50 éve is elérhettük volna a Marsot
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
te a fejlesztéseket és az áttörést hiányoltad..itt van
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.18. 16:35:26
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
én itt élek, nem ott
irreleváns nekem a német ár.
és csak hogy tudd rendszerbe állási díjat meg készenléti díjat is felszámolnak, nem csak áramot fizetek árammal, hanem egyéb többlet költség is van. megvan a haszna rajtam is a szolgáltatónak..
minden költség el van számolva...törvény szerint...nem én szabom a feltételeit ennek a dolognak, csak élek vele
szabad??
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.18. 14:51:48
500-at átadok, és 500 visszaveszek..
senki nem fizet senkinek semmit.
hogy mástól hogy mennyiért veszik vagy adják, ahhoz nekem mi a közöm?
ez az állami szabályzás..nem én hoztam a törvényt csak betartom, és élek a jogaimmal
ha te adó visszatérítésre vagy jogosult, akkor nem élsz vele? dehogynem, törvényes jogod van rá
ennyi.
Lemaradtam valamiről, vagy leesett németországban az 5 évvel ezelőttihez a fogysztói áram ára? Vagy miabüdösfenéről beszélsz? Mert a számok azok makacsok, akárhogy fényezik a zöldpropagandában. Valahogy ott nem említik meg hogy mint országnak és lakosainak kurvára nem éri meg, mert marhadrága a fogyasztói ár ettől.
(nyugodtan kérheti a kommentem törlését)
A PV cellák telepítési költsége közelében nincs annak, hogy kötelező átvétel és ártámogatás nélkül megérje. Mivel neked fogyasztás alapú elszámolásod van, tehát a saját fogyasztásodig termelt áramot nem kell fizetni, ez azt jelenti, hogy tőled végfelhasználói áron veszik át az áramot. Ez mi, ha nem támogatás? Hm...?
Az áram olyan termék, aminek árában az is benne van, hogy mikor termelik. Attól, mert te egész évben megtermeled mennyiségben adott esetben, ami te elfogyasztasz, az kurvára nem azt jelenti, hogy akkor termeled meg, amikor neked a teljesítményre lenne szükséged. Ilyenkor ingyen kisegít téged a grid. Ez mi, ha nem támogatás...? Hm...?
A szokásos hülyeségekkel jösz, a linket írások nagy részét ismerem. Azok is szarnak a fentiekre. Vicces dolgokat kihagyva és is be tudom hazudni, hogy mi éri meg és mi nem...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
bocs, de ez nevetséges
talán frissítsd a tudásod, nagyon rád férne...
https://piacesprofit.hu/klimablog/egyre-jobban-megeri-a-napenergia/
https://fyouture.met.com/egyre-jobban-megeri-napelemparkot-epiteni/
https://index.hu/gazdasag/2016/12/26/napenergia_mar_jobban_megeri_mint_a_fosszilis_wef/
http://napelem.blog.hu/2017/10/20/napelemmel_termelt_aram_tarolasa_444
és már annyiszor annyi ember, cikk leírta, nem forint hanem mennyiség alapú az elszámolás, így az olyan érveid ki mennyi forintot ad nekem, bődületes marhaság..
ne menj bele a vitába, először hozd magad szintre..majd utána.
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.18. 10:08:33
és újra csak hamis állításokkal érvelsz
A sarokszámok azóta sem nagyon változtak...
Szóval viccnek jó volt a kommented...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.18. 01:04:22
csak azért is neked lesz igazad.
még ha egy seggfej, pöcsfej f*szverő kis alattomos szúnyogállatka is vagy.
Nem bírod elviselni, hogy ne te legyél az univerzum közepe.
Erről beszéljünk inkább... hogy miért kell így lennie.
Barátom.. ennek oka van.. nem véletlenül vagy te ilyen szaralak. Ennek oka van.
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
Nem veszed észre magadat.
Velem foglalkozol.. miközben magaddal kellene foglalkoznod..
miért vagy ennyire ellenszenves és utálatos mások szemében?..
Csak nem veled van a baj?
Csak nem te értesz mindenhez és mindenki más a hülye?
Ugye..ugye.
Milyen ezoterikus marhaságokkal támadsz folyton??..
megvádolsz minden féle ezoterikus dologgal.. de nem írsz semmi konkrétat.
Az a bajod, hogy szerintem a földönkívüliek tényleg léteznek?.. nagy dolog, az emberiség fele is ugyan ezt gondolja mint én.
Rájöttem már... Te kavarod itt folyton a szart.. miattad nincs béke és nyugalom a forumon.
Téged jól pofán kéne baszni.. de nagyon erősen, hogy észhez térjél már végre.
mikor be akarta bizonyítani hogy a napelem a házam tetején nem éri meg 😊)))))
pedig de..egyre jobban 😊
szétokoskodja az agyát folyton 😊, ő egy közepesen képzett mérnökféle lehet, ért valamelyest a dolgokhoz..és ezért azt hiszi mindenhez csak ő ért 😊
Ír okos dolgokat, repülős írása remek, és elismerést érdemel, de ő is beleesett abba a hibába, hogy azt hiszi mindenhez ért, és a véleménye maga a szent írás..
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.18. 00:39:50
Nem szokott minden topikba kommentelni. Sőt kifejezetten látható, hogy mikhez ért és mikhez nem, pusztán abból, hogy hova ír.
Viszont veled ellentétben ő szokott számokat is hozni, netán képleteket vagy releváns linkeket az adott témában.
Nem az a baj veled, hogy írsz, hanem az, hogy úgy írsz mintha nálad lenne bölcsek köve, a témában dolgozó szakemberek meg fullhülyék.
Nekem nem szakmám a mechanika és a fizika..
én a software területen dolgozok.. én készítem a programokat ami ezeket az eszközöket működteti
elárulom, hogy hiába nincs valakinek phd ja adott szakterületen.. érdemes és nagyon fontos elképzelni és vizsgálgatni a dolgok működését. minden területen.
Nagyon fontos a képzelet ahhoz, hogy megértsük a dolgokat, folyamatokat a részleteiben.
Mindig érdemes gondolkodni valamin.. még akkor is ha nem vagyunk szakképzettek, és nem vagyunk minden információ birtokában.
Nem tetszik nekem a modorod.. nagyon magas lóról osztogatod az észt.
..és állítom, hogy azon a szakterületen ahol én dolgozok.. egy sor hasznos program kódot nem volnál képes leírni.
De attól még nem állítom, hogy hülye vagy... és nem lennék lekezelő veled. Tiszteletbe tartom, hogy mással foglalkozol.
Az, hogy te itt valami fantasztikus tudású és mindenhez értő "mérnök" lennél a forumon..
elárulom neked, hogy ez egy illúzió. Igazából ez nem igaz.. ezen kellene elgondolkodnod, hogy miért fontos számodra az, hogy úgy tűnj fel, hogy te egy fantasztikus és mindennél értékesebb ember vagy..
Miért fontos számodra mások provokálása.. mások lealacsonyítása, és mások hozzászólásainak kitöröltetése??
Ilyen dolgokon gondolkozzál.. ne azon,hogy milyen fantasztikus vagy.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2018.07.17. 21:05:11
A VASIMR remek dolog, de a szükséges méretben még egalább egy évtizedig nem készülhet el, a laborokban működő 100KW példány a mostani állapotában esetleg hatékony lehet nagyobb méretű kutatószondákhoz, de 100KW napelem kéne hozzá, (kb az egész ISS-nek van ennyi) , ez azért még megoldható, de az emberes Mars utazáshoz minimálisan szükséges 10-20MW esetén még csak kissebb időmegtakarításról beszélhetünk, mondjuk 3-4 hónap 6-9 hónap helyett, és gyakorlatilag egyetlen tervezet sem ment 39 nap, (5 ésfél hét) alá met már ahhoz is 50-200MW teljesítmény kell. Napelemből ez már akkora hogy szóba sem kerül mint alternatíva, Reaktorból pedig még a 1/100 méretűt sem bocsátottak fel soha az űrbe, (elektromos 50-200MW-ról beszélünk nem pedig termikusról).
A 2 hét alatt a Marsra repítő VASIMR annyira VAN meg mint a kereskedelmi fúziós erőmű, minimum 20 évnyire, persze biztosan fel lehetne gyorsítani a fejlesztéseket jókora pénzösszegekkel, akár itt , akár a fúzió esetén, de durva pénzekrűl beszélunk.
Érdemes megtekinteni az alábbi dokumentumot és megnézni milyen mértékben változik a szükséges tömeg az utazás idejével arányosan,
http://www.adastrarocket.com/Andrew-SPESIF-2011.pdf
Ez a következőkből állt volna: olcsó többször felhasználható, főleg emberszállításra szánt LEO szállító rendszer + nagyméretű űrállomás + Föld-Hold között is folyamatosan működni képes űrvontató (pl. nukleáris energiaforrással). Lásd 2001. Űrodüsszeia.
Ez azért nem az a technológiai/erőforrás szint, ahol, most akár a legjobb SpaceX is játszik. Egy olcsó LEO űrszállítónak valóban olyannak kéne lennie, mint egy repülőgépnek, nem az hogy 10 kilövést kibír, hanem 100-at legalább és 10-nél kéne talán az üzemanyag feltöltésen kívül komolyabban hozzányúlni.
Mindez ma már nem sci-fi, csak ezek kifejlesztése, megvalósítása olyan erőforrásokat követelne, mint az egész Apollo program. Ez a mostani magán céges űrszállítósdi dolog csak játék ahhoz képest.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szoval ha lenne vagy politikai/valasztoi akarat, vagy lehetoseg rovid/kozeptavu haszonra, akkor a penzen a legkevesbe sem mulna a dolog.
A vasutazashoz nem epithet mindenki sajat sineket, vagy a kamionozashoz sajat utakat, de az urrepules eseten csak a vegtelen ur van, es semmi infrastruktura. Kiallitod a raketadat a mezo kozepere es kilovod, es kesz van sajat privat urszallitmanyozo ceged.
Az apollo programnak is ez volt az egyik legnagyobb előnye..hosszú távú nyeresége.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.07.16. 11:42:49
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
egyszerűen amíg csak a profit vezérli az űrkutatás jövőjét, és nem a felfedezés, halott ügy ez igazából..persze nem baj, ha van benne haszon meg minden..de ne ez legyen a meghatározó alap szempont..
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.15. 22:05:06
Ehhez eleg lehet a napelem is, de ha akarnak magneses vedomezot is, akkor nem artana egy reaktor sem. Ezzel mar kb. 2 het lenne az ut.
A harmadik lepes ha mar ott vannak az a leszallas es felszini bazis. Ezt meg lehet epiteni robotokkal. Ha Mars koruli palyan vannak a kozvetlen tavvezerles is egyszeru, tehat mehetnek buta, de ugyes humanoid robotok is.
Negyedik lepes lenne embert levinni es visszahozni. Mindezt a kiepitett ellatasi lancra epitve.
Ha a fentieket kihagyjuk es kozvetlenul megyunk akkor olcsobb es gyorsabb, de kisebb a tuleles eselye. Ez olyan mint a masodik vilaghaboruban az amerikai island hopping amikor szigetrol szigetre haladtak Japan fele kiepitve az ellatasi lancot. A kozvetlen ut ezzel szemben olyan mint a Dolittle raid volt. Sikerult, csak sokan maradtak ott es hazajutni is csak veletlenul tudtak nehanyan.
Megcsinalni mindkettot meg tudnank. A kerdes hogy hosszu tavon melyik eri meg jobban, nem csak anyagi szempontbol hanem az emberisegnek.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.07.15. 15:19:24
Ő, esetleg kutatást végeznek? Azt a triviális dolgot ami a feladatuk egy űrhajósnak? Kemény fal lehet ilyenkor valakinek a gondolkodásában, amikor az nem világos, hogy mit jelent az űrkutatás szóban az kutatás... Már bocs, de természettudományokat kedvelő emberhez nem méltó egy ilyen kérdés!
"Se normális űrhajó, se felszíni bázis, se pályára állítható űrbázis (esetleg az űrhajóból)... Ez nem olyan, hogy odamegyünk, körülnézünk, és visszajövünk. Egyrészt ahhoz messze van, másrészt akkor már kutatni is lehetne."
Nyilván űrhajóval mennek oda, amivel vissza is lehet jönni, és nyilván visznek magukkal mindent ami szükséges. Értelmetlen az első mondatod ebben a formában. A pár napos kutatás is többet ad a a Mars megismeréséhez, mint az összes eddigi űrszonda.
"Túl sok pénz, túl sok idő, és nem érdekel úgy igazán senkit. "
Egyre durvábban tolod. A tudomány nem tetszési indexek alapján fontos, és szerencsére egyenlőre a kutatás finanszírozás sem direktbe ilyen alapon történik. Valamikor a századelőn kitaláltak egy rossz finanszírozási rendszert, aminek a levét ma is isszuk, a politika határozza meg a kutatási finanszírozásokat, és nem csak mecénásként működik, mint a művészetek esetében. Ami valahol ugye érthető, hiszen, fejlesztés, az innováció a fejlődő államok alapjai, csak éppen összekeverik (mint te) a világ megismerését (alapkutatást), az alkalmazott kutatással, és a kísérleti fejlesztéssel. Ez külön dolog, ami valamikor régen összekeveredett mind a politikusok, mind a gazdasági finanszírozásban, mind egyesek fejében.
Az űrkutatásban ráadásul egy plusz csavar van még, hogy hadsereg rátelepedett, így nem elég a politikusokkal és közvéleménnyel harcolni a pénzekért, még a katonákkal és a hülye ötleteikkel, szabályozási rendszerrel is meg kell küzdeni. De ez nem egy egészséges dolog, sem gondolkodásilag, sem finanszírozásilag.
Kémiai hajtóművel is oda lehet érni, akár 40 nap alatt, csak sok üzemanyag, és négyteljesítményű hajtómű kell. A kémia rakétákkal nem az a baj, hogy kicsi a teljesítményük, éppen ellenkezőleg, a legnagyobb teljesítménnyel a kémiai rakéták rendelkeznek. A fő gond az ehhez szükséges üzemanyag földkörüli pályára állításának - költsége. Tehát a legjobb magoldás drága, és nem szar. Mellesleg a SpaceX is kémia rakétában gondolkodik, 39 nap alatt. Majd meglátjuk.
Gyennagyij Padalka 1000 napot (több mint két és fél év) az űrben
Peggy Whitson 665 napot töltött az űrben
A Nemzetközi Űrállomáson a rendszeresített szolgálat fél év.
Utoljára szerkesztette: csicso82, 2018.07.15. 10:03:52
A kérdés az, hogy valaki ezt hajlandó-e kifizetni vagy inkább életfogytig marsi tartózkodásra itélné az ürhajósait. Egyébként olcsóbb lehet a visszatéréses változat mint egy hosszú tartózkodásra alkalmas telep kialakítása.
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
Szerintem meg pont a visszaút a gáz.
Azt kell dobni a projektből.
Ugye nagy gond, hogy a Földről kell a visszaút eszközeit, üzemanyagát is elvinni.
Ez annyira sok felesleges teher, hogy helyette egy marsi telep anyagát kellene vinni.
Mellesleg biztonság kedvéért pár úrhajó mehetne, tesztelni a biztonságos technologiát és vinne egy gyüjtőpontra egy csomó holmit, amikor már élő emberek mennek, addigra komoly telep összeállításához legyen felhalmozva minden.
és oda vissza út kell hogy legyen..