52
  • Archenemy
    Értem amit írtok az alapkutatásokról, és hogy ennek talán csak 100 vagy 200 év múlva lesz haszna. De azt eddig is tudtuk, hogy vannak exobolygók, vannak köztük földszerűek, egy pár biztosan belesik a lakható zónába, stb. Ja és azt is tudtuk, hogy esélyünk sincs elérni egyikhez sem.

Nem általában a csillagászatot kérdőjelezem meg, sem az alapkutatásokat. Nem tudom miért ezeket kezditek magyarázni. Hanem konkrétan ennek a bejelentésnek a nagyságát nem igazán látom át. 40 fényévre 7 bolygó, király... és?

De ha maradunk annál, hogy ez alapkutatás, és nem tudni, hogy mire lesz jó, akkor mondjátok nyugodtan, hogy "nem tudjuk, mire jó". Nem kell ezt szégyelleni, én abszolút támogatom ezt is, még akkor is, ha sose lesz jó semmire. Csak néhányan mintha kicsit megsértődnének, mikor erre felhívják a figyelmet, hogy a 40 fényévre lévő bolygókkal pont annyit tudunk kezdeni, mint a 4 vagy 4 millió fényévre lévőkkel: semmit.
  • InfoCsill
    Kapcsold be a műholdas TV-éd. Csillagászati haszon, a gyakorlatban. Ha nincsenek csillagászok, akik az égi mechanikai és asztrometriai számításoknak szentelték volna az életüket az 1700-as, 1800-as években, műholdak sem keringhetnének. Igen, a csillagászat alapkutatás, aminek nincs közvetlen műszaki haszna, sokszor emberöltők múlva fordítódik csak gyakorlati haszonra, de ez így van a fizika egyes területein vagy egyéb tudományterületeken is, alapkutatások zajlanak, amik sokszor csak emberöltőkkel a felfedezések után vezetnek műszaki vagy gazdasági haszonra. Úgy tudom a Wi-Fi egyik atyja is egy rádiócsillagász volt, aki az obszervatóriumi munkát akarta megkönnyíteni vele.
  • globint
    subotal úgy ír, mint aki az IQ király, mindenki más lent, jó mélyen van.
    Nekem az a véleményem, hogy ezt a felfedezést a "levegőnél nehezebb tárgy is képes lehet repülni, és nem csak mint egy hulló alma" típusú hatalmas felfedezéshez hasonlítom. Sok ezer milliárd nap van, és rendre meglepődnek, ha egy - egy nap körül találnak egy - egy bolygót. Most meg, hogy több is van. Az volna meglepőbb, ha nem lenne egy - egy csillag körül bolygó. Az kb. olyan lenne, mintha egy galaxisban nem lenne más, csak a fekete lyuk. Maga a csillagkeletkezési folyamatok is eleve determinálják a velük együtt-járó bolygókeletkezéseket.
    Na, erre értettem, hogy nem egy nagy dolog, amit felfedeztek. Felfedezték, hogy a forgó porkorongok nem csupán egy csillaggá állnak össze, hanem vele együtt egy halom bolygóvá is.
  • TokraFan
    "ennek a felfedezésnek mi a gyakorlati értelme."

A megismerés!

"De légyszi ne ilyen "ha mindenki így gondolkodna, a fáról se jöttünk volna le" szinteken válaszoljatok"

Pedig erről van szó...Ha nem ismerjük meg a környezetünket, nem kutatjuk, nem akarjuk megérteni, akkor nem marad más, mint a babonák, vallások, ezotéria buta álom/mesevilága, néhány agybeteg képzelgő, zavaros hitvilága arról, mi a fenét keresünk itt és mi vesz minket körül akár a közvetlen környezetünkben, akár a tágabb univerzumban.

Kézzel fogható gyakorlati haszna is van, hiszen a felfedezett rendszer csillagászati léptékben renkdívül közeli. Az általunk ismert életformák környezeti feltételeit saját bolygónk és élővilágunk vizsgálatából már tudjuk, de nem könnyű olyan rendszerre bukkanni, ahol akár csak egyetlen bolygó is megfelel egy Föld típusú exoplanet kritériumainak. Az viszont egyenesen szenzációs, ha egy közeli rendszerben 7db is van ebből. Már jelenleg sem lehetetlen egy célzott üzenetküldés a régióba, mely akár egy esetleges kapcsolatteremtés első fázisa is lehet, bár ez még akkor is évtizedekbe telne, ha valaki venné az adást.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.24. 13:26:10
  • gforce9
    A csillagászat mozgatórugója elsősorban az emberi kíváncsiság, ritkán van belőle direkt haszon. Mondjuk van ellenpélda, most ha jól dereng űrben használható gps-t terveznek a pulzárokat alapul véve. Ennek egyelőre semmilyen közvetlen gyakorlati haszna nincs, de mivel minél több bolygórendszert fedezünk fel így jobban megérthetjük a kialakulásukat, köztünk a mienkét is. Nem mellesleg ezeknek a berendezéseknek (fényességmérés, vöröseltolódás mérés) és távcsöveknek a fejlődése oda vezethet, hogy emellett találunk olyan dolgot is, amit akár tudományosan hasznosítani lehet. A fúziós reaktor alapötletét is lényegében a csillagok adták. Ki tudja mit találunk még ott kinn, ami valamilyen kutatáshoz fejlesztéshez alapot adhat.
  • Archenemy
    Én egészen őszintén és gúny nélkül kérdezem, hogy ennek a felfedezésnek mi a gyakorlati értelme. De légyszi ne ilyen "hát te hülye vagy" meg "ha mindenki így gondolkodna, a fáról se jöttünk volna le" szinteken válaszoljatok, hanem hogy mi a gyakorlati értelme. Engem amúgy az se zavar, ha nincs gyakorlati értelme csak érdekesség vagy technológia tesztelése, csak akkor meg mondjuk azt.
  • IMYke2.0.0.0
    Nem kell mindig sírni...

NASA announces seven ‘Earths’ found around one star, TRAPPIST-1

"IS this an intergalactic housing estate? Seven Earth-sized worlds have been found orbiting a single star 39 light-years away. And these new worlds could hold life.
    The red dwarf star TRAPPIST-1, which sits in the constellation of Aquarius and barely the size of Jupiter, was thought a year ago to have three planets in orbit around it.
    This initial discovery caused scientists to keep a close eye on the star. But now a study published in the science journal Nature has exposed a wealth of worlds which are generally thought of as being rare.
    NASA has just made the incredible announcement: Seven Earth-sized exoplanets around the one star. All are thought to be mostly made up of rock and could potentially support liquid water on their surfaces.
    Three are close to the star, and may be a little too hot to hold much liquid water.
    One - the seventh - may be an ice world.
    But three of them fall comfortably in the “habitable zone” - orbits neither too hot nor too cold.
    That means they may have strong potential to sustain life as we know it."
  • NEXUS6
    Basszus, most olvasom a címet, ez tényleg szenzáció a köbön!!!
    Én először azt hittem hogy a NASA 7 Földhöz hasonló bolygót talált egy naprendszerben. De az tényleg dúrva, hogy 7 db Föld kering valahol, ahol most éppen az én klónjaim mindegyike ugyan ezt írja!
    Borzongató...
    XD
  • Wharyoo
    Valóban, nem egy, hanem hét nagy dolog :)
    Kiváncsi leszek a fejleményekre. Remélem, hogy a távolság miatt jobban ráfekszenek majd valami fejlesztésre, amivel egyszer még oda is érhetünk esetleg...
  • subotal
    Te egy gyökér vagy! Olvasgass inkább harry pottert...
    Ez valóban hatalmas felfedezés!
  • TokraFan
    Te meg miről beszélsz? Ez egy hatalmas csilagászati felfedezés!
  • globint
    Nem egy nagy dolog, amit felfedeztek. :-(