105
  • SanMaster
    Ekkora orbitális baromságot régen olvastam! A tudósok szerint?! Egy balfasz szerint! Minek kell ilyen hatásvadász cím, kedves cikkíró?!

Sokáig azt hitték, hogy a föld lapos. Megjósolni a jövőt a mai tudományos eredmények alapján szánalmas. Elfogadott tény volt, hogy 100 km/h nem lehet gyorsabban haladni, mert a belső szervek felrobbannak. A mozdony meg az ördög kreálmánya...
  • Dante73
    "Az űrkutatás semerre nem fog vezetni, max megpróbáljuk benépesíteni a már halott Marsot. vicc..."
    Nem értem, miért lenne vicc? Ha megfigyeled, a a világegyetem nagyon is logikusan lett felépítve, benne a föld is. Ahogy a technológia fejlődik, leszünk egyre több mindenre képesek, és fordítva. Én biztos vagyok benne, hogy az emberiség jövője, (már, ha van neki) a világűr felfedezéséről fog szólni. Nem most természetesen, de biztos vagyok abban, hogy nem csak a hold, és a mars, de a többi naprendszer is elérhető távolságban van, csak még nem ismerjük a módját.
    Az embernek van egy olyan érzése, hogy az élet, mi több, a viszonylag értelmes élet nem véletlen alakult ki, hanem szükségszerű volt. Mintha a világegyetem rajtunk keresztül akarná megérteni saját magát... Ez persze nem tény, csak egy érzés, de bennem ez alakult ki.
  • Gerin
    Először is, ez a bolygó már rettentő sok mindent túlélt. És még túl is fog.
    A bolygó életében pár százezer év semmi, nem hogy tízezer. A növényzet és a talaj folytonos alakulásban van.
    Ha hirtelen eltűnnénk, a bolygó max könyebben fejlődne és tisztulna. Új életformák, új állatfajok, növényzet, drasztikus időjárás változás stb.
    Az életet nem lehet itt kiirtani. Az emberiség nem tudja az életet kiirtani. Önmagát sem. Mindig maradna egy szaporodni képes populáció. Vagy több kisebb.
    Pár száz év múlva a szennyeződés fog nőni, ellep minket a saját szemetünk. Afrika elsivatagosodik, ott milliók halnak éhen pár évtized alatt, Ázsia ugyan ez. A szegénység globális méretű lesz. A tiszta ivóvíz lesz a legdrágább "cikk"
    Az űrkutatás semerre nem fog vezetni, max megpróbáljuk benépesíteni a már halott Marsot. vicc...
    A fehérek 5000 év múlva eltűnhetnek, már most nem születik annyi szőke mint 70 évvel ezelőtt.
    Tömeges kihalások, súlyosabb háborúk ENSZ megfigyelések alatt.
    Ha a nap döglene meg hirtelen, vagy meteor csapódna be, csak akkor lehet számtani a teljes eltűnésről.

• tom_pika
    "muzulmán vallás vakhitű..."

Igen, egyetértek, az ilyen sommás kijelentéseket nem ártan kicsit megvilágítani azok számára, akik nem annyira tájékozottak a témában, de szeretnének gondolkodva véleményt alkotni.
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2018.01.03. 10:11:39
  • Vanek úr
    Már elnézést, de a Te írásodban több a hü..., izé, akarom mondani butaság, mint a fenti hírben. :)
    Vágó sarlatán, képzelgő? Meg mellette 'alszkepticista'? :)
    Az én világomban az, hogy valaki gondolkodik, és az "ez van, mert ezt mondtam - hidd el" tézist nem hajlandó elhinni, amíg be nem bizonyítják (szerinted akkor Kopernikusz is áltudományos kuruzsló volt, mert nem volt hajlandó elhinni, hogy a nap kering a föld körül? és valahogy mégis ennek az istentelen, multik által éhbérért dolgoztatott sarlatánnak lett igaza - ja, nem is voltak akkor multik, de a mai tanárok sem a multiktól kapnak fizetést; de mindegy is ... :D), az nem fantazmagória-kapitány, hanem egy gondolkodó lény.
    De a nap poénja az volt, hogy azt írtad, a muzulmán vallás vakhitű (találkoztál már muzulmán emberrel? vagy csak az állami tévéből szerzed az információdat? :D), miközben meg _Te_vakon_hiszel_ mindenben, amit a 'Te' egyházad mond. :) Csak én érzek itt 'Bagoly mondja' jelleget? :))
  • petrov144
    "az Antares, a szuperóriás addigra egy Szupernóva lesz, ami szintén jelentősen befolyásolja majd a bolygónk életét" "Az biztos, hogy az axiális forgás megfordul és ezzel felcserélődnek a két félgömbön az évszakok is"
    VICCC :)

Az Anteres 600 fényévre van basszus. Még ha a b@s7ott nagy 640 fényévre lévő Betelgeuse robbanna is fel, akkor is kb lenne egy hatalmas fénylő csillag az égen egy ideig és annyi.

Egy közelben lévő aszimmetrikus robbanás már más tészta lenne, de ilyen veszélyről nem tudunk (a WR 104 8000 fényévre van és nem bizonyított, hogy benne lennénk a robbanás sugarában).
  • wraithLord
    Öhm, gondolom, ha eljutottál addig a mondatig, akkor az elejét is olvastad...
    Csak én inkább úgy tudom elképzelni, hogy ahogy az egyes kultúrákat képviselő birodalmak a történelem során mind előbb-utóbb összeomlottak, úgy fog összeomlani a jelenlegi, globális "birodalom" is. Vagy nem, kiderül.
  • esztyopa
    " ezer évek múlva már nem fogunk azon filózni, hogy mikor fogunk kihalni, mert nem fogunk."
    Nem fogunk azon filózni,hogy mikor fogunk kihalni,mert nem lesz,aki filózzon!
    /Illetve...lehet,hogy mégis csak igazad lesz,mert addigra a gépek filóznak
    ...helyettünk ! Mi meg max.pár *állatkerti* példány leszünk.../
    Átnézve a helyzetünket,és a tevékenységeinket,maximális erőbedobással dolgozunk azon,hogy többféle módon fejeződjön be cirkuszi bemutatónk az Univerzumban.
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.01.03. 08:30:41
  • NEXUS6
    Szerintem ezt a cikket egy kezdő csetbot AI írta.
    XD
  • ZenMillitia
    ezek ilyen vagoistvan fele altudosok altudomanyos handabandakkal sarlatan hetet havat hadovalo kepzelgok,fantazmagoria-kapitanyok,kuruzslok mind.

10k ev mulva egy spiritualis intergalaktikus faj leszunk, ahol nem lesznek sem vakhitu vallasok(allah es vak hivei pl. kik mindent vakon megesznek, ha allah mondta), sem vak tagadas alapu vallasok(vago istvan fele altudomanyos alszkepticizmus, kik mindent vakon tagadnak, ha a suliban a multik altal ehberert dolgoztatott tanitoneni azt mondta..ugye.).
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.01.03. 00:06:17
  • Kissssss0 #14
    már hosszú évek óta nem lehet komolyan venni az itt megjelenő cikkek 90%-át...
  • Prof William
    "A Pioneer 10 és 11, a Voyager 1 és 2 és még a New Horizons is úton lesz a céljuk felé, így nem tudnak érdemleges adatokkal szolgálni az esetleges "élőhelyváltás" kérdésében."

Ja igen mert manapság is ezektől a a szondáktól várjuk lakható bolygók felfedezését. És persze az következő pár ezer évben nem találunk fel új dolgokat, hanem csak a Voyager 1-2 lessük görcsösen hátha lakható rendszerbe ér. :)

Az egész cikk egy hatalmas kamu és csúsztatáshalom. Tökéletes klikkvadász cím mintha a mindenegyben vagy hasonló oldal lenne...
    Utoljára szerkesztette: Prof William, 2018.01.02. 23:19:32
  • xyl
    Néhány dolgot azért lehet előre jósolni, gond nélkül. Pl. azt, hogy a történelemben ingaszerűen lengenek a dolgok. Eljut egyik irányban valamerre addig, ahonnan már nem lehet továbbmenni, megindul ellenkező irányba, aztán nem áll meg középen, hanem átlendül és elindul egy másik extrémum felé.
    Hogy csak erre az egy dologra reagáljak:
    "... a rasszok eloszlása az egész világon teljesen egységes lesz."
    Egy frászkarikát! Az egyik extrémum a német fajelmélet a tiszta árja fajról. A másik a nagy keveredés, olvasztótégely. Mindkettő még lesz jópárszor.
    És hát persze, ezzel (is) összefűggően háborúk sajnos lesznek.
    Aztán a maradék elhatározza, hogy "soha többé háborút!", aztán kezdődik elölről.
  • CairoJack
    Szerintem

A: az emberiség max 300 éven belül kipusztul. De ez extrém esetben 100-150 éven belül megtörténhet.

B: 150-300 éven belül a technológia olyan fokra jut, hogy képesek leszünk tetszés szerint módosítani a genetikai kódunkat, így létrejöhetnek szuperkatonák, illetve az extrém körülményeket jól toleráló űrhajósok. Akár a természetes úton való halandóság is kiküszöbölhető lesz.
    Megkezdődhet a galaktikus terjeszkedés, akár a fénynél gyorsabb utazással, akár hibernálással.

C: Jön a cyberpunk világ, államok helyett cégek "rabszolgái" leszünk.

D: Egyik sem talált.

Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2018.01.02. 22:50:25
  • wraithLord
    Ilyenkor lenne jó, ha lenne térhajtómű, és oda tudnánk menni az Antareshez megnézni, hogy felrobbant-e már. Mert akkor ki tudnánk számolni, hogy hány száz év múlva fog ez minket érinteni. :D

Amúgy szerintem logikusabb egy olyan forgatókönyv, hogy vagy mostanában visszalőjük magunkat a kőkorszakba, aztán kezdődhet az egész előlről (addig pedig regenerálódhat a bolygó egy kicsit), vagy ha esetleg nem, akkor ezer évek múlva már nem fogunk azon filózni, hogy mikor fogunk kihalni, mert nem fogunk.
  • emberz
    A cikkíró szerint mi meg évezredeken keresztül csak malmozunk majd, és várjuk a szupernóvát. Még a reményről is lemondunk, mi?
  • barret
    Azt kellene kiszámolniuk,hogy a jelenlegi szaporodási rátával meddig lesz ennivalónk,és tiszta vizünk. Mert ez lesz a legfontosabb tényező. Utána lehet harcolni az életben maradásért...
  • Thrawn
    "A tudósok számításai szerint az Antares, a szuperóriás addigra egy Szupernóva lesz, ami szintén jelentősen befolyásolja majd a bolygónk életét és kérdéses, hogy a robbanás mennyire hat majd ki a Föld Nap körüli pályájára. Az biztos, hogy az axiális forgás megfordul és ezzel felcserélődnek a két félgömbön az évszakok is. És aki esetleg abban reménykedik, hogy addigra találunk életet egy másik bolygón vagy egy lakható planétát, az ne tegye. A Pioneer 10 és 11, a Voyager 1 és 2 és még a New Horizons is úton lesz a céljuk felé, így nem tudnak érdemleges adatokkal szolgálni az esetleges "élőhelyváltás" kérdésében."

Kis híján a naptárra néztem, hogy április elseje van esetleg.
    Egy közeli szupernóva robbanás a gamma sugárzás miatt lehet veszélyes, a Föld pályáját nem befolyásolná. No nézzük az axiális forgást, szép "tudományos" kifejezés, fel lehet vágni vele. Ha a cikk a 25800 éves precesszióra utal, az valóban létezik, eddig is létezett, együtt élünk vele és kész. Nagyjából 72 évenként jelent egy fok elfordulást, nem egy hirtelen jelenség. A mágneses pólus megfordulása inkább necces. A Naprendszert elhagyó szondák említése a "sírjak, vagy nevessek?" kategória. Az említett szondáknak nem feladata más "élőhely" keresése. A Pioneer szondákkal már nincs kapcsolat, a Voyagerek még épp hogy élnek, az eddigi 40 évük is már csoda, a New Horizons-ra még jövőre vár egy feladat. Amúgy meg miből gondolja a cikk írója, hogy ezen szondákon kívül más már nem is indul a Naprendszeren kívülre?
  • zola2000
    2018 van, hol van a repülő autóm?!

Nekem meg az a véleményem, hogy vagy pár évtizeden belül kitör egy háború két nagyhatalom között, olyan fegyverekkel hogy "mindmeghalunk"
    Vagy a technika fejlődése miatt az emberiség alkalmazkodó képessége nagyon magas szintüvé válik és még milliárd éves távlatban is lesz emberiség vagy abból kifejlödött új faj.

Ez most két szélsőség, mindkettő lehetséges (mintha magamról tippelném lehet hogy azonnal infarktust kapok lehet hogy 100 év fölé megyek, mindkettő lehetséges, egyik sem valószínű)
  • asgh
    Természetesen 10ezer évre előre jósolni kb. olyan, mintha a középkorban azon paráztak volna, hogy pár száz év múlva nem lesz elég ló a földműveléshez és az áruszállításhoz, hogy etetni tudják az emberiséget.

Ugyanakkor - feltételezem - az egész gondolatmenet lényege nem az, hogy megpróbáljon pontos jövőképet festeni, hanem hogy a jelenlegi ismereteink alapján, és feltételezve, hogy a jelenlegi folyamatok az idők során nem változnak, mi lenne a folyamatok végkimenetele.
    Az ilyen gondolatkísérletek viszont nagyon is hasznosak, mert ha a makrofolyamatok kifutási lehetőségeire senki sem hívja fel a figyelmet, akkor miért változna bármi is?
  • tom_pika
    Pedig jövő nincs, mert ha lenne arról az időutazók beszámolnának. Egyszerű, nem?
  • T_I
    Bármit lehet mondani a jövőről, semmilyen tudományos értéke nincs. Számonkérés, hogy tévedtünk volna, megint nincs. Az a szilárd meggyőződésem, hogy a jövőről bármit állítani az tudománytalan, sarlatánság. Azt esetleg állíthatjuk, hogy lehetne így, vagy lehetne úgy, mást nem. Amennyire tudom, ilyenkor valószínűséget állítani, az megint sarlatánság, mert az statisztikai jellemző, márpedig a jövő az nem sokaság. Az egyszer, a jövőben bekövetkező dolgokra a valószínűség matematikailag nem értelmezett!
  • Cyborg00
    Nekem az a bajom, hogy a mai technológiának köszönhetően még az időjárást sem tudják 1 nappal előre jelezni... De az biztosan nagy gondot okoz majd, ha elolvad a sarkköri jég és abból sok minden adódhat. Éppen mai hír, hogy a felmelegedés miatt nagyobb volt a vízszintek emelkedése, mint azt előre jósolták.
  • Dante73
    Annyira bírom ezeket az áltudományos ökörségeket.
    Nincsen velük más bajom, mint hogy az emberiséget statikusnak látják, fejlődésre (technikailag) alkalmatlannak. Már a 2118-as technikai fejlettségünket sem látjuk előre, hát még ezer éveket... Az emberiség vagy sokkal hamarabb, mint 10000 év fog eltűnni a bolygóról, (Akár egy katasztrófa, akár egy félresikerült tudományos kísérlet, terrorizmus atommal, vagy biológiai fegyverrel fűszerezve, vagy a túlnépesedés miatt egyszerűen éhen halunk, és 1000 más módon is kipusztulhatunk) Vagy néhány száz éven belül megoldjuk ezeket a problémákat, meghódítjuk a naprendszert, esetleg a szomszédosakat is... (Más utat én nem látok, bár biztos van) és mint "csillagközi" civilizáció, nagyon sokáig fent maradunk. Ez a 10000 év csak egy blöff. Abból is a hülyébb fajta, minden logika nélkül, nyilvánvaló (szükségszerű?) dolgok, események figyelembevétele nélkül.