkeres jelenleg. A felségem diplomával és két felsőfokú nyelvvizsgával nem keres ennyit...Miről beszélünk?

  "a lakosság szemetet eszik"

  Valóban, csak azt is be kéne kalkulálni a rendszerbe, hogy ha bio táplálékon élne mindenki, akkor már régen éhezés lenne. Ha tanultál történelmet, feltűnhetett volna, hogy az iparosodás előtt lényegesen kevesebb embert sem tudott eltartani a Föld, egy rossz év, rossz időjárással konkrétan éhezéshez vezetett. Az, hogy ma nem éhezel, az iparnak és a technológiának köszönheted, kizárólag!
  Akinek pedig nem tetszik az ipari minőség, senki nem akadályozza meg abban, hogy vegyen egy tanyát vagy egy kertes házat, és maga tartson állatokat és termeljen zöldséget/gyümölcsöt. Az Bio lesz, cserébe a fél életed rámegy a házimunkára. De a döntés a tiéd.

  "Szóval van a piac működése meg van a társadalmi érdek. Hosszútávon a kettő nem fog tudni együtt mozogni. "

  Ja, olyannyora nem, hogy nagyjából amióta világ a világ, a kettő együtt mozog. A kistermelő is profitorientált...vagy szerinted miért dolgozik? És ők is már ipari eljárásokat alkalmaznak, sok esetben tápozzák a jószágot, mint az iparban. De szép dolog a nosztalgia, ezt értem...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.08.31. 15:16:49
 • dyra
  #20
  Miért kell összemosni a dolgokat? Azért mert leírod, hogy működik a gazdaság komcsi vagy? A Profit abból keletkezik, hogy vagy megspórolják a munkaerőn vagy a beszerezésen és ezt általában monopóliumok tudják megcsinálni vagy nagyobb cégek. A kicsik árversenyeznek gyorsan kimúlnak.

  Most azok dolgoznak a legtöbbet akik a legkevesebbet keresik. Egyszerű matematika. Kicsit hozzáadott értékű a munkájuk vagyis, hogy legyen elég pénzük sokkal többet kell dolgozniuk.

  Nem lehet megoldani az emberiség problémáit ebben a gazdasági rendszerben. Az iparnak nem érdeke visszafogni a termelést. Sőt az embereknek sem érdeke. Nekem se.

  A többi személyes hülyeségedre nem reagálok, egyszerűen leírtam, hogy most a túlzott profit elvárás miatt még az olyan maradék nyesdék húsból is virsli lesz amit a régi emberek még az állataiknak sem adták volna oda, vagy a gumicukor csontból készül a teheneket kizsigerelik, stb..

  Ez mind azért van, mert nekik is egyre többet és egyre jobban kell gyártaniuk, hogy a profitjuk szinten legyen vagy növekedjen. Ami igazából senkinek nem jó, mert a föld pusztul, a lakosság szemetet eszik és plusz sokkal több szemét keletkezik. De ezek a cégek mind azokat a kistermelőket szorították ki a piacról akik évszázadokig évezredekig látták el kajával az embereket.

  Szóval van a piac működése meg van a társadalmi érdek. Hosszútávon a kettő nem fog tudni együtt mozogni.
 • TokraFan
  #19
  Ez is erős ferdítés. Miért gondolja mindenki azt, hogy a házi termelő terméke _minden esetben_ jobb, mint az ipari? Ez megint a nosztalgiázás miatt van, mert régen ez még igaz volt talán, de ma már számos házi kotyvasztó is pont úgy tápokon neveli a jószágot, mint az ipari telepeken. A különbség pusztán a volumenben van. Miért gondolja mindenki, hogy egy őstermelő tisztán kukoricán neveli a csirkét, és nem zsákos csirketápon, amibe esetleg kever egy kis festékanyagot amitől sárgább lesz (ezt az ipar is csinálja, csak ott tudsz is róla, mert kötelező feltüntetni). A istermelőnél meg csak örvendsz, hogy milyen szép sárga, ez aztán az igazi minőség, de valójában fogalmad nincs, mit művel az öreg Gazsi bácsi a garázsában, ahol a termékek készülnek. Most nem beszélve a higiéniás körülményekről, amit egy komoly ipari gyártónál nagyon szigorú előírások alapján határoznak meg és ellenőriznek, míg mondjuk Mari néni sajtüzemében a fene tudja, mi rothad a sarokban évek óta. Sajnos ez sem ilyen egyszerű, nem fekete-fehér, hogy az ipari az szemét, Mari néni lekvárja meg a csúcs. Lehet előbb kapsz szalmonella fertőzést Mari néni lekvárjától, mint egy iparitól.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.08.31. 14:44:01