22
  • csicso82
    #22
    Mennyi vekengés te jó ég! Aznapi kiszállítás nálunk nem lehetséges az előreutalástól való ódzkodás miatt, jah előre fizeted majd után derül ki, hogy nem is volt készleten hanem csak 6 nap múlva esetleg lesz és majd akkor küldik de mivel már fizettél ezért lazán ülnek a pénzeden. A fekete pénteken is látszik csak egy púp a hátukon, ennyi. A személyes átvételhez ragaszkodás?? Ha atom pontos lenne a kiszállítás akkor okés, ha otthonra rendeli de a munkahelyén van akkor benézte ha a munkahelyére rendelte de du. 4-ig dolgozik és csak 5-re ér oda a futár akkor vár (konkrét esetet tudok) a személyes átvételnél ÉN TERVEZEM az időm mikor tudok beugrani érte + ha xar a termék vagy egyéb ok (megjegyzem az elállás joga az online vásárláshoz kötődék és nem az átvétel vagy a fizetés módjához ) miatt mert ha nincs személyes panaszrendezés bemegyek és odabaszom a pultra a terméket és ott helyben lépniük kell - kulturált európai módon ha kell le is ordítom őket (nekem feszültséglevezetés ők meg had izzadjanak)

    Az ár a legfontosabb?? Ha az arukereso.hu-n rákeresek egy termékre akkor ha az egyéb költségeket (átvétel módja, fizetés módja stb.) figyelembevételével választok. A két szép szemükért nem hagyok ott 10-20%-al többet.

  • Andrevv
    #21
    Bankban dolgozol? :)
  • KoLaMan
    #20
    "...hacsak az eladó rád nem hárítja, mint pl az Ipon-nál, ahol ki is van írva, ha bankkártyával fizetsz, akkor plusz 2%-ot vesznek le."
    Mivel nem gondolom, hogy ezt kitaláltad, megkérdezném, hogy hol?
    Én rendszeresen vásárolok tőlük, és pontosan annyit vonnak le a kártyáról, amennyi a számlán van (Francia út, BP.). Valamit szerintem nagyon elnéztél, vagy félreértettél.

    A cikk kapcsán:
    Attól függ, mit veszek, mennyiért, és mik a lehetőségek.
    Pl. az új Kindle Oasis amazonon tokkal együtt megvan cirka százezerből, itthon 150-ből se. Naná, hogy nem itthon veszem (még ha körülményes is, mert az Amazon szép hazánkba nem szállít - sok az eltünés) - Személyes mázli, hogy angliai rokon megveszi, és hazahozza. Sok esetben hatalmas spórolás az Ebay. Stb, stb, de azt hiszem érthető miről van szó.
    Ha elfogadható az itthoni ár, itthonról rendelek, DE! Tény ami tény, ha itthon (Bp) vásárolok, csak és kizárólag olyan boltból, ahol személyesen is át lehet venni - ehhez ragaszkodok. És NEM az előre utalás miatt. Egyrészt baromi rossz tapasztalataim vannak a kiszállítókkal, futárokkal (akárhogy hívjuk őket) kapcsolatban, nem untatnék senkit szaftos sztorikkal; másrészt marhára nem vagyok hajlandó egy teljes napot erre figyelni.
    (OK, OK, már régóta tervezem, hogy legközelebb pick pack pontra kérem az árut - feltéve, hogy ingyenes! -, most már tényleg ki fogom próbálni.)
  • ostoros
    #19
    Az online vásárlás... Heh. Mindig azt hallom, hogy "dehát ha nem veszel részt benne, lemaradszva legjobb akcióinkról".
    Én meg erre azt mondom, hogy ti maradtok le rólam. ;)
  • Cat #18
    Gondolom azért nem fizetik meg őket, mert a vásárlók nem hajlandók párszáz vagy ezer forintnál több pénzt adni a kiszállításért. Ha te adod fel az árut postán (mert pl. valamiért visszaküldenéd a boltnak) kapásból 3-4 ezer forintot kell fizetned. Ez lenne a reális ár, ha nagyon emelni akarsz a raktáros és a futár fizetésén. Te kifizetnéd ezt vásárlásnál is?
  • Relixo
    #17
    " Ebbe nem csak a futárszolgálatokat kell beleérteni, hanem a raktárosokat, csomagolókat is, azaz az egész alacsonyan fizetett, sokszor kemény fizikai munkával járó láncolatot."

    Talán meg kéne fizetni normálisan őket és élhető fizetést adni mindenkinek! Senki nem különb a másiknál. A rohadt 8-12 óra munka az ugyanúgy munka mindegy ki milyen pozícióba van bent rohad munkahelyen és dolgozik.
    Esetenként még a fizikai munka szó szerint nehezebb is és túl hajtott tempót tolnak.
    Addig marad a "reptéri" hozzáállás minden ilyen munkába, tudjátok ott mi van, hát nem véletlenül. Sz@rér-hugyért dolgoznak az ottani munkások is, jó hogy ki kell egészíteni nekik a jövedelmet lopjanak csak! :D Aztán meg panaszkodhat mindenki.
  • who am I 7
    #16
    nem mentem bele.... :D utána meg nem kutakodtam több lehetőség után egyelőre. 10%-kal kb a hasznot is elvinné majdnem (ha nem férgelehúzómódban árazok)....az még brutálabb lenne, a 3% is sok. Sokan úgy csinálják, hogy az online bankkaris fieztését pluszt pénzt számolnak fel, de egy bizonyos összeg fölött (100k kb) már vállalhatatlanul sok.
  • ClassicR
    #15
    Vannak annál olcsóbb megoldások, ez a 3% abszurd, nem tudom, hogy egyáltalán miért mentél bele. Amúgy még 10%-kal is jól járnál valószínűleg, hiszen másként nem adnád el a terméket Pityunak, aki Bugyi településén él.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.02.22. 14:35:55
  • who am I 7
    #14
    mivel van webshopom, így éppen tudom, hogy az online fizetés lehetősége 3% az összegből !!!!!!!! qvára nincs jutalék az eladónak, ha valaki online fizetne. Legalábbis az otp-n keresztül, egy rablás kb itthon.
  • ClassicR
    #13
    Kisiku: rád is ugyanaz vonatkozik, mint Andrew-ra. Nincsenek meg az alapvető pénzügyi ismereteid, semmi nem igaz abból, amit leírtál.

    1. Az iPon nem von le 2%-ot, valamit nagyon félreértelmeztél.

    2. A boltok nem járnak rosszul a kártyás fizetéssel, sokkal többe kerül nekik a készpénz tárolása, kezelése. És most ne Mari nénire gondolj a faluban.

    3. Nem tudom, hogy milyen 25%-os kamatú hitelre gondolsz, a párommal most vettünk lakást, 4,04% volt a kamat 5 éves fix időtartamra, de indítottunk mellé 3 lakástakarékot, így az állami támogatással 0% kamat jön ki és még nyertünk is mellé pár tízezer Ft-ot. Az a 4,04% egyrészt nagyon alacsony, másrészt a bank nem jótékonysági intézmény, annyit jogosan számol fel. A személyi kölcsönt hagyjuk, azt azok veszik fel, akiknek lövésük sincs a pénzügyekről, vannak sokkal kedvezményesebb hitelek.

    4. A banki költségeid csak akkor magasak, ha nincsenek pénzügyi ismereteid, rossz számlacsomagot választasz és nem érvényesíted a kedvezményeket. Én 450 Ft-ot fizetek havi átlagban a bankomnak úgy, hogy abban minden átutalás, csoportos beszedési megbízás, sms díj, kártyadíj, takarékszámla benne van. Persze a 450 Ft is pénz, de cserébe évek óta nem láttam sárga csekkeket és egy csomó pénzt megspórolok a kedvezményeken keresztül, amiket az online fizetésre kapok (közüzemi kedvezmények, vonatjegy kedvezmény stb.).
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.02.22. 13:56:21
  • ClassicR
    #12
    Még egy pár előnye eszembe jutott az elektornikus fizetésnek és az online vásárlásnak, koránt sem a teljesség igényével:

    1. Nagyon sok cég kedvezményt ad, ha online fizetsz. Pl. a legtöbb közüzemi szolgáltató ad arra kedvezményt, ha elektronikus számlázásra váltasz és online fizetsz. Ugyanez a helyzet pl. a MÁV-val is, minden vonatjegy 10-20%-kal olcsóbb, ha online vásárolod és fizeted ki. Pl. a Keleti-Pécs vonal 20%-kal olcsóbb így, de minden jegy legalább 10%-kal olcsóbb.

    2. Ha online rendelsz, akkor a törvény előírja, hogy 14 napon belül mindenféle indoklás nélkül visszaviheted, vagy akár vissza is küldheted a vásárolt terméket, és visszaadják a pénzedet. Nem online vásárlásnál ez az időtartam mindössze 3 nap.

    Ez csak két példa, ami hirtelen eszembe jutott. Persze aki burokban él, valahol egy kis falusi házban és állatokat tenyészt magának, annak valószínűleg nincs szüksége bankszámlára vagy online vásárlásra. De aki aktív életet él, az Magyarországon is egyre többször szembesül vele, hogy hátrányba kerül, ha nincs bankszámlája, külföldön meg aztán pláne, mert pl. Hollandiában és a Skandináv országokban is sok bolt, jegyautomata, nyilvános wc stb. stb. stb. van, ahol csak kártyával tudsz fizetni.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.02.22. 13:37:20
  • ClassicR
    #11
    Andrew, megpróbálok valamit elmagyarázni, szerintem nagyon fontos lenne, hogy megértsd, kérlek, hogy próbálj nyitottan hozzáállni.

    Úgy tűnik, hogy neked azért vannak rossz tapasztalataid a bankokkal, online fizetéssel, mert szinte egyáltalán nincsenek pénzügyi ismereteid. Nagyon kérlek, hogy ezt ne vedd bántásnak, mert ezt abból szűrtem le, hogy betetted a pénzedet kamatozni a bankba.

    Ez nem így működik, a bankban nem kamatozik a pénzed. Nagyon régen (évtizedekkel korábban) persze volt olyan, hogyha lekötötted a pénzedet X évre, akkor kamatozott, de ez már nem így működik. Nem a bankok hibája, hogy te erről nem tudtál és pénzt veszítettél.

    Akinek nincsenek pénzügyi ismeretei, azt csak negatív tapasztalatok fogják érni a bankokkal kapcsolatban. Azoknak az embereknek vannak magas banki költségei, akik nem tudják, hogy mit csinálnak, ezután pedig a bankot hibáztatják.

    Ha pl. nem állítod be a havi 2 ingyenes készpénzfelvételt, akkor nagyon sokba fog kerülni. Ha neked 2-nél többször is fel kell venned pénzt egy hónapban, és nem rendelsz a számládhoz készpénzfelvételi kedvezmény-csomagot, akkor ugyancsak nagyon sokat fogsz fizetni, pedig az ilyen korlátlan kedvezmény csomagok jellemzően 200-300 Ft-ba kerülnek, vagy bizonyos feltételek teljesülése esetén (pl. havi min. 150 ezer Ft érkezik a számládra) teljesen ingyen vannak, de külön aktiválni kell őket.

    Azzal is nagyon sokat lehet bukni, ha nem a megfelelő számlacsomagban vagy. Pl. az ERSTE-nek van a Privilégium nevű csomagja, amellyel minden 0 Ft, az átutalás, csoportos beszedési megbízás, számlavezetés, kártyadíj, készpénzfelvétel stb. De hasonló csomagjai minden banknak vannak, az OTP-nél is kihozható az összes banki költséged havi 400 Ft-ra (ebben utalások, készpénzfelvételek stb. is benne van).

    Persze mondhatod, hogy neked innentől egyáltalán nem kell bankszámla. Ebben az esetben te egy nagyon különleges helyzetben vagy, mert a legtöbb munkáltató nem adja oda kp-ban a béredet, vagy plusz költséggel jár. Arról nem beszélve, hogy nagyon megnehezíted a dolgodat, ha nincs bankszámlád, mert nagyon sok terület van az életben, ahol egyszerűbb bankkártyát használni, mint számolgatni a pénzedet, arról nem is beszélve, hogy kevésbé biztonságos magadnál vagy otthon tartanod a teljes havi béredet, netán még a megtakarításodat is.

    Apropó, megtakarítás: ha most valakinek van otthon a párnájában készpénzben 500 ezer Ft-ja, az 5 év múlva már csak kb. 450 ezer Ft-ot fog érni, 10 év múlva pedig 415 ezer Ft-ot. Persze csak akkor, ha nem gyorsul az infláció üteme. Nagyobb megtakarításnál nyilván még látványosabb a pénz elértéktelenedése.

    Ha lenne bankszámlád, akkor ezt az 500 ezer Ft-ot tárolhatnád pl. értékpapírban, befektetési jegyekben, így nemcsak, hogy nem veszítenél napról napra pénzt, de még "kamatozna" is.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.02.22. 13:28:09
  • kisiku
    #9
    Egyetértünk, a bankok tényleg g*ik, tényleg lehúznak, majd ha elég pénzed lesz (de nem lesz, mert tisztességes vagy). akkor te is mehetsz az "elit bankokhoz", amiket nem a pórnépnek (nekünk) tartanak fenn.
    A bank tulajdonképpen olyan, mint az uzsorás, csak legalizálva. Viszont ha csak azt csinálnák, hogy megőrzik széfben a pénzem, akkor oké, de tudjuk, hogy rég nem erről van szó. Csakhogy a bank használja is a pénzed, ő semmit nem veszít, te igen.
    Pl: ha te veszel fel hitelt akkor 25% a kamat, ha te raksz be, akkor meg 0,5-2% évente!

    Amikor kártyával fizetsz, akkor az eladónak plusz jutalékot számláznak ki. Tehát az sem ingyenes.Ezt te nem látod, hacsak az eladó rád nem hárítja, mint pl az Ipon-nál, ahol ki is van írva, ha bankkártyával fizetsz, akkor plusz 2%-ot vesznek le.

    A hivatalos EU-s előírás, tranzakciónként kb 0,3-0,5%,tehát ennyivel többet fizet az eladó. Pl 10000 Ft-nál 20-30 forint, nem sok, de sok kicsi sokra megy.Ezért megkapja ingyen a POS terminált.
    A múltkor szó volt a rádióban az online vásárlásokról, hogy a vevőnek mire vannak jogai, elállás,stb, sokkal szigorúbb online vásárlásnál, mint hagyományosnál.

    Itt utána lehet nézni mindennek.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2018.02.22. 11:53:19
  • Andrevv
    #8
    A bankok azért léteznek, hogy pénzt húzzanak le tőled. Velük soha nem fogsz pénzt spórolni, csak azt hiszed. Egyszer tettem be a pénzem fél évre, hadd kamatozzon, és a végén kezelési költségekkel meg számlazárással mindenestől, kevesebb pénzem maradt mint amennyit betettem. Egyetem alatt amíg kölcsönöm volt, a rohadékok az elején csak kamatot fizettettek, maga a törlesztett összeg minimális volt. Ilyen körülmények között inkább semmilyen kapcsolatban nem akarok lenni velük, soha.
    Szoktam online rendelni, csakis nagyon ismert megbízható helyekről, semmi bajom velük ha nem kell előre fizetni. Ha nem jön meg a csomag vagy nem vagyok otthon, legalább nem aggódom, nem veszítek semmit. Volt olyan, hogy késtek, addigra elutaztam. Vigyék vissza és kész, így járnak ha nem tartják be az időpontot. Na ezért akarják, hogy előre fizess, hogy aztán a te bajod legyen ha valami nem stimmel.
  • kisiku
    #7
    Egyetértek, azonban vannak dolgok, amiket nem lehet vagy nem jó webáruházban venni, mert nem tudod megfogni, megpróbálni vagy megszagolni,esetleg megkóstolni (élelmiszer),stb. A ruhaneműt nem tudod felpróbálni, magadhoz igazítani, hogy hogyan fog állni rajtad, de ezek a kivételek.
    De amúgy igazándiból kényelmes. Ez a bankkártyás fizetéstől való rettegés meg felesleges. Akinek nincs vaj a fején, azaz titkolni valója, nyugodtan fizessen kártyával, csak itt is be kell tartani bizonyos szabályokat.
    Kínai étteremben, kínai boltban azért nem lehet bankkártyával fizetni, mert azt le kéne adóznia, márpedig tudjuk, hogy nem szeretnek adót fizetni.Tehát hiába van ott az online kassza ha csak minden 10.-nél nyomja meg az Enter gombot...

    Én üzemeltetek 4 honlapot és egy webáruházat is, elég speciális termékkínálattal, na erre szoktam azt mondani, hogy "bárcsak pizzéria lennénk" ,mert akkor egyszerűbb lenne és nagyobb lenne a forgalma. Tehát vannak dolgok, amiket érdemes megvenni online és vannak, amiket jobb személyesen.

    Biztonság. Abból induljunk ki, hogy nem fognak átverni. Mielőtt az ember valamit megrendel, alaposan nézzen körbe ott, ahonnan rendelni fog.Az adatokkal való visszaélés...ez más tészta, de az áruházakat addig érdeklik a vásárlók adatai, amíg megadják a rendeléshez, illetve ha hírlevéllel/akciókkal akarják bombázni a vásárlót. Amikor bankkártyával fizet a vásárló, annak adatait nem látja az eladó, ő csak annyit lát, hogy kifizették vagy nem.Titkosított csatornán megy minden, de ha pl, fel is törnék közben, azért a bank felel.
    Nekem pl le kellett jelentenem a NAIH-hoz, hogy milyen adatkezelést folytatunk, azaz pontosan megírni, hogy mit tárolunk el, mit nem, mennyi ideig, stb. A webáruházak biztonságát lehet növelni hogy pl felkérünk (fizetünk) kiberbiztonsági cégeket, amik minősítik a honlapot vagy az áruházat, majd erről kap az áruház egy certifikátot, ami olyan, mint pl egy TÜV engedély.

    Kicsit válaszolok Andrew-nak is, az "akciózás" tipikus marketing fogás, de ehhez nem kell webáruház, elég bemenni egy hipermarketbe vagy más áruházba, ahol előbb felviszik 50%-al az árat, abból adnak 30% engedményt és még így is nyernek 20%-ot..Majd teleplakátolják, hogy iszonyú kedvezményt adnak. Az emberek nagy része nem számol, csak ezt látja, hogy úristen, rohanjunk érte, mert óccó'!
    Ahogy ClassicR is mondja, annyi fajta fizetési mód van ma már, hogy valamelyik úgyis megfelel majd.

    Szállítás. Az hogy milyen állapotban érkezik meg a termék a szállító felelőssége az eladó max. szívességet tehet a vevőnek, ha pl törötten vagy nem az érkezik meg, amit rendelt. Sokan ismerik gondolom a mellékelt videót, ez tényleg így van ,előfordul. Én pl törékeny, érzékeny dolgokat nem szoktam futárral kérni, inkább elmegyek érte. Repülős szállításnál más van, az egy kicsit rizikós. De egy normális eladó tudja ezt, ezért úgy csomagolja be, hogy még ha videón látottak alapján is kezelik, te azért egy darabban kapd meg.

    Előre kell fizetni: ezt is eladója válogatja.Én pl megadtam utánvétes lehetőséget is, de addig nem kapod meg, amíg nem fizetsz.Ha a termék rossz, stb, akkor ugyanúgy kutyakötelessége cserélni az eladónak, mint ha személyesen mentél volna érte, sőt még szigorúbb!

    Nem kell félni az online áruházaktól, és érdemes mások véleményét is kikérni.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2018.02.22. 10:39:17
  • Neocortex
    #6
    Ezért rendelek csomagautómatába amikor csak lehet, ami mellett úgyis minden héten elmegyek. A kipróbálás a fizikai boltok mellett szól, ruhát nagyon ritkán veszek neten
  • Akva
    #5
    "Ha pl. bemegyek a Media Marktba egy hajszárítóért, akkor borítékolható, hogy a kiválasztott típust valamely webáruházból olcsóbban meg tudom szerezni"

    Persze! Aztán a kiszállításkor esetleg szabadságot kérhetek, de mindenképpen otthon rostokolhatok, mert nem hajlandók ám az általam előírt időpontban szállítani. Aztán a szállítási díjjal ugyanannyit vagy többet fizetek, aztán ha gond van a termékkel, kezdhetem a hosszan tartó huzavonát. idő=pénz. Áruházban sokkal olcsóbb, kipróbálhatom a terméket stb.
  • ClassicR
    #4
    Egy egészen másik világban élhetsz. Én az élelmiszertől elkezdve a könyveken át a elektronikai cikkekig jóformán mindent webáruházakból rendelek és PayPal-lal vagy bankkártyával fizetek ki online, előre, mert így nagyon sok pénzt meg tudok spórolni. Ha pl. bemegyek a Media Marktba egy hajszárítóért, akkor borítékolható, hogy a kiválasztott típust valamely webáruházból olcsóbban meg tudom szerezni

    Évek óta, havi rendszerességgel rendelek, és soha nem volt olyan, hogy ne érkezett volna meg a csomagom, vagy bármilyen más probléma merült volna fel, ezért számomra hihetetlen, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak. Azt tudom elképzelni, hogy valami no-name, egy emberes webáruházból rendeltél. Egy EDigitálnál, Best Byte-nál, Media Marktnál, Laptopszalonnál stb. soha nincs probléma.

    Az meg, hogy még bankszámlád sincs... hát, nem tudom, hogy ezt hogyan tudod megoldani, én sokszor találkozok olyan helyzettel, amikor csak a bankszámlámra tudnak pénzt utalni, vagy csak bankkártyával tudok fizetni (főleg külföldön, Hollandiában, Svédországban). Gondolom, hogyha félre is teszel havonta pár ezer Ft-ot készpénzben, azt is csak a párnád alatt tárolod, fittyet hányva arra, hogy az infláció következtében folyamatosan értéktelenedik el, ezzel szemben pl. egy állampapírszámlán tartja az értékét.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.02.22. 09:46:24
  • Andrevv
    #3
    Milyen pénzem? :)
  • fergusonpapa
    #2
    jó is párnában tartani a pénzed..
  • Andrevv
    #1
    Nem az online fizetéssel van a baj, hanem azzal, hogy már előre kell fizetni és a cucc még sehol. Sok olyan esetet is láttam, én is tapasztaltam, hogy nem jött meg a csomag. Aztán jöttek a telefonálgatások, panaszkodások, kifogások. A másik dolog meg az, hogy az online üzletek túl sokat variálnak az árakkal. Egyfolytában akció meg minden marketing baromság, pedig mi csak normális árakat szeretnénk, nem kell a szemfényvesztés. Éppen ezért már többször meg kellett azt csináljam, hogy lemondtam a rendelést, mert közben olcsóbb lett a termék mire megérkezett volna, így hát újra rendeltem. Ha előre fizetek, akkor megszívattak volna. Már jó ideje nincs bankkártyám se semmilyen közöm egyik bankhoz sem, teljesen fölösleges.