33
  • HuMarci
    #33
    És a sandboxie-t pedig senki nem ismeri... Pedig jobb bármelyik virusírtónál:
    www.sandboxie.com

    Ha ez sem segít akkor change user...
  • arty
    #32
    0 a kockázat bármely banknál - OBA!

    sms, bankautomata és üsz nekem nem szempont, 21. század van vagy mi ;))
  • arty
    #31
    OBA-ról hallottál-e már?
    Persze ha 30+ millánál jelentősen többet tárolsz 1-1 számládon, megértem az aggodalmaid ;)

    (2008-ban egyébként otp is bajban volt (ukrán leányvállalat miatt), szal ha nagy gond van, akkor azzal a +1-2 nappal sokra nem mész :D )
  • molnibalage83
    #30
    Ahhoz képest olcsóbb bankot nem találtam náluk folyószámlához, csak noname szarokat, akiknél a kockázat hatalmas és van olyan, aminek ügyfélszolgálata szinte sincs is.

    Havi 500 FT-ból kijön az egész korlátlan SMS-sel, tehát mindenről értesítést kapok. Szinte mindenhol van bankautomatájuk - zárt helyen sokszor 0-24-ben - havi két ingyenes kp. kivéttel. Ügyfélszolgálta n+1 helyen.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.17. 11:20:02
  • CsZ
    #29
    A bérgyártás és a rebrand nem ugyanaz. Ilyen rebrand telefont én nem láttam, de ha van is ne vegyél ilyet, mert az egyébként is alacsony árból engedett 20% nem éri meg, hogy semmilyen szolgáltatást (szerviz, frissítés, ügyfélszolgálat, angol fórum) ne kapj a telefonhoz. Több ismeretlen márkájú kínai teló is járt már nálam, de egyik sem volt rebrand (Blackview, Elephone stb.)
    Ha van is ilyen, az nem a gépsor tulajdonosának telefonja, nem is az a márkanév (mint írod), vagyis ez a cikk nem erről szól. Itt a nagy, így sokat kockáztató cégekről van szó, akiknek a termékeiben éppen ezért jobban bízunk.
    A "főzött" romot meg én kerülöm. A cyanogen visszavonulása óta legalábbis.
    A gugli android üzleti modell párhuzamot nem nagyon értem. A kínai national ROM-ból minden gugli cucc száműzve van (kínai törvényeknek megfelelően), a nemzetköziben meg benne van, mert használjuk a szolgáltatásokat. A kínaira is fel lehet tenni a gugli play-t, sőt tud angolul is, de azért sok helyen marad csirkeláb, ami van akit nagyon idegesít. Engem pl zavart.
  • Tetsuo
    #28
    Az OTP lehet hogy "sz@r", de az bukik be utoljára Közép-Európában.
  • arty
    #27
    mármint a xiaomiéba, akarod mondani? ;)
  • arty
    #26
    attól még, hogy egy telefon rootolt, nem nulla biztonságú

    az otp szar bank (voltam annnnnno ügyfelük), kiépített, jó brandel*
    (*mármint a pénzügyekhez súlyosan sötét fogyasztók körében...............)
  • asgh
    #25
    A legtöbb noname kínai gyakorlatilag rebrand, azaz a xiaomi legyárt 200 ezer darabot éjszakai műszakban egy telóból, kereskedő Lee megveszi nagy tételben, majd átcímkézi maolee-nek és webshopokon keresztül eladja a xiaomi áránál 20%-al olcsóban.
    Így valóban nem a gyártó rakta rá a vírust, viszont attól még a vevő egy bontatlan, zsírúj készüléket kap vírusosan.
    Ráadásul mivel összesen csak 200 ezer darab készült belőle, főzött romot sem találsz hozzá rendeset. Így hiába tudja a telefon hardveresen a többszörösét az hasonló árú márkásabb telefonokénak, ha nem talász hozzá normális szoftvert.
    Ez pedig nem csak a kínai kereskedő hibája, hanem bele van kódolva a google üzleti modeljébe.
  • cylontoaster
    #24
    Ez most sincs másként.

    Elsőre ezt találtam, feltehetően minden banknál ugyanez a helyzet:
    Üzletszabályzat
    27. oldaltól.

    Röviden: felhasználóé a felelősség minden esetben amikor (logikusan) nálad volt hiba. Ez jelenthet a belépés adataiddal való visszaélést (bárhogy is szerezték meg), vagy egyéb módon működő vírust, stb.

    Ezt viszont másolnám, generálandó pár gyűlölködő kommentet :)
    1.3.6
    "A Bank a program hibás működéséből eredő közvetlen és közvetett károkért nem vállal felelősséget, még abban az esetben sem, ha a Bankot tájékoztatták a kár bekövetkezésének lehetőségéről, vagy a kár a szolgáltatás ideiglenes korlátozása, illetve a program módosítása miatt következett be. [...] A Bank csak azokért a károkért vállal felelősséget, melyek a Bank súlyos kötelességszegése miatt következtek be, és ebben az esetben is csak olyan mértékben, amilyenben a kárt ez a súlyos kötelességszegés idézte elő. Ilyen esetben nem minősül kárnak az elmaradt nyereség."
  • M2 #23
    A legszebb az volt, mikor a közelműltban sok láma fújolt az OTP-re, amiért az nem engedte nekik, hogy bármilyen nulla biztonságú rendszeren mobil bankoljanak. Na az volt a modern kori öntökönszúrás csúcsa.

    A bank helyében simán eléjük tolnék egy papírt, amit aláírva magukra vállalják a teljes felelősséget bankszámlájuk lenullázása esetén.
  • M2 #22
    De a konteót félretéve, a piacon nem tudja értékesíteni a begyűjtött adataid, amíg te nem járulsz hozzá. Az jogtalan lenne és súlyos pereknek nézne elébe a cég - nem is csinálják. Google és Microsoft esetében meg alapból aláírod, hogy átadod az adataidat. De abban sem vagyok biztos, hogy az Apple sok tucat oldalas licenszszerződésén nincsenek apró betűs részek, amiket földi halandó még nem olvasott át betűről betűre. :-)

    Saját felhasználásra meg minden szoftver készítője gyűjt adatot, ez evidens.
  • M2 #21
    Csak alkalmazás kérdése és azt játszik le, amit akarsz. Mi ezzel a probléma?
  • wraithLord
    #20
    "Gyárin" én azt érteném, hogy a gyárból kikerülve szabad levegőt még nem látott. A "bontatlan" is erre utal. (Ezért is mertem elrugaszkodni a cikkben szereplő infóktól. :D)

    Akkor viszont vagy feleslegesen van rajta a speckó zármatrica, amire rá van írva, hogy ha sérült, ne fogadd el az árut... vagy akárki tehet rá olyat, nem csak a gyártó, így nem ér semmit. Én inkább előbbire tippelnék (csak akkor nem "bontatlan"). Ha le is szedik róla, nem tűnik fel senkinek, hogy sérült, de szerintem eleve gyanús (viszont akkor lehet rá mondani, hogy bontatlan?). Mondjuk olyan kínai telefonnal találkoztam már, aminek újonnan a csomagolásán egyáltalán nem volt eredetiséget tanúsító zárjegy (vagy nem tudom, hogy hívják.)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.03.16. 14:08:15
  • zola2000
    #19
    Akkor ilyen dolog akár laptopokkal is előfordulhat, hogy gyári zsarolóvírusos

    Egyszerű a helyzet: vásárlás előtt utána kell nézni, hogy milyen a telefon, tiszta e a gyári rom ilyesmi.

    (mivel Samsungot is érinti, ezért nem csak 'kínaival van baj, lehet hogy tényleg a kereskedő a ludas)
  • Skylake
    #14
    És persze az előbbi felsoroláshoz az összes marketingpióca cég is odasorolható, amelyik adja-veszi és aggregálja, feldolgozza, ezt az információtömeget. Ez most a marketingben a bölcsek köve.
  • Skylake
    #13
    Ez igaz, azonban én tágabban az informatikai eszközökről írtam. Azaz, amennyiben az adott eszköz a netre van kötve valamilyen módon - evidens, hiszen másképp nem értelmezhető a működése, vagy nem működnek ehhez kapcsolódó plusz funkciók- , akkor ez mindig indukálni fogja azt, hogy az eszköz gyártója telerakja olyan bloat-tal, aminek ottléte döntően az ő számára lényeges. Hogy ez miben áll, és mennyire tolja előre magát az user pofájába, a frontendre, tökmindegy. Azonban az okosvibrátortól kezdve, a nemrég beharangozott okogumióvszeren át, az okos játékbabákig ez az attitűd mindig tetten érhető - ha akarja az adatgyűjtést és a gyártói kontrollt az user, ha nem. Az összes okoseszközben a biznisz oldala éppen az adatgyűjtés és marketing-befolyásolás, ha adott rá explicit engedélyt az user, ha nem. Persze ezt nem mondjuk az usernek, hagy érezze azt, hogy mennyire kinyalja a s*ggét a digitális technika, milyen k*rvára fejlett és menő, közben egy faszán felszerelt okosotthonban olyan szintű megfigyelés biztosítható, ami egy zárt intézményben is alig lenne meg - főleg, mivel a hülyéje a megyfigyelés tényének nincs is tudatában. Jól csinálják, én sem tennék e gyátók helyében máshogy, ha a privacy szabályozás még múltszázadi e technológiák képességeihez képest!

    Ez a fő probléma, és ez abból adódók, hogy minden informatikai eszköz esetében a hardver és a szoftver logikailag egymástól elválasztott, utóbbi hálózatra kötött. A termék eladását követően a szoftver gyártója kontrollt tud gyakorolni a már eladott termék felett. Szemben egy hétköznapi tárggyal, ami nincs informatikával okosítva. És e helyzet involválja azt is, hogy azonnal meg lesz az igény ezen információs vonalak eltérítésére, vagy megfigyelésére. Minden téren, ami csak kiszedhető. És itt tök mindegy, hogy a CIA-NSA párosról, annak adott országbeli megfelelőiről, a Geofeedia-t üzemeltetőiről ,vagy ennek nagypályásáról, a Palantir-ról, vagy félhülye hackerpistiről van szó. Ez a rendszer logikájából adódóik. Ami egy nagy kalap sz*r összességében. De mivel sikerül eladni a terméket úgy, hogy a gyártói kontroll a végfelhasználói csomag része, és fő funkcióját is jelenti (pl. Google), ez most nagyon kedvelt. Majd lecseng ez a korszak is.
  • Tetsuo
    #12
    Én Apple-t vennék, ha szabadon tudna lejátszani hang- és videófájlokat. Sajnos ezt nem tudja. :-S
  • muerte2
    #11
    Galaxy Note 8, ???
  • wraithLord
    #10
    Azzal van a kisebb gond, ha felsőkategóriás vagy népszerűbb telefonnak van ilyen baja. Custom ROM-ot kell rá rakni, és kész.
    Viszont úgy látszik, az olcsó kínai teló drágább, mint gondoltam... :D

    Ha már a hardveren vírus van, akkor gondolom nem kell azon se csodálkozni, amikor az update-ekkel, OS upgrade-ekkel is be-becsusszan pár trójai meg ransomware... :D Szép kilátások. Tehát a stock ROM clean installt is lehet, hogy érdemes elfelejteni, meg azt sem árt még óvatosabban kezelni, hogy ami gyári, az valószínűleg jó is. (Végül is csak fizetünk érte... :D)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.03.16. 13:02:19
  • CsZ
    #9
    Bocs, de ezek NEM bontatlan telefonok!!
    Kérlek olvassátok már el az utolsó mondatot: "a vírusvédelmi cég szakértői szerint nem a gyártók, hanem a kereskedők telepítették a kártevőket az Európában forgalomba kerülő készülékekre." (The malicious apps were not part of the official ROM supplied by the vendor, and were added somewhere along the supply chain. - az eredeti)

    A kereskedelmi csatornákat kellene nyilvánosságra hozni, hogy elkerülhetőek legyenek. BÁRMELYIK Androidos telefon érintett lehet, mert egy kereskedő bármelyikre tehet kártevőt. Persze ilyen noname online boltok ezrével jelennek meg és tűnnek el.
    Ekkora gyártók - és ezek mind nagy gyártók - nem engedhetik meg maguknak az ilyen stiklit. Sokkal kisebb problémából is hónapokig tartó magyarázkodó kampány kerekedett korábban.
    Évek óta használok kínai telefonokat (mert olcsók), a Xiaomi jött be, és a supporton keresztül újra lehet húzni a gyári ROM-ot root jog nélkül, bár a root jogot is meg lehet rá kérni, de várni kell rá heteket, amit nyilván pont az ilyen esetek elkerülése miatt vezettek be.
    A gyári ROM pedig a cikk szerint tiszta, ráadásul hetente frissítik, néhány havonta pedig a biztonsági frissítések is belekerülnek - gondolom ahogy a gugli kiadja.

    Tanulság: ha valaki nem akar ezzel törődni, akkor biztonságos forrásból kell telefont venni, és/vagy zárt rendszert kell választani.
  • asgh
    #8
    Annyit azért tegyünk hozzá, hogy gyári bontatlan, _androidos_ telefonokon találtak eddig vírusokat. Ez a nyílt ökoszisztéma ára.

    Nekem is volt kínai noname telefonom, tök jól működött, amíg a gyárilag telepített trójai használhatatlanná nem tette. Amint csatlakozott a wifihez, töltötte le a kaszinó appokat meg a kínai szutykokat.
    A megoldás itt is a főzött rom felkínlódása volt.
    A főzött romokkal viszont két gond van:
    1. kell némi szakértelem a telepítésükhöz
    2. minél olcsóbb a telefonunk, annál nagyobb az esélye, hogy nem találunk megfelelő romot hozzá vagy hogy csak elavultat, bugosat találunk, mert nincs elég felhasználó a világon, aki az olcsó telefonok rom fejlesztéséve bajlódna.
    A google nyílt rendszere tehát csak addig jó, amíg az ember ki is tudja használni a nyíltság előnyeit, erre pedig időt és energiát kell áldoznia, azaz az olcsó telefon nem feltétlenül olcsó, legfeljebb több benne a rejtett költség.
  • M2 #7
    Amit írsz, az a Google alapvető piaci modelje, azért kapod ingyen a dolgait, mert cserébe adsz valamit - az adataidat. A többi gyártónál nem itt keletkezik a profit.
    Tehát ez hülyeség: "mindegy milyen gyártó milyen informatikai eszközéről van szó".
  • CsZ
    #6
    "Gyári, bontatlan mobilokon is lehetnek vírusok" vs "nem a gyártók, hanem a kereskedők telepítették a kártevőket"
    A bontatlan nálam azt jelent, hogy gyári matricás. Tudom olyan ritkán akad, mert a kereskedők szeretik vmilyen okkal felnyitni (pl. garanciajegy keresgélése), de akkor is: az már nem bontatlan.
    Fontosabb lenne tudni, hogy pontosan milyen csatornákon kerültek értékesítésre a telefonok, és nem csak a márkákat sorolni, mert ezek szerint bármelyik Androidos telefon érintett lehet.
  • Basic
    #5
    "A szakembereknek sikerült kideríteniük, hogy mikor kerültek a készülékekre..."
    Engem nagyon érdekelt volna, hogy mikor, ha már kiderítették.
  • Skylake
    #4
    Gyártói nézőpontból elemi érdek telek*rni a telefont olyan technológiákkal, ami ha akarja az user, ha nem, küldi haza az adatot, amit piacon el lehet adni. Teljesen mindegy milyen gyártó milyen informatikai eszközéről van szó. Teljesen felesleges ezen kérődzni. És amíg nem lesznek teljesen opensource rendszerek a telefonokra, ahol az egyik fork a teljesen felhasználó kontrollja alá vonható privacy-t fog fontosnak tartani, ez így is fog maradni. Persze azon nem lesz Play Store, és társai - valamit valamiért.
  • Tinman #3
    Nekem van pont egy olyan készülékem, ami a fenti listában is szerepel. Első dolgom volt róla leszedni a gyári szutykot és értelmes romot tolni rá...
  • archrodney
    #2
    A Skynet öntudatára ébredt...
  • wollnerd #1
    Ez de kemény basszus....
    Egyet nem értek: Slocker. Mégis milyen fájlokat zárolna a 0. napon? user még meg se vette a telót, ott csücsül egy bolt polcán és máris titkosítva minden oprendszer fájl? (Oké, tudom: ahhoz legalább egyszer bekell kapcsolni az eszközt, ahhoz hogy végrehajtsa.) hisz és még a személyes fájlok még sehol, mert még nem vette meg az user... vagy akár vásárlás utáni első bekapcsoláskor se érhető lenne a zarolóvírus akciója, mert még akkor se lennének szem. fájljai, hiszen az user még nem kapcsolta be fb-ját, gmail-jét, Viber-jét, nem csinált még fényképet/videót a Camera app-pal stb...

    Max. akkor érteném ezt a vírust ha X idő után akciózik...
    Mellesleg hihetetlen hogy mennyi zsarolóvírus szaporodott már el főleg 2016 eleje óta, már szinte nincs olyan az eszköz ahol 100%-ig mentes lenne a zsarolóvírusoktól.. (Linux disztinkciókon is vannak már.. egyébként az Android is egy Linux, aki nem tudná.) És még játékosok sincsenek védve sajnos, van(nak) kifejezetten gamer zsarolóvírus(ok) is...

    Ennyi. Az emberiség egy (nagy) része egy mocskos, pénzéhes, hatalomvágyó banda. Már a zsarolóvírusokban látják leginkább ezt ki*****tt, gonosz bizniszt.... Igazi pokolba való mind.
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2017.03.15. 23:49:30