• Skylake
    Ez igaz, azonban én tágabban az informatikai eszközökről írtam. Azaz, amennyiben az adott eszköz a netre van kötve valamilyen módon - evidens, hiszen másképp nem értelmezhető a működése, vagy nem működnek ehhez kapcsolódó plusz funkciók- , akkor ez mindig indukálni fogja azt, hogy az eszköz gyártója telerakja olyan bloat-tal, aminek ottléte döntően az ő számára lényeges. Hogy ez miben áll, és mennyire tolja előre magát az user pofájába, a frontendre, tökmindegy. Azonban az okosvibrátortól kezdve, a nemrég beharangozott okogumióvszeren át, az okos játékbabákig ez az attitűd mindig tetten érhető - ha akarja az adatgyűjtést és a gyártói kontrollt az user, ha nem. Az összes okoseszközben a biznisz oldala éppen az adatgyűjtés és marketing-befolyásolás, ha adott rá explicit engedélyt az user, ha nem. Persze ezt nem mondjuk az usernek, hagy érezze azt, hogy mennyire kinyalja a s*ggét a digitális technika, milyen k*rvára fejlett és menő, közben egy faszán felszerelt okosotthonban olyan szintű megfigyelés biztosítható, ami egy zárt intézményben is alig lenne meg - főleg, mivel a hülyéje a megyfigyelés tényének nincs is tudatában. Jól csinálják, én sem tennék e gyátók helyében máshogy, ha a privacy szabályozás még múltszázadi e technológiák képességeihez képest!

Ez a fő probléma, és ez abból adódók, hogy minden informatikai eszköz esetében a hardver és a szoftver logikailag egymástól elválasztott, utóbbi hálózatra kötött. A termék eladását követően a szoftver gyártója kontrollt tud gyakorolni a már eladott termék felett. Szemben egy hétköznapi tárggyal, ami nincs informatikával okosítva. És e helyzet involválja azt is, hogy azonnal meg lesz az igény ezen információs vonalak eltérítésére, vagy megfigyelésére. Minden téren, ami csak kiszedhető. És itt tök mindegy, hogy a CIA-NSA párosról, annak adott országbeli megfelelőiről, a Geofeedia-t üzemeltetőiről ,vagy ennek nagypályásáról, a Palantir-ról, vagy félhülye hackerpistiről van szó. Ez a rendszer logikájából adódóik. Ami egy nagy kalap sz*r összességében. De mivel sikerül eladni a terméket úgy, hogy a gyártói kontroll a végfelhasználói csomag része, és fő funkcióját is jelenti (pl. Google), ez most nagyon kedvelt. Majd lecseng ez a korszak is.