• NEXUS6
    #13
    Mit értesz technológiai fejlődésen?
    Ha azt a mezőgazdasági forradalmat is, amit az amerikai haszonnövények, burgonya, kukorica elterjedése jelentett, akkor valóban ez az egyik oka a népességnövekedésnek. Amihez az időjárás kedvezőbbre fordulása is hozzájárult, véget ért a kis-jégkorszak.

    De a demográfiai robbanást az okozza, hogy a jobb élelemezés és a gyermekhalandóság mértékének csökkenését a kulturális változások késve követik csak. A "nagyobb tudás" pedig az amikor a kulturális, életmódbeli átalakulás ezt leköveti és egy új egyensúly alacsonyabb születés és gyermekhalandóság szintjén újra beáll.

    A technikai forradalomhoz szükséges emberi erőforrást, a populáció hirtelen megugrását ez a lag teszi lehetővé és nem fordítva!

    Ha az egyéb feltételek hiányoznak, viszonylagosan stabil államok, háborúk viszonylagosan alacsony szintje nincs meg, akkor a népesség növekedés eredménye az, amit ma Afrikában, vagy a közel-keleten látunk. Káosz. Tegyük hozzá, hogy az ottani permanens felforduláshoz, azért a nyugat nagyban hozzá járul a központi hatalmak egymást követő szétverésével.