50 éve is elérhettük volna a Marsot
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mivel úgyis sokféleképpen neki lett futva az elmagyarázásnak, én csak egyszerűen saját szemszögből összefoglalnám.
Legyen az áram ára 45Ft/KWh (hasraütés). Amikor valaki áramot vesz és felhasznál, és befizeti a 45 Ft-os árat érte, akkor 3 résztvevő osztozik ezen a záron: termelő, szállító(közvetítő), és kereskedő (értékesítő, számlázó). Mondjuk 15 megy a termelőnek 25 a szállítónak és 5 a kereskedőnek (szintén hasraütés alapján).
Na most, ha valaki beruház egy napelemes dologra és mondjuk alig vagy szinte semmit nem fogyaszt, és minden amit megtermel az visszatáplál, akkor év végén kijön az elszámolás, hogy pl 1000KWh-nyi áramot töltött fel a rendszerbe, és mivel mennyiségi az elszámolás, így az ő markát 1000*45Ft üti - azaz kap 45ezer Ft-ot. A termelő azt mondja (lásd lentebbi kommentelést) hogy ez jogos, ez jár neki. Hiszen ezt az áramot másvalaki elfogyasztotta, megvette, az meg befizette a 45ezer Ft-ot érte. Tehát ide vele azzal a 45K HUF-al. Na de mint az előbb leírtam, a 45ből csak 15 járna neki. Hiszen ebben az esetben is van értékesítő és szállító is, akik 25+5 Ft-ot kérnek azért (és ez le is van számlázva a végső fogyasztónak), hogy az általa megtermelt áram eljusson valakihez és az el is legyen számolva. Az előállítónak (termelőnek) csak 15 Ft járna, nem 45. Ezzel szemben az elszámolás szerint mégis 45-öt kap érte.
De mivel nem ismerem hogy is megy ennek a elszámolása, vegyük azt az esetet, amikor nullás az egyenleg. Azaz pont annyit vett fel másoktól, mint amennyit fel is töltött. Nyilván van amikor fogyasztott és van amikor meg termelt - időszakonként változóan, de az év végi elszámolás nullára jön ki. Ilyenkor ugye kap egy nulla Ft értékű számlát(?)... De ekkor is ott van, hogy amit fogyasztott, abban volt szállítás és értékesítési díj is, ami így megint nem jelenik meg az elszámolásban.
Ahhoz, hogy meglegyen a rendes balansz és mindenki pénzénél legyen, neki 3x annyit kellene termelnie és feltölteni a rendszerbe minden egyes elfogyasztott KWh-ért ezen az árakon. Ha elfogyasztott a rendszerből 1KWh-át akkor később ezért 3KWh-nyi áramot kellene visszatöltenie CSERÉBE, hogy értékében nulla legyen az ő számlája.
Így már érthetőbb?
Ugyanakkor!
Van itt egy másik dolog. Amikor én, akinek nincs napelemes rendszere, csak egy szimpla fogyasztó vagyok, akkor amikor áramot használok, én itt Budapest mellett mondjuk Paks-1-től kapom az áramot, ami cirka 130km-re van tőlem, de lehet hogy a szlovákoktól érkezik - azaz még messzebbről -, mert nincs elég hazai kapacitás. Nem kell magyarázni különösképpen, itt teljes mértékben jogos a 45Ft leszámlázott díj, amiben nemcsak termelői ár hanem szállítás és értékesítői díjak (költségek) is benne vannak foglalva.
Viszont ha valaki a saját napelemes többletét tölti fel, azt az áramot nagyon valószínű hogy nem az ország másik végében fogják felhasználni, hanem ott helyben a saját legközelebbi elosztóján lévő másik fogyasztó, talán a szomszédja, kapja meg. Azaz nincs nagytávolsági szállítás, a termelt energia rögtön helyben elhasználódik, mivel ez nem a Magyar Posta, ahol előbb minden levelet felküldenek Budaörsi központba, majd onnan visszaszállítják a címzettnek. Persze ebben az esetben is van rendszerhasználat, hiszen mérni és SZABÁLYOZNI kell a rendszer azon ágát ahol ő termeli a plusz áramot, még ha nagyon messzire nem is kell elszállítani, továbbá el is kell számolni (másik valaki megveszi, annak leszámlázni stb stb).
Tehát ebben az esetben mondjuk nem számolják fel a teljes 25 Ft-os rendszerhasználati és szállítási díjat, akkor is valamennyit érvényesíteni kell ebből, mondjuk 10Ft-ot, továbbá az értékesítési 5 Ft is megmarad, azaz az őáltala termelt áramot csak 30Ft-on számíthatják be, nem pedig 1:1-hez alapon... ugye?
Így már érthetőbb?
http://www.taxierden.hu
http://www.taxierden.hu
a 34. ben nincs személyeskedés...ugyanmár 😊
hol ebben a személyeskedés?:
"szétokoskodja az agyát folyton 😊, ő egy közepesen képzett mérnökféle lehet, ért valamelyest a dolgokhoz..és ezért azt hiszi mindenhez csak ő ért 😊"
"Ír okos dolgokat, repülős írása remek, és elismerést érdemel, de ő is beleesett abba a
hibába, hogy azt hiszi mindenhez ért, és a véleménye maga a szent írás..:"
ez személyeskedés?...mi vagy te ovis?
ha te azt annak vetted, akkor látszik sosem fociztál a haverokkal 😊
senki nem oltott le semmit, ez a tévedés, ugyanazokat az ostoba mantrákat írogatták be mint te kb..csak pepitába
mindet cáfoltam, vagy rámutattam hogy nincs ráhatásom a történetre...ez olyan mintha téged hibáztatnálak a magas áfa miatt.
és nem nem mindenki hülye, csak te 😊))
ha már megszólítottál..
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.20. 14:35:39
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
(Azért valahol durva, hogy olyan "színvonalú" kommenteket tol, hogy még a híreknél is törölték a hsz-eit...)
Aztán jöttél te a 34-es kommenttel, ahol a jól sikerült okosnak lenni, hogy csak 3-4 ember oltotta le téveszméidet.
De persze mindenki hülye, csak te vagy helikopter...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.20. 10:32:41
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
ja..hogy TE?
kösz ennyi..
inkább menj a Marsra 😊 több hasznodat vennénk 😊
inkább repkedésről írj, ahhoz talán van közöd 😊
inkább menjünk a marsra 😊
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Amúgy hogyan is jutottunk el a Mars utazástól a napelemekig?
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.07.20. 07:26:11
Neked is szólnak a kérdéseim
- én hoztam a törvényeket?
- én szabom a feltételeket?
- én döntök benne?
- én tehetek róla hogy ilyen amilyen?
- szabálytalan illegális, törvénytelen amit csinálok?
és a colás kérdés neked is szól...ha én ma többért veszem a colát mint te tegnap akciósan.,.akkor te vagy a hibás?
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 23:18:27
és a kereskedő 1000 egységet tud előállítani és eladni, ha neked ad belőle 100-at és visszakap 120-at
akkor 1020 egységet ad el..miközben csak 1000 egységet állított elő
az 1000 egységen megvan a haszna, és van plusz 20 egysége, amibe nem fektetett semmilyen előállítási költséget, tehát majdnem 100% a haszna rajta (nyilván nem annyi, kicsit kevesebb)
és nem nem leszarom, hanem használom a lehetőséget, kérdezlek: törvénytelen? szabálytalan? bárkinek van rá lehetősége?
én írtam a szabályokat, törvényeket??
ismét kérdezlek: ha te tegnap veszel egy nagyon akciós coca-colát, és én ma már csak normál áron kapom meg, akkor te vagy a hibás??? mert éltél a lehetőséggel???
érdekes érv...
és a szállításért a platós ifájá-ért fizetek..ha nem tűnne fel, kb 10x leírtam, éppúgy fizetek minden egyéb díjat (rendszer használati, készenléti, karbantartási stb stb)
de unalmas hogy folyamatosan hazudoztok..
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 23:07:51
Egy óvodás látja ebben a kurvanagy gondot. Az meg hogy te nem látod az meg egyszerű gyökérség és a többiek leszarása. Nem. Nem fogytak el az érvek. Csak épp ha valakinek 3 féleképp magyarázzák el hogy 3x2 az 6 és még akkor sem érti, akkor kb otthagyják hülyén meghalni. Ennyi.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.07.19. 21:28:29
Aha, szóval biztos nincs támogatva a METÁR rendszeren keresztül senki. Ezt gondold már át mégegyszer!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
tehát csak köpködni tudsz...szánalmas
elkezdesz személyeskedni, pedig én nem tettem ilyet, a témáról írtam, és válaszoltam minden érvetekre..
erre te beugatsz, és személyeskedsz
ez is igazolja, egyrészt szánalmas vagy mint ember, és képtelen vagy fejlődni, és elfogadni ha másnak igaza van
nagyon sajnálom a családodat..
de zárhatjuk a témát
megint bizonyítottam hogy te tévedsz.
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 20:31:02
nem gond..
nem én nem dinnyével fizetek a krumpliért, ez hülyeség
hanem krumplival a krumpliért..
amit ugyanúgy elad, és megvan a pénze
csak én 10kg krumpliért 12kg adok...és megvan a nyereség.
a zöldségesnek max 100kg krumplija lehet..mert többet nem tud szerezni (előállítani) ebből ad nekem 10kg-ot, és kap tőlem 12kg-ot
tehát eladhat 102kg-ot
de szarul járt, mi?
és igen kötünk egy üzletet, hogy ad nekem 10kg, és én 12 kg-al fizetek érte...tényleg rossz biznisz
aha...hát üzletembernek ne menj 😊)
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 19:10:25
A te analógiád meg pont a fordítottja. Odamégy a zöldségeshez, hogy te dinnyével fizetsz a krupliért, mert szarásig vagy vele és nem tudsz vele mit kezdeni, akkor is, ha a zöldségesnek nem tetszik, akkor is ha a zöldségesnek is van bazisok dinnyéje. De a zödséges kötelezve van az átvételre és oldja meg úgy ahogy tanulta. Hülyeségeket beszélsz.
jelen pillanatban szükség van mindkét rendszerre, de remélhetőleg ahogy eddig is fejlődik a technológia, és lesz erre is megoldás
ha én 300-at fogyasztok el, de 400-at adok oda, akkor a plusz 100 az tiszta nyereség, persze levonva belőle a cég költségét (grid, ahogy kedvenc ismerősöm hívja)
Infrastruktúrához nem is..azt a cég építi ki,
de bocs..ha egy zöldséges boltot nyit a sarkon, ahhoz hogy nála vegyem a gyümölcsöt krumplit stb, ugye nem kell beszállnom a bolt építési költségébe?? vagy igen?
elég ha az eladott krumplin meg van a haszna, ugye? amiből majd fizeti amit kell neki
és igen vannak ilyen költségei a cégnek, amit el is számol felém, csak te valahogy ezt mindig elfelejted..
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 16:49:40
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
LINK
A lengyelek már avval fenyegetőztek, hogy bontják a kapcsolatot, mert annyira túlterhelte a rendszerüket az "olcsó" túláram.
Az áramrendszer nem képes elviselni a túláramot, de a kevés áramot sem. Az alaperőművek órák alatt változtatnak a terhelésen, cserébe nagyon olcsók. A középerőművek a napi tervezett terheléshez igazítják a működést, perceken belül követve a terhelésváltozásokat, cserébe drágábbak az alaperőműveknél. A csúcserőművek pedig kisegyenlítik a pillanatnyi ingadozásokat, másodperceken belül reagálva. Ezek gázturbinás erőművek. Na ezeknek kell kisimítani a nap és szélerőművek kihagyásait vagy túltermeléseit. Angliában épp egy hónapja sírtak, hogy több napig nem volt szél, és a betervezett áram hiányzott a rendszerből.
Amúgy a napelemes rendszerek problémája, hogy nagyon "híg" erőforrással dolgoznak, míg a fogyasztóink "koncentrált" erőforráokhoz vannak kitalálva.
Jó analógia a növények és állatok. A napenergia elég a növényeknek, de mozgásra már nem jut energia, a letárolt mennyiség arra elég hogy túléljenek, amíg nincs nap (éjjel, télen). Az állatok a növények által koncentrált energiát veszik fel, abból jut valamennyi mozgásra, meg a táplálkozáson kívüli működés fenntartására is.
A fosszilis erőművek koncentrált napenergiával dolgoznak, a jelenlegi nap és szélerőművek felveszik a napenergiát (a szél is az), de nem koncentrálják, tatalékolják, csak azonnal leadják, így valami más erőforrásnak kell elvégezni a működés fenntartását akkor, amikor a híg erőforrások nem termelnek eleget.
A nap és szélerőműveken kívül az összes más erőmű tárol valamennyi energiaforrást. Fosszilis erőművek gáz, olajtartályokat, szénraktárakat tartanak fenn, az atomerőművek több évre elég fűtőelemet tárolnak, vízerőművek meg rendeteg vizet tárolnak a gátak mögött arra a z esetre, ha változtatni kell a termelést.
Viszont se a nap, se a szélerőművek nem tárolnak semmilyen tartalékot arra az esetre, ha a beérkező energiában változás történne. Ezeket az ingadozásokat mind a többi erőműnek kell kiegyenlíteni. Ahogy a víz és más nem megújuló erőforrásokat használó erőműnek, úgy a megújulónak is kötelező lenne tartlékot képeznia akkumulátortelepek vagy vízbontó-gáztartály-generátor/tüzelőanyagcella formájában, hogy egyenértékű lehessen a többi áramtermelővel. Enélkül csak a teljes áramtermelő költségük töredéke látható, a többi rész el van osztva a nem megújuló erőművekre, azok fizetik a számlát.
Egy ország ha felfedezne egy ingyenes áramtermelést, akkor sem esik le tőle nullára az áram ára, mert a nagyobb költség az elosztás, továbbítás, traszformálás, karbantartás stb. Azért nem érted a problémát, mert neked ez jelenleg marhakényelmes és emiatt nem is akarod érteni.
Minden nem tökéletesen tervezhető áramforrás mellé pontosan ugyanakkora kapacitású azonnal indítható (értsd kurva drága, fosszilis alapú) áramforrást kell telepíteni, amiben csak áll a pénz amikor a nap és szélerőmű működik.
Ez akkor változhat, ha minden megújuló erőforráshoz kötelezően telepíteni kell adott kapacitású energiatároló rendszert, mint pl napi fogyasztást fedező akkucsomagot háztartási napelemhez, vízbontót, nagy hidrogéntartályt és üzemanyagcellákat szélkerekekhez és ipari naperőművekhez.
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.07.19. 10:05:01
semmi gond nincs ezzel, te nem érted a lényegét az egésznek
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.19. 09:58:02
mesélnél erről?
Más termeléséhez üzletéhez mi is a közöm? nehogy már én feleljek olyanért amit nem én alkottam (törvény) nincs ráhatásom..teljesen legális....és bárki más is ugyanezzel az előnyökkel élhetne ha akarna. Tehát nem vagyok kivételezett
A Grid (ez a kedvenc szavad látom, magyarul nem megy?? rendszer, rács) használatáért pont ugyanannyit fizetek mint bárki más, rendszerdíj készenléti díj, használati díj karbantartási díj stb stb
itt csak te mantrázol...én érveket tényeket írtam le....te meg kizárólag a saját berögzött rögeszméidet, évek óta..holott ez az egész dolog folyamatosan változik...de te leragadtál.
és mégegyszer..nem én szabtam a szabályokat, csak élek a rendszerben...az a röhejes hogy engem hibáztatsz olyanért amire semmi ráhatásom sincs...ez kb olyan mintha téged hibáztatnálak hogy te tegnap akciósan vettél Colát, nekem meg ma már csak normál áron jutott.
Ezen felül nevetséges, hogy minden más termelő, aki tervezetten termel körtét tűpontosan attól olcsóbban veszik meg az áramot, mint attól, aki totál random.
Áh... Csak legyintek már rajtad... Mantrázod csak a saját hülyeségedet, mert neked az jó, akkor biztos jó.
Szakadj le a gridről és akkor a saját akksifarmoddal játszad el saját pénzen azt, ahol a grid ÉS a termelők kiesegítenek. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy az nem buli...
Kurvára nem érdekel senkit, hogy megtermeled éves fogyasztásodat, ha nem akkor, amikor kell. Kb. mintha adnék neked egész évre elég 2 hétig elálló kaját az év elején és aztán közlöm, hogy old meg magad a többit 50 hétre.
Na ezért röhejes az egész szél és napenergia. Mert a megtermelt áram időérzékenységére úgy szarik, ahogy van. Te meg ennek költségét 0-nak veszed, ami nettó kreténség.
Ha adsz egy kg körtét, és én visszaadom tökugyanazt az 1kg körtét, akkor lényegtelen hogy mennyi a kg/ára a körtének, mert kettőnk közt nem volt és nem is kellett hogy legyen Ft forgalom.
ja és amit írsz téves, simán kihagyod belőle a profitot, az adót, áfát, illetéket stb stb..tehát nem 2/3-ad a fenntartás..hanem jóval kevesebb..és csak hogy tudd a számlámban van ilyen tétel, ennyivel több áramot kell termelnem, vagy ha nem akkor kifizetnem
én is fizetek a hálózatért készenlétért stb..
csak nem feltétlen pénzel
Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.07.18. 23:19:18
Ha nulla forintot, akkor jelenleg a 2/3-át az elektromos áram költségeidnek a többi ember állja nem te. Ugyanis az áram előállítása az árnak kb harmada. A kétharmed rész az infrastrutúra kiépítése, fenntartása, karbantartása. Abba te nem szállsz be, holott anélkül a te napelemed szart sem ér. Ez a gond a napelemmel.
gondolom így értetted..17-18e Ft/hó
A 39 napos misszióhoz 200 MW elektromos energiára, és ilyen teljesítménnyel jellemezhető hajtóműre lenne a VASIMR esetén is szükség. Egy 600 t induló tömegű szerkezetről van szó, amiből a reaktor 40 t, a radiátorok 60 t a hasznos terhelés 60 t.
Még kb 25 év, ha most nekiállnak.
Link: http://www.adastrarocket.com/Andrew-SPESIF-2011.pdf
http://large.stanford.edu/courses/2016/ph241/craddock2/docs/polansky.pdf
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.07.18. 21:47:56
A vasimr skalazhato es nagyban fugg a szukseges teljesitmeny a jarmu meretetol. Ha csak ket hetre kell kajat pakolni, akkor sokkal kisebb jarmu, sokkal kisebb hajtomuteljesitmennyel is eleg. A lenyeg, hogy a Mars koruli urallomasnak ott kell varnia az embereket, teljes ellatmannyal. Aztan onnan tudnak felszini bazist epiteni direkt tavvezerlesu robotokkal. Az elso par legenyseg akik elerik a Marsot nem tudnanak leszallni, de a Holdat is megkerulte az emberiseg tobb kuldetessel az elso tenyleges leszallas elott.
A vasimr energiaellatasarol pedig annyit, hogy a legnagyob szovjet reaktor (topaz II sorozat) pont annyit tud leadni amennyi egy vasimr parnak kell. Ha 8 ilyen parat kapna egy jarmu, akkor reaktorbol is 8 kellene. Ez mellekhataskent eleg redundnssa tenne a jarmuvet. Ha mondjuk max. 4 hetre eleg ennivalo kell (a 2 het duplaja) es csak egy arnyekolt kabint es egy szerviz modult visznek, akkor egy eleg konnyu jarmurol lenne szo. Ennyi idot ki lehet birni osszezarva. A tenyleges ellatmany es a Marskoruli allomas darabjai pedig mehetnek lassu cycler-ekkel.
ps: Az ISS reboost-jahoz akartak felhasznalni a 100 kW-os vasimr hajtomuveket. Ha egy ekkora dog nagy allomast kepes palyan tartani, akkor egy apollo meretu jarmuvet is kepes lenne eltolni a Marsra kb. 8 ilyen hajtomu par, meg a reaktorok 8*1 tonnas tomeget is beleszamolva, ami nem annyira nagy plusz teher egy 30 tonnas apollo egyseghez kepest. Es azota sokat javult az anyagtechnika, tehat elvileg meg ki is konnyitheto a jarmu.
ez nem érv..főleg nem ebben a vitában
Én ki is fizetem.
".törvény szerint..." szar a törvény.