130
  • Irasidus
    "és semmit sem titulálni lehetetlennek,"

Attól még nem lesz igaz egy gondolat, mert te el tudod képzelni.
  • globint
    Igen, ez tipikus válasz. Kb. ilyen lelkesen és bölcsen indokolták meg, hogy a levegőnél nehezebb tárgyból nem lehet repülőgépet készíteni.
    Az emberi kivetítést el kellene hagyni, és semmit sem titulálni lehetetlennek, csak másként működőnek. Pl. kollektív tudat is lehet, vagy valamikor régen, 200milió évvel ezelőtt génszerkesztett társadalom, amiben minden egyed csak a feladatához szükségessel rendelkezzen, miközben a társadalom genetikai stabilitása, változatlansága a biológiai-társadalmi berendezkedésbe van kódolva, évmilliárdokra.
  • Irasidus
    Egy dolgot nem veszel figyelembe, a méhek és hangyák agymérete nem teszi lehetővé az összetett gondolkodást. Minden állat képes bizonyos dolgokra, mert még a legegyszerűbb életformák sem pusztán biorobotok, de ebből nem az következik, hogy értelmes civilizációval dolgunk, hanem csak aggyal és bizonyos képességekkel rendelkező állatokról van szó. Ami tök jó, de a nulla szám ismertéből nem következik, hogy valóban tud gondolkodni. Szóval ilyen kis méretű _földi_ állatok nem képesek gondolkodásra, mert a _földi_ biológia ezt nem teszi lehetővé.
  • Irasidus
    Nem vádoltalak semmivel, kifejtettem, hogyan csapod be magadat. Az első bekezdésed, miszerint kiragadtam a kontextusból valamit, teljesen értelmetlen, mivel én nem a mondanivalódról beszéltem, hanem arról az összetett folyamtól ami a gondolkodásod jellemzi, amit írtam is, hogy prekoncepciók és ideológiák mentén gondolkodsz, a legkevésbé sem vagy képes más szemszögből látni a dolgokat. Ez nem egy mondatból szűrtem le, hanem az egész eddigi sg. tevékenységed alapján. Kár, hogy nem értetted meg amit mondta, és az egész beszélgetés mindig ide lyukad ki, mert soha nincs egy logikus érved sem. De a legszomorúbb, hogy észre sem veszed magadat, hiába szólok neked. Semmi haszna nincs.

Visszatérve az állításaidra, te még mindig egyedi fosszíliákban gondolkodsz, hiába mondtam el, hogy az ember természátalakító képessége az egész bolygóra kiterjedt (most komolyan barlangba laksz? nem olvasol híreket? nem tudod mi folyik körülötted?), olyan szinten, aminek nyoma van. Nem csontokban, nem eszközökben, hanem geológiai és ökológiai nyomai vannak. Egy jól felismerhető civilizációs réteg keletkezett az elmúlt időszakban, és olyan ökológiai változásokat eredményeztünk, ami olyan fajkihaláshoz vezetett, ami később is felismerhető lesz. Az, hogy találnak-e a napi szinten termelt milliárd tonna hulladékunkból valamit, és csontjainkból ez esetben mellékes. Az, meg, hogy mi fosszilizálódik a körülményektől is függ, így olyan dolgok is nyugodtan fosszilizálódhatnak, amik szerinted nem. De még egyszer hangsúlyozom ez mellékes dolog, bár a nagyságrend itt számottevő, a millió éves faunával összemérhető mennyiségű ipari hulladékot termeltünk. De ez is mellékes, bár nem elhanyagolható nyomot hagyunk így sem.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.07.01. 17:24:30
  • globint
    Ezen az eszmefuttatáson elgondolkoztam.
    Az emberi tevékenység a mi méreteinken később, pl. 100--200milió év múlva is érzékelhető lesz, szerintem.
    De!
    Ha pl. az államalkotó rovarokat nézzük, már csak azért is, mert tudtommal a rovarok a legrégebbi szárazföldi élőlények, akkor felmerül a kérdés bennem. Mi van, ha az ő geofosziliáik a méreteik miatt számunkra értékelhetetlenek, a mai "kultúrájuk" számunkra értékelhetetlenek, hiszen nem készítenek gépeket, és még a levélvágó hangyák és a méhek is a primitív kategóriába tartoznak. Mindezt annak ellenére értékeljük így, hogy kiderült pl. a méhekről, hogy a két hónapos méh dolgozó képes a nulla fogalmának megértésére. Felmerül bennem, vajon nem azért lettek az államalkotó rovarok államalkotóak, mert a fejlődés egy fokán eljutottak annak felismerésére, hogy egy jól szervezett ökológiai társadalommal boldogabbak lesznek, mint egy a környezetet végletekig kizsaroló, túlnépesedett társadalommal. Talán tudatosan választották ezt az utat, mi pedig nem ismerjük fel, hogy számunkra is egyedül ez a járható út.
  • Pares
    Te vádoltál meg azzal, hogy:
    "te kerestél egy publikációt ami valamennyire alátámasztja amit mondasz"

Erre írtam, hogy:
    "Kifejezetten csak arról kerestem információt, hogy mi maradna utánunk több százmillió év múlva"

Szóval itt most pont te vagy az, aki kontextusából kiragad részeket, és a saját kedve szerint értelmezi.

"Az ellentmondó dolgokat kizárod, és egy jó kis buborék-filter alakul ki nálad. Soha nem voltál hajlandó a dolgokat más aspektusból megvizsgálni. Ez itt a probléma."

Nem, az itt a probléma, hogy eleve hibás feltételezésből kiindulva hazudozol.

"Gondold végig, milyen érdekes kétszáz millió éves fosszíliák is vannak, szóval nehezen védhető álláspont, hogy semmi nem marad utánunk"

Igen, megtaláltuk néhány tökéletesen megfelelő körülmények között elpusztult állat csontjait. Az elmúlt néhány száz millió évből. De ez alatt hány faj élt és halt ki a Földön? A fosszilizáció nagyon ritka jelenség. 200 millió év múlva pedig nem találnának nejlon zacskókat vagy műanyag palackokat. Arról nem is beszélve, hogy műanyag evő baktériumokat is találtak már. Az általad (és általam is) linkelt tanulmányban is azt írják, hogy:

"As an example, for all the dinosaurs that ever lived, there are
    only a few thousand near- complete specimens, or equivalently only a handful of individual animals
    across thousands of taxa per 100,000 years. Given the rate of new discovery of taxa of this age,
    it is clear that species as short-lived as Homo Sapiens (so far) might not be represented in the
    existing fossil record at all."

"Az "egyértelmű", az nem egy pontosan meghatározható fogalom, arra jó, hogy maszatolj, mellesleg én meg arra hoztam, cikket, hogy "egyértelmű"."

Ugyan azt a tanulmányt linkelted be, amit én, és azt állítod róla, hogy téged támaszt alá. Ezek szerint vagy el sem olvastad, vagy nem tudsz szöveget értelmezni, vagy valami mást akartál linkelni. Az antropocénnal kapcsolatban ezen a tanulmányon kívül sehol sem olvastam olyanról, hogy milyen kimutatható nyoma lenne néhány száz millió év múlva. Szinte sehol sem említenek konkrét időtartamokat, itt-ott megemlítenek ezer/százezer/néhány millió évet. De arról, hogy konkrétan több százmillió év múlva, földtörténeti korok elteltével mennyire lesz megállapítható az emberi civilizáció tevékenysége, ezen a tanulmányon kívül semmi mást nem találtam, és ezt még maguk a szerzők is megemlítik:

"While much idle speculation and late night chatter has been devoted to this question, we are
    unaware of previous serious treatments of the problem of detectability of prior terrestrial industrial
    civilizations in the geologic past."

Ezzel kapcsolatban írtam, hogy:

"Ez a tanulmány is hiánypótló és vitaindító, nagyon mást nem is találhattam, mert ezt a témát nem nagyon feszegette még senki."

De neked ezt is sikerült vagy félreértelmezned, vagy szándékosan kiforgatnod. Nem tudom, hogy melyik a rosszabb.

"Mint írtam, pathelyzet, és itt egy párbeszéd segíthetne a dolgon, de ez elől elzárkózol, nem vagy hajlandó végig gondolni a dolgokat, és csak ismételgeted magadat. Még egyszer, google kulcsszó: antropogén kor! És de van még tanulmány a témában."

A "párbeszéd" még ki sem alakulhatott, te rögtön személyeskedéssel kezdted és hazugságokat állítasz. A hozzáállásod alapján nekem úgy tűnik, mintha saját magadról írtál volna önjellemzést. Ha van még olyan tanulmány ezen kívül, ami konkrétan azt vizsgálja, hogy több száz millió év múlva mi marad meg az emberi civilizációból, akkor kérlek szépen linkeld be, szívesen elolvasom, mert érdekel a téma. Én nem vitatom, hogy az antropocén létezik, vagy hogy nagyon hosszú ideig nyoma marad, én azt vitatom, hogy ezek a fejlett civilizációra utaló nyomok földtörténeti korok elteltével is ugyan úgy megmaradnak.
  • bundasjezus
    Azt gondolom, hogy alapvetően rossz irányból közelítjük meg mind az űrutazás, mind az idegenek kérdését.

Nem a fénysebesség a korlátozó tényező a hatalmas távolságok megtételéhez, hanem az élettartam. Egy olyan civilizáció, amelynek egyedei képesek 700-800, sőt akár 1000 évig is élni, gond nélkül tehetnek meg hatalmas távolságokat az univerzumban, jóval a fénysebesség alatt is. Ha nem is utazgatják keresztül-kasul az univerzumot, de a saját galaxisukat teljesen fel tudják térképezni és kolonizálni.

Csak nekünk embereknek vannak problémáink az űrbéli távolságokkal, mert rövid ideig élünk. Ha az emberi élettartam kitolható lenne több száz, vagy több ezer évre, akkor a fenét izgatná, hogy hogyan lehet gyorsabban utazni a fénynél. Véleményem szerint egy fejlett, galaktikus civilizáció tagjai eleve nem rendelkeznek már biológiai testtel, mert az alkalmatlan a kozmikus utazásokra. Számítógépekbe feltöltött tudattal rendelkező gépek az idegenek. Számukra nem jelent korlátot sem a távolság, sem az idő.
  • defiant9
    Én ha egy fejlett civilizáció nyomai után kutatnék akkor első körben nem lefelé ásnék hanem a geoszinkron és a felette lévő graveyard orbit -ot vizsgálnám, keringenek-e ott működésképtelen műholdak.
  • Major
    „Az én matematikai agyam szerint a számok önmagukban arra ösztönöznek, hogy teljesen racionális a földönkívüliek léte. Az igazi kihívás inkább az, hogy milyenek valójában. Elég csak magunkra nézni, hogy lássuk, az intelligens élet olyas valamivé is alakulhat, amivel nem akarunk találkozni. Azt hiszem, léteznek hatalmas hajóik, és felhasználták az összes erőforrását a bolygójuknak. Néhány fejlett idegen talán nomád lesz, meghódítható és gyarmatosítható bolygókat keresnek. Ha az idegenek meglátogatnak minket, az eredmény sokkal inkább olyan lesz, mint amikor Kolumbusz megérkezett Amerikába, ami nem volt valami kedvező az amerikai őslakosoknak.”

Stephen Hawking
  • Irasidus
    "Kifejezetten csak arról kerestem információt ... Én meg azt, hogy mindez több száz millió év múlva már nem egyértelmű. ... nagyon mást nem is találhattam, mert ezt a témát nem nagyon feszegette még senki. "

Pontosan erről beszélek, te a prekoncepciódhoz keresel alátámasztást, és nem az igazság érdekel. Az ellentmondó dolgokat kizárod, és egy jó kis buborék-filter alakul ki nálad. Soha nem voltál hajlandó a dolgokat más aspektusból megvizsgálni. Ez itt a probléma. Gondold végig, milyen érdekes kétszáz millió éves fosszíliák is vannak, szóval nehezen védhető álláspont, hogy semmi nem marad utánunk, azok után meg végkép, hogy mennyi töménytelen mennyiségű hulladékot termeltünk. Az "egyértelmű", az nem egy pontosan meghatározható fogalom, arra jó, hogy maszatolj, mellesleg én meg arra hoztam, cikket, hogy "egyértelmű". Mint írtam, pathelyzet, és itt egy párbeszéd segíthetne a dolgon, de ez elől elzárkózol, nem vagy hajlandó végig gondolni a dolgokat, és csak ismételgeted magadat. Még egyszer, google kulcsszó: antropogén kor! És de van még tanulmány a témában.

Ez egy 200 millió éves fosszília, egy olyan állától, ami meg sem közelítette az emberi tevékenység bolygóra gyakorolt hatását:

Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.07.01. 06:24:49
  • Pares
    Kifejezetten csak arról kerestem információt, hogy mi maradna utánunk több százmillió év múlva, döntő többségben pedig azt találtam, hogy legfeljebb egy néhány miliméteres vagy centiméteres réteg. Aminek értelmezhetőségét és bizonyító erejűsűgét ez a tanulmány is vizsgálja, összevetve a Föld egész geológiai történelmével, olyan eseményekkel, amik nagyon hasonló nyomot hagytak maguk után, mint amit mi hagynánk. És nem mazsolázgattam, pontosan az a konklúziójuk, amit leírtam.

Konkrétan ezt állítottad:

"Ez nem igaz. Az emberi tevékenység nyoma, óriási. Rengeteg fosszilis nyomot hagynánk hátra, és a föld éghajlata, illetve a biodiverzitása és a litoszféra gyakorolt hatás is óriási."

Én meg azt, hogy mindez több száz millió év múlva már nem egyértelmű. Amint írtam, nyilván maradnak árulkodó jelek, de kérdéses, hogy ezek alapján lehetne-e bizonyítani egy több száz millió évvel korábban létező civilizáció tevékénységét. Ez a tanulmány is hiánypótló és vitaindító, nagyon mást nem is találhattam, mert ezt a témát nem nagyon feszegette még senki. Ráadásul az egész emberi lábnyom és klímaváltozás át van politizálva, azt állítani, hogy néhány száz millió év múlva nyoma sem marad az emberi pusztításnak, néhány helyen istenkáromlással ér fel.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2018.06.30. 21:49:17
  • Irasidus
    Olvastam. A különbség az én olvasatom és a tiéd között pusztán annyi, hogy te kerestél egy publikációt ami valamennyire alátámasztja amit mondasz, és kiragadtál belőle idézeteket. Ez a mazsolázgatás nevű érvelési hiba. Ugyanis, egy publikáció attól még nem lesz készpénz, vagy tény, hogy publikálják. Több ilyen kutatás is születette a témában, és mások egészen más eredményre jutottak. Ez amit linkeltél, egy spekuláció, de kész vagyok megvitatni, minden egyes álláspontját, hogy miért vagyok szkeptikus az állításaival kapcsolatban. Viszont az nem vita, hogy bedobsz valamit, mert neked nincsenek érveid. Lehet így is, de akkor én meg bedobok ezt, ami viszont engem támaszt alá:

The Silurian Hypothesis: Would it be possible to detect an industrial civilization in the geological record?

Így is lehet vitatkozni csak éppen nem érdemes! Szóval, mindenre lehet találni valamit, aki szerint igaz. Hoppá! ---> " néhány lehetséges árulkodó nyomon kívül egyáltalán nem lehetne egyértelmű bizonyítékokat találni. " <--- Ez a lényeg, most éppen beismered, hogy mégis csak maradhat nyoma? Akkor még is mire válaszoltál?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.06.30. 19:34:44
  • Pares
    Olvastad egyáltalán, amit linkeltem? Mert pontosan azt vizsgálják benne részletesen, hogy több száz millió éves távlatokban mi maradna meg utánunk, vagy bármilyen másik, hozzánk hasonló fejlettségű civilizációból, és ami megmarad, abból mennyire lehetne megállapítani, hogy fejlett civilizációtól származnak-e a nyomok. A megállapítás pontosan az ellentétje annak, amit te állítasz, vagyis hogy néhány lehetséges árulkodó nyomon kívül egyáltalán nem lehetne egyértelmű bizonyítékokat találni.
  • Nos
    Aha, az élet meg a steril, élettelen természet rákos daganata.
    Az anyag meg az űr rákos daganata.
    A turizmus a horvát tengerpart rákos daganata.
    A por a könyvespolcom rákos daganata.
    A betű a tiszta papír rákos daganata.
    A gondolat az öntudatlanság rákos daganata.
    .
    .
    .
    .
    Értem én, csak mi értelme?
  • Irasidus
    Tulajdonképpen ez mire volt válasz? 200 millió év múlva létezni fognak azok a kontinesek ahol az ember létezett, teljesen mindegy, hogy Földközi tenger kiszárad vagy sem, vagy hegyláncok keletkeznek vagy sem, marad elég érintetlen terület. Talán te is tisztában vagy vele, hogy az ember az egész Földön elterjedt, és talán már hallottál arról, hogy mennyi hulladékot termelünk. A foszilizálódást ne csak az emberi tömegek milliárdjainak milliárdjára gondolj, akik éltek, élnek és élni fognak, hanem arra töménytelen mennyiségű eszközre, és hulladékra amit termelünk. Ez olyan óriás nagyságrend, hogy nem kérdés, hogy rengeteg fosszília marad utánunk, nagyságrendekkel több mint néhány dinoszaurusz után. Mondok egy kézenfekvő példát: mióta az ipari forradalom elindul, több milliméter vastagon beborította minden TELJES FÖLD felszínét emberi eredetű üledék, por és szennyeződések, illetve gázok amik zárványokat képeznek, illetve beépülnek a talajba. Ez egy jól látható réteg lesz, sok millió év múlva is. Ha nem hiszel nekem keress rá, 200 millió évvel ezelőttről, hogy mennyi terület marad meg azóta.
  • Pares
    200 millió évről beszélünk. A számítások szerint már 100 millió év múlva is nagyon durván meg fog változni a Föld felszíne, a Földközi-tenger megszűnik létezni, helyette egy új hegylánc fog kialakulni Európa és Afrika összeütközésének köszönhetően, az Antarktisz északra vándorol és minden jég elolvad rajta, ez azzal együtt, hogy a grönlandi gleccserek is olvadnak, várhatóan 90 méterrel fogja megemelni a tengerszintet, elöntve az emberi civilizáció által lakott területek jelentős részét, további éghajlatváltozást okozva. Adj még hozzá 100 millió évet, és van egy új szuperkontinensed, rengeteg új hegylánccal, rengeteg olyan manapság lakott területtel, ami vagy víz alatt van, vagy a kontinensek ütközése, új hegyláncok kialakulása és a szubdukció miatt megszűnt létezni. Arról nem is beszélve, hogy a változó éghajlat miatt kialakuló jégkorszakok, gleccserek, olvadás majd újabb jegesedés tovább őrli majd a felszínt. 200 millió év múlva a Földön nem marad a létezésünkre utaló egyértelmű nyom, legfeljebb közvetett, amiket természetes folyamatokkal is meg lehet majd magyarázni.

Érdemes elolvasni: The Silurian Hypothesis: Would it be possible to detect an industrial civilization in the geological record?

Néhány részlet:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "The fraction of life that gets fossilized is always extremely small and varies widely as a
    function of time, habitat and degree of soft tissue versus hard shells or bones (Behrensmeyer et al.,
    2000). Fossilization rates are very low in tropical, forested environments, but are higher in arid
    environments and fluvial systems. As an example, for all the dinosaurs that ever lived, there are
    only a few thousand near- complete specimens, or equivalently only a handful of individual animals
    across thousands of taxa per 100,000 years. Given the rate of new discovery of taxa of this age,
    it is clear that species as short-lived as Homo Sapiens (so far) might not be represented in the
    existing fossil record at all."

"The likelihood of objects surviving and being discovered is similarly unlikely. Zalasiewicz (2009)
    speculates about preservation of objects or their forms, but the current area of urbanization is
    less than 1% of the Earth’s surface (Schneider et al., 2009), and exposed sections and drilling
    sites for pre-Quaternary surfaces are orders of magnitude less as fractions of the original surface.
    Note that even for early human technology, complex objects are very rarely found. For instance,
    the Antikythera Mechanism (ca. 205 BCE) is a unique object until the Renaissance. Despite
    impressive recent gains in the ability to detect the wider impacts of civilization on landscapes
    and ecosystems (Kidwell, 2015), we conclude that for potential civilizations older than about 4
    Ma, the chances of finding direct evidence of their existence via objects or fossilized examples of
    their population is small."

"There is an interesting paradox in considering the Anthropogenic footprint on a geological
    timescale. The longer human civilization lasts, the larger the signal one would expect in the
    record. However, the longer a civilization lasts, the more sustainable its practices would need
    to have become in order to survive. The more sustainable a society (e.g. in energy generation,
    manufacturing, or agriculture) the smaller the footprint on the rest of the planet. But the smaller
    the footprint, the less of a signal will be embedded in the geological record. Thus the footprint of
    civilization might be self-limiting on a relatively short time-scale."

"The Anthropocene layer in ocean sediment will be abrupt and multi-variate, consisting of seemingly
    concurrent specific peaks in multiple geochemical proxies, biomarkers, elemental composition, and
    mineralogy. It will likely demarcate a clear transition of faunal taxa prior to the event compared
    to afterwards. Most of the individual markers will not be unique in the context of Earth history
    as we demonstrate below, but the combination of tracers may be. However, we speculate that
    some specific tracers that would be unique, specifically persistent synthetic molecules, plastics, and
    (potentially) very long-lived radioactive fallout in the event of nuclear catastrophe. Absent those
    markers, the uniqueness of the event may well be seen in the multitude of relatively independent
    fingerprints as opposed to a coherent set of changes associated with a single geophysical cause."

"There are undoubted similarities between previous abrupt events in the geological record and the
    likely Anthropocene signature in the geological record to come. Negative, abrupt δ13C excursions,
    warmings, and disruptions of the nitrogen cycle are ubiquitous. More complex changes in biota,
    sedimentation and mineralogy are also common. Specifically, compared to the hypothesized
    Anthropocene signature, almost all changes found so far for the PETM are of the same sign and
    comparable magnitude. Some similarities would be expected if the main effect during any event
    was a significant global warming, however caused. Furthermore, there is evidence at many of these
    events that warming was driven by a massive input of exogeneous (biogenic) carbon, either as CO2
    or CH4. At least since the Carboniferous (300–350 Ma), there has been sufficient fossil carbon to
    fuel an industrial civilization comparable to our own and any of these sources could provide the
    light carbon input. However, in many cases this input is contemporaneous to significant episodes
    of tectonic and/or volcanic activity, for instance, the coincidence of crustal formation events with
    the climate changes suggest that the intrusion of basaltic magmas into organic-rich shales and/or
    petroleum-bearing evaporites (Storey et al., 2007; Svensen et al., 2009; Kravchinsky, 2012) may
    have released large quantities of CO2 or CH4 to the atmosphere. Impacts to warming and/or
    carbon influx (such as increased runoff, erosion etc.) appear to be qualitatively similar whenever in
    the geological period they occur. These changes are thus not sufficient evidence for prior industrial
    civilizations.
    Current changes appear to be significantly faster than the paleoclimatic events (figure 1), but
    this may be partly due to limitations of chronology in the geological record. Attempts to time the
    length of prior events have used constant sedimentation estimates, or constant-flux markers (e.g.
    3He (McGee & Mukhopadhyay, 2012)), or orbital chronologies, or supposed annual or seasonal
    banding in the sediment (Wright & Schaller, 2013). The accuracy of these methods suffer when
    there are large changes in sedimentation or hiatuses across these events (which is common), or
    rely on the imperfect identification of regularities with specific astronomical features (Pearson &
    Nicholas, 2014; Pearson & Thomas, 2015). Additionally, bioturbation will often smooth an abrupt
    event even in a perfectly preserved sedimentary setting. Thus the ability to detect an event onset
    of a few centuries (or less) in the record is questionable, and so direct isolation of an industrial
    cause based only on apparent timing is also not conclusive."

"The specific markers of human industrial activity discussed above (plastics, synthetic pollutants,
    increased metal concentrations etc.) are however a consequence of the specific path human society
    and technology has taken, and the generality of that pathway for other industrial species is totally
    unknown. Large-scale energy harnessing is potentially a more universal indicator, and given the
    large energy density in carbon-based fossil fuel, one might postulate that a light δ13C signal might
    be a common signal. Conceivably, solar, hydro or geothermal energy sources could have been
    tapped preferentially, and that would greatly reduce any geological footprint (as it would ours).
    However any large release of biogenic carbon whether from methane hydrate pools or volcanic
    intrusions into organic rich sediments, will have a similar signal. We therefore have a situation
    where the known unique markers might not be indicative, while the (perhaps) more expected
    markers are not sufficient."

Vagyis arra a megállapításra jutnak, hogy bármekkora is az emberi lábnyom, több száz millió éves távlatokban erősen kérdéses, hogy mennyire elkülöníthető a többi geológiai folyamattól.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2018.06.30. 13:55:02
  • MZperX75
    100-200 milliárd naprendszer van a tejút rendszerben kb ennyi galaxis ,a galaxisunk átlagos méretű 100x100milliárd naprendszer van a teremtésünkben,az univerzumunkban,minden naprendszerbe minimum 3-5 bolygó van,még a 2-ős csillagrendszerekben is 100x100x5 milliárd bolygó ebből néhány ezerről van elképzelésünk(csak elképzelés) ebből azt a következtetést vonták le a Brit,boccs illetve Oxfordi kutatók,hogy egyedül vagyunk a világegyetemben.Azt elfelejtettem még mondani 32 dimenzió,és 32 tükördimenzióról nem is szóltam azaz 64.mint a sakk.
    Amíg az alapot nem tudjuk addig bármiféle következtetések is tévesek lesznek.
    Arra sem jöttek rá a tudósok hová tűnt az antianyag? A nyomait gravitációjának a hatását mérik,elnevezték sötét anyagnak,ezek sötétek.
    Minden anyag mutatja hogy létezek (lét hullámot bocsájt ki) az az gravitációs hullámot,anyagra jellemzőt,ez fénysebességgel terjed.
    A dimenziónk oszcillál egy nagyon nagy frekvencián ,így egyszer létezik egyszer nem,mint a mesében ,egyszer volt hol nem volt.Mikor létezünk akkor az antianyag nem létezik ,de a nyoma ott van a gravitációja megvan,ezt mérik a tudósok,mikor mi nem létezünk akkor az antianyag világ létezik és a mi létezésünknek csak a gravitációs hatását látják az antianyag világból ,egyszerre nem létezünk.Mikor gyors nyomás különbség jön létre a világunkból,akkor"picit elcsúszik" a frekvencia és anyagot ,antianyagot szippant át az antianyagvilágból ,két anyag anyag antianyag egyesülésével kiütődik a létből eltűnik ,viszont az anyagba zárt fény kiszabadul(energia lesz)
    stb. szerintem
    Ilyen cikk megjelenik a 21.században Európában? még " úgynevezett Oxfordi kutatók" persze név nincs megjelölve Oxfordi madártani gittegylet is lehet (kazincbarcikai gittegylet tudósai is hitelesebb) kik is,azt mondják hogy "egyedül vagyunk az univerzumba" bár csak tudnák ,hogy miről beszélnek,április 1.-jén jelenik meg ez a cikk kedves cikkíró, akkor le a kalappal ,kicsit csúszott.
  • Gerin
    Nem léteznek földönkívüliek, csak az istenek léteznek nálunk magasabban.
    Az istenek régen vezették az embert, de az emberek már nem hittek az istenekben.
    Ezért távolról a csillagokról szemlélnek bennünket.
  • end3
    Lehet, - ha léteznek is, - egy fejlett technikai civilizáció szétsugárzott életjelei, mondjuk az általunk észlelhető univerzumban és pár milliárd éven belül, általunk viszonylagosan, nagyon rövid ideig lehetne észlelni (talán pár száz év,) korán sem biztos, - hogy az idő relatív voltát is hozzávéve, - a mi technikai civilizációnk "idejében" életjelei megtalálhatóak számunkra.

(Az emberiség történelme alatt az eddig felmutatott "teljesítménye" alapján feltételezhető, hogy a fejlett technikai civilizáció a megteremtésével egyben megsemmisíti önmagát is. - Ez minden emberinek tekinthető civilizáció fejlődésének végfázisa.)

(pl. előttünk pár száz évvel még nem, - miután, kihaltunk v. bevonultunk egy MI által szabályozott "mátrixba", és mindenki elveszíti a képességét arra, hogy "kinézzen" belőle, már nem lesznek erre késztetéseink. Sajnos, a hatalom fogalmát az általunk programozott mesterséges inteligencia is felfogja majd.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.06.30. 07:59:30
  • Nos
    Az okorban es kozepkorban mar eleg sok kovaros volt olyan helyeken, ahol nincs ko. Ha teljesen felismerhetetlenek is lennenek a formak, egy homokos vagy agyagos kornyezetben eleg furak lennenek azok az eltero anyagszerkezetu foltok. Arrol nem is beszelve, hogy ezekben a foltokban meg kisebb, geologiailag nem epp megmagyarazhato kisebb foltok is lennenek, megint teljesen mas anyagszerkezettel. Na meg szinte mindegyikben talalnanak arany targyakat, ami ugyan deformalodik, de nem nagyon korrodal. Meg akar a mintazata is megorzodik, geologoai skalan szinte akarmeddig. Ahol nem torzul a megmaradt dinocsont, ott a dinoaranygyuru is felismerheto lesz.
  • Irasidus
    " akkor 200 millió év múlva kb. ugyan olyan eséllyel találnák meg a mi civilizációnk egyértelmű nyomait, mint most egy triász kori civilizációét..."

Ez nem igaz. Az emberi tevékenység nyoma, óriási. Rengeteg fosszilis nyomot hagynánk hátra, és a föld éghajlata, illetve a biodiverzitása és a litoszféra gyakorolt hatás is óriási. Keres rá: Antropocén. Az ember nyomai a Föld teljes felületén fellelhetők.
  • Pares
    Amit a dinoszauruszokról tudunk, az kb. néhány számunkra szerencsés körülmény között elpusztult állat részleges maradványaiból származik. Nem túrtuk fel több méter mélyen az összes kontinens minden egyes négyzetméterét. Egyébként is ha mondjuk egy járvány kipusztítaná az emberi civilizációt, akkor 200 millió év múlva kb. ugyan olyan eséllyel találnák meg a mi civilizációnk egyértelmű nyomait, mint most egy triász kori civilizációét... Vulkanikus aktivitás, lemeztektonika, erózió, meteoritbecsapódások, jégkorszakok... A Föld felszíne rengeteg durva változáson megy át, a legtöbb elképzelhető dolog porrá lesz ennyi idő elteltével. A különböző naprendszerbeli égitesteken és égitestek körül hamarabb találnánk bizonyítékot, mint a Földön. De ha mondjuk csak 19. századnak megfelelő fejlettségig jutottak el, akkor el nem tudom képzelni, hogy mi maradna utánuk.
  • Sequoyah
    Nem csak az ertelmes eletet tudjuk eszlelni. Az exobolygoknal ki tudjuk (legalabbis nem allunk messze ettol) mutatni a legkor osszetetelet, illetve a nagyfoku novenyzetet is.
  • Sequoyah
    A magasabbrendu civilizacionak lennenek nyomai. Epuletek, kornyezetre gyakorolt hatasok, lerakodasok foldtorteneti retegekben stb... Nem tul valoszinu hogy MINDEN nyomot elpusztitottak volna, mikozben a szomszedos korok nyomai erintetlenek maradtak.
  • Sequoyah
    Az igaz, hogy nem maga az anyag mozgott a téridőben

Ezen mondatod szerint erted hogy mi is az a fenysebesseg, szoval nem ertem hogy mi a hozzaszolasod lenyege, mert cafolni nem cafoltal vele. Nyilvanvaloan mi A-bol B-be akarunk eljutni, tehat a teridoBEN akarunk mozogni. Az hogy az univerzum gyorsabban tagul az nekunk semmit sem segit a kozlekedesben.
  • Irasidus
    A kvazár olyan messze van, hogy mi mozgást nem látunk, az áll, egyedül a vöröseltolódást mérjük, amiből ki lehet számítani a saját mozgás sebességét. A vöröseltolódásnak többféle oka van, az egyik a világegyetem tágulása, a másik a saját mozgás (és van még gravitációs vöröseltolódás is). Az elsőt könnyű kimérni, a második viszont megbújik, hiszen ugyanazokat a spektrumvonalakat nézed. Ez esetben, ahoz, hogy mozgás is ki tudják mérni, előbb ki kellet szűrni a többi okot a vöröseltolódásnak, ami viszonylag egyszerű, mert az statikus, a mozgás feltáráshoz, viszont a spektrumvonalak össze kellet hasonlítani a különböző részeivel, hogy megkapják a sebességet. Viszont ehhez már az idő relatív múlását is figyelembe kellet venni. E viszont nem olyan egyszerűen számolható vissza, ahogy te próbáltad. Ennek több oka is...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.06.29. 19:21:27
  • Irasidus
    "Valóban. De vannak valószínűbb, és kevésbé valószínű megoldásai."

Ez mi alapján valószínűsíted, nulla információ alapján? Ez világnézeti kérdés inkább, jelenleg, hogy mi valószínű és mi nem. A többivel egyetértek, annyi kikötéssel, hogy akinek nem inge, ne vegye magagára.
  • Meridian
    A cikk elég zavaros, igazából nem jól magyaráz. Másrészt az csak egy eset, számtalan másik eset is van, ahol a jet nem felénk irányul, hanem velünk párhuzamosan.

Amúgy itt a releváns rész a cikkből:

"Három jól azonosítható komponens esetén is a fénysebesség tízszeresét meghaladó érték adódott. Az ilyen mérés nem csak azért nehéz, mert ekkora vöröseltolódásnál már nagyon kevés, megfelelően fényes és kiterjedt jettel rendelkező kvazárt ismerünk. A munkát a világegyetem tágulása sem segíti: az idődilatáció miatt a Földön és a kvazárral együtt mozgó rendszerben eltérően járnak az órák. Így “nálunk” elég sokat kell várakozni az ottani elmozdulások megbízható detektálása érdekében. Amilyen változást mi a VLBI hálózatainkkal a Földön 7,33 év alatt mérünk, az a J1026+2542 vonatkoztatási rendszerében alig 1,2 évnyi idő alatt zajlott le."

Ami számomra azt jelenti hogy mi 7,33 év alatt mértük ki azt a távolságot amit az anyag ott megtett (~70 fényév), viszont az ottani körülmények közt _ott_ csak 1,2 év telt el. Ami számomra azt jelenti: mi inenn úgy látjuk 10x-es fénysebességgel mozgott az anyag. De valójában az ottani körülmények között 58x fénysebességgel mozgott... na akkor most hogy is van? De mindegy is, mert ez csak egy eset, ezt találtam meg a leggyorsabban, és én amúgy nem is erre emlékeztem, hanem egy csillagászati témájú könyvre amiben egy másik objektumnál 5-7x sebeséget (nem 10x-est) mértek.

De nem vitatkozni akarok, mert én nem vagyok se fizikus, se csillagász. De úgy vélem, ahogyan a tér (az egész univerzum) képes tágulni (és kezdetben ez akár látszólagosan történhetett a fénysebességnél gyorsabban is) úgy képes a tér egykis részlete is ugyanígy tágulni, vagy összehúzódni. Ezzel kapcsolatban megy is a kutatás, lásd warp-hajtómű építés, pontosabban szólva Alcubierre meghajtó...
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Alcubierre-meghajt%C3%A1s

Azt nem tudom hoyg ezt valaha meg tudják-e konstruálni vagy csak hoax az egész, de ha igen, az egy megoldás lesz a gyors és kényelmes csillagközi utazásokra. Szvsz nincs is más lehetőség csak ez. Féregjáratok kezelhetetlenek, hiszen hogyan határozod meg hol legyen a másik vége? Nem mellesleg azért sem hiszem ezt működőképesnek, mert van egy teóriám (de jelzem, nem vagyok fizikus, sem matematikus, sem csillagász - csak viszont kiolvastam a könyvtárat ebből, meg a netet) hogy valójában fekete lyukak nincsenek. Vannak olyan helyek ahol olyan nagy és extrém mennyiségű anyag torlódott össze, ahol olyan nagy gravitációs prés, hogy gyakorlatilag megszűnik a téridő, de pont emiatt oda anyag nem kerülhet oda (ez lenne a fekete lyuk szingulatirásán belül - sztem ott nincs semmi, se tér se idő, de anyag sincs - mivel az anyag eleve megköveteli a téridőt) - gyakorlatilag visszapattan az anyag a szingularitásról mint egy falról, vagy csak szimplán nekinyomodik, de átlépni képtelen, helyette oldalirányba eltérül, eleve eltérül, mert ilyen helyek körül már eleve nagy mennyiségű anyag van, ami örvénylő mozgásba kéynszerűl. MAJD legvégül az anyag kilőködik a forgástengelyek mentén, ezt minden szupermasszív "feketelyuk"-nál észlelik is - a jetek . Valahogy úgy mint a mák a mákdarálóban.

Az ősrobbanást is úgy képzelem el, hogy nem egy pontból került elő az anyag, hanem ilyen helyek lökődtek szét és ahogyan egymástól eltávolodtak anyag fújódott ki belőlük, és minden egyes ilyen pont egy egy galaxist hozott létre. Gyakorlatilag az ősrobbanásnál térelemek repültek szét és ahogyan kitágultak elkezdtek magukból anyagot kiköpni (vákuumból). Oké ez így elég zavaros de én mindezt vizióban látom magam előtt, rohadtul nincs meg a képességem ahhoz, hogy ezt szavakba is öntsem... szumma szummárum, a galaxisok magjai az univerzum anyagainak a rekciklálói - azaz soha nem elsz olyan hoyg egyszercsak mindenhol elfogy az összes hidrogéntől a vasig minden és nem lesznek hőtermelő csillagok. Amikor a vas és annál nehezebb anyagok eljutnak (visszajutnak) egy egy szupermasszív feketelyuknak nevezett valamihez, az "széttrancsírozza", "ledarálja" és "kiköpi" újból a galaxis terébe az anyag alkotóelemeit, amiből aztán újból lesz hidrogén, hélium, meg egyebek, amikből újból képes kialakulni egy egy csillag és benne a fúziós energiatermelés és a stb... az hogy hol marad az energiamegmaradás törvénye? Nos magyarázd meg vele akkor előbb az ősrobbanást, magyarázd meg vele a gravitációs erőt, stb-ket. De mindegy, mondom, ez egy elképzelésem, és mivel nem vagyok scientist, nem tudom igazolni semmivel sem.
  • Dante73
    "Fermi-paradoxonnak több tucat megoldása lehetséges"
    Valóban. De vannak valószínűbb, és kevésbé valószínű megoldásai.
    Ahhoz, hogy rádióhullámokkal kommunikáló, másik fajt találjunk, ahhoz egyrészt az kell, hogy viszonylag a közelünkben legyenek, hogy egyáltalán ne olvadjanak bele a háttérzajba, Másrészt az, hogy fejlettségben hozzánk közel álljanak. Ahhoz, hogy ez a két feltétel teljesüljön, egy értelmes életektől hemzsegő univerzumban kell(ene) élnünk. Ha így lenne, akkor viszont már a nyomukra akadtunk volna. Nincsen ebben semmi botrányos. Gondolkodni kell, semmi több. Én így gondolom. Ha valaki másként gondolja, azzal sincsen semmi bajom, legfeljebb elbeszélhetünk a dologról. Nem gondolom magam az igazság letéteményesének. Ha valaki érvekkel cáfolja amit írtam, meghajlok a véleménye előtt. (Persze, ahhoz azért kell egy kis szövegértelmezés is, mert már rettenetesen fárasztanak azok a parttalan viták, mikor egyetlen kiragadott szavamba, mondatomba kapaszkodva valaki olyasmit próbál a "számba adni" amit egyáltalán nem mondtam, hanem gyakran pont az ellenkezőjét állítom.)
  • Irasidus
    Nem tudom mit értesz naprendszerek (csillagrendszerek) területei alatt, de bizony, hogy tudjuk vizsgálni a különböző kisbolygó öveket, vagy üstökösfelhőket, illetve tisztára söpört területeket. Ha arra gondolsz, egyes elemeit - mint mondjuk bolygók - nem tudjuk vizsgálni, abban igazad van. De épülnek azok az eszközök, amivel vizsgálni foglyuk, olyan 10-15 éven belül megtudjuk.

A SETI értelméről sokat lehetne vitatkozni, mindenesetre a tudományban a negatív eredmény is eredmény, és nagyon sok dolgot elmond ez a negatív eredmény, arról nem beszélve hogy új eszközök, és módszerek születtek a kutatások alatt. Ha már valószínűség, nem csak a közelünkben kell ilyennek lennie (hely), hanem a jelenben is (egyidejűség). A Fermi-paradoxonnak több tucat megoldása lehetséges, ezek közül választani ma még nem tudunk, a probléma itt, hogy egyesek kiválasztanak egyett, és mint valami próféta ontják a hülyeséget, hogy csak is ezért, vagy azért nem találjuk, nincsenek, úgy mintha ők találták volna ki, és nem csak olvasták volna valahol, aztán megtetszett neki. Botrányos ami itt folyik.
  • Dante73
    "Az exbolygós kutatások során ezeket részesítik előnyben,"
    Én sem állítottam mást. Ezért használtam a keresgélnek szót. Hiszen attól még távol vagyunk, hogy más naprendszerek egyes területeit külön vizsgáljuk. Ellenben, ha abban a zónában találnak bolygót, oda fókuszálják a keresést, és ez így is logikus. (mm arra a naprendszerre)
    Egyébként szerintem a SETI program, ha nem is felesleges, de elég esélytelen. Elég valószínűtlen, hogy a (viszonylagos) közelünkben, a miénkhez hasonló fejlettségi szinten lévő civilizációt találjunk. Vagy fejlettebbek, és akkor ki tudja mivel kommunikálnak, vagy fejletlenebbek, azt meg azért nem érzékelhetjük.
    Én szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy egyedül vagyunk az univerzumban, azt sem tartom kizártnak, hogy akár figyelnek minket, itt is lehetnek a földön. (talán)
    Az összeesküvés elméletekkel az a bajom, (eltitkolják) hogy egyetlen logikus indokot tudok rá. Ők nem akarják, hogy tudjunk róluk, hogy ne szennyezzék a kultúránkat, fejlődésünket. Ebben az esetben pedig, a kormányok miért tudnának róluk? Egyáltalán nem úgy viselkedik egyik kormány sem, mintha egy nagy egész részeként gondolnának a földre, a legtöbb idióta még a saját országára sem úgy gondol...
  • Irasidus
    Ez nem igaz, hogy csak ott keresnek, ha így lenne, akkor az Európán nem keresnének. Ennyi. Az elnevezéseken meg kár lovagolni, a lakhatósági zóna, nem azt jelenti, hogy lakott, nem is használják ezt a kifejezést. Angolul aranyhaj zónának, vagy komfort-zónának hívják. És csak annyit jelent, hogy a víz folyékony állapotban lehet, de nem biztos ez sem. Az exbolygós kutatások során ezeket részesítik előnyben, de amint az első exoholdakat is felfedezik - küszöbön van - akkor majd azok is potenciális kutatási területek lesznek. Ennyi.
  • Irasidus
    Ez nem ideológia, vagy jog, ez természettudomány és ezek a természet törvényei döntik el. Amit mi csak megismerhetünk, felhasználhatunk, de nem dönthetünk. A kérdésed marhaság.
  • Irasidus
    Te: "Amúgy van olyan megfigyelés is, hogy egy kvazárból kilövelő jetek anyaga 7x-es fénysebességgel mozgott - amire nem találtak magyarázatot, "
    Én: "Szerintem itt félre értettél valamit. Belinkelnéd az a cikket, ahol ezt olvastad?"
    Te: "Tessék: https://www.csillagaszat.hu/hirek/latszolag-a-fenynel-tizszer-gyorsabban/"

Cikk címe: Látszólag a fénynél tízszer gyorsabban
    Magyarázat: " A “szuperfénysebességű” mozgás egy az 1970-es évek óta ismert jelenség. Nincs ellentmondásban a speciális relativitáselmélettel, ami szerint semmi sem mozoghat a fénynél nagyobb sebességgel. A jelenséget épp az okozza, hogy a jet komponensei a fényét majdnem elérő sebességgel mozognak, közel a megfigyelő irányába."

Mond csak te nem érteni magyart? Mert szerintem nem...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.06.29. 17:06:38
  • Dante73
    Nem csak ezért hibás ez az elmélet.
    Csillagászok ugye az "élhető" tartományban keresgélnek. Pedig, még a mi naprendszerünkben is elképzelhetőnek tartunk életet pl az Európán. Az pedig kívül esik ezen a tartományon.
  • quatlander
    A feltételezésed helytálló, miszerint kellenek a keletkezéshez megfelelő feltételek is. De mégis, mi a megfelelő? Ki, vagy mi dönti ezt el? Egy szabvány?
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2018.06.29. 16:13:23
  • mizar1
    'Nem valószínű, hiszen a civilizációjának már az elért mérete eleve kizárja azt, hogy ezt a civilizációt fel lehetett építeni olyan módon, hogy kommunikációra a tetűlassú, általunk ismert frekvenciákat alkalmazzák.' - Ők is a rádióhullámokat tudják csak használni, mint mi, és az fénysebességgel terjed.
  • Meridian
    Tessék:
    https://www.csillagaszat.hu/hirek/latszolag-a-fenynel-tizszer-gyorsabban/

megjegyzem ez a cikk valami 2015-ös cikkre hivatkozik, de én kb ~20 évvel ezelőtt is olvastam már ezt, egy könyvtárból kikölcsönzött könyvben...
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2018.06.29. 13:15:08
  • MZperX75
    Engem békává változtatott...........de már elmúlt!
  • MZperX75
    Sötét középkor kérem szépen...